9,764    9    1  

Utlekting og etterisolering av tømmerhus, hva er beste strategi?

 109     0
Hei.

Har et tømmerhus / reisverkshus med stående dobbeltpløyd plank i alle yttervegger, to etasjer pluss kaldloft. Porøsplate på utside og innside av tømmerveggen. Selve tømmerveggen er 2,5 tommer tykk. Vi skal etterisolere utvendig og bytte kledning. Tror jeg greier meg med 10 cm ute (da jeg sannsynligvis også skal ha 5 cm innvendig), og har følgende alternativer:

Krysslekting 48x48 horisontal + 48x48 vertikal med 5+5 cm glava.

Kun vertikal 48x98 på høykant og 10 cm glava.

Jeg tenkte å bruke vindsperre på rull, klemlekt og liggende 6" Ålesundfals som kledning.

Jeg er opptatt av stabiliteten/sammenbindingen av huset, isoleringsevnen og kostnader for materialer og arbeid. Veggene er ikke veldig skjeve, men noe retting kan det bli.

Jeg kjenner pålitelige og flinke folk som argumenterer for begge ovennevnte løsninger, og problemet er at jeg holder alle for å være så verdt å lytte til at jeg aldri klarer å bestemme meg... Noen mener også jeg bør ha gipsplater utvendig istedenfor rull-vindsperre pga stabilitet, mens andre mener huset er evig stabilt nok i seg sjøl med den konstruksjonen det har. Noen mener også jeg bør ha 10+5 cm isolasjon utvendig.

Som vanlig er det delte meninger og ingen fasit, og jeg tenkte jeg kunne lufte problemstillinga her også, det er jo mange som kan mye om mangt på dette forumet :-)



 



Utlekting og etterisolering av tømmerhus, hva er beste strategi? - IMAG0163.jpg - Einar A
Utlekting og etterisolering av tømmerhus, hva er beste strategi? - IMAG0162.jpg - Einar A

   #1
 3,083     Gol     0
Jeg ville gått for 48mm+48 mm krysslektet. Da blir det lite kuldebroer og du får en bedre vegg siden ingen skjøter krysser hverandre Smile
Signatur
   #2
 642     Trøndelag     0
Jeg har samme huset omtrent. Jeg lekta utvendig, la på 5cm isolasjon, asfaltplater og vindduk. Så stående kledning.
Har det veldig bra med det.
Tok ut leira i gulvet, la inn glava i stedet og byttet alle vinduer.
   #3
 537     0


Noen mener også jeg bør ha 10+5 cm isolasjon utvendig.



Har aldri hørt noen angre på at de har for mye isolasjon i veggen. Jeg ville brukt 10 cm reisverk og krysslektet 5 cm til slutt. Ville også brukt GU-gips til vindtetting. Tror jeg betalte ca 30 kroner kvm for gips nå nylig.

Jeg driver selv med et gammelt tømmerhus om dagen. Der har jeg bygd helt nytt reisverk på ny ringmur rundt tømmerkassa. Dette reisverket står helt uavhenging av tømmerkassa og skal også bære et nytt tak.
Signatur
   #4
 5,336     Tromsø     0
For å vurdere hvor mye du skal isolere er denne http://www.husogheim.no/1/1_10.html interessant: 20 cm mineralull kl. 36 isolerer like godt som 77,6 cm tømmer og som 27 cm porøs trefiberplate.

2,5" tømmer og trefiberplater på begge sider bør da isolere tilsvarende ca. 5 cm mineralull kl. 36, legger du til 10+5 cm mineralull er du nær "dagens standard" på 20 cm. Bruker du mieralull kl. 33 (Glava Extrem, f.eks.) klarer du deg med mindre. Men samtidig vil 10 cm kl. 36 sammen med tømmeret og trefiberplatene du har i dag gi deg et et bedre isolert hus enn hus fra 1960 og 1970-tallet, som typisk kan ha 10cm mineralull, og ikke mer plater eller tømmer på hver side av reisverket enn hva som er strengt tatt nødvendig. Energikalkulatorer, både byggebolig sin og Rockwool sin, viser også at besprelsen i strømforbruk er langt fra proporsjonal med isolasjonstykkelse, å etterisolere ved å gå fra 0 til 5 cm gir vesentlig større besparelser enn ved å gå fra 15 til 20.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 109     0
Når det gjelder varmen er det vel ikke mye forskjell på 5+5 eller 1x10 cm. Det er jeg ikke så opptatt av heller.

Men når det gjelder avstiving av huset er jeg mye mer opptatt av å få den beste løsninga. Det er jo et reisverkshus med kun stående plank i alle yttervegger. (Ikke bindingsverk, som de fleste hus er konstruert med etter 1950 - dette er altså et tømmerhus med stående tømmer/plank som eneste bærende elementer - ingen stolper eller annet i disse veggene. Se bilder av tømmerveggen i første innlegg)

De fleste jeg har snakket med mener at å legge 2x2`horisontalt hver 60 cm fra topp til bunn (og deretter stående 2x2` i neste lag) vil holde huset bedre "sammen" enn en enkelt utlekting med vertikale 2x4`på høykant. Dette pga utlektinga med 2x4`går samme vei som plankene i veggen og ikke vil bidra så mye til å stabilisere konstruksjonen. Men det er også folk med god skolering som mener huset er så stabilt i seg sjøl at det holder fint med å legge en horisontal 2x4`på høykant øverst (under takutstikk) og nederst (like over grunnmuren) på veggen, og at det deretter bare er å stable opp vertikale 2x4`rundt hele huset. Uten behov for annen avstivning, kun bruke vindsperre på rull.

Det hører med at pr i dag er det liggende 30x48 lekter og stående tømmermannskledning på huset, og dette vil jeg jo rive av når jeg skal etterisolere. Jeg tenker derfor at det kanskje er en ide å starte med horisontale lekter også når jeg etterisolerer, men jeg er jamen ikke sikker.

Det skulle ikke være noen der ute som har etterisolert samme type huskonstruksjon som dette og har erfaring eller har tenkt gjennom akkurat denne problemstillinga med stabilitet/avstiving?

 
   #6
 4     Vestfold     0
Jeg har samme type hus, fra 1920 tallet. Først under oppussing inne oppdaget vi at det var stående bjelker. Først innvendig; rev alt, lektret opp alle vegger horisontalt og veritkalt, 5 cm rockwool, og gips. Veldig viktig er at over vinduer har vi skrudd og limt kryssfinerplaet som er 50 cm bredere enn vinduene. Dette for å gi stabilitet. Tidligere eier har ikke gjort noe og fler steder har bjeløkene seget ned og presset mot vinduet. Ute begynner jeg i morgen; PLanen er å rive to lag med panel, og til bjelkevegg. Legge vindpapp, lektre vertikal, 5 cm rockwool, veritkallekte og asfaltplater, lektre og stående panel.
Lurt å gjøre ferdig en og en vegg da huset KAN forskyve seg.
Men som du sier, det er like mage råd som planker.....
  (trådstarter)
   #7
 109     0
Mente du først horisontal og deretter vertikal lekting? Eller omvendt? Forsto ikke helt hvordan du hadde gjort det utvendig.

   #8
 3,083     Gol     1
Bruker du asvalt vindtette plater og spikrer disse etter monteringsveiledning så er dette godkjent som vindavstivning. Smile
Signatur
   #9
 4     Vestfold     0
Utenpå asfaltplatene er det bare horisontale lekter som spikerslag.
Materialene ankommer i morgen, så hvis noen vet noe om dette på denne typen hus så kom igjen..