5,527    17    0  

Vannbåren varme i gammelt tømmerhus fra 1890

 13     0
Hei.

Jeg vurderer å legge vannbåren varme i huset som jeg driver å pusser opp (3-400m2).
Det er et stort gårdshus som er laftet.

Hvert enkelt rom skal pusses opp. Da ribber jeg golv helt og tenker da å rette opp golv og isolere med glava inni bjelkelag.

Huset har tett kjeller i nesten full høyde og jeg tenker å ha en sentral der, siden den nåværende varmtvannstanken står der.

Nå er jeg helt i startfasen ang oppussing innvendig og er helt grønn på hva jeg trenger.

Jeg har helt nytt bad med innlagte varmekabler på strøm, ellers vil jeg ha vannbåren i nesten hele huset. Dvs første og andre etasje, utenom kjeller og tredje eta.

Jeg tenker å gjøre mest mulig selv siden jeg har erfaring og "brev" i tømreryrket.

Planen er å legge kabler i hvert enkelt rom jeg pusser opp og senere koble det til.

Hva slags utstyr trenger jeg, og hvilke muligheter har jeg?

Feks legging av golv, legger jeg først 22mm spon og så plater med spor i oppå eller legger jeg plater med spor i med en gang?


Setter pris på litt hjelp... Smile

   #1
 9     0
Hei,
Du kan i utg pkt bruke begge deler. Å bruke slisset spon er i investeringøyeblikket rimeligere  men effekten i forhold til å bruke en EPS /XPS variant er en god del lavere!
Send en Mail om du ønsker mer utfyllende info.
Erik
Signatur
   #2
 1,596     0
Jeg har gjort akkurat dette i et "moderne" maskinlaftet hus fra 1948.

Revet ut alt av gamle gulvplanker, og delvis også gamle gulvbjelker (ukurant cc, vridde, skjeve osv) - kjøpte alt jeg trengte hus buildahouse i Danmark: 22mm gulvsponplater med slisser, 17mm rør og aluminimum. Fordelingsstokker til teknisk rom, gruppeshunter og ventiler. I tillegg må du ha en varmesentral - noe som lager og lagrer varmtvann for bruk i gulvene.

Dette er jo en relativt komplisert greie, men å legge gulvspon og rør er ingen problem. Jobben nede i teknisk rom kan det jo være greit å få rørleggerhjelp til, eventuelt om du prøver selv.
   #3
 785     Vestfold     0
En løsning med slisset spon (eller spaltegulv av 22 mm plank), alu varmefordelingsplater og rør før overgulv, vil bygge mindre i høyden enn en løsning med gulvspon + eps/xps plater med rør.
Men hvis det er et laftet hus fra 1890 så er vel ikke takhøyde mangelvare.

Hvis etasjeskillene isoleres skikkelig med glava, så ser jeg for meg at ekstrakostnaden med å velge sporplater i eps/xps vanskelig kan forsvares økonomisk (kunne godt tenkt meg å sett et objektivt regnestykke på dette).

Jeg har lagt Roth Compact system på eksisterende gulv i noen rom. Fint og enkelt å legge, men prisen Roth tar for disse platene er helt hinsidig.
   #4
 10,486     Akershus     0
Vær obs på at "vannbåren" bare betyr at varmen kommer i form av varmt vann. Vannbåren varme kan brukes i både gulv, radiatorer, viftekonvektorer osv.

Du trenger også en måte å varme vannet på. Det kan være seg varmepumpe (luft --> vann, eller vann --> vann), vedkjel, pellets, ren elektrisk, parafin osv.

I stor grad vil driftsutgifter og investeringsutgifter være omvendt proporsjonale. F.eks. koster en V/V VP mer å installere enn en L/V, men vil kostet mindre i drift. Vedkjel er igjen veldig billig i drift hvis du lager veden selv, og ikke uoverkommelig å installere selv om du går litt inn for det. Ulempen er at du må selv gjøre jobben med å holde den i drift.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 13     0
Jeg isolerer etasjeskillere med Glava/Rockwool og retter da samtidig opp golvene.

Jeg er nok mest ivrig på å legge golvplater som er ferdig med spor, tenker at det er billigere og at jeg sparer arbeid.

Takhøyden er veldig bra i huset :-)

Har ikke bestemt meg for hva slags varmekilde jeg skal bruke enda, så det får jeg se på senere. Men godt å få svar på hvilke muligheter jeg har.

Hadde først og fremt sett for meg å koble det til en bereder og bruke strøm til oppvarming, grunnen til det er at jeg har tro på at det er den billigste veien å gå for å få ting til å fungere. -Dog er det vel ikke den billigste måten å fyre på...  -Correct me if I'm wrong!

Jeg skal bytte de fleste golvene i huset, bortsett fra kjeller, 3.eta+gamle storstua i huset.

Kan være en tanke å muligens benytte seg av radiator i kjeller etterhvert, men det blir mange år til.

Golvene som jeg planlegger rør i er ca 220m2 tilsammen fordelt på åtte rom i to forskjellige etasjer (Da har jeg slått sammen noen rom). Største rom er kjøkken som blir ca.35m2.

Tips til hvilke rør jeg bør bruke, dim?

Hvor bør jeg kjøpe, pris er viktig! 
   #6
 1,596     0
Send en målsatt tegning til buildahouse, og la dem prosjektere dette for deg. Det koster noen hundrelapper dersom du lar være å handle derfra - tvilsomt at du får bedre priser andre steder her på berget.

Har selv rettet av og forsterket gammelt bjelkelag, men dette ble hverken like jevnt eller like stivt som gulvene som har fått helt nye bjelker. Gjerne ta en vurdering på om det faktisk "sparer seg" å beholde da gamle bjelkene. Borebiller/råte er jo også noe en bør ta med i  vurderingen...
  (trådstarter)
   #7
 13     0
Sitter på buildahouse nå, fin side det! -Eneste neg. er at det kommer opp en del feilmeldinger på noen av sidene, 404 står det...?

Ang gammelt bjelkelag så har jeg forøvrig helt nytt 18m2 bad med tunge fliser og et hurrycanekar, der benyttet jeg gammelt bjelkelag og la nye 48*198 ved siden av hver bjelke/stokk og det ble stivt og bra. Tenker å gjøre det også i de andre rommene, da får jeg samtidig rettet opp skikkelig.

Huset er meget stabilt og bra, ingen råte eller knirk (bortsett fra golv), solid og tykk (!) grunnmur som også er blitt sprøytet med betong utvendig og innvendig.

Jeg skal nok ikke handle før i desember, men jeg kommer nok til å gjøre som du anbefaler ang å få hjelp av BAH når den tid kommer.

Hvilke forskjeller/fordeler er det med tykkere/tynnere rør?

Spiller det noen rolle om man bestiller fra BAH DK eller NO?

Arne

   #8
 1,596     0
Uten at jeg har noen spesiell rør-kompetanse, vil jeg tro at størst mulig rør er mest mulig ideellt. I spon er det vel mest vanlig med 16 og 17mm, og nedstøpt i betong 20mm. Så finnes det jo en rekke alternativer, bl.a. For rehab - er det Roth som har 10,5mm?

Har en gulvflate på 56m2 på stue/kjøkken, den deles opp i 2 sløyfer. Dette er muligens å trekke strikken litt langt, men satser på at dette går bra.
   #9
 785     Vestfold     0
Man kan ha lengre varmesløyfer (dekke fler m2 per krets) med større rør.
Mener å huske at maks anbefalt kretslengde er ca 90 m med 16 mm rør og 120 m med 20 mm rør. Ikke ta dette for god fisk, men sjekk hva som er maks anbefalt lengde fra systemleverandøren. Ser at BAH har spon løsning også for 20 mm rør, men at plater, rør etc. er noe dyrere.
Med sånne rehab løsninger (f. eks. Roth sin med 10,5 mm rør) må man legge rørene med liten cc avstand samt at lengden på kretsene blir veldig begrenset. Dette er ikke noe å satse på for ditt prosjekt.
  (trådstarter)
   #10
 13     0
Jeg ser for meg at det er lettere å legge 16 og 17 enn 20 så tror jeg kommer til å gå for 17mm.

Største flaten blir vel kjøkken, det kommer på ca.40m2 men der kan jeg bruke to sløyfer tenkte jeg.

Men hvis man bruker en mindre dim på rørene så vil vel selve pumpa som skal frakte vannet i rørene få mer motstand og måtte yte mer?

Ser for meg å bruke noe sånt siden jeg ender på rundt 10-12 rom jeg skal varme:

http://www.buildahouse.no/gulvvarmestyring-komplet-system-12-kredse-4826.html

Hva må jeg ha i tillegg til dette, en stor vanntank med egen utgang til golvvarme? Pumpe?

Anbefalinger?

Vil gjøre det meste selv bortsett fra selve tilkoblinger av vann og strøm, det meste ellers burde være overkommelig etter mitt syn.