#31
 5,432     Akershus     0
Du må jo forstå at når det kommer dårlige nyheter på radioen, er det på tide å lade batteriet.

Har hatt en god del Makitadriller opp gjennom, helt fra 9,6 ? volten, 12 volt  også 12 volt borhammerog frem til 18 volten. Alle har blitt kjørt temmelig hardt, men ingen har brent opp. Har alle den dag idag, men gidder selvsagt ikke kjøpe nye batterier til de eldste.

12 volt drillene fungerer forresten greit på hytta, der jeg har laget meg en batteridummy, påkoblet ledning, som jeg da bruker på solcelleanlegget.

Makita er i mine øyne bra greier, bortsett fra noen av batteriene, mangel på kutt og det håpløse ledlyset som blokkeres av chucken.

   #32
 1,596     0
Jeg har bare hørt positivt om Makita, men er ikke sikker på om jeg er overbevist selv...

Har levert inn drillen for 2 gang nå - denne gang kom det røyk ut ved boring av et titalls 22mm hull i en 48mm tjukke trestendere (!)

   #33
 5,432     Akershus     0
Alt har en grense. Spørsmålet er hvor sløvt boret er. Er det sløvt og man maler på med full tyngde, kan det meste brenne opp. Skal det være fullt motorvern på en drill, tror jeg ikke man kan kalle den portabel lengre.

Jeg pleier å legge verktøyet til kjøling når jeg opplever at det blir ubehagelig varmt, det gjelder alt håndholdt verktøy. Skulle tro det begynte å lukte ganske varmt før det kom røyk ut av drillen?
   #34
 1,596     0
Dette var faktisk et helt nytt 22mm flatbor - varmt ble det, ja. Men ikke verre enn når man f.eks. durer inn et par hundre skruer i et spongulv. Varmt eller ikke - det burde det være opptil Makita å avgjøre, og ikke meg som forbruker.

Dersom jeg stod å blandet ut mørtel med denne, skulle jeg ikke ha sagt noe.

   #35
 5,432     Akershus     0
Det er kjempestor forskjell på å skru inn 10 eller 200 sponskruer og å borre 10 stk 22 mm hull i 50 mm treverk. Med sponskruer løper drillen lett stort sett hele veien, mens med så stor treavvirking og kanskje med stor kraft, vil drillen gå på maksimal styrke hele veien.

Det er ikke slik at man skal legge til all puddingen man har uansett verktøy og bruk. Alt har en grense og det er tydelig at den grensen nådde du og drillen. Klart ikke Makita kan ta høyde for all bruk maskinene deres blir utsatt for.

Når jeg strammer til en bolt, er strekkgrensen til bolten avhengig av kraften den blir påført. Man kan dra over den sterkeste bolten bare man har lang nok arm på nøkkelen man trekker til med. Litt sånn må man tenke når man bruker elektrisk utstyr også, det er ikke bare å mate på for enhver pris.

Jeg brant opp en elektrisk drill for mange år siden. Brukte lange bor med påsveiset tange. Probleet var at boret var så slitt til slutt at selve skjæret på boret var mindre enn stammen. Med stor motstand hele tiden surklet det tilslutt i Metaboen og enden var et faktum. Jeg klaget aldri på drillen.
   #36
 6,009     Finnmark     0

Dette var faktisk et helt nytt 22mm flatbor - varmt ble det, ja. Men ikke verre enn når man f.eks. durer inn et par hundre skruer i et spongulv. Varmt eller ikke - det burde det være opptil Makita å avgjøre, og ikke meg som forbruker.

Dersom jeg stod å blandet ut mørtel med denne, skulle jeg ikke ha sagt noe.
[/quote

Mange 22mm hull i stendere(bruker Irwin spiralbor til slikt) er en kraftig påkjenning for drill/batteri,  selvsagt sammenheng med hastigheten man benytter også.....
Signatur
   #37
 1,596     0

Det er kjempestor forskjell på å skru inn 10 eller 200 sponskruer og å borre 10 stk 22 mm hull i 50 mm treverk. Med sponskruer løper drillen lett stort sett hele veien, mens med så stor treavvirking og kanskje med stor kraft, vil drillen gå på maksimal styrke hele veien.


Nå vet jeg ikke hvordan din opplevelse av å bore et 22mm hull er, eller hvordan din drill kjennes ut etter "noen hundre" sponskruer - jeg merket ikke noen nevneverdig temperaturforskjell - med det forbehold om at jeg alltid jobber med hansker, og aldri bruker IR-termometer. 4,2x55mm er på ingen måte en "superlett" oppgave for drillen - hvorfor i helsikken blir den varm da??

Jeg forstår jo også at alt har sin grense, men å bore et titalls 22mm hull skal den tåle. Dersom man leser i manualen for BFD456 som dette gjelder, så står det noe sånt som at "etter å ha tømt et batteri ved hard belastning, skal maskinen kjøles ned." Det står ikke spesifikt hvilke temperaturer/hvor lang tid - det kan også nevnes at jeg kun brukte ett batteri, og at dette ikke ble tømt.

Etter min mening så skal denne type verktøy være "self protective" - og når man som bruker på ingen måte får noen indikasjon i form av lyd eller lys, så blir det jo svært subjektivt hva som er "too much" eller ikke. Og så lenge man holder seg "innenfor manualen" - hva mer forventes egentlig? Gullmedlemsskap i norsk elektromotorforening?

Jeg ville ha vært relativt skuffet dersom jeg jobbet som håndtverker - og måtte ta pause i arbeidet for hvert 5 22mm hull... Men det er mulig proffene kjøper annet verktøy, hva vet vel jeg?

Uansett: Batteriene til Makita er kjente for sine problemer, verktøyet har også svakheter. Det er ikke dårlig verktøy, det er ikke ubrukelig - men heller ikke feilfritt.

   #38
 5,432     Akershus     0
Jeg kjenner ikke nok til modellspekteret til Makita kontra andre merker, men siden jeg startet yrkeskarrieren lenge før batteridrillenes inntog, er jeg uansett forbløffet over hvilken kapasitet de etterhvert har.

Jeg tar det allikevel ikke for gitt at etthvert verktøy skal klare enhver jobb, derfor blir jeg heller ikke kjempeskuffet om det kommer til en begrensning. Resignerer heller og tenker at dette var den faktisk ikke bygget for, jeg må enten ta det litt mer med ro eller finne annet verktøy.

Tidligere var det typisk batterikapasiteten som var utslagsgivende, men nå er batteriene tydeligvis såpass sterke at det kan gå utover verktøyet. Det kan nok bli en utfordring nå når batteriene får enda mer kapasitet, 4 og 5 Ah.

Jeg ser at den modellen du har (hvis det er BDF og ikke BFD som du skriver) har kommet med overspenningsvern, det kan hende det hadde skånet drillen for en del av varmegangen, selv om jeg tror den funksjonen heller skal skåne batteriet.

Da får vi håpe at du får ny drill på garantien, tror Makita er ganske greie hvis de mener drillen kan ha skylden.

Selv bruker jeg min egen Makita  temmelig mye, også til ganske grove, lange skruer 6x120, noen ganger grovere og merker at den kan bli godt varm hvis det går i raskt tempo uten pauser. Da må jeg rett og slett finne andre arbeidsoperasjoner mens drillen kjøler seg ned.

   #39
 6,009     Finnmark     0
Brente en makita håndsirkel for noen år siden....... Sagde opp ett gammelt gulv med dårlig sagblad (pga spiker) og på langs itillegg........... Det var av de normale sagene i kombisett med blad på venstre side( BHS 611?)....
Har forresten donert deler fra den til bruker her på BB ;D
Kjente at det luktet brent og batterier varme,  men hadde bare ett lite stykke igjen.......... Så det var selvsagt brukerfeil :o
Når jeg borret maaaange 22mm hull i stendere så tok jeg pause når drillen begynte å bli varm, det er jo et lite varselsignal (ikke farlig,  men indikasjon på at man snart bør ta en pause).....

Jeg er pga slikt skeptisk til 4Ah og 5Ah batterier på verktøy........Da kan man presse maskin mer :o
Selv vurderer jeg mitt behov for slike batterier kun til vinkelsliper( kanskje bajonettsag),  resten fungerer utmerket med 3Ah batteri......

Signatur
   #40
 2,264     0
Batterifestet på sirkelsaga di sitter nå her:


Sirkesaga var mishandlet relativt bra, 50% av ledningsnettet i den var smeltet, plasten rundt kullbørstene var smeltet så kullbørstene stod ikke i riktig posisjon lenger. Bryteren var delvis nedsmelta. Den har nok vært kjørt på bortimot kortslutningsstrøm.

Selv har jeg kjørt ledningsdrevet bajonettsag (Makita) hardt i mange timer. Etter en halvtime måtte jeg bruke hansker for å kunne klare å holde på det fremre grepet på saga pga varme (gummibeskyttelsen foran holdt ikke), men saga holdt koken hele veien.