1,216    2    0  

Behov KW Dobbeltmantlet bereder

 140     Osloområdet     0
Trenger litt hjelp :

Har lagt ned rør til vannbåren varme i min kjeller, (ca 50m2) Har en Høiax DMK-400 dobbeltmantlet bereder som er planlagt å varme opp dette systemet i tillegg til tappevann. Dette ligger litt frem i tid, men har elektriker i hus nå, som skal legge opp det som trengs av kurser til denne berederen.

Det er som sagt nå lagt opp 50 m2 rør med vannbåren varme. Har luft til luft i etasjen over, men når denne ryker / og eller jeg har tid / penger / lyst kommer jeg evt. til å legge vannbåren varme i denne etasjen også. Da vil det evt. også bli en l/v pumpe som skal bidra til å varme vannet i berederen.

Berederen kan settes fra 3KW til 15KW. Men å legge opp en kurs som kan takle 15 KW må jo være litt overkill?

Noen tanker om maxbehov?

Dette er i Osloområdet.

mvh
Lars



   #1
 785     Vestfold     0
Trenger litt hjelp :

Berederen kan settes fra 3KW til 15KW. Men å legge opp en kurs som kan takle 15 KW må jo være litt overkill?

Noen tanker om maxbehov?

Dette er i Osloområdet.

mvh
Lars



Dette er kjeller så det forsvinner en del varme nedover, særlig hvis det er begrenset isolasjonstykkelse under gulvet. Hvis vi sier 100 w/m2 på de 50 m2 med VBV i kjeller (dette bør være rikelig hvis det ikke er bad) så trengs 5 kW.

Det sitter et 3 kW (jeg antar dette er 230 V enfas) varmelement i varmtvannstank delen. Dette bruker å kobles på en egen 16A kurs.

På varmedelen er det 3 x 5 kW elementer som kobles til 230V eller 400V trefas. Hvilken effekt varmedelen trekker kan justeres fra ved å fjerne lasker i koblingsboksen for varmeelementene.
En 3 fas sikring til dette formålet koster omtrent det samme om det er 20A eller 40A. På kabelen derimot kan det være stor prisforskjell og du trenger mindre kabeltversnitt (billigere kabel) om du har 400V (TN nett) forsyning til boligen din. Kabel som kan håndtere 15 kW kan være grisedyr.
Jeg ville lagt opp størst mulig kurs så sant kabelkostnaden var levelig og heller justert ned effekten tilpasset behovet ved å fjerne lasker på elementene.
Hvis du har elektrikkeren tilgjengelig så ville jeg tatt en prat med han om dette.
Hvis du har 230V og legger opp 3x25A kurs så vil du kunne trekke ca 10kW på varmedelen. Dette burde kunne dekke opp de fleste fremtidige behov i et vanlig bolighus. (hvis du legger VBV i hele huset og ny l/v VP skulle streike..)



  (trådstarter)
   #2
 140     Osloområdet     0
Hei, takk for kjapt svar og gode innspill... Jeg tar det opp med ham, så får vi se. Det er 2 etasjer ca rett opp til sikringskapet så det er vel ikke altfor mange meter kabel jeg trenger.

TN-nett er det nok ikke? Hus fra 50-tallet, det meste i skapet er nytt, bortsett fra hovedsikringen (automat) som sier 40*3.

Elektrikeren kommer tilbake senere, i begynnelsen av neste år, så vi gjør nå uansett plass i 2 rør frem til berederen, så får vi brukt tid på den rette løsningen!

takk!