14,452    62    9  

Valg av fremtidsrettet oppvarming i nybygg; kun strøm?

 22     0
Å planlegge hus er direkte overveldende. Tør ikke tenk jeg på hvordan det blir nå vi faktisk setter i gang, forhåpentligvis i løpet av våren.. Det jeg ikke blir klok på akkurat nå er valg av varme. Vi har stramt budsjett, så vannbåren varme var i grunnen utelukket fra begynnelsen pga kostnader. Men så leser man litt, regner litt, og tenker litt..

Pga stramt budsjett og 4 barn blir det nok for det meste lagt vinyl/laminat de fleste plasser (se plantegninger). Fliser blir lagt i gang. I hus leveransen er det inkludert luft-luft varmepumpe og varmekabler på bad, uten at jeg har en spesifikk pris på dette. Vi tenkte i tillegg å legge varmekabler under fliser i gang, og varmefolie i kjellerstue. Og kanskje varmefolie i hovedstue/spisestue/kjøkken for komfort... Og nattsenking på alt. Og kjekt med varme på barnerom på ettermiddag.. Og da løper nok kostnadene fortere enn jeg klarer løpe 60-meteren.

Det jeg nå har lest litt om er vannbåren varme og el-kasett. Ettersom jeg forstår er man litt mer "fremtidsrettet" i valg av alternative varmekilder på sikt opp i mot utvikling av pris på strøm. Men spørsmålet er, hva kommer på sikt? Er det virkelig dumt å satse kun på strøm fremover? Hvordan blir lønnsomheten ved vannbåren varme og el-kasett vs kun varmekabler og varmefolie? Hvis man ser på utviklingen på el-biler og batteriteknologi, er det ikke direkte usannsynlig at man innen 10 år har en gammel batteripakke fra en Tesla (eller Leaf, e-Golf,i3 etc) i garasjen koplet opp i mot solceller på taket.. Da er det dumt å svi av 100k(??) når vi har stramt budsjett for å legge rør og vannvåren varme i dag, for så å satse på (egenprodusert)strøm i fremtiden.

Har ingen formening om hvor mye mer vannbåren varme og el-kasett vil koste oss, og om det i det hele tatt er aktuelt pga. merkostnad i dag, selv om det skulle være "lønnsomt" på sikt. Alt er et spørsmål om prioritering, men spørsmålet er om, og hvorfor, man skal prioritere vannbåren varme fremfor eksempelvis et litt bedre kjøkken til fruen..

Del gjerne innspill og tanker om dette.

Mvh
KM
Siste redigering: Sunday, February 22, 2015 1:50:19 PM av Xaantiam
Valg av fremtidsrettet oppvarming i nybygg; kun strøm? - Fure1501v1.jpg - Xaantiam
Valg av fremtidsrettet oppvarming i nybygg; kun strøm? - Fure1502v1.jpg - Xaantiam

   #1
 2,345     Trondheim     0
Som absolutt minimum ville jeg ha støpt ned rør for vannbåren varme i bad og gang. Uten de liksom fraskrevet en fordel av fremtidig potensiale i alternativ kilde. Og ja, et direkte tap om de ikke kom i bruk.
Da skal det lite til med litt vakumrør på din sørvendte takfasade til å bruke termisk solvarme til oppvarming av varmvann og holde bad og ganggulv varme.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 22     0
Dess mer en leser dess mindre skjønner man. Har brukt store deler av dagen til å lese om VBV. El-kasett, dobbeltmantler bereder, ll vs lv varmepumpe, bergvarme, støpte/ikke støpte rør, nattsenking, rør i bjelkelag, osv osv... Burde vel kanskje ta meg en tur til en rørlegger tenker jeg.

Dersom vi velger å gå for VBV i "hele" huset, hva vil da være et fornuftig oppsett/løsning? Har skjønt at det ikke er bare fordeler med å bruke varmekabler og varmefolie.. Det må tas i betraktning at vi har begrenset budsjett, og installasjonskostnaden bør være på et absolutt minimum, men med mulighet for å bygge ut på sikt (solfangere på tak er uaktuelt pga. estetikk i følge fruen..). Luft-luft varmepumpe er allerede inkludert i budsjettet, bør vel ikke være store summen for å endre denne til en luft-vann varmepumpe? Varmtvannsbereder er også med i leveransen, men vet ikke merke/type enda. Hvordan vurderer man hvor rør bør støpes ned vs. legges så nært gulvet som mulig?

Takker på forhånd for evt. tilbakemeldinger.

KM
   #3
 15,389     0
Foreløpig er luft / vann systemene fra annerkjente leverandører desverre I en helt annen prisklasse enn luft / luft systemene, men jeg er enig med TS at det ikke burde vært slik. Er ser av de som selger "rimelige" løsninger til l/v at det er mulig men det tar tydeligvis tid før prisene kommer ned på et normalt nivå på l/v pumper.
   #4
 10,486     Akershus     0
Har du planer om å gjøre noe av installasjonen selv? www.buildahouse.dk har ca. alt du trenger for vannbåren gulvvarme.

Et spørsmål er jo hvorvidt du MÅ ha varme i gulvene. Et nytt hus vil neppe bli særlig gulvkaldt. Hvis du skal ha det rimelig, så er vel panelovner det greieste, og gulvvarme på bad og i gang. Vannbåren varme kan installeres med f.eks. viftekonvektorer, som er tilsvarende innedelen av en L/L varmepumpe. Ulempen er støy og "trekk", men det blir på samme måte som med varmepumpa, og veldig mange lever jo godt med det.

Panelovner nå, og en viss tilretteleggelse for L/V varmepumpe og noen viftekonvektorer vil jeg mene er rimeligste måte å komme unna. Husk at en varmepumpe til vann kan spare deg for ganske mye utgifter på oppvarming av tappevann, ikke bare oppvarming.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 22     0
Korriger meg dersom jeg tar feil, men dersom jeg går for en EcoZenith i250 og legger rør der jeg ønsker, så har jeg det som skal til for å komme i gang med VBV?? Så kan en luft-vann varmepumpe fra samme produsent koples på etterhvert som økonomien tillater det..

Fant ingen norsk pris på den, svensk pris er rett over 30k. Hvor mange kvm med VBV kan den håndtere? Står opp til 15 kW effekt, men det sier meg svært lite..
   #6
 10,486     Akershus     0
Jeg kjenner ikke den der, men en hvilken som helst akkumulatortank med mulighet for elkolbe(r) vil vel gjøre samme nytten? Hvor mye annet du kan koble til avhenger av hva tanken har av spiraler og stusser. En tank fra WEE har nylig blitt diskutert her. Du kan jo lese litt under brukernes prosjekter om mitt varmeanlegg som jeg holder på med. Hvor mye effekt du trenger aner jeg ikke. Jeg varmer store deler av huset her med en 1,5 kw varmtvannsbereder pr. nå. Totalt 150 kvm fra 1956. Det er ikke nok til å holde alle rom på 20+C når det er grisekaldt, men det holder overraskende bra. Her er det sikkert andre som har mer erfaring enn meg, men jeg syns sånn i utgangspunktet at 15 kw i en ny enebolig høres unødvendig ut.

Søkefunksjonen i forumet er ganske håpløs, men prøv et googlesøk der du inkluderer byggebolig.no i søket, så funker det mye bedre.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 22     0
Må og må fru Blom... Har levd hele livet uten VBV, men det var veldig behagelig da vi var på helgebesøk hos venner i nytt hus med VBV. Smile

Spørsmålet er hva vi kan/bør gjøre for å fremtidsrettet boligen for uten at det koster "all verden". Er dumt å stå der om 5 år og angre på at vi ikke la til rette for VBV når vi først bygde.

Om vi MÅ ha det? NEI
Vil det være kjekt å ha? Ja.
Vil vi kunne forsvare det økonomisk? Vet ikke..

   #8
 20     1
Driver på å funderer på det samme. Vil egentlig bare ha vbv med el. Kasett. Er ingen av de dyre l-v pumpene som noen gang vil betale seg. Har ingen tro på særlig høye el priser heller i årene fremover ettersom vi produserer mer og mer alternativ energi og forbruker mindre og mindre. Dropper vedovn så må ha l-v pumpe. Blir 250m2 med vbv med billigste l-v pumpe (les jula). Bryr meg heller ikke om den ryker. Installerer el. Kassett da.
   #9
 5,111     Sørnorge     0
Min plan ved oppussing/etterisolering er VbV i alle gulv jeg bytter. I første omgang varmet av en 2kW vvb. Neste skritt blir stor accutank og vakuumrør, med mindre det dukker opp noe annet genialt innen den tid. Sluttresultatet skal forhåpentlig være et hus på 180kvm som ligger i grenseområdet til kravene for passivhus.
   #10
 5,337     Tromsø     1
Med dagens krav til isolasjon og tetthet på hus og et stramt budsjett, ville jeg rett og slett gått for elektriske panelovner med nattsenking i alle rom, evt. luft/luft-varmepumpe i stue, og som et absolutt nødvendighet: Vedovn. Eller vedovner i to etasjer i et såpass stort hus.

Ja, varme i gulvene er sikkert komfortabelt og fint. Og vannbåren med mulighet for luft-vann-varmepumpe eller til og med jordvarme er kult hvis man vil følge med i tida og bruke en god del penger på det. Men samtidig er det et paradoks at man bruker mer og mer penger på mer og mer avanserte varmesystemer jo bedre kravene til isolasjon blir i husene...

Vedovn mener jeg er framtidsrettet, og nødvendig de fleste steder i Norge. Det er den eneste oppvarmingskilden som garantert fungerer når strømmen går. Og det gjør den av og til. Hvor ofte og hvor lenge avhenger selvsagt om man bor på sentrale østlandet med et sant nettverk der de fort ruter om strømmen når noe går galt, eller på steder der "nettet" er lineært og hvor is på linjene, storm eller en eksplosjon i en trafostasjon kan slå ut nettet i timesvis, ja kanskje flere døgn.
Nettet og forsyningssikkerheten er kritisk dårlig mange steder i Norge, og utbygginger går tregt, ikke minst på lang saksbehandlingstid når hver kabel og mast møtes med protester begrunnet i miljø/landskapsvern, turisme og beiterettigheter.
Signatur
   #11
 352     0
Vi la kostnaden som vbv ville blitt i bedre isolasjon++ og endte heller opp på ett passivhus. Har levd mine første 29 leveår med kjølig bolig(1979) hvor fyring i peis og timer foran den etter skoletid ble en vane. Vi går for luft-luft og noe el.varme i enkelte gulv. Men det finnes mange veier til Roma
Signatur
   #12
 20     0
Ser mange argumenterer for vedovn i tilfelle strømmen går. En fordel med vedovn da, men kan alltids ha en portabel gassovn i garasjen og litt stearinlys så blir det fort varmt i tek10 hus. Men skal sies jeg bor i stavanger hvor det sjelden bikker under -5 og stort sett på plussiden. I andre deler av landet så endrer nok forutsetningene seg litt.
   #13
 10,486     Akershus     0
Husk at "vannbåren varme" og "gulvvarme" ikke nødvendigvis er det samme.
Signatur
   #14
 6,009     Finnmark     0
Min mor hadde også stramt budsjett når hun skulle bygge i gamle dager (1992)....
Med betonggulv så var det helt utelukket å ikke ha noe i gulvene......så hun gikk med på å støpe ned rør istarten hvertfall...
Totalkostnad med elkassett ble overkommelig så alt ble installert...
Det finnes påstander om at med TEK10 hus så behøves ikke gulvvarme! Min mor har gammeldags thermomur med 25 cm vegger(men bare 10 cm betong) så huset er bra isolert med ikke så lukket som nye hus....
På ene soverom som ikke har gulvvarme, så merkes dette veldig godt t.o.m om sommeren. Gulvet føles alltid kaldt!
Resten av huset har behagelig gulvvarme siden all betong er varmemagasin...... Hun passer på at termostat på vegg såvidt kommer til 20 grader.....
Kan også nevne at opprinnelig laminatgulv endte i reklamasjon /garanti sak uten resultat pga konkurs.......Laminatgulvet var ekstra dyrt industrikvalitet, men klarte ikke oppgitte spec og tålte altså ikke gulvvarmen..........Dessuten isolerer/ bremser mot gulvvarme....... Så gulv ble byttet, nå fantastisk behagelig gulv med fliser ( alltid våtromsbelegg på bad)........

Med nybygg så kan man jo bare kjøpe bereder med flere tilkoblingsmuligheter ( ikke så dyrt heller) kobles bare til vbv med trykktank og sirkulasjonspumpe ( finnes ulike varianter)......
Da slipper du billigere, dersom du kan legge rør selv.....

Nettpris på elfolie starter på ca 300 kr kvadratmeter, men tviler på slike priser fra lokale elektrikere.......så kommer montering /installasjon i tillegg?? Standard elkabler i betong blir også dyrt siden egeninnsats utgår!

Advarer hverfall mot å ha betonggulv uten inkludert gulvvarme...

Det eneste varmesystem som er framtidssikkert er vel vannrør i gulvet?....Det kan brukes med alle energikilder inklusive ved......


Signatur
   #15
 10,486     Akershus     0
Å støpe ned rør i betong er billig og relativt enkelt. De fleste bør få til det greit ved å lese seg opp litt. Ulempen er at reguleringen blir treg, og dag-/nattsenking kan i stor grad utelukkes.

Skal man legge gulvvarme i vanlig bjelkelag, så trengs det gjerne sponplater med frest spor og varmefordelingsplater, i tillegg til rørene. Da drar kostnadene på litt, men kan man gjøre det selv, så er det fortsatt innenfor rimelighetens grenser. Er det først rør i gulvene, så koster det ikke "allverden" for styring og en varmekolbe. Så kan du evt. utvide med akkumulatortank og varmepumpe senere. Evt. ta det med en gang.

Som sagt, så ligger det veldig mye om temaet her på forumet, så det er bare å sette av noen kvelder til å søke, lese og spørre.
Signatur
   #16
 678     Bergen     0
I hus som er isolert etter dagens standard for nybygg tror jeg det generellt sett ikke er så mye å hente på dag/natt senk. Til det er varmetapet for lite sammenlignet med tregheten i huset og "duppedingser på tomgang" slik at temperaturen ikke faller fort nok til å redusere varmetapet av betydning. Innetemperaturen må reduseres markant om dag/nattesenk skal ha noen effekt for å redusere varmetapet. Det som eventuellt kan spille inn er at med tidsstyring kan du tilføre varmen huset trenger iløpet av de timene du går på gulvet og med det ha varmere gulv enn om du sprer oppvarmingen over heledøgnet.

En løsning som ikke trenger å bli for dyr kan være å støpe ned rør der det allikevel skal støpes (bad, gang, undereetasje), sette på en rimelig L/V vp som kan stå for grunnvarme og panelovner som slår inn ved behov (timer og termostat).

Med en varmeveksler som står mellom vp og fordelerstokk kan du forvarme varmtvann før det går til vvb.

Hva som er "bra nok" kommer mye ann på forventningene.

Dette er som vanlig bare løse tanker og ikke neoen fasit fra denne kanten..

Signatur
   #17
 919     Norge     0
Er du interessert og velger å være aktiv og gjøre ting selv, vil vbv være "det lureste". (varmekabler eller annen oppvarming koster også penger) Skriver i hermetegn for det er ikke regel uten unntak..

Dersom du må ha rørlegger til alt er det i nytt hus med så mye isolasjon neppe en investering som vil betale seg igjen..

Jeg har selv siste halve året lagt vbv i ca 180 m2 i 11 soner med xcomfort smarthus styring. Har gjort mye selv (buildahouse) og ser jeg kommer på 300.000 med bergvarme og styringen.
Dersom jeg hadde valgt dobbeltmantlet bereder ville jeg nok spart ca 120-130.000
Siste redigering: Monday, February 23, 2015 2:05:41 PM av ollebolle
  (trådstarter)
   #18
 22     0
Takk for alle svar! Jobber videre med saken.. Skal i møte med rørlegger, så får vi se hva som kommer ut av det.

Har funne ut at yttervegger i boligrom er bygget opp av 198 mm+48 mm bindingsverk. På yttersiden monteres vindtette plater, samt utlekting og utvendig kledning iht. tegning. Hjørner og overganger sikres med pappremser eller tilsvarende for å oppnå ekstra vindtetting. Mellomrommet mellom stolpene fylles med 200 mm mineralull, det monteres inntrekt diffusjonssperre og 50 mm mineralull. Vinduer er 3-lags Norgesvinduer med u-verdi på 0,9, Vet ikke om dette er standard, eller godt isolert. Skal også i møte med utbygger, vil da få pris for evt. ytterligere isolering.

Varmtvansbereder som leveres er en Oso Super S 200 liter 2kw. Med 4 barn og 2 voksne tenker jeg uansett at dette blir for lite. Pris ligger vel rundt 4-5000 for denne, ikke all verden.

Hvis vi går ut i fra at en l/v varmepumpe vil komme på sikt, og at jeg i første omgang kun investerer i det nødvendige, hva ville være fornuftige valg? En større OSO tank + el-kasset, eller en helt annen type tanke som feks. EcoZenith i250?? Nedstøpte rør i kjellerstue, vaskerom, bad u.etg og 2.etg, samt gang 1 etg, rør i øvrige rom med mulighet for nattsenking??

KM
   #19
 10,486     Akershus     0
Skal du ha en tank du kan bruke til noe fornuftig senere, må du minimum ha en dobbelmantlet. Selv har jeg en 750-liter akkumulatortank stående i kjelleren, som venter på å kobles opp mot vedovn. I første omgang blir det med 6 kw el.kolbe som varmer øverste 1/3 omtrent. Varmeanlegget og en varmeveksler for varmtvann blir også koblet til. Solvarme kan hektes på, og det samme med varmepumpe når ikke jeg gidder å bære ved mer.
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 22     0
Har da fått et tilbud fra en lokal rørlegger på vestlandet.

80 m2 gulvvamerør 20mm lagt i betong m/festetråd
5 m2 gulvvarmerør 20 mm lagt i betong badegulv cc20 cm
176 m2 gulvvarmerør 20 mm lagt i trinnlydsplater (Silencio) 36 mm
17 stk Uponor romtemrmostat T-55
2 stk Uponor gulvvarmeskap 7-12 kurser
2 stk Uponor manøverpanel med sentralenhet
1 stk Oso Optima EPC 360
1 stk montasjesentral MX18

Total sum inkl. MVA: 277 750,-

Noen formening om kompnentvalg? Pris?

Dette er tilbud på vannbåren varme i alle rom hele huset. Kan nok kutte ned noe på antall m2 for å få prisen ned. Ingen egeninnsats, må høre hvordan de stiller seg til dette.

KM


  (trådstarter)
   #22
 22     0
Det er uaktuelt å bruke 277 750,- på vannbåren varme i hele huset.

Imidlertid må det som et minimum være noe varme på gulv i kjellerstue(murgulv), bad nede og i 2. etg., vaskeom og i gang(fliser)/bakgang(tørking). Antar at prisen for dette vil bli mer en halvert.

Det som vil bli interessant er å sammenlikne dette opp i mot et tilbud med vanlige varmekabler/varmefolie.
   #23
 352     0
Det er uaktuelt å bruke 277 750,- på vannbåren varme i hele huset. 
Flott du ser den selv.
Er selv elektriker og har tilgang på rimelig gulvvarme/folie da arbeid blir gjort som egeninnsats.
Legger folie i sluse, gang kjeller. Vk på to bad og det er det.
Resten av huset blir oppvrmet ved hjelp av en sentralplassert luft til luft varmepumpe.
Bor i tek07 vertikaldelt enebolig. Barnerom og vårt sov i kjeller. Aldri savnet gulvvarme og det nye passivhuset skal hvertfall ikke ha dyrere/mer varmeløsning da isolering er mye bedre. Men gir beskjed om et års tid om jeg savner det... Smile
Signatur
   #24
 519     0
Har lagt 16mm rør i 370m2 i xps sporplater med alufolie. Rør og plater kom på ca 200 kr pr m2. Lagt plater og rør som egeninsats. Kjøpte en oso epci360 dobbelmantlet til 22k. Fordeler stokk m flowmeter og koblinger til 26 kurser kom på ca 20K. Pumpe kom på ca 5k i tillegg. Dette inkluderte kostander med oppkobling av rør, og pumpe mot tank. Styringsystem Roth kom på ca 18k. Tot ca 120k. Gir en m2 hos meg på ca 325,- Fikk pris på varmefolie hos elektrikker på 550,- pr m2.
   #25
 6,426     tromsø     0
Vil påstå at dersom du isolerer huset 5cm mer en krav, og har gode vindu og velger tregulv, så er panel ovner helt greit. Eventuelt kan du ha vann varme på 33% av gulvet med godt resultat. Et nytt hus blir ganske varmt, selv med bare 1 kw på, mens et gammelt trenger 8kw. Stor forskjell på nye og gamle hus. Gamle hus er som telt(krever mye Power) Ikke ha vann varme på soverom i 2 etasje. Vanskelig å si helt bestemt hva du skal ha, siden det er litt forskjell på hus og om det er tregulv eller flisegulv. Vi mennesker er jo litt forskjellige (subjektive), så et svar passer ikke alle..
  (trådstarter)
   #26
 22     0
1000 kr/m2 er en betydelig sum, men så er prisnivået generelt veldig høyt her på Vestlandet. Det vil utgjøre ca 65k bare for de absolutt viktigste rommene (2 bad, kjellerstue, gang og bakgang). Vet ikke hvor realistisk det er å oppnå en pris på rundt 550 kr/m2 for folie her, for mye olje i omløp som presser prisnivået opp!

Men klart, etter å ha sett div. Youtube videoer ser det jo ikke uoverkommelig ut å få lagt ned plater og rør i de forskjellige rommene. Det er alt det andre som jeg vet at jeg ikke vet og ikke kan, som gjør at jeg har betenkeligheter med å sette i gang på egenhånd.. Å få en rørlegger til å komme å ordne opp i mitt rot vil fort kosten noen lapper det og! Smile
   #27
 10,486     Akershus     1
Hva kommer dere til i delekostnader hvis dere handler samme greier på buildahouse.dk?

Jeg er stor tilhenger av vannbåren varme, men prisen som skisseres ville ikke jeg betalt for noe sånt. Da hadde det blitt varmekabler i noen gulv, et par L/L varmepumper, og ellers panelovner.
Signatur
  (trådstarter)
   #28
 22     0
Ikke usannsynlig at det er det som blir enden på visa. Var det som var tenkt i utgangspunktet, før man begynte å lese på ByggeBolig..

Med begrenset budsjett må det kunne forsvares økonomisk. Det gjør det ikke per d.d. Hva prisen blir med egenkjøpte deler og egeninnsats vet jeg ikke, får prøve å finne ut av det. Spørsmål hvor villig rørlegger er til å hjelpe til med planlegging/råd/veiledning.
   #30
 64     0
Jeg har en ny-installert dobbeltmantler bereder, en Høiax DMK 400, men nye purmo-radiatorer i rom. De står på hele tiden (dvs. skru-ventilen på hver av de er alltid helt åpen), og så styrer jeg varmen i hele systemet via det Netatmo-termostatsystemet (har skrevet om det tidl.). Slik får jeg natt-senking av temp., jeg kan senke varmen om man er borte/uke, etc. Alt fungerer glimrende, det er et enkelt og effektivt oppsett, med deilig og korrekt/presis varme, og ingen "støvbrent panelovn"-lukt etc.

Men - jeg tror slik [ el-varme vannet + vann til radiatorer ] er et lite energi-effektivt system. Nå bor jeg i Oslo, og da er det mange måneder i året hvor jeg ikke trenger varmt vann i radiatorene (slår av sirk-pumpen, tar ned varmen i den delene av dobbelt-berederen som varmer radiatorannet) - så det er forsåvidt ok slik jeg har det. Og - relativt billig og greit å få på plass (kuttet ut gammel oljebrenner, inn med Høiax'en og styringssystemet). Men om jeg hadde bodd på Røros, vel da tror jeg tusenlappene hadde flydd ut av vinduet big time altså. Jeg tror det var en NTNU-rapport nylig som snakket om å "dusje i sjampanje" mhp. el-oppvarmet radiatorvann.

Er enig med han litt over her: el-panelovner, mulig en luft-til-luft varmepumpe, pluss en og annen vedovn, tror jeg er et bra system. El-ovner i dag kan jo styres wireless-ly, med natttemp- og borte-senking av varme. Varme i gulvene (altså varme nedenfra, mulig ikke behov for radiatorer osv) er bra det, men - kostbart, og kanskje mye "ado for nothing", altså et noe komplisert og kostbart system.

Flere jeg kjenner har slik grunnvarmepumpe-system (altså vente varme fra berggrunnen), men det er kostbart og medfører noe store installasjoner i huset mind you.
   #31
 10,486     Akershus     0
Hvorfor mener du at du sløser mer strøm ved å varme opp vann, som deretter varmer opp huset? Varmen forsvinner vel ikke ut for det?

Det med å dusje i edle dråper gikk vel på å dusje i elektrisk oppvarmet vann?
Signatur
   #32
 64     0
Såvidt jeg forstod av den rapporten, er elkjel-oppvarming av hus en relativt dyr løsning. Men jeg er ingen termo-ekspert. Jeg forstod det altså slik at energibruk for i det å varme opp vann, som deretter varmer opp huset via radiatorer, er relativt dyrt summaa sumarum- men jeg vet altså ikke presist. De Comform-rørleggerne jeg snakke med, nevnte også dette.

Det er jo åpenbart at den løpende kostnaden er mye mindre for anlegg med grunnvarme, men i mitt tilfelle var det altså greit nok: det å bytte ut oljefyren med dobbelmantlet kjel gikk greit og kostet 100.000 kroner presist inkl alt av rørleggerarbeid og tilpasning via Comfort-Skøyen/Oslo (inkl. elektriker og ca. 25.000 for diverse el-arbeider, bla. kraftigere kurs i sikringsboksen osv), og så prøver jeg altså å minimere oppvarmingskortnaden med natt- og på-jobb-senkining av temperatur. OG haløve året er den radiatormantelen slått av. Og høyax'en er fin og grei den tar liten plass, samt at et system for grunnvarme er langt mer omfattende og trolig "overkill" i et lite hus som mitt.

Det er kanskje mulig at panelovner med styring (bl.a. Link-systemet til Hafslund kan gjøre dette) kan være billigere i drivt enn det elkjel+radiatorer som jeg har, men - det er megetbehagelig varme med de radiatorene da, det må jeg si
   #33
 10,486     Akershus     0
Mener du at man får lavere virkningsgrad av å varme vann, som igjen varmer huset, enn å bruke strøm i panelovner/gulvvarme ?
Signatur
   #34
 64     0
Er jammen ikke sikker, jeg. Varmetap i radiatorsystemet (u-isolerte transportrør) og slikt spiller vel inn her også. Iflg. de beregninger jeg ble fremlagt, var f.eks energi via ektern varmeutveksler (frittstående kvadratisk boks i hagen) en av flere løsninger som var billigere i drift. Hvis du vil ha eks. 20 grader i et rom ove ren gitt tid, er det ikke slik at pris per energienhet/støm, og bruk av energienheter, er litt i alle sceanrioer her da, det er liksom poenger her
   #36
 10,486     Akershus     1
Nå blander du forskjellige ting her.
Signatur
   #37
 6,426     tromsø     0
Så lenge rør med varmtvann ligger på "varm" side og er isolert mot kald side så vil det ikke bli tap av varme ved vann varme. Men ofte ligger rør i kalde uisolerte soner. Murer tenker ofte på å bli ferdig og bryr seg ikke om kulde broer. På grunn av dårlig planlegging skjer det mye feil som påvirker kvalitet.. Ventilasjonsrør kan ligge på kald side av himling over isolasjon og gi mye tap før varme veksler. Det betyr ikke at varme veksler er "dumt".. Vil påstå at mye isolasjon er viktig for å unngå tap, både i grunn og vegg.
   #39
 22     0
Hei, jeg bygger selv bolig i dag og ha gått motsatt vei enn mange andre. Jeg legger varmekabler i hele huset, selvregulerende i stue og kjøkken. Jeg skal ha ventilasjon med "varmepumpe" i og solceller på taket. Sjekk med elektriker om hva de skal ha for VK eller folie, like god varme i det som i vbv.
  (trådstarter)
   #40
 22     0
Har da fått litt priser for å sammenligne...

Priser på elektriske varmekabler (ikke selvregulerende) og termostater i kjellerstue, soverom kjeller, bad kjeller, vaskerom kjeller, gang 1.etg, bakgang 1.etg og bad 2. etg: 60.900,- inkl. MVA.

Pris for vannbåren varme i samme rom som inkluderer alt av rør, varmesentral, skap, manøverpanel, Oso EPC 360 3+15kw, MX18 montasjesentral og termostater alle rom: 95.375,- inkl. MVA. Kan trekke fra noen tusenlapper ettersom VVB og noen andre småting også ligger i tilbudet på selve rørinstallasjonen.

Med andre ord; ca 30k i merkostnad for vannbåren varme. Slik jeg ser det har vi da en mer fremtidsrettet løsning med mulighet for luft-vann varmepumpe, solfangere, solceller eller hva som måtte bli aktuelt i fremtiden.

Dersom vi inkluderer kjøkken og stue blir pris på vannbåren varme 123.500,- Har ikke pris på elektriske varmekabler her, men basert på priser på øvrig rom antar jeg at differansen på EL-kabler - VBV vil bli enda mindre dersom vi inkluderer oppvarming her. Utbygger kan levere sponplater med spor her (øvrige rom blir støpt i betong/lettstøp) for en nærmest ubetydelig merkostnad. Slik det da er vurdert vil det ikke være behov for noe mer opvarming i boligen, kanskje unntatt dager med sprengkulde. Og det er det lite av på vestlandet..

Tanker/innspill??
Pga. lite tid og "praktiske ferdigheter" er det uaktuelt å bestille deler/rør for legging på egenhånd, så dette er ikke et alternativ for å få ned kostnaden.
   #41
 10,486     Akershus     1
Jeg hadde glatt lagt i de 30k ekstra.
Signatur
   #42
 25,356     Akershus     0
Artikkelen var vel denne: http://www.tu.no/bygg/2014/11/16/a-varme-opp-vann-med-strom--som-a-dusje-i-champagne

Kommentaren om sjampgnedusj var til dem som ikke velger å gå fra direktefyrt el-kjel til varmepumpefyrt kjel.

Ellers så er det ikke noe energitap i seg selv å gå via vann, problemet kan være regulering, mao at en har det noe varmere enn nødvendig og taper litt på den måten
Signatur
   #43
 6,009     Finnmark     0
Vet ikke hvordan dagens varmekabler /folie fungere med hensyn til å ha matter og tepper på gulvet, vet bare at det gikk dårlig tidligere......... Bare ytterligere en tanke man bør ha med seg i vurderingen;)
Signatur
   #44
 22     0
Vet ikke hvordan dagens varmekabler /folie fungere med hensyn til å ha matter og tepper på gulvet, vet bare at det gikk dårlig tidligere......... Bare ytterligere en tanke man bør ha med seg i vurderingen;)

Bare å legge selvregulerende kabler.
   #45
 20     0
Har da fått litt priser for å sammenligne...

Priser på elektriske varmekabler (ikke selvregulerende) og termostater i kjellerstue, soverom kjeller, bad kjeller, vaskerom kjeller, gang 1.etg, bakgang 1.etg og bad 2. etg: 60.900,- inkl. MVA.

Pris for vannbåren varme i samme rom som inkluderer alt av rør, varmesentral, skap, manøverpanel, Oso EPC 360 3+15kw, MX18 montasjesentral og termostater alle rom: 95.375,- inkl. MVA. Kan trekke fra noen tusenlapper ettersom VVB og noen andre småting også ligger i tilbudet på selve rørinstallasjonen.

Med andre ord; ca 30k i merkostnad for vannbåren varme. Slik jeg ser det har vi da en mer fremtidsrettet løsning med mulighet for luft-vann varmepumpe, solfangere, solceller eller hva som måtte bli aktuelt i fremtiden.

Dersom vi inkluderer kjøkken og stue blir pris på vannbåren varme 123.500,- Har ikke pris på elektriske varmekabler her, men basert på priser på øvrig rom antar jeg at differansen på EL-kabler - VBV vil bli enda mindre dersom vi inkluderer oppvarming her. Utbygger kan levere sponplater med spor her (øvrige rom blir støpt i betong/lettstøp) for en nærmest ubetydelig merkostnad. Slik det da er vurdert vil det ikke være behov for noe mer opvarming i boligen, kanskje unntatt dager med sprengkulde. Og det er det lite av på vestlandet..

Tanker/innspill??
Pga. lite tid og "praktiske ferdigheter" er det uaktuelt å bestille deler/rør for legging på egenhånd, så dette er ikke et alternativ for å få ned kostnaden.


Ville prioritert vannbåren her, men ville også gått for vannbåren i EPS (en del billigere enn trinnlydsplater hvis du ikke trenger dem) oppå spon vs. rør i sponplater med spon. Har blitt fortalt og også lest på forumet her at det fort kan oppstå knirk med den løsningen. Men har ingen erfaring med det.

Men skal jo sies at jeg er ikke så stor motstander av el. kabler som jeg var før da jeg tipper om 10-20 år så vil det være lønnsomt med solceller på taket for store deler av landet. Men samtidig så vil du jo trenge mest strøm om vinteren og da er strømprisen høyest og solcellen produserer minst. I tillegg vil du jo heller ikke bruke like mye strøm med luft-vann pumpe og trenger ikke så mye sol for å få varme heller. Så er nok mest fremtidsrettet med luft-vann pumpe og vannbåren varme uansett hva som skjer med solceller og effekt.
   #46
 38,273     Lillestrøm kommune     0
Til sistemann her, solceller vil aldri kunne berge et hus med elkabler som oppvarmingskilde. Jeg er veldig mot dette å ikke legge inn mulighet for alternativ varme. Selv dagens ettervarme batterier i ventilasjon er ting det burde gjøres noe med. Det er ikke skatt på gevinst av sparte strømutgifter så før en blir pensjonist så er et hus som gir avkastning i form av reduserte kostnader noe en bør tenke på. Termiske solfangere kan allerede i dag gi gode bidrag til oppvarming/varmtvann i et hus. Men om en ikke invisterer i dag er ok, men en har mulighet i fremtiden.

Strømpriser på dansk nivå vil få mange til å skrike.
   #47
 20     0
Til sistemann her, solceller vil aldri kunne berge et hus med elkabler som oppvarmingskilde. Jeg er veldig mot dette å ikke legge inn mulighet for alternativ varme. Selv dagens ettervarme batterier i ventilasjon er ting det burde gjøres noe med. Det er ikke skatt på gevinst av sparte strømutgifter så før en blir pensjonist så er et hus som gir avkastning i form av reduserte kostnader noe en bør tenke på. Termiske solfangere kan allerede i dag gi gode bidrag til oppvarming/varmtvann i et hus. Men om en ikke invisterer i dag er ok, men en har mulighet i fremtiden.

Strømpriser på dansk nivå vil få mange til å skrike.


Er ganske så enig. Som jeg også skrev så er vannbåren det mest fremtidsrettede alternativet. MEN det finnes mulighet å være mer miljøvennlig i fremtiden også med solceller om en ikke har vannbåren Smile. Jeg har selv valgt vannbåren med luft-vann, vurderte sterkt også termisk solfanger som rent økonomisk ikke var så bak mål. Men var ikke lett å få noen fornuftige priser fra noen i området her for installering. Så måtte ha bestilt på nett og fått montert av tømmerfolk (som ikke hadde peiling) og lokal rørlegger var heller ikke særlig samarbeidsvillig da de ikke hadde erfaring de heller med det. Så får heller se på det om noen år når det kanskje er mer kompetanse på det lokalt.
   #48
 1,355     0
Til sistemann her, solceller vil aldri kunne berge et hus med elkabler som oppvarmingskilde. Jeg er veldig mot dette å ikke legge inn mulighet for alternativ varme. Selv dagens ettervarme batterier i ventilasjon er ting det burde gjøres noe med. Det er ikke skatt på gevinst av sparte strømutgifter så før en blir pensjonist så er et hus som gir avkastning i form av reduserte kostnader noe en bør tenke på. Termiske solfangere kan allerede i dag gi gode bidrag til oppvarming/varmtvann i et hus. Men om en ikke invisterer i dag er ok, men en har mulighet i fremtiden.

Strømpriser på dansk nivå vil få mange til å skrike.


Er ganske så enig. Som jeg også skrev så er vannbåren det mest fremtidsrettede alternativet. MEN det finnes mulighet å være mer miljøvennlig i fremtiden også med solceller om en ikke har vannbåren Smile. Jeg har selv valgt vannbåren med luft-vann, vurderte sterkt også termisk solfanger som rent økonomisk ikke var så bak mål. Men var ikke lett å få noen fornuftige priser fra noen i området her for installering. Så måtte ha bestilt på nett og fått montert av tømmerfolk (som ikke hadde peiling) og lokal rørlegger var heller ikke særlig samarbeidsvillig da de ikke hadde erfaring de heller med det. Så får heller se på det om noen år når det kanskje er mer kompetanse på det lokalt.


Jeg har 15,2kWp med solceller på taket som har vært i drift et par år. Produserer over 13.000kWh i året, men i de 3 månedene som vi virkelig trenger oppvarming er bidraget fra sola nesten lik null. Så solcelleanlegg i forbindelse med oppvarming kan man se helt bort fra, da er det evt. vacuumrør-solfangere man heller skal se på.

I skal rehabilitere hytta nå, og jeg kommer til å legge gulvvarme i alle rom. Merkostnaden er ca. 240,- pr. m2 for spaltegulv med 20mm rør. Det inkluderer 28x120 bord, varmefordelingsplater og rør. Samme merkostnad kan man oppnå i et hvilket som helst nybygg med trebjelkelag om man gjør litt egeninnsats. Med betonggulv er merkostnaden ved vannbåren gulvvarme kun rørene (om man stripser de fast til armeringen).
   #49
 38,273     Lillestrøm kommune     0
Du vil fortsatt ikke få så mye energi fra sol i desember/jan (eller nov-feb) men tross alt så er virkningsgrad for termisk vakuumrør 60-80% mens for solceller ligger kanskje den på kanskje 12-13%.
   #50
 23     0
Er det noen som har regnet på varmebehovet i et moderne godt isolert hus med moderne vinduer.
Kan skjønne at comforten med gulvvarme er bra, men i et moderne isolert hus vil det "nesten" ikke være behov for oppvarming.
Eksempel 10000Kwh til oppvarming. Hvor mange Kwh sparer du med å innvestere 150000 på et varmeanlegg ???
Hele sommersesongen vil det ikke være behov for oppvarming, men for å holde lunk i badegulv , må hele anlegget holdes kunstig i live .
Har du parkett gulv ,kan ikke turvannet holde mere en 27 grader.
Flere feilkilder med vbv ,hydraulisk balanse på sløyfer, trykkfall, sirkulasjon, mere behov for service på anlegg.
Ekstra plass for innstallasjonen, i teknisk rom, som blir varmt.
   #51
 1,355     1
En ting man også bør ta med i betraktningen er at vannbåren gulvvarme øker salgsverdien på et hus betraktelig. Personlig ville jeg, uten å blunke, gitt 100k mer for et hus med vannbåren varme, og sannsynligvis også 200k. Et hus uten vbv skulle hatt veldig gode kvaliteter på andre områder for at jeg i det hele tatt skulle vurdert det, evt. måtte det vært et totalrenoveringsprosjekt der jeg kunne lagt det inn selv. 

Sjekk programmer som "Solgt!" på NRK, der trekkes alltid evt. vbv fram som veldig positivt. Om den varmes med varmepumpe eller strømkjele er nok mindre viktig da dette er lett å endre på siden. Men merkostnaden med billigste vbv-løsning er jeg ganske sikker på at man får igjen med renter ved evt. salg. Og selv om f.eks husbyggerens kone synes at solpaneler er uaktuelt pga. estetikken kan det godt hende at neste eier ser svært annerledes på det. Da er det greit å ha muligheten der.
   #52
 15,389     0
I fremtiden med timesavlesning på strømmåler kan nattoppvarming bli rimelig. Da må en ha en akumulator og varme opp når en ellers ikke trenger så mye varme og kan bruke den på dagtid. Så det kommer til å bli enda flere fordeler for VBV i fremtiden enn det vi har i dag. Ulempen i dag er de etter min mening de sykt dyre L/V varmepumpene.
   #53
 38,273     Lillestrøm kommune     1
Kjenner noen med nytt hus som har 30k kwh som årsforbruk. Nå er det hybel i sokkel men viser at dette at nye hus ikke bruker energi ikke alltid stemmer. (Nå er huset stort og rainfall dusj tror jeg...)
   #54
 6,426     tromsø     0
Veldig forenklet så bruker et nytt hus uten vindu for eksempel 700kwt i måneden. Huset klarer seg på 1kw i timen i snitt. Vinduer har nesten 10 ganger mer varmetap en vegg. Så for hver 1m2 med vindu, så øker strøm forbruk med 50kw i måneden. Veldig forenklet. Store flater med betong kan også øke forbruket. Tregulv øker ikke på samme måte. Tregulv er isolerende i seg selv og krever ikke så mye. Det er ikke noe problem å få et nytt hus til å sluke strøm. Det er bare å ha mye vinduer og krevende løsninger. Har et hus fra 1960 med 20cm isolasjon i halve huset og begrenset med vinduer. Klarer å bruke 15 000 kwt? Så skal huset være fremtidsrettet, så må energibruk beregnes på tegnebrettet.
   #55
 38,273     Lillestrøm kommune     1
På nye hus er det vel krav til totalen slik at mye vinduer skulle vært kompensert med bedre isolasjon på andre flater ?

Poenget er i alle fall at ikke alle disse beregningene ender opp i hus som bruker å lite energi som det planene viser. Men er enig at det også med eldre hus er mulig å bruke mindre energi.

Hjemme er det kaldt i kjellerbodene nå selv om en avfukter tilfører flere kwh timer/døgn, det er mangelfull isolasjon i gulv som er grunnen til dette.

Fremtidsrettet må være noe annet enn strøm, solvarme kan f.eks gi et godt bidrag eller selvfølgelig en varmepumpe (for eksempel luft-vann) der er det ikke 1:1 mellom levert varme og fakturaen for strøm.
   #56
 6,426     tromsø     0
Et vindu har gjerne u-verdi på 1,2. 20m2 med vindu tilsvarer nesten like mye varmetap som 200m2 vegg. En vegg har gjerne 0,18 i u-verdi. (250mm). Det klarer en ikke å hente inn igjen med å isolere vegg. Selv med 400mm vegger, så blir u- verdi 0,12 i følge denne linken http://www.framtidensaktivhus.no/index.php?option=com_content&view=article&id=118:nyhetsbrev-energieffektivisering&catid=45:nyheter&Itemid=170
Selv om vinduer har bedre u-verdi, så er gjerne varmetap rundt vindu større. Det er litt mer kulde tap rundt vindu også. Viktig å rekne på, før en bygger. Enig at det må være framtidsrettet. Det er veldig enkelt å rekne varmetap. Egentlig bare et exel ark...Husa fra 1960,med litt reduserte vindusareal var litt smarte..Kjellergulv bør ha 200mm isopor av god kvalitet..
   #57
 38,273     Lillestrøm kommune     1
Men i normene er det tillatt 20% dør/vindusareal med gitte minimumskrav relatert til gulvareal og så må alle tap ut over dette kompenseres. Men mulig det er lov å kompensere med effektiv energikilder som varmepumpe eller sol ? Eller er dette tatt ut i nye Tek ?


https://www.sintef.no/globalassets/upload/byggforsk/fagartikler/16-08-energikrav.pdf
   #58
 98     Stange     0
Kan skjønne at comforten med gulvvarme er bra, men i et moderne isolert hus vil det "nesten" ikke være behov for oppvarming.
Eksempel 10000Kwh til oppvarming. Hvor mange Kwh sparer du med å innvestere 150000 på et varmeanlegg ???
Hele sommersesongen vil det ikke være behov for oppvarming, men for å holde lunk i badegulv , må hele anlegget holdes kunstig i live .
Flere feilkilder med vbv ,hydraulisk balanse på sløyfer, trykkfall, sirkulasjon, mere behov for service på anlegg.
Ekstra plass for innstallasjonen, i teknisk rom, som blir varmt.

Noen av punktene over fortjener en kommentar.

At det i et moderne isolert hus "nesten" ikke er behov for oppvarming, stemmer kun for en del av årets dager. For et TEK 10 hus regner vi eksempelvis gjennomsnittlig et dimensjonerende varmebehov på 32 w/m2.

Det kan vise seg å være en stor feil å beregne besparelse ut fra dagens strømpris siden ingen vet hva strømmen koster i fremtiden.

Ved å bruke ferdigbygde og gjennomprøvde løsninger, unngår man å holde anlegget "kunstig i live" kun for badegulvet. Ferdigbygde sentraler eliminerer også en god del feil man kan få i plassbygde anlegg - og de tar mindre plass.

Alle som skal vurdere varmeløsning må ta følgende med i vurderingen:
1. Endring av strømpris.
2. Vannbåren varme gir muligheter for alternativ energi - nå eller senere.


Signatur
   #59
 23     0
Kan skjønne at comforten med gulvvarme er bra, men i et moderne isolert hus vil det "nesten" ikke være behov for oppvarming.
Eksempel 10000Kwh til oppvarming. Hvor mange Kwh sparer du med å innvestere 150000 på et varmeanlegg ???
Hele sommersesongen vil det ikke være behov for oppvarming, men for å holde lunk i badegulv , må hele anlegget holdes kunstig i live .
Flere feilkilder med vbv ,hydraulisk balanse på sløyfer, trykkfall, sirkulasjon, mere behov for service på anlegg.
Ekstra plass for innstallasjonen, i teknisk rom, som blir varmt.

Noen av punktene over fortjener en kommentar.

At det i et moderne isolert hus "nesten" ikke er behov for oppvarming, stemmer kun for en del av årets dager. For et TEK 10 hus regner vi eksempelvis gjennomsnittlig et dimensjonerende varmebehov på 32 w/m2.

Det kan vise seg å være en stor feil å beregne besparelse ut fra dagens strømpris siden ingen vet hva strømmen koster i fremtiden.

Ved å bruke ferdigbygde og gjennomprøvde løsninger, unngår man å holde anlegget "kunstig i live" kun for badegulvet. Ferdigbygde sentraler eliminerer også en god del feil man kan få i plassbygde anlegg - og de tar mindre plass.

Alle som skal vurdere varmeløsning må ta følgende med i vurderingen:
1. Endring av strømpris.
2. Vannbåren varme gir muligheter for alternativ energi - nå eller senere.




Hei Gunnar.

Min påstand var at en eier/bygger av et nybygd hus , bygd etter de nyeste forskrifter og effekt behov , bør være obs på varmebehovet.
Et moderne hus har mye lavere varmebehov en et gammelt hus fra 50-60 tallet.

De beste luft-luft varmepumpene har en virkningsgrad på 5, og ned til 2 ved 20 minusgrader.

Mitt eksempel på varmebehov på 10000 Kwh, reduseres da til mellom 2000 og 5000 Kwh.Ved bruk av Luft-Luft varmepumpe.

Ville bare at boligbyggere skulle være obs på at man kan varme sin bolig uten å gjøre svært store investeringer.

Jobber som elektriker og er ofte i boliger og kontorer med vannbåren varme.
Ser svært ofte at et varmesystem ikke fungerer etter planen, det er mange flere parametre som må "klaffe" for at et VBV system fungerer optimalt.

Det er ingen som har serviceavtale på varmekablene på badet.!!:)


   #60
 98     Stange     0
Du har absolutt et poeng i at det er varmesystem som ikke fungerer etter planen. Mange feil elimineres ved å benytte ferdigbygde sentraler.

Ja, varmebehovet i nyere hus er mindre - men fortsatt betydelig. Jeg har ikke tidligere vært borti at luft/luft varmepumpe klarer en virkningsgrad på 2 ved 20 minus uten backup. Hvilken pumpe tenker du på her?

Det er som kjent vanskelig å ombestemme seg senere når man har lagt varmekabler eller vannbåren varme. Legger man basis vannbårent anlegg fyrt med strøm eksempelvis i støpte gulv, kommer man også fra det uten å gjøre svært store investeringer.

Om strømprisen i fremtiden skulle finne på å doble seg som følge av avgiftskåte politikere eller når Tyskland legger ned atomkraftverkene, kan man enkelt koble til altenative varmekilder som varmepumpe, sol, bio etc.

Det er viktig for kunden å være oppmerksom på at det blir vanskelig å få til med varmekabel.

En annen ting er at den reviderte TEK 10 gir adgang til å sløyfe pipe med en slik løsning.

Regner man pipe og elektrisk oppvarming på den ene side og vannbåren varme som beskrevet ovenfor på den andre, kommer ofte vannbåren varme billigst ut.
Signatur
   #61
 14     0
HEI TIL DEG SOM STARTET TRÅD


Jeg skal igang å bygge å har lurt på det samme, men det jeg lurer på nå er hvordan er din erfaring på relelt varmebehov for deres bolig ? er det behov for mer eller mindre varme en du tenkte.


Jeg er usikker på om jeg skal bruke penger på varme opp stue/kjøkken (varmefolie) når jeg har gulvvarme i kjellerstue og gang. Ganske likt hus som deg ??


Takker for eventuelle svar fra deg eller andre.
   #62
 98     Stange     0
Vil tippe at dimensjonerende varmebehov ligger på ca 32 w/m2 for dette huset.Smile


Om varmen fra andre rom sprer seg til stue kjøkken, kommer mye an på varmetransmisjonen innendørs hvor ventilasjonen spiller en viktig rolle

Du er vel klar over at du kan sløyfe pipe når du har vannbåren varme i minimum stue eller tilsvarende rom hvis huset er søkt etter TEK 10 med utvidet energikrav. Da er det i tilfelle heller ikke krav til varmepumpe.

Signatur