15,147    29    0  

Vannbåren varme, for og imot

 60     Midt-Norge     0
Hei,

Er i start prosessen for å planlegge vårt fremtidige hus.
Får tomt januar 2014, er en stund til, men har allerede begynt å tenke på hvordan vi vil ha det.

Noe, av mange ting, vi er usikre på er vannbåren varme i gulvet.
Har vært i kontakt med flere entreprenører der vi har diskutert hus og diverse, og har fått like mange meninger som vi har hatt møter  :o
Så håper kanskje det er noen input å få her også, selv om meningene kanskje er like mange her  ;)

Det som ofte kommer opp er jo pris, spesielt hvis man i tillegg skal ha jordvarme. Èn entreprenør sa at han ikke anbefalte vannbåren varme lenger, siden husene idag er så godt isolert.
Vi bor ikke i noe nytt hus idag, så her er det ganske gulvkaldt når det er kaldt ute, og det har vi ikke lyst på i neste hus  :D

Hvordan er effekt kontra pris(installasjon, bruk og vedlikehold) hvis man f.eks har vannbåren varme med noe slikt:
NIBE F750 i tillegg til en vedovn med vannkappe, noe alla dette, til de kaldeste vinterdagene?
Kommer man da kanskje opp på samme pris som om man hadde boret etter jordvarme?

Er vel på jakt etter det beste, men samtidig billigste alternativet.  ::)
Huset blir dyrt nok uansett, så litt sparing her og der kommer nok godt med.

Noen som har innspill på forskjellige løsninger, gjerne for og imot.
Signatur

   #1
 51     Hedmark     0
Er i samme situasjon som deg

Konklusjonen min er at i nytt hus lønner det seg ikke med luft/vann-varmepumpe eller bergvarme.

Jeg går nok for vannbåren varme i betong som fyres med el-kassett.

Fordelen med vannbåren varme er at man enkelt seinere kan koble til mer energieffektive løsninger dersom el-prisene går helt bananas i framtida. Dette veit man jo ikke idag, derfor fint å ha alternativ.

Jeg anser det som relativt unsannsynlig med sinnsyke strømpriser de neste 5-10 år, derfor går jeg for el-kassett

Har vurdert strømkabler også, men det er ikke aktuelt for meg lenger siden man da ikke har mulighet for energieffektive alternativer i framtida.

Vurderte også rør oppå støp for å kunne natt/dagsenke. Men har kommet til at det fordyrer såpass, at det tar lang tid å tjene inn.

Jeg havner da som sagt på rørene i støp, og det skal driftes med en 6kw el-kassett
  (trådstarter)
   #2
 60     Midt-Norge     0
Takk for svar! :)

Trodde kanskje at det lønte seg med luft/vann eller noe slikt, siden effekten på varmepumper er høyere enn ren strøm, men er kanskje i innkjøp de er mye dyrere?
Nyere hus idag er vel også en god del bedre isolert enn det vi har idag, så fyring med strøm er vel ikke så ille.
Har vi ikke hatt varmepumpe luft/luft og vedovn her vi bor nå, så hadde vi blitt ruinert tror jeg :P

Men er det billigere å legge rør i betong enn ellers?
Problemet her i gården er at det er en skrå tomt, og jeg skal bygge utleiedel i underetasjen, så får vel ikke så mye effekt fra varmen i vår del av huset hvis jeg legger det i betong  :P

Hva er grunnen til til at det ikke er mulig med natt/dagsenk når rørene er støpt? Og hvorfor er det så mye dyrere å legge rørene oppå betong? Smile
Signatur
   #3
 268     Ja     0
Eg bygger nytt hus no. Skal ha vbv i alle golv fyrt med el-kassett. I garasjen setter eg opp ein vedkjele og tank som eg fyrer i når eg gidder :)

Kjøper du vedkjelen på rette plassen kostar den ikkje meir enn ein peisovn her til lands. I tillegg kjem self akkumulatortank.

http://kotly.com/index.php/cPath/169_208

Eg ser ingen grunn til å betale 30000+ for peisovn med vannkappe når du kan få skikkelig vedkjele og tank for samme prisen levert på døra  Smile
   #5
 117     Asker     0
Jeg snakket akkurat med en entreprenør angående husbygging på telefon. Vedkommende fortalte meg at han anbefaler å legge rør i alle gulv uansett, ettersom dette koster veldig lite. Det ble antydet en pris på rundt 10.000 per etasje eller per 100 kvm. Ettersom dette er relativt rimelig så pleier han å legge vbv også på bad, selv om det legges varmekabel. De fleste synes det er tilstrekkelig med vbv om sommeren, men ønsker sterkere og mer forutsigbar varme om vinteren.
   #6
 1,019     Rogaland     0
Tør vel nesten påstå at det er omvendt med behovet for varmekabel på bad. Om vinteren blir i alle fall mitt golv mer enn varmt nok med vannboren varme. Om sommeren er det også tilstrekkelig men da kan det oppleves litt kjøligere ettersom jeg bruker lavere turtemperatur på vannet.

Savner ikke elektrisk kabel.
Signatur
   #7
 9,677     Kysten     0
Det med bad tror jeg er veldig individuelt. Konemor opplever ikke gulvet på bad varmt nok, mens resten av familien synes det er greit. Vi har kun vbv.

  (trådstarter)
   #9
 60     Midt-Norge     0

..... Det ble antydet en pris på rundt 10.000 per etasje eller per 100 kvm. .......


Koster det ikke mer for å legge rørene til vbv? Hvorfor koster det sa som regel så mye for vbv? Er det pga. det som anlegget er koblet opp mot? Så hvis man bare gå for el-kassett, så blir det vesentlig billigere?

Fikk et kostnadsoverslag fra entrepenør på vbv til Systemhus type SANDE. Der var vbv listet opp til 306 000,- inkl mva. Har ikke spurt hva som ligger i den pakken da.
Sande har BRA=188,9m2 på 2 plan.

Ellers noen anmerkninger til tilbudet vi fikk? Smile
Signatur
   #10
 598     Vestlandet     0

Jeg snakket akkurat med en entreprenør angående husbygging på telefon. Vedkommende fortalte meg at han anbefaler å legge rør i alle gulv uansett, ettersom dette koster veldig lite. Det ble antydet en pris på rundt 10.000 per etasje eller per 100 kvm. Ettersom dette er relativt rimelig så pleier han å legge vbv også på bad, selv om det legges varmekabel. De fleste synes det er tilstrekkelig med vbv om sommeren, men ønsker sterkere og mer forutsigbar varme om vinteren.


burde jeg da uansett legge rør og evt kun bruke en elkasett til å drive varmen midlertidig?

veldig usikker på dette da jeg ikke klarer å få en brønn til en kvart mill til å lønne seg....