2,650    4    0  

Isolering og fuktsperre tilbygg.

 4     0
Vi har et eldre hus som ble etterisolert i fjor fra utsiden. Dvs vi tok av gammel panel, isolerte med 20cm, satt på asfaltplater, lekter og kledning.

På innsiden av isolasjonen, altså før inneveggene kommer, er det panel med not og fjær, dvs ingen damp/fuktsperre. Jeg antar at denne panelen har fungert som en slags vindsperre fra gammelt av.

På loftet har det tidligere vært kaldtloft, med lufting gjennom selve loftet. Lysåpning ut i tagskjegget fra innsiden på loftet.

Nå har vi fått bygd på huset med 50m2 i 1. etasje, og samtidig fått endret slik at eksisterende loft kan brukes til boligformål. Dvs varmt og innredet loft er planen. De har nå tettet loftet helt med vindsperre som overlapper opp langs veggen og går inn under undertaket og begynt å isolere taket.
Ettersom vi har hatt noe dårlig erfaring med håndtverkerene vi har brukt med oppføring av tilbygget, hvor det tidvis har vært en del slurv etc, så føler vi oss ikke 100% sikre på at ting blir riktig, så dermed spørr jeg her for å få noen inputs.

Siden det ikke eksisterer damp/fuktsperre på eksisterende bygg (1. etasje under loftet), burde vi da unnlate å bruke dette på loftet og eventuelt i tilbygget? Det jeg er redd for er at når bygget ikke ellers er helt tett, kan vi da oppleve at det vil oppstå fuktighet i konstruksjonen?
Jeg er selvsagt mest bekymret for loftet som nå blir gjort om til boligrom, ettersom det er nesten praktisk umulig å forsikre seg om at det blir helt 100% tett langs veggen opp over eksisterende 1. etasje hvor det ikke er brukt fuktsperre.

Jeg har for liten erfaring med hvordan luft og luftstrøm forløper seg i slike tilfeller. Håper her ute har noen kloke anbefalinger :-)

   #1
 739     0
Synes 20 cm isolasjon uten dampsperre virker risikabelt?

Hvor mye isolasjon legges i taket? Hvilket undertak er benyttet, og hvordan er lufting løst over/under undertak?
hro
   #2
 1,574     Trondheim     0
Du må konstruere dette som et varmloft, ellers vil du få muggproblematikk. Varm luft stiger oppover og kondenserer der den møter kulde. Uten dampsperre vil dette være midt inne i takkonstruksjonen (isolasjonen).

Dere MÅ derfor bruke dampsperre innvendig og jeg ville også vurdert dette når dere ev rehabiliterer 1. etg.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 4     0
Takk for svar. Bare for å tilføye litt informasjon her:

Problemet er at da vi overtok huset var utvendig kledning i noe dårlig forfattning, men den ville i utgangspunktet klare seg en stund til. Vi hadde fra starten av tanker om å bygge på huset ved anledning, og tenkte dermed at vi skifter all utvendig kledning i forbindelse med tilbygget.

Vi startet derfor med å restaurere det innvendige slik at huset skulle bli beboelig frem til tilbygget skulle komme opp. Det som ble gjort feil i denne prosessen var å ikke undersøke hvordan hvordan veggene var innvendig før vi startet restaurering innvendig.

Når vi var omtrent ferdig med å restaurere innvendig oppdaget vi ved en tilfeldighet at det ikke fantes et gram isolasjon i noen av veggene. Med fare for å komme en kald vinter i møte uten isolasjon (og vi hadde jo ingen konkrete planer om når tilbygget skulle komme heller), så rev vi av all utvendig kledning, etterisolerte med 20cm, asfaltplater, lekter og ny kledning.

Som tidligere nevnt er det not og fjær panel på baksiden av isolasjonen mot inneveggene, som jeg da antar et blitt brukt som vindsperre ettersom det ikke var noe isolasjon å finne.

Når det er sagt, så blir det for omfattende å rive opp den ellers nyrestaurerte 1. etasjen.
Så det vi nå må fokusere på er hvordan vi skal gjøre det riktig oppe i 2. etasje tatt i betraktning at 1. etasjen er som den er, altså uten dampsperre.

Vi har nylig hatt av noe på den ene veggen i eksisterende hus (hvor det ikke er dampsperre), og det finnes ikke tegn til hverken fukt eller vannskader der. Så jeg tror i utgangspunktet at det går greit.

Uansett, hadde vi ventet med å bytte panel til nå i forbindelse med tilbygget, hadde vi fortsatt ikke fått lagt på noen dampsperre godt nok på den gamle delen av huset.

Hans85: Det blir benyttet en diffusjonsåpen duk som undertak. I følge produsenten av denne takduken skal det være tett under denne duken. Det er lagt på 23mm sløyfer over tak før lektene til takstein. Dette er godt nok i følge produsenten selv.
   #4
 598     0
20cm isolasjon i en vegg uten plast... Risikosport med så mye isolasjon uten plast.

Om undertaket er diff åpent kan du isolere taket på loftet. Men for guds skyld husk plasten. Det går bra til det ikke går bra lengre å da blire dyrt. Isolasjonen er ikke egnet i å videreføre vann utenom i gassform (damp). Kondenser den i isolasjonen noe som vil skje fordi det er der den varme innelufta møter den kalde utelufta som vil den holde lenge på vannet i flytende form som ikke er bra for treverket i veggen.