9,225
16
2
Spotter i "yttertak"?
71
Hedmark
0
Jeg snakket med noen som hadde bygget hus for flere år siden, og de hadde ikke kunnet bruke spotter i tak på "yttertak"(vet ikke hvordan jeg skal forklare det, men jeg mener der taket ikke har loft eller andre rom over) Er det fortsatt slik?
Det var ute og ikke i en lydhimling?
Hvis du bruker vanlige downlighter som utvikler varme, kan det oppstå kondens (varm spott, kaldt tak).
Du ødelegger også fuktsperren når du setter inn spotter i kaldt tak, som ikke er bra...
http://www.sg-as.no/no/products/5/31/downlights-junistar
http://www.sg-as.no/no/products/5/124/downlights-junistar-led
Da har du brukt feil kasser: http://sg-as.no/no/products/5/96/downlights-sealbox
Svaret ditt her sOPp skuffer big-time. Spesielt med tanke på statusen du har på forumet på grunn av vanligvis gode svar, men her mener jeg du bommer stygt ! Nettopp derfor føler jeg at dette ikke kan bli stående på BB som fasit på TS' berettigede spørsmål ! I tillegg kan du vel ikke nekte for å ha satt deg selv i glasshus. Tenker da på at du alltid påpeker hvor viktig det er, for at alt skal bli "fagmessig utført" ::) å tilkalle elektriker hver gang mobiltelefonen skal settes på lading eller det skal skiftes batterier i lommelykta. ;) ;D
Å påstå at "det aldri har vært noe problem det", er i alle fall alt annet enn korrekt. Ok, har forståelse for at det i elektrikerens øyne ikke er et problem, da det neppe er elektrikeren som tilkalles den dagen problemene avdekkes, mens det er huseier som blir sittende med svarteper.
Problemet er nettopp det Fgilje påpeker - kombinasjonen varmen fra halogenpærer og eventuell for liten eller ingen isolasjon i yttertak/vegg. Dette medfører KONDENS og vil etterhvert medføre fukt / råteskader. Synes det er merkelig at dette ikke er elementær ABC for enhver elektriker. Med tanke på hvor mange elektrikere som sikkert har lagt igjen slike "bomber" overalt, burde fuktproblematikk knyttet til elektroinstallasjoner inngå i pensumet til elektrikere, sågar gjerne "på førstesia i læreboka".
I mitt hus (fra 1924) er temaet særdeles aktuelt, da isoleringen er dårlig og jeg har skråtak på flere rom grensende til ytterflater. F.eks. har jeg trappebelysning i halogen samt halogenbelysning på bad, som begge steder grenser mot dårlig isolerte ytterflater. Elektrikerene jeg brukte, hadde i likhet med meg, god kjennskap til at innstallering av halogen mot kalde flater er tabu og fullstendig uaktuelt. Det er derfor brukt alternative løsninger hos meg. Selv om jeg selv hverken er elektriker, snekker eller fuktteknikker, er da dette noe jeg har hatt kjennskap til i årevis og sett flere skrekkbilder fra "åssteder" dette er gjort.
Til TS : Ser du skal bygge nytt hus og mye mulig dette ikke vil være problem i ditt tilfellelle da isolasjonen som kreves i dag er tilstrekkelig. Vil uansett råde deg til å foretata grundigere undersøkelser og søke flere svar enn du har fått vedr. tema på dette forum.
Du bommer. Eller dvs det bygger på en misforståelse.
Jeg tolket det første innlegget med "yttertak" i den forstand at det feks var snakk om en tom kasse som utheng/tak over en terrasse/fasade ol. Dette ser du av innlegg nr 2. Da trengs det verken plast eller downlight boks forutsatt at det er nok luft.
Som du ser av innlegget, så retter jeg opp misforståelsen og skisserer en god løsning, nedlekting under fuktsperre. Når trådstarter skriver tak i 2 etg, så er det mye lettere å forstå.
Hvis du søker litt, så vil du finne at jeg (alltid?) påpeker at feks downlight mot kaldloft medfører en viss fare for kondens. Nå finnes det bokser som skal kunne gjøres helt tette mot plasten, men ved rehab vil det normalt være umulig.
Har vi oppklart en dobbel misforståelse her?
med LED (som forøvrig er det som er "normalt" i 2012).
Å skjære downlightkasse inn i isolasjon mot kaldloft krever at man "tetter" godt etter seg, og gjerne
legger samme tykkelse som man har skåret ut, som ekstra isolasjon over eksisterende.
Lekter man ned med 48x48 under diffsperren, finnes det både downlight kasser og downlight som ikke
bygger mer enn 48mm, SG Junistar er et eksempel..
Dersom dette blir gjort forskriftsmessig, tror jeg heller ikke at "det er noe problem"..
Ta bestandig i betraktning at ting kan misforstås gggre, både spørsmål og svar, før du "fyrer løs"...
;D No hard feelings sOPp og du aner ikke hvor "midt i blinken" sitatet ditt stemte med mine antagelser. Skrev egentlig nær sagt tilsvarende innlegg i går, men postet det aldri. Husker imidlertid at det starte med :" Er på ingen måte ute etter å ta deg, men..."
Ok - oppnådde i det minste å få et svar fra deg, nettopp slik hensikten var. (og forventet) :D
La meg presisere at jeg er enig i sitatet ditt som jeg merket med grønt. Forutsatt god nok lufting over downlights, kan jeg ikke se at det dannes fukt/kondens som igjen vil føre til skader i det lange løp.
Vil herved prøve å forklare hvordanjeg tenker og hva jeg tror vi er uenige om :
Jeg anser downlightskassen først og fremst som en mekanisk beskyttelse av halogenpære, ledning og kobling og samtidig har en brannforebyggende effekt. I tillegg har den reduserer/forhindrer fuktig luft (f.eks i baderom etter dusjing) i å trenge seg videre ut (avhenger av type).
Som nevnt, er jeg hverken fuktteknikker eller... osv, men stiller store spørsmålstegn om utsagnene dine som jeg har "rødet ut" er riktige. I mitt hode er dette feil, men lar meg gjerne overbevise dersom noen kommer med en forklaring på hva eller hvor det erjeg tenker feil !
Du skriver at uenigheten oss imellom, antagelig beror på at jeg misforstår deler av innleggene dine i tråden, mens min påstand er at det er du som har misforstått deler av problematikken knyttet til det som tråden omhandler. Dvs. om evt. problemer kan oppstå ved montering av "Spotter i yttertak".
Du skriver:
Vel, er ikke like skråsikker som deg på at den er så god ?
Jeg oppfatter uttalelsen som at du tror alt er vel og bra så lenge downlightskassen monteres innenfor fuktsperren da denne vil hindre at fuktproblemer kan oppstå utenenfor denne. JA, en 100 % tett fuktsperre vil etter min mening hindre all fuktig luft fra rommet å trenge gjennom. Problemet er at varmen som halogenspottene avgir, ( vi er vel enige i at halogen avgir en del varme ? ) stoppes IKKE av en downlightkasse eller fuktsperre og fukten OPPSTÅR først UTENFOR sperren, i det såkalte nullpunktet. Hvor i konstruksjonen nullpunktet er avhenger selvsagt av ute/innetemperatur kombinert med kvantitet/kvalitet på isolasjonen, eller om denne i det hele tatt eksisterer.
Leste en artikkel for lenge siden om dette tema. Kan prøve å se om den fremdeles er tilgjengelig.
Ellers sOPp, er du en knakandes kjekk kar med innlegg jeg ikke har noe å utsette på ! :)