26,537    38    1  

Erfaringer med vannbåren gulvvarme

 1,806     Sør-Trøndelag     0
Mye prat om gulvvarme på forumet her, og mange som har problemer med dette. Men det er jo også mange som er fornøyd.

Fikk lyst å kartlegge litt erfaringer og oppsett så stiller noen spørsmål jeg mener kan være av interesse.

Hvilke innstillinger er satt på varmepumpen (min, maks, kurve)?
Når er huset bygget (godt isolert?), hvor stort er det og hvor mange etasjer?
Hvilke gulv har dere?
Har dere andre oppvarmingskilder som benyttes i tillegg til gulvvarme?
Hvordan oppleves temperaturene i rommene?
Hvordan oppleves temperaturene på de ulike gulvene?

Selv har vi en væske/vann varmepumpe vi har stilt inn på minimum 33 grader, maks 45 grader og varmekurve med 37 grader ved 0 grader ute - altså utekompansering. Huset er en ny bolig bygget etter TEK10. Har pergo laminatgulv som føles varmt å gå og ta på. Inne har vi 23-24 grader og temperaturen føles jevn ut selv om vi i løpet av et døgn kunne ha tenkt oss én grad lavere temperatur. Gulvet på badet er av flis og føles også varmt og godt ut, men rommet føles likevel kaldt når man går ut av dusjen før man har fått tørket seg :)

Oppsummert er vi godt fornøyd med denne typen oppvarming og jeg tror aldri vi kunne ha gått tilbake til noe annet enn gulvvarme Smile Vi har ingen annen oppvarming.
Signatur

   #1
 192     Nannestad     0
hei jeg har ikke gått like vitenskapelig til verks, men vi bygget om hele fyringsanlegget vårt ved rehabilitering av kjelleren og  har lagt vannbåren varme i hele kjelleretasjen. Vi avrettet alle gulv som var grovstøpt med sparkelmasse så 5 cm isolasjon med utfreste spor til varmerør og så Kährs parkett enstav over i tørre rom. i våtrom og gang har vi fliser og høyere temperatur på vannet. Vannet varmes av bergvarmepumpe fra Alpha Innotech og den eneste reguleringen vi har er utekompensering av varme fra uteføler. Jeg insisterte i det lengste om å ha muligheten til å kunne regulere alle rom ved hjelp av termostater, men rørleggeren vi brukte "nektet" og sa vi heller kunne justere på shunt hvor varme de forskjellige rommene skulle være. Jeg ga meg og er svært fornøyd med det.  temperaturen holdes rimgelig konstant på 21 grader i oppholdsrom uansett utetemperatur.  Lecaveggene har 15 cm isolasjon innvendig og 5 cm utvendig. I 1 etasje har vi montert viftekonvektorer i tørre rom som kan kjøle på sommeren. Vi er svært fonøyd med løsningene. Vi har nesten ikke større strømregninger i snitt i årene etter vi bygget om enn det vi hadde når vi fyrte med olje og et par panelovner.
   #3
 6,009     Finnmark     0



Hvilke innstillinger er satt på varmepumpen (min, maks, kurve)?



Er jo ikke sikkert man har varmepumpe selv om man har vannbåren varme? Det er vel det som er hele poenget med vannbåren varme - at ulike energikilder kan benyttes.


De fleste VBV anlegg har nok ikke VP, tror de fleste har elkassett.......
VBV ble mer utbredt fra 90tallet, før VP ble vanlig ;)

Så tråd om VBV behøver ikke ha med VP ???
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Ok, men temaet er jo relevant uavhengig av varmekilde? Jeg tenkte ikke på elpatron i farten Smile har man utekompensering med elpatron?
Signatur
   #5
 3,573     buskerud     0
Eneste fordelen egentlig med romtermostater er varmere bad når andre rom ikke trenger varme.

Dvs. Jeg kjenner en, som ved 0 grader generelt har ofte under 35 grader i vannet, fordi de fleste rom ikke trenger varem, og kona klagde på badet.
Han satt in termostater, fast temp på 40-45 grader og kona er fornøyd med badet etter råd,fra meg.
Han var på nippet til å rive opp badegulvet og legge vk i tilegg.

Merk han driver snekker/bygge  firma, så den jobben ville han fått ganske rimelig.

Trenger man ikke tropiske bad, så sparer man en god slump penger på å droppe det:-)

Jg har rehabbet med det, bruker el kasset, er i fasen på å vurdere en l vp iår.

Jeg har 70talls hus med snitt av 10cm... Ser større besparelse i å kjøpe vp enn å rive av ytterkledning og isolere mere. Forrige eier var dum nok til å byte 50% ute å gjøre det :-/

Men angrer på en del løsninger og forhstede valg i oppussinga, gulvarmen derimot, går det ikke ann å angre på..det er lux ;D
   #6
 428     Dal     0
Jeg har inntil videre 6Kw elkassett som er instillt på 40 grader. Denne shuntes inn på gulvvrme kretsen...  Alle gulv i første etg. er 20mm rør i 10cm støpt plate med flis i alle rom. i andre etg er det støpt plate på bad, mens resterende gulv er tregulv, der jeg har skrudd fordelingsplater og 17mm rør fra undersiden.. Har full styring fra Seitron i alle rom. termostatene er stilt inn på 22 grader i oppholdsrom og 24 grader på bad., Dette fungerer utmerket. temperaturen i hele huset er nå konstant og fin.  Har også kjøpt inn l/v VP, med ekstra buffer tank med tappevans spiral. Denne hadde jeg tenkt å kjøre 40 grader på, og koble inn på returvannet, og returnere før elkasetten, slik at den tar den siste oppvarmingen hvis vannet f.eks kommer under 35 grader.
Huset er fra 1955 og er isolert med 10cm glassvatt, 22mm trefiberplater og grå papp med sølvpapir  fra byggeår. loft har 30cm fra 80 tallet en gang... 

Meget happy med VBV...

   #8
 90     Ryfylke     0
Vann/vann varmepumpe Nibe (10kw). Anlegg med utekompansering og termostater i alle rom. Hus ferdigstilt januar dette år, så vi har ikke så lang erfaring, men den vi har er svært god! Litt kluss helt i starten, men rørlegger kom innom og etterfylte noe (kjølevæske?) og etter den tid har det gått av seg selv. Huset er på en etasje, det er pergo laminat i stue, kork fra Golvabia i kjøkken, 14mm heltre furugulv fra Moelven i alle soverom og belegg på bad. Furugulvet har krympa en god del, men ikke vridd seg eller lignende, som de dystreste spådommene tilsa. Det er godt og varmt på bada og fin, jevn temperatur i stue og kjøkken (behagelige gulv). Ser at sløyfene til soverom så og si aldri er tilkobla, men kan nok komme til nytte om vi skulle få noen (veldig) kalde dager.

Edit: ca 180 m2 gulvflate, støpt såle
Edit 2: Har vedovn til evt annen oppvarming. Har ikke lagt varme under kjøkkenskap, selv om det er på yttervegg. Tursløyfe ca 60 cm fra vegg, fungerer fint, varmt på sokkelesten, ikke varmt i skapa.
Siste redigering: Thursday, March 6, 2014 1:13:46 PM av nyttlivpålandet
   #9
 6,009     Finnmark     0

Ok, men temaet er jo relevant uavhengig av varmekilde? Jeg tenkte ikke på elpatron i farten Smile har man utekompensering med elpatron?


Temaet kan fort spore av og gå dreie seg om problematikk/drift av Varmepumper......og ikke VannBårenVarme som tråden skal handle om!
Min mors gamle anlegg har ikke utekompensering(JA, det finnes også til elpatron), og det er ikke lønnsomt(ca 10000kr med rørlegger) å montere i ettertid!

Erfaring VbV:
Min mors hus er bygd i 1992 i Finnmark.
Wirsbo gulvvarmeanlegg, vi la rør selv og det var liten hjelp å få til dette! Siden det var nytt så kunne ikke rørlegger mm... Oppvarming er med elkassett
Vi la bare tre kurser, som er altfor lite  :o
Stue/kjøkken på en kurs, sløyfe på 140 meter(altfor lang og går også under kjøkkeninnredning).......IKKE GJØR SAMME FEIL ::) ::) ::)
Bad på  kurs 2 og gang/ yttergang på kurs 3...
Det er helstøpt betonggulv med grunnflate på ca 120 kvadratmeter. Gulvbelegg var i mange år laminat(kjøpt i 1992) fra Fibro Tresbo type industrikvalitet. Dette ble raskt ødelagt og begynte å separere seg, tålte ikke varmen...
Turtemp ca 35 grader...
Gulvet virket heller  ikke varmt i forhold til badet som hadde våtromsbelegg. Problem med lang sløyfe er løst med økt fart på pumpe og mer innstrypning på de andre kursene. Feil siden  oppstart; en ødelagt sirklulasjonspumpe(ca 2005) og ødelagt overtempbegrenser(2013).....
Dette er eldste VBV anlegg jeg kjenner til, og fungerer utmerket ;D ;D
Byttet til fliser på gulvet i ca 2002, og stue/kjøkken oppleves mer varmt Grin.....


Signatur
   #10
 14     Namsos     0
Vannbåren  gulvvarme kan kobles til alle kjente varmekilder som f.eks væske/vann-Luft/vann - sentralfyr - el.kassett osv. Valget av varmekilde varierer mye, men uansett vil vannbåren varme, riktig montert gi en god og jevn varme, og du har muligheten til å bestemme selv hvilken varmekilde du ønsker å benytte.
Ser i tråden her at lengde på sløyfe, innreguleringer og leggemønster kan oppleves problematisk. Å legge under kjøkkenbenk kan være fornuftig mht. komfort, men ikke mht energiøkonomi. Vi legger ofte sløyfe under kjøkkenbenk når benk er mot yttervegg, men vårt system (Optiheat) har annerledes egenskaper enn mange andre systemer, noe som gjør det lettere å gjøre slike valg. På dette systemet er alle sløyfene like lange, noe som også betyr at du slipper å innregulere anlegget. Å ha mange termostater på rom i samme hus er ofte bare en fordyrende løsning, da tempen imellom rommene er såpass like at man like godt kan legge disse i felles samlestokk å utnytte effekten med åpen omfordeling.
Uansett! SPØR OM GODE RÅD!
og la en grundig gjennomgang og behovsanalyse gi svarene på hva som passer deg/deres behov best.

Mvh
Kurt
Optiheat Energi AS