1,590    5    0  

3-4 grader høyere temperatur i matbod sammenlignet med kjøkken

 651     Sunnmøre     0
Vi har flyttet inn i ny bolig hvor vi bygde oss en matbod i tilknytning til kjøkken. I denne har vi et grovkjøkken med ekstra kjøleskap og fryseskap.

Flexit har levert og prosjektert ventilasjonen og her er et avsug. En skyvedør skiller boden fra kjøkken.

Det viser seg at om vi har igjen skyvedøren så blir der 3-4 grader varmere på matboden enn i kjøkken. F.eks. kjøkken holder 22 grader så er der 25.5-26 grader i matbod (sjekket idag tidlig).

Visst her er noen eksperter på ventilasjon så får jeg kanskje svar på om dette er noe en bare må forvente eller om det er noe en bør kreve å få justert.

Jeg mistenker at Flexit ikke har hensyntatt at vi skulle ha kjøleskap og fryseskap der. Men om slikt er noe de i de hele tatt hensyntar i sine beregninger??

   #1
 1,749     Norge     0
Prøv å bytte ventilene mellom kjøkken og boden. Da får du vesentlig høyere sirkulasjon i boden der du trenger den. Dette fordi det er ofte større mengder som tas ut fra kjøkken.
Bluesman
   #2
 3,412     Akershus     0
Kjøleskap og fryseboks avgir varme. "Enøkguiden" angir at et vanlig kjøleskap og en vanlig fryseboks totalt avgir mer enn 1000 kilowattimer i løpet av et år. Det er det samme som å ha en panelovn på 1000 Watt stående på i 1000 timer. 1000 Watt er en over gjennomsnittlig stor panelovn; de fleste panelovnene som Elkjøp selger kan ikke levere så mye varme. Så dette rommet blir kraftig varmet opp. Hvis det i tillegg er lite er det ikke rart om det blir varmt der. Spesielt i et nytt, godt isolert hus gjør dette utslag.

Hvis det ikke står noe i en eller annen kontrakt at rommet skal kjøles ned, kan jeg ikke se hvordan man skal kunne kreve kjøling i et lagerrom.

Man kan åpne spjeldet til ventilasjonsavsuget litt mer. Det vil redusere temperaturen litt. Men med mengder av varmende Watt inn i et lite rom må man leve med at det blir varmere enn i andre deler av huset.
Signatur
   #3
 24,668     Akershus     0
hvis den frysegreia avgir 1000 kWh/år, så blir vel det ca 0,114 kWh/h, eller trekker i snitt 114W. Det blir jo en god lunk om rommet er isolert og lite ventilert.
Signatur
   #4
 785     Vestfold     0
Hvis det kun er avsug og ikke tilluft på matbod, er det tilstrekkelig stor luftespalte under skyvedøren slik at tilluft fra kjøkken ikke strupes?
  (trådstarter)
   #5
 651     Sunnmøre     0
Takker. Jeg forstår selvsagt at kjøle- og fryseskap avgir varme. Jeg kikka litt nærmere på prosjekteringen og den viser 15m3/h for matbod. Men nå står der en ventil som skal dra 36 m3/h på kjøkkenet. Dersom denne drar hele strømmen av luft så blir der jo ikke noe igjen til matboden siden den må få luften ifra kjøkken. Men det ville i så fall igjen bety at systemet ikke er balansert riktig.

Kanskje burde en ha lagt opp til en annet forhold mellom ventil på kjøkken og matbod. F.eks. 50/50?

Der er iallfall en cm. åpning under skyvedøren så det tror jeg ikke skal være noe problem.

3-4 grader høyere temperatur i matbod sammenlignet med kjøkken -  - dreamcatcher