21,659
51
0
3 eller 4 polt bryter?
319
0
Hei
tenkte å installere en servicebryter til min varmepumpe, 400V 3-fas. Spørsmålet er om det holder med en 3polt bryter eller om nøytral lederen også må brytes?
::)
tenkte å installere en servicebryter til min varmepumpe, 400V 3-fas. Spørsmålet er om det holder med en 3polt bryter eller om nøytral lederen også må brytes?
::)
Har noen et forslag til 4polt bryter jeg kan bruke til dette? Fant ikke noe på elhandel som virket å være optimalt
Det tror jeg ikke. Da det gikk som varmest rundt steamdusj o.l. kom det vel fram at det var tilstrekkelig at bryteren var i nærheten av objektet, slik at servicemannen kunne ha tilsyn med den.
Garo
http://www.garo.no/site/maler/x/default.asp?case_vis=produktutlistning&HKatID=5&katID=12
Clas Ohlson selger 3-polte Garo-brytere. Betyr det at kravet om brudd i N-leder er noe særnorsk?
http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=145739453
Er ikke helt sikker på om det er flere som forlanger det, men TEMMELIG særnorskt er det i alle fall
GARO bryteren i 16A versjon ser ut til å dekke alle behov men for en gangs skyld så skuffer nettbutikkene. Jeg kan ikke finne denn hos hverken elhanel eller elimportøren. Noen forslag til hvor jeg kan få kjøpt denne?
(For ordens skyld: Jeg er ikke tilknyttet elhandel)
Jeg ser problemstillingen (ble nær grillet av en 100kW-sender engang pga "slike ting")
Imidlertid henger ikke dette helt på greip: skal alle kurser ha egen servicebryter som elektrikker kan holde oppsyn med, uansett, ved arbeid langs hele kursen? Logikken må da være at alle automater skulle ha mulghet for "hengelås" dersom ikke informasjon og/eller en tape over sikringen er nok. Problemet dukker særlig opp der noen ikke respekterer en slikt mekanisk svakt avstenging og ingnorerer at "alle skal melde seg ute" før spenning påsettes igjen. Krav om allpolig servicebryter synes i noen sammenhenger å være like fjernt fra det virkelige liv som topolig endevender som oppfyller normer, men løser ingen problemer.
Hvis det er innmontert et produkt som trenger jevnlig vedlikehold så er det på sin plass med en servicebryter. Varmepumpe og steamdusjer kan være eksempel på slike.
Derimot vil det ikke være naturlig med en servicebryter foran hele stuekursen selv om det kan komme en elektriker inn der om tre år og bytte en stikkontakt. På slike ting vil det være mer naturlig at elektrikern som elektrofagmann selv sørger for sin egen sikkerhet.
Likevel synes jeg det betjenings- og utseendemessig kan blir rotete med f.eks. servicebryter ved siden av endevender inn til badet både for meg og for andre brukere, da tar jeg heller kurssikringen hvis jeg skal jobbe der og sløyfer servicebryter. Den servicebryteren må vel også stå inne på badet så en kan holde oppsikt med den? ;D Ville faktisk følt meg mer bekvem med sikringen, den er det "ingen som finner" av vanvare.
Når det gjelder lys, så kommer det av at det kreves allpolig brudd på utendørsbelysning, og sikring er ikke godkjent.
Noen som kan utdype hvorfor en bryter ved siden av en sikring, begge i skapet, er godkjent, men ikke en sikring?
Hvis du lurer på definisjoner og presiseringer så har NK64 en nettside med et eget avsnitt FAQ.
Der har mange elektrikere spurt om slike og lignende ting og fått svar fra Normforfatterene.
http://nk64.no/NK64_NEK400_FAQ_list.aspx
Her kan du se hva de skriver om sikring kontra betjeningsbryter, steamdusj, boblebad...
Ta deg en stund med denne nettsiden og en stund med Montørhåndboka så vil du kunne få korrekte svar på mye som gjelder normen.
Ellers så bruker jeg "servicesikringen" til badet ca 0,5 ganger/år når jeg skifte lysstoffrør. Med den lasten som er på badet burde det ligge godt innenfor den Ics som de fleste vern burde greie spør du meg.
Montørhåndboka er på plass, men bør nok oppgradere utgave jfr NEK2010.
Gjør jeg som det står i boka så får jeg ikke problemer etterpå.
Skal dette forstås slik at en etter en jordfeilautomat MÅ ha en servicebryter? Gjerne i skapet?
Logikken er som følger: En sikring er ikke godkjent som daglig lastskillebyter. Derfor kan den ikke brukes f.eks. som servicebryter ved lampeskifte på bad (ca 1 gang/år) og en MÅ ha en egen lastskillebryter i skapet ved siden av sikringen eller ved badedøra. OK. På min nyinnkjøpte jordfeilautomat står det: "Jordfeilfunksjonen skal testes jevnlig" La oss si en gang/mnd? Det er 12 ganger oftere enn nevne lampeskifte.
Konklusjonen må bli:
a) krav til servicebryter (for sjelden service jfr lampeskift) er tøys - en kan bruke jordfeilautomaten, eller
b) en må ha en servicebryter før eller etter jordfeilautomaten siden denne ikke er bygget som en lastskillebryter. (Er det dokumenert hvor mange ganger den skal fungere før den er utslitt?)
Normer og regler er greit, men da må jeg ha en snev av forståelse for hvorfor og her ser jeg ikke logikken. Noen som kan kaste lys over dette?
PS Jeg snakker her ikke om at det kan være praktisk med en bryter der det er ofte service på et utstyr.
På våtrom er det noe mer forståelig at bryteren er topolt (IT\TT nett) siden Ola slår av bryteren, ikke sikringen. Men det igjen fører til at han tror at en enpolt bryter gjør samme nytten.
I visse tilfeller kan en topolt bryter i en tavle være med på å bygge opp barrierer. Kontordama slår gjerne opp en sikring med fjorten teipbiter over, men lastbryteren nede i hjørnet ser hun sjelden.
Det er slik NEK tenker. Men noen ganger forstår vi ikke helt hvorfor. Feks synes jeg det burde vært krav til topolt bryter i alle rom. På nye anlegg spiller dette ingen rolle ettersom tilførselen uansett ligger i veggboksene. Riktignok kun behov for det i IT og TT nett, men ikke gjør ting vanskelig, ta med TN også.
Grunnen til at jeg mener dette er Ola Nordmanns behov for å bytte lamper selv. Bryter av = ingen spenning tror han. NEK har ordnet dette til DCL plugg i taket eller fast montering kun lovlig utført av registrert firma. Gjett hva som funker best?
Ang. utelys så er det kanskje litt spesielt å ha egen kurs bare til dette. Hvis Ola Dunk tar sikringen, og mister alt omkringliggende lys også, så skifter han heller lyspære med strømmen på. Derfor må det være bryter. Dessuten er det samme problemstilling som over - du har mange sikringer, men bare få brytere i sikringsskapet. Utelysbryteren vi har er en modulbryter i skapet, men den ser ikke ut som en sikring.
Allpolig brudd kan kalles særnorskt fordi "resten av verden" har TN nett. De bruker ikke vern i N leder heller, hvertfall ikke de stedene jeg har vært. Om de bryter N lederen i en låsbar servicebryter tør jeg ikke si sikkert, men jeg tviler.
Dioden har også gitt deg svar. En modulbryter ser ikke ut som en sikring. Tro meg, "kontordamen" ser ikke på den engang.
Ad "å kunne se at bryteren er av", nevner tidligere diskusjon om topolt endevender - hvordan ser en når denne er "av"? Jeg foretar en "jordfeiltest" av jordfeilautomaten i skapet når jeg skifter lyspære på badet ;D. Da kunne jeg like gjerne brukt enpolt endevender.
Man trenger absolutt ikke være elektriker for å ha en mening, men du bestrider endel ting som fagfolk opplever daglig. Selv om du aldri har hatt yrket.
Jeg skjønner ikke hva du mener med at jeg bestrider at du har mer teoretisk bakgrunn enn meg, det skal da ikke stort til. Men du har sikkert et eksempel klart i baklomma. Forskjell på teori og praksis kan jeg uttale meg fritt om.
Du avslører jo deg selv. Din referanse er èn tavle hjemme hos deg selv. Min refereanse er flere hundre, om ikke tusen. Og det vet du jo. Men det virker som om elektrikerene alltid skal ha feil og du rett. I dette tilfellet forsvarte jeg ikke noe engang, bare ga min versjon av grunnen til at det finnes krav om allpolig brudd i et gitt tilfelle.
For ordens skyld så er det uvanlig med vanlige brytere i tavla, men det forekommer, da spesielt i eldre tavler. Jeg nevnte dog spesifikt lastbryter nede i hjørnet.
Jeg synes sidene er ganske enkle å søke på jeg :)
OK siden dere ikke finner noe på sidene til NK64 så kopierer jeg noe som jeg fant:
FAQ Id 288 Dato 2009-02-27
NEK 400 avsnitt 536.3 Utgave 2006
Emne Servicebryter/sikkerhetsbryter
Spørsmål Er en jordfeilautomater utført i henhold til EN 61009 godkjent å bruke som servicebryter/sikkerhetsbryter til en fastkoblet luft til luft varmepumpe?
Svar En service/sikkerhetsbryter er å anse som en bryter for mekanisk vedlikehold, jfr NEK 400-5-53, avsnitt 536.3. Enhver bryter som tilfredsstiller kravene i NEK 400-5-53, avsnitt 536.3 kan benyttes som bryter for mekanisk vedlikehold. Det vises spesielt til kravene som ligger i avsnittene 536.3.1.2, 536.3.2.1 og 536.3.2.2.
NEK EN 61009-1 spesifiserer at RCBOs (jordfeilautomater) er anvendbare som utstyr for frakobling, og vil derfor tilfredsstille kravene i avsnitt 536.3.2.2.
Og en til:
FAQ Id 213 Dato 2008-02-25
NEK 400 avsnitt 701.512.4.01 Utgave 2002-
Emne Varmtvannsbereder og allpolig brudd
Spørsmål 1: Hvis vi kobler en varmtvannsbereder fast (uten stikkontakt), kan da en automat fungere som en allpolig bryter/servicebryter?
2: Hvis vi har f.eks fuktstyrt vifte eller downligth m/dimming, kan da en automat i fordelingen fungere som allpolig brudd/bryter?
Svar NK64 har tidligere behandlet spørsmål knyttet til anvendelse av automatsikring/vern som betjeningsbryter og kommet frem til at en automatsikring ikke er anvendelig som betjeningsbryter da meningen med en betjeningsbryter er at den skal være i ”daglig” bruk for å slå på/av en belastning (funksjonsbryter).. NEK 400 krever at det skal finnes en betjeningsbryter for a frakoble fast elekrisk utstyr i rom med bad og/eller dusj (NEK 400-7-701, avsnitt 701.512.4.01).
En automatsikring kan fungere som frakoblingsbryter i hht NEK 400-5-53, avsnitt 536.
Konklusjonen min blir da:
Hvis sikringen er plassert på en plass der den som skal gjøre service har kontroll over den er en sikring god nok.
Hvis sikringen er plassert på en plass der den som skal gjøre service ikke har kontroll over den så er ikke sikringen god nok. Da må vi enten ha en sikkerhetsbryter (låsbar), eller en bryter i nærheten av utstyret.
Hager ADA216N topol jordfeilautomat.
Ellers synes jeg vi blander sammen litt her: 1) for meg er en "servicebryter" noe som betjenes en sjelden gang, en ønsker å legge utstyret spenningsløst for (elektrisk) vedlikehold/service. 2) en "betjeningsbryter" er "bryteren på komfyren", noe som brukes jevnlig, daglig/ukentlig bruk ved "filterskifte". Oftest innebygget i utstyret.
For meg blir det da OK å bruke sikringen for å legge badet dødt, verkstedet dødt, fastkoblet vvb eller varmepumpe død. Ingen av disse operasjonene har noe med daglig bruk å gjøre. Personlig velger jeg dermed å tolke det slik at sikkerheten er tilstrekkelig ivaretatt i en bolig ved at sikringen slås ut og ev merkes med f.eks. tape til (elektro) jobben er gjort. Jeg ser ikke f.eks. behovet for en topolet servicebryter i skapet for å slå av strømmen til alarmen som jeg bare kommer til etter at kapslingen er tatt av. Der er det 400V og da holder jeg puselankene unna til strømmen er tatt.
Hvis ufaglærte skal gjøre noe servicearbeide der strømmen må være avslått så må vi lage installasjonen slik at den ufaglærte kan jobbe trygt. Det vil si en bryter han kan overvåke, eventuelt låse.
Hvis jeg som elektrofagmann skal gjøre noe der det enten er strøm påsatt eller ikke så må jeg passe meg selv. Enten jobbe "På eller nær spenningssatt anlegg" eller jobbe på frakoblet anlegg. Dette vil stille forskjellige krav til mitt personlige verneutstyr. Enten så er det å koble fra og sikre mot innkobling, evt kortslutte og så måle at spenningen er borte.
Eller så er det på med romdrakten og isolert verktøy.
Litt tape på sikringen er ikke rare sikkerheten mot innkobling.
Har du noengang gått SL-kurs?
Det skal du ha gått siste året hvis du skal installere noe som helst.
Sikring er ok hvis den er plassert slik at servicemannen har kontroll over den.
praksis vil den sjelden være plassert slik.
Jeg mener at bortimot alle steamdusjer skal ha bryter inne på badet.
"Servicemann skal se bryteren". På mitt bad står alle boksene utenfor badet. Dersom en jobber på badet kan en ikke være på gangen og følge med. En slektning har en "servicebryter" ute for varmepumpa. Hvordan holder han oppsikt med denne når han jobber på innedelen? Da tar jeg sikringen.
Er alternativ her synes å være: Ta kurssikringen og lås skapet. (Igjen, jeg snakker om det som gjøres en sjelden gang, ikke ukentlig/daglig vedlikehold)
VP eller steamdsj koblet over stikk trenger jo selvfølgelig ikke service-bryter. Ei heller om sikringsskapet er 3m nede i gangen fra fastkoblet utstyr som skal ha service. Ofte er jo sikringskap montert i teknisk rom sammen med sirkulasjonspumper og annet som må legges dødt, og da må kun sikring fungere godt nok.
Problemet er nok store bygg og haller hvor utstyret er montert 200m unna tavla, i en helt annen etasje. Så ligger du der og biter i kobberet for å avisolere, mens en luring finner ett åpent sikringsskap og lurer på hvorfor sikringene er skrudd av før han smeller igjen døra...
Bruk hue. NEK åpner for risikovurdering. Bare å notere avvik på samssvarerklæring.
Hva mener du med "far out"?
I jobben min er jeg stdig vekk borti kverulanter så det gjelder for meg å være kompetent og oppdatert og på den måten vite hva som står i boka.
Først da kan jeg begynne med avvik.
Men som sagt - det er forskjell på fast tilkoblet utstyr montert ett helt annet sted enn tavlen, og fastmontert utstyr rett ved tavlen.
Iflg. din logikk må man ha servicebryter på fastmonterte panelovner... hvis jeg forstår deg rett.
Basert på vårt tilsyn, så er det riktig med feks en allpolig lastbryter som servicebryter i tavle ved styring av utelys med fotocelle. De sier da at vi har oppfylt kravet. Det er tross alt automatisk styring til daglig, og en barriere i seg selv ved service på lyskursen. Du skal heller ikke se bort ifra at det kan være mer tilkoblet denne kursen. Uten denne lastbryteren får man rapport av vårt tilsyn. Det er dette jeg forholder meg til. Dersom det er en vanlig utelampe, så skal allpolig betjeningsbryter monteres.
Jeg mener at din løsning vil godtas av tilsynet (hvis de kutter spenning til et automatisk lysanlegg) men den er ikke optimal.
Nei synes du det?
Hva bygger du det på?
Jeg har snakket om servicebryter på ting som skal ha service, fastmonterte panelovner trenger ikke service med jevne mellomrom.
Den automatiske styringen har vanligvis ikke topolt brudd, så jeg skjønner ikke hvordan den kan utgjøre en barriere (eller var det noe annet du mente?).