16,986
36
0
Skjøtekabel i kanal lov?
967
Stavangerområdet
0
Vil en skjøtekabel lagt opp i en kabelkanel til en. prosjektor ansees som en fast installasjon og må installeres med PR og påvegg stikk? Eller er det lov å bruke vanlig skjøtekabel i kanalen siden dette ikke er en permanent installasjon? Hvorfor/hvorfor ikke?
Samtidig så skal alt fast utstyr ha fast opplegg så dette er et tvilstilfelle.
Her er det nok mange meninger.
Legge i kabelkanal/minikanal med riktig dimensjonering med 1,5mm2 PMH skjøtekabel vil være greit..
Dersom man derimot snakker om en installasjonskanal, med stikk i kanalen for 230V,
er det jo selvfølgelig å regne som fast opplegg...
Hensikten er kun å samle HDMI og strøm til prosjektor, siden førstnevnte er vanskelig å legge i vanlig rør. Spørsmålet er da om jeg må få lagt opp et veggpunkt for strøm ved prosjektor.
Hvis HDMI-kabelen er lang, bør den legges med en form for isolasjon til strømkabelen. Jeg har hatt problemer med å ha strøm for nær 10 m HDMI-kabler (dropouts).
Det finnes alu kanaler med 2 kammer. Disse kan vel muligens stoppe smittingen mellom kablene/kamrene. alu er paramagnetisk så den stopper ikke H-felt (magnetfelt), men den stopper E-felt. Det er kanskje nok for å forhindre smitting.
10 m:
http://www.ps.no/ArtDtl.aspx?i=226747&model=&salg=
15 m:
http://www.ps.no/ArtDtl.aspx?i=227196&model=&salg=
Jeg har testet mye dyrere kabler, men ikke fått noe mer ut av dem.
I "gamle dager" var faktisk jordingspunktet for prosjektoren kritisk. Man brukte gjerne ubalanserte RCA kabler til RGB komponent og siden signaljord og elektrisk jord var det samme, måtte man hente jord til 230V til prosjektoren på samme sted som kilden. Å bare plugge prosjektoren inn i en tilfeldig stikkontakt kunne gjerne gi noen mV med støy som gikk rett på bildet. Derav min dragning mot å bruke skjøtekabel.
Skjøteledninger er et av de hyppigste punktene på rapporter fra tilsynet.
Jeg kjenner igjen den med jordingen, forresten. Da jeg hadde CRT-prosjektør, måtte jeg gjorde både chassis og signalinngang på prosjektør og HTPC for å bli kvitt all støyen. Heldigvis var alt i rommet jordede kontakter selv om det ikke var et våtrom.
Hvis man skal legge opp stikk til prosjektoren, anbefales det sterkt at strømmen fra denne hentes fra _samme_ punkt som resten av A/V henter strøm fra.
Man må bruke hodet. Det er ikke unormalt med en "padde" ved kontorpulten. Ikke plugg varmeovnen i denne.
En 12 meters skjøteledning i kanal ville neppe blitt akseptert av tilsynet selv om den "bare" går til en projektor.
(Jeg tviler jeg kan forlenge appratledningen uten å nulle produsentens CEs samsvarsdeklarasjon, fordi dens EMC tester er gjennomført med en spesifikk lengde på apparatledningen. På den andre siden er ledningen avtagbar og da gies forbruker rettigheter til å endre ledningen.)
Det er produsenten som merker sine produkter med CE, og det er de som må gå god for en endring av produktet de selger. Og jeg spør igjen: Er det ikke lettere å bare gjøre det skikkelig?
Poenget mitt var at FEL/NEK400 ikke har uendelig omfang i en bolig. Det er ikke riktig at produsenten må gå god for endringer. En har anledning til å overta ansvaret ved å lage egen DoC (declaration of conformity) og under den kan man gjøre endringer. En DoC er veldig lik en FEL samsvarserklæring og vil i dette tilfelle være en risikovurdering.
Dersom produsenten hadde fastholdt at apparatledningen var nødvendig for å være i overensstemmelse med CE, måtte produsenten benyttet fast kabel.
Poenget mitt var at produsenten aldri vil gå god for en løsning = tar intet ansvar.
Men om du kan få til noe på egenhånd, så får du prøve på det. DET skal jeg innrømme at jeg aldri har vært borti, men det virker som om du har kjennskap til slikt.
På skoler ol syndes det mye med skjøteledninger. Heldigvis har de fleste slike bygg fast varmeinstallasjon, så skjøteledningene går stort sett til pc`er, ladere ol.
Det letteste er uansett å høre med DLE, hva de godtar og ikke godtar. Og hvis man er uenig, så får man kjøre en sak på det dersom man har tid.
Her er diverse apparatkabler lagt i kabelkanal. Noen med flere wago-klemmer inne i kanalen for avgrening til flere apparater (forsterker 230V, projektor 230v/VGA, phono, USB). Utført av firma!
Er det en prinsipiell forskjell på en ferdig terminert ledning og en der man selv monterer på passende støpsel til stikkontakten? Jeg bare spør. Jeg trodde man hadde lov å bytte støpsel.
En ferdig terminert skal vel i utgangspunktet være tryggere enn en hjemmeskiftet, men trodde selv manhadde anledning til å byte støpsel ja...?
Helt sikkert, men det gjør det ikke nødvendigvis lovlig. Koblingsklemmer rett i kanal er forresten ikke akseptert praksis lenger, det skal monteres boks.
Hvor står dette? Det har jo tidligere vært akseptert dersom produsentenav kanalen tillater dette. Må self også tas hensyntil strekkavlastning.
NEK 400 avsnitt 526 Utgave 2010
Emne Koblinger i kanal
Spørsmål Hva sier normen angående koblinger i installasjonskanaler, uten bruk av boks ol.?
Svar Krav til elektriske sammenkoblinger er gitt i NEK 400-5-52:2010, avsnitt 526.
Avsnitt 526.3 stiller krav om tilgjengelighet til elektriske sammenkoblinger.
Avsnitt 526.6 stiller krav om mekanisk avlastning for elektriske sammenkoblinger.
Avsnitt 526.5 stiller krav om at elektriske sammenkoblinger skal kun foretas i kapslinger eller i utstyr dersom produsenten har beregnet plass til det.
Det vil således være produsenten av ledningskanaler etc som må beskrive om elektriske sammenkoblinger kan foretas i ledningskanalen. Uansett så må kravene avsnittenen 526.3 og 526.6 ivaretas
Sakset fra nek400 faq461.
Man kan uansett legge PR i kanal og ha stikk utenfor (hvor man forgrener).
Mye mulig, jeg følger den nye veiledningen i montørhåndboka. Der har jo også en liten del av NK64 (Harald Aasen) gjennomgått de løsningene som gis.
Sitat: "De senere årene har vi sett mange eksempler på "løse" koblinger i kabelkanaler og over himlinger. Nå skal alle koblinger (526.5)foretas i egne koblingsbokser eller kapslinger som bare kan åpnes med verktøy."
Jeg mener 526.5 tolkes riktig her, men det er jo rom for vurdering. Feks...bruker man verktøy for å åpne en kanal...tsja.
De færreste bruker strekkavlastning om de skjøter rett i kanal.
Personlig synes jeg det går greit nok med Wago i kanal, selv om det ikke ser særlig pent ut. Torix kan lett falle av (ved montering av de som ikke kan det) eller evt for mye avmantlet, og man risikerer støt. Alt i alt synes jeg skjøting rett i kanal er en uting.