4,158    18    1  

L/V eller V/V til VBV?

 503     Bærum     0
Hei

Har fått et par tilbud på VBV i nybygg enebolig.

Energibehov er beregnet til totalt ca 200 kvm, i enebolig på østlandet.

Så er spørsmålet om vi skal gå for luft/vann eller væske/vann....!

Luft/vann ( Nibe Split 8kwh) blir ca 80.000,- billigere enn boring etter bergvarme og væske/vann-pumpe (Nibe f 1245 6kwh).

- Er dette en stor prisforskjell -som betyr at jeg bør gå for luft/vann?

Håper noen kan gi noen svar, ettersom jeg ikke kan noe om VBV...

Signatur

   #1
 661     Bærum     0
Husk å ta med lavere driftskostnader ved vann-vann i ditt regnestykke. Jeg ville beregnet totalkostnad over 10 år for å sammenligne.
  (trådstarter)
   #2
 503     Bærum     0
Hei

Takk for svar.

Ja jeg vet at hvis man skal ha et presist svar, så bør man se dette over tid og ta med flere faktorer. Spørsmålet er litt grovt definert fordi jeg er mer ute etter et grovanslag i svaret ;)

Spørsmålet er da kanskje egentlig:
Hvor dårlig fungerer egentlig luft/vann kontra v/v (bergvarme) på østlandet? Byggmester sier at l/v blir en isklump om vinteren og at vi derfor bør gå for v/v...

Sikrer en l/v-pumpe nok til at det dekker de 40 % av energibehovet som må komme fra en fornybar kilde (TEK 10)?
- Da for en enebolig på ca 230kvm i Bærum?

Signatur
   #3
 3,412     Akershus     0

Så er spørsmålet om vi skal gå for luft/vann eller væske/vann....!

Luft/vann ( Nibe Split 8kwh) blir ca 80.000,- billigere enn boring etter bergvarme og væske/vann-pumpe (Nibe f 1245 6kwh).

- Er dette en stor prisforskjell -som betyr at jeg bør gå for luft/vann?


Vannbåren varme med luft/vann er for de som er økonomiske

Vannbåren varme med borehull og væske/vann er for de som vil slippe en utedel som støyer litt og ikke er helt pen, eller som vil ha det "beste" uavhengig av pris og lønnsomhet, eller som er fascinert av teknologi, eller som vil være ekstra miljøbevisste.

Du antyder å basere valget på differansen i investeringskostnad.  Det er en bra start.  Økonomer ville si at du bør basere valget på nåverdien av differansekontantstrømmen.  Væske/vann koster mer i investering, men gir også litt mer innsparing i oppvarmingsutgifter.  For de fleste noenlunde normale bolighus i Norge vil innsparingen i oppvarmingsutgifter ikke veie opp for den ekstra investeringen i løpet av anleggets forventede levetid. 

For å forsvare en forskjell i investering på 80 000, må væske/vann-løsningen spare temmelig mange tusen kroner ekstra i året i oppvarming for å lønne seg i forhold til en luft/vann-løsning.  Er det mulig i ditt tilfelle, tro?

Det er litt som å velge mellom Golf og BMW.  Den ene er for de økonomiske, den andre er for endel andre grupper :-)

Når det gjelder vannbåren varme kommer jeg helt klart til å gå for Golf-løsningen Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 503     Bærum     0
Hei

Takk for en forståelig og grei fremstilling, det er også mitt inntrykk (etter endel tråder her inne) at v/v ikke vil lønne seg (evt kun lite) ila levetiden.

Signatur
   #5
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Østlandet er vell også en av plassene kvor det kan lønne seg mer med grunnvarme enn andre steder også. Kysten har litt mildere vintre mens indre østland har det litt kjøligere.
Signatur
   #6
 2     0
Jeg skal igang nå og bygge en enebolig hvor jeg vil legge VBV i 300m2 av boligen. Hva er prisforskjellen på komplette luft/vann og vann/vann anlegg? Er det i prinsipp borehullet som er prisforskjellen og pumpene/styreenhetene ganske likt?
   #7
 24,668     Akershus     0
Ser det tidvis er litt naboknurring over utedeler som "du" setter lengst unna, på baksiden, - rett i fleisen på naboen.

Her måtte barnehagen bygge inn det nye ventilasjonshelikopteret sitt som de hadde dyttet opp i soveromsvinduene til naboen.
Signatur

   #8
 3,573     buskerud     0
300m2 ..etter på å høsta priser i en liten evighet, ser det ut som det er ca 70-90k i forskjell... kommer litt ann på løsninger og merker.

ikke noe problem å få en daikin luft/vann til å koste 20-30000 mindre enn en ctc v/v pumpe... så best å sammenligne innen merker av samme prisklasse.

f.eks en bosch/ivt luft vann,, eller ctc til å koble mot en dobbeltmantlet bereder får jeg montert for ca 65k, panasonic, lg, toshiba , nibe ligger litt lavere. med rørleggeing og el (fint lite, 2 rør føringer bare og en strømkurs) f.eks daikin blir ca 110k

samme løsninger med totalpakker, blir litt forskjellig... noen tar ikke så mye for innedel med tappevann, andre tar mere for innedelen enn utedelen..

om det lønner seg med bergvarme eller luft/vann kommer mest ann på hvor i landet man bor. men med 300m2 så kan man seriøst vurdere bergvarme,
   #9
 919     Norge     1
Prisforskjellen på l\v kontra v\v var borehullet for min del. Ingen prisforskjell på varmepumpen og antar alt inne i teknisk rom var likt for prisen var anslått som lik.
   #10
 3,573     buskerud     0
Jeg har fått vesentlig prisforskjeller der og.. Men det kommer litt ann på luft/vann pumpa . Bergvarme sa rørleggern at jeg kunne beregne ca 4-5 dager i arbeid.. Mere jobb med igangkjøring ... Men tror nok han tar feil. Hos en i nabolaget var pumpa igang på to dager...

Løsningene min mot dobbeltmantla blir ca halve prisen av bergvarme,,, enda lavere hvis jeg ikke regner beredern inn i besparelsen, da den vil sikkert ha 3 ganger lenger levetid en luft vann vp.

Men i et nybygg på 300m2 så har jeg en kompis med samme størrelse hus vbv i alle rom i 3 etasjer... Mener han med bergvarme pumpa bruker ca 17000kwh( 10000kwh til husholdnings el, og ca 7000kwh til fyring,,) i året.. Han har ingen andre energi kilder.. Ikke satt inn peis engang enda,..Så han angrer ikke det valget nei. Hos han var prisforskjellen ca 80000,-

Hadde nok tatt det i ditt tilfelle... Jeg vurderte det selv til bare 110-120m2 med gulvarme , men da i eldre hus...