#21
 10,486     Akershus     1


Jeg har en Vortice portabel ac, men som du sier så har den ingen innstillinger angående fuktighet.


Samme ang Wilfaen, bare en innstilling for "avfukting".

Men i praksis så mistenker jeg at avkjøling og avfukting gjør det samme, den kjøler lufta og det kondenserer....


I praksis er det akkurat det samme som skjer. På vår vil vifta alltid  gå på laveste, og den fortsetter å gå også under 16C. Slangen må selvsagt legges inn, og vannet tappes ut for best effekt. Da vil den både varme og avfukte. Stappet det røret inn i en joggebukse en gang, var tørr på et blunk Smile
Signatur

bex
   #22
 4,293     Østlandet     0
det få tenker på virker det som, er at stille luft er det vanskelig og tørke ut,  avfuktere drar til seg våt luft og skiller ut tørrluft. viss luften står stille vill man jo i praksis tørke samme kvadratmeteren. skal man tørke ut flere rom kan det være fordel med flere vifter for og få mere sirkulasjon på den fuktige luften
Signatur
   #23
 21,481     Enebolig     0



Jeg har en Vortice portabel ac, men som du sier så har den ingen innstillinger angående fuktighet.


Samme ang Wilfaen, bare en innstilling for "avfukting".

Men i praksis så mistenker jeg at avkjøling og avfukting gjør det samme, den kjøler lufta og det kondenserer....


I praksis er det akkurat det samme som skjer. På vår vil vifta alltid  gå på laveste, og den fortsetter å gå også under 16C. Slangen må selvsagt legges inn, og vannet tappes ut for best effekt. Da vil den både varme og avfukte. Stappet det røret inn i en joggebukse en gang, var tørr på et blunk :)


Kanskje jeg skal teste med AC jeg allerede har da. Den varme luften som kommer ut av røret er relativt tørr regner jeg med. Får sjekke om jeg kan koble på drensslange på min modell.
   #24
 10,486     Akershus     0

Kanskje jeg skal teste med AC jeg allerede har da. Den varme luften som kommer ut av røret er relativt tørr regner jeg med. Får sjekke om jeg kan koble på drensslange på min modell.


Tørr er relativt. Varmluften har nok lav relativ fuktighet, men vil ha samme absolutte fuktighet som luften som suges inn. Den kalde luften vil også ha samme relative fuktighet som luften som suges inn, men lavere absolutte fuktighet. Det er derfor vannet renner ut fra fordamperen (den kalde siden).

De fleste sånne AC'r sender vannet ut med den varme luften. Da er man like langt, men hvis det kan samles opp, så funker ting litt bedre.

Prøv å henge opp en fuktig klesvask og sett AC'n til å jobbe, gjerne med varmerøret rettet mot klærne. Er nesten så du kan se dem tørke.
Signatur
   #25
 21,481     Enebolig     1
Hmmm, blir nok en avfukter til kjelleren  Grin Litt av problemet er vel at temperaturen i kjelleren er lav om vinteren, men da er det tross alt mindre bruk for avfukting også.
   #26
 86     0
Har forstått det sånn at over 15-20 grader så er det avfuktere med kompressor som den på Clas eller denne http://www.miba.no/avfukter_177.html som fungerer best.

Under denne temperaturen skal såkalt absorberende avfuktere fungere best, de skal visst ta opp fuktighet nesten uavhengig av temperatur, sånn som denne http://www.expert.no/product/product.aspx?identifier=118111

Så hvis du skal ha en på badet kan sikkert begge fungere, men i en kjeller bør man kanskje satse på absorpsjonstypen.

Litt usikker på hva som er ulempen med denne typen, kanskje at de bruker noe mer energi, men det blir jo uansett avlevert som varme så det gjør lite for en kjeller. Noen som vet?
   #27
 255     Trondheim     0
Til våren planlegger jeg å anskaffe meg en avfukter for å få bukt med kondens i kjeller. Jeg har sett litt på den "billigste" avfukteren som selges hos TørtBygg AS: F-Dry 200, men den er jo ganske kostbar. Er det noen som har erfaring med Zibro DD108? Det virker som om den også er en rotoravfukter, mao samme prinsipp som F-Dry, men med betydelig mindre kapasitet. Det positive er at den koster en brøkdel av hva F-Dry koster.

http://www.wimpel.no/Produkter.aspx?pid=434&docid=247
http://www.expert.no/webarchive/documents/ps_uk_DD108.pdf

Noen med erfaringer med Zibro avfukteren?

   #28
 4,110     Akershus (Follo)     1

Litt usikker på hva som er ulempen med denne typen, kanskje at de bruker noe mer energi, men det blir jo uansett avlevert som varme så det gjør lite for en kjeller. Noen som vet?

Det er at den dumper varm fuktig luft ut til kråkene. Min Munters bruker ca. 800W hvorav mye blåses rett ut med ca. 70 grader temperatur. Noe vil vel følge rotoren tilbake og noe kan tas vare på ved en lengre utluftkanal. Men den må ha fall hele veien ut.

En kompressor avfukter sender ikke noe ut.

Det finnes også sorpsjonsavfuktere med etterfølgende kompressoravfukter. Men da snakker vi skikkelig dyrt!
Signatur
   #29
 86     0
Avfuktere av Munterstypen sender klart en del varme rett ut, men de fleste av denne typen brukes vel stort sett i industrisammenheng hvor tørkebehovet er så stort at det spiller liten rolle med litt varmetap.


Den jeg linket til er en rotoravfukter som kondenserer ut varmlufta fra rotortørkeren. Den er ikke kompressordrevet, men kondenserer mot en varmeveksler mot den kaldere innlufta. Har ikke åpnet den, kun sett på beskrivelsen så skal ikke si nøyaktig hvordan det er gjort i praksis.

Kjøpte meg en slik Delonghi  http://www.expert.no/product/product.aspx?identifier=118111&cookie_test=true  fra England siden de ikke hadde den inne på Expert.
Byggekvaliteten er så som så, men den tørker bra. Beholderen er litt krøkkete så anbefales å koble til dreneringsslange (som følger med). Den kan kjøres i auto, da skal den visst gå automatisk dersom fuktigheten er over 55%. Denne verdien går det ikke an å stille på.
Bruker min i kald kjeller for å tørke klær (vaskerom i kald kjeller...).

Mitsubishi sin er av en helt annen  byggekvalitet, men bruker en annen teknologi. Koster jo en tusing mer, men er tydelig mer kvalitetsfølelse på den. Den kan også kjøres i auto, men kan stille inn på ønsket luftfuktighet (også diverse andre innstillinger). Brukervennligheten kunne vært bedre dog, men går greit dersom man ikke har noe imot å lese bruksanvisningen et par ganger.
Et valg med god kvalitet dersom du skal ha den i romtemperatur, men koster jo litt også...
J-R
   #30
 144     0
Jeg har denne fra Acetec i Sverige:

http://www.lfs-web.se/krypgrundsavfuktare_pd-250.htm

Bruker den for å avfukte en "rom-i-rommet" løsning i kjelleren. Har også brukt den til avfukting av nybygg. Synes den fungerer veldig bra og koster rundt det halve av en F-Dry.
Flere instillinger som gjør den mindre energikrevende. Kan bl.a stille lavere viftehastighet for små areal, kun avfukting ved behov(hygrostatstyrt) + at den uansett går en time i døgnet for å få sirkulasjon etc