#11
 678     Bergen     0
Store rør kan som sagt over dekke større areal da man pga lavere strømnigsmotstand pr meter kan ha lengre sløyfer samt at ofte er avstanden mellom rørene større.
Det blir da mindre røroverflateareal pr m2 sammenlignet med mindre rør som legges tettere.

Dette betyr at man må ha litt høyere temperatur på vannet i rørene for å oppnå samme effekt avgitt varme pr m2.

Fordelen med høy avgitt effekt ved lav vanntemperatur er at solvarme, varmepumpe etc får bedre ytelse når de leverer til lavere temperatur. Man får og bedre utbytte av hver liter man har i eventuell akkumuleringstank.

Det med lavere maksimal lengde og areal på hver av kursene betyr at mer av rørlengden blir brukt til "transport" til og fra sonene som varmes og at fordelerstokk blir større slik at noe av gevinsten spises her.

Signatur

   #12
 10,486     Akershus     0
Jeg la 20mm i kjelleren. Syns det var helt kurant. Jeg tror ikke du sparer deg for noe særlig ved å bruke 16 eller 17mm i stedet. Større diameter og tettere avstand vil alltid være positivt, da du får bedre overføring av varmen fra vannet til gulvet. Det igjen vil bety at det kan benyttes vann med lavere temperatur, som igjen vil være en fordel for å utnytte varmelager best mulig, eller få høyest mulig virkningsgrad på varmepumpe.
Signatur
   #13
 1,596     0

Hva må jeg ha i tillegg til dette, en stor vanntank med egen utgang til golvvarme? Pumpe?


Du må ha en eller annen "teknikktank", ja - dette er jo et fagfelt i seg selv.

Selv har jeg installert en 750 liters akkumulatortank fra Effecta - i forbindelse med solfanger/varmeanlegg. Denne skal brukes til akkumulering av solvarme (+luft/vann varmepumpe + 6kW el-kolbe + mulighet for vannmantlet peisovn) og gi varmt tappevann + gulvvarme.

Et annet ypperlig alternativ er "Dalatanken" - denne ser veldig lik ut som den jeg har, men med et par detaljer som virker mer gjennomtenkte. Andre muligheter er det flust av - enten man bruker en luft/vann varmepumpe, elektrisk direktevarming, dobbelmantlet bereder - eller muligens noe annet.

Varmegjennvinning fra gråvann er jo også noe en bør vurdere - for min del ble jeg oppmerksom på dette akkurat litt for sent; først etter at ny bunnledning var lagt. Har man mulighet for å separere ut gråvann, er det et svært godt potensial for energisparing også her. OSO har bl.a. en fin patent.
  (trådstarter)
   #14
 13     0
Nå skal jeg begynne på det første rommet jeg skal legge vannbåren varme i, det er et rom på 35m2. Noen tips før jeg bestiller materialer og utstyr?

Hvor mye rør går det pr. M2?

Noen meninger om hvor det prismessig lønner seg å handle spon, varmefordelingsplater og rør?

Ser at Buildahouse.dk ligger bra på pris på rør i allefall, de andre tingene har jeg ikke noen formening om.

På BAH får jeg frakt og mva oppå prisene...

Arne
   #15
 29     Oslo     0
Har selv lagt 22mm slissegulv, 24mm SILENCIO THERMO utfrest for 17mm pexrør og varmefordelingsplater. Så var det vel en tynn duk, før parkettgulvet. Dette ble lagt i 2009 og har fungert bra. Pexrør og fordeingssytem fra Uponor.
   #17
 279     0
I gamletrehus.no finns en del tips om att restaurere gamle trehus på okohuset bloggspot.no finns tipps og utverderinger om varme og isolasjoner naturhuset. Blogspot.com finns og ,masser med tips I ett trehus tror jag att ett pustande spalteguv o varmefordelingsblokk er enn rimelig lösning
Signatur