24,384
60
2
Påbudt med fall på bad?
76
0
Hei.
Er det egentlig påbudt med fall på bad? Jeg hadde en liten plan med å støpe hele badet i vater. I dusjsonen hadde jeg tenkt å senke gulvet ca 1 cm. I tillegg så blir det fall fra denne centimeteren og ytterligere til sluk. Så ifra der det er i vater til der vannet går i sluk så blir det ca 3 cm kan jeg tenke meg. Jeg skal ha 90x90 glassdører slik at utsparingen for nedsenkingen blir ca 100x100cm. I tillegg så blir det en kant på ca 2 cm opp ved døren!
Blir kravene tilfredstilt?
Det er vel noen med 2.5cm fra dørstokk til sluk å det blir godt innenfor.
Er det egentlig påbudt med fall på bad? Jeg hadde en liten plan med å støpe hele badet i vater. I dusjsonen hadde jeg tenkt å senke gulvet ca 1 cm. I tillegg så blir det fall fra denne centimeteren og ytterligere til sluk. Så ifra der det er i vater til der vannet går i sluk så blir det ca 3 cm kan jeg tenke meg. Jeg skal ha 90x90 glassdører slik at utsparingen for nedsenkingen blir ca 100x100cm. I tillegg så blir det en kant på ca 2 cm opp ved døren!
Blir kravene tilfredstilt?
Det er vel noen med 2.5cm fra dørstokk til sluk å det blir godt innenfor.
Vi har senket dusjnisje ca 1 cm. Fungerer veldig bra. Vi har fliser ca 6*6 cm og la en rad på skrå for å ta opp høydeforskjellen. Tærne liker det bedre enn et skarpt stepp. ;)
Vi valgte et fall på 1:100 over det flate gulvet utenfor dusjen, men det er sjelden noe vann der.
Jeg flisla et bad engang med `raimondi levelling system`og det var helt enestående greier. Da la jeg 60x60 fliser med fall. Gikk som smurt med perfekt resultat.
Men jeg vegrer meg å støpe med fall, spesielt med avrettingsmasse. Tipper det skjærer seg der.
Vårt gulv er 1:100. Slår jeg en mugge vann på gulvet, så blir det en dam og den blir liggende, renner ingen steder. Mao, det er mulig det er et krav, men i praksis er det neppe noe problem med flatt gulv utenfor våtsonen ved dusj og ev badekar.
Gulvet må ha temmelig mye fall om alt vannet skal renne til sluken. Blir nok noen dråper igjen uansett.
Jeg får finne meg lesestoff og studere litt hva som er lov og ikke lov.
Tek 10
Bluesman
§ 13-20.Våtrom og rom med vanninstallasjoner
(1) Våtrom skal prosjekteres og utføres slik at det ikke oppstår skade på konstruksjoner og materialer på grunn av vannsøl, lekkasjevann og kondens.
(2) Følgende skal minst være oppfylt:
a) Våtrom skal ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antas å bli utsatt for vann i brukssituasjonen. Rom med sluk skal være utformet slik at eventuelt lekkasjevann ledes til sluk.
b) I våtrom skal bakenforliggende konstruksjoner som kan påvirkes negativt av fukt være beskyttet av et egnet vanntett sjikt. Gjennomføringer skal ikke svekke tettheten. Materialer velges slik at faren for mugg- og soppdannelse er minimal.
c) I rom som ikke har sluk og vanntett gulv, skal vanninstallasjoner ha overløp eller tilsvarende sikring mot fuktskader. Gulv og vegger som kan komme til å bli utsatt for vannsøl, lekkasjevann eller kondens, skal utføres med fuktbestandige materialer.
d) Rom uten sluk skal utformes slik at eventuelle lekkasjer synliggjøres.
e) Vegger med innebygde sisterner eller lignende skal sikres mot fuktinntrengning fra lekkasjer fra installasjonen. Eventuelle lekkasjer skal synliggjøres og i andre rom enn våtrom skal lekkasjen føre til automatisk avstengning av vannet.
http://www.byggebolig.no/bygge-nytt-hus/bygg_reis_deg-reiser-nybygg!/100/
Men hvis du bor i borettslag eller sameie så har du vedtektene å forholde deg til. De må følges, hvis ikke står du ansvarlig for skader ved evt. lekkasje. Og det kan bli betydelig skade med store summer, gjerne over 7 siffer hvis det renner ned til naboene.
Hvis du har forsikring med krav til våtrom, så må du følge kravene hvis du vil ha penger tilbake ved skade.
Ellers, er det bare å bygge ivei. Om det er så voldsomt intelligent, er en helt annen sak. Idiotisk, egentlig.
Men et gulv med fall kan jo fremdeles være plant som en glassplate og ha godt fall til sluk hvis du bruker et hjørnesluk.
Ved tradisjonelt rundt fall er 20x20 ca grense for hva som blir pent, har du andre fliser i sonen rundt sluke(ne) kan 30x30 brukes.
Når det er sagt kommer det ingen og måler fallet ditt annet en i forbindelse med salg og muligens ved skade. Du er ikke den første som velger å ha deler av gulvet flatt for å kunne benytte større fliser.
Derimot er TEK10 en forskrift om tekniske krav til byggverk som skal følges ved nye bygg, men hvorvidt det må følges ved rehabilitering vet ikke jeg.
Norsk standard og Byggforsk kan dog gi anvisninger som er nyttige å følge nettopp for å oppnå byggverk i henhold til TEK10.
Våtromsnormen er derimot noe bransjen selv har kokt sammen for å forsøke å ekskludere alle som ikke besitter et mesterbrev, og må på ingen måte følges, selv om det står fornuftig i normen som man selvfølgelig bør bestreve seg for å følge opp.
MEN, om du ikke skal gjøre membran evt belegg selv så vær litt obs, flere av de jeg har snakket med (gjelder legging av belegg) vil ikke stå ansvarlig for badet om ikke badet har "korrekt" fall, og da tipper jeg de snakke om 1:100 generelt, mens 1:50 i en radius på 80 cm fra sluk, samt at fallet skal legges slik at uansett hvor vannet kommer fra så føres det mot sluket..
Vel, alle som er involvert må ha et våtromssertifikat i modul A, men for at en bedrift skal kunne stå ansvarlig må minst en person ha modul B, og kravet til modul B er enten at man er ingeniør eller har mesterbrev.
De fleste håndtverkerbedrifter som har våtromssertifikat oppfyller mesterbrev kravet, slik at man effektivt holder alle uten mesterbrev utenfor ettersom bedriften ikke kan godkjennes som våtromsbedrift uten modul B.
Du skal kunne dokumentere at ting er utført ihht lover og forskrifter.
Våtromsnormen er nok i beste mening og ikke for å utelukke noen, nå har jeg ikke verken modul A eller B. Men har permen og har vært borti den i forskjellige sammenhenger, ser jo poenget med bedre samhandling for å forsøke å få ned dyre skader på våtrom. At det blir litt mange krav både til kursing dokumentasjon osv så det er jo et fordyrende ledd for både bedriftene og kundene. Man kan nok få like gode våtrom også uten VN, men om man er villig til å betale for det er det en ekstra sikkerhet i mine øyne.
Ja, det er lovpålagt krav med fall på bad.
I loven finner du generelle retningslinjer, mens detaljerte regler finner du i forskrift. Loven heter Plan- og bygningsloven, ofte omtalt som "pbl". Forskrift heter Teknisk krav til byggverk, ofte omtalt som "TEK 10". Denne forskriften er med andre ord hjemlet i lov og derfor ufravikelig. Det er også, fra sentralt hold, gitt ut en veiledning på hvordan man skal forstå TEK 10 (se tidligere svar fra "bygg_reis_deg" i denne tråden).
Det er du, sammen med kommunen, som har ansvar for å følge dette opp.
TEK 10 må også følges ved tiltak på eksisterende byggverk. Ønsker du å fravike krav, må du søke kommunen om dispensasjon.
Det er allikevel gitt noen unntak og avgrensninger for når nye krav gjør seg gjeldende i gamle bygg. Det som er viktig for deg, er at det er kun relevante krav i loven og forskriften som kommer til anvendelse. Med andre ord, trenger du ikke følge hele TEK 10 ved skifte av gulvet på baderom - kun relevante regler for akkurat det. Dette er litt selvfølgelig for deg og meg, men er viktig prinsipielt for hvordan man skal forstå loven.
Det er særs viktig at du dokumenterer hele oppussingsprosessen. Beskriv i detalj kvalitet på materialet og arbeidet utført. Ta bilder, legg ved FDV dokumentasjon og vis til at du følger forskrifter gitt. Dette er viktig av mange grunner, men som privatperson er det spesielt ovenfor forsikringsselskap og kommunen at dette er viktig.
Avslutningsvis kan jeg nevne at du snart vil se den nye NS 3600 standarden ved kjøp og salg av bolig. Dette er en standard Forbrukerrådet har vært sterk pådriver i, og som de jobber med å få hjemlet i lov. Norges Eiendomsmeglerforbund har allerede omfavnet NS 3600. Denne standarden gir ekstra krav til dokumentasjon ved tilstandsrapporter og følger tilstandsgrader fra 0 til 3, der 0 er feilfritt og 3 betyr alvorlige feil. I nye NS 3600 blir bad som ikke har dokumentasjon beskrevet i avsnitt over, automatisk gitt tilstandsgard 2. Dette kan få stor betydning på boligens fremtidige verdi.
Lykke til med prosjektet ditt. Deler du noen bilder av det ferdige resultatet?
Rørlegger
VVS-nettbutikken bad.no
Facebook | Youtube | Kundeomtaler
bad.no anbefaler alltid bruk av autorisert fagfolk
Huset er helt nytt men det gjenstår dette badet fordi at jeg hadde planlagt en ark slik at jeg fikk vindu på badet. Badet er i 2 etasje. (1.5etg hus) Arken er no ferdig så støping blir neste. Jeg må ta hele prosjektet litt "langsomt" fordi det skal gjøres selv uten å ta opp noe lån. Så da tar ting litt tid! Men jeg skal legge ut bilder etterhvert som etappene er gjort!
Som jeg har dokumentert(offentlig tilgjengelig) står det ikke at det er påbudt med fall på hele gulvet.
På tide folk dokumenterer påstandene?
Og er da en slik veiledning rettskraftig?
Diskusjonen går jo ut på om det er påbudt med fall.
Skal vi lære noe av ett slikt forum så må slikt dokumenteres for en gang for alle å stoppe slike diskusjoner. Har jo vært en del rundt dette temaet før.
Jeg ser frem til at du nå dokumenterer dette.
Hilsen Bluesman
det er helt riktig at det ikke alltid er påbudt med fall på hele gulvet, det har jeg heller ikke sagt at det er. Poenget i mitt innlegg var at TEK 10 er hjemlet i lov og ikke noe man kan velge å følge eller ikke.
Om "bad X" og "bad Y" trenger fall på hele gulvet, eller bare deler av det, er nesten umulig å gi riktig svar på over et forum og bør i tvilstilfeller sjekkes med for eksempel kommunen hvor man bor. Veiledningen som følger TEK 10 er en presisering for hvordan kommuner i dag forstår denne forskriften og derfor et nødvendig utgangspunkt for en person å forholde seg til. Det er heller ikke valgfritt om man forholder seg til veiledningen eller ei.
Du etterspør dokumentasjon. Selvfølgelig skal du få det. Veiledningen finner du hos Direktoratet for byggkvalitet. Dette norske direktoratet forvalter det bygningstekniske regelverket, fører tilsyn med regler om dokumentasjon og driver ordningen for sentral godkjenning av foretak etter plan- og bygningsloven. Direktoratet tillegger kommunen og fylkesmannen som klageinstans. Direktoratet er den sentrale myndighet for det bygningstekniske regelverket. Med andre ord, følger kommunene veiledning gitt til forskrift fra overnevnte direktorat, som dermed har presisert hvordan man skal forstå dette (TEK 10).
Se ellers følgende PDF, kapittel 13: PDF Lenke til Direktoratet for byggkvalitets veiledning til TEK 10
Folk må gjerne få diskutere. Akkurat som du sier, ser jeg også det er mange slike diskusjonstråder i dette forumet og det er jo kjempe bra. Det betyr at folk er opptatt av temaet. Men det er også viktig at man forstår lover, forskrifter, direktorater, sentrale myndigheter, det offentlige forvaltningsorgan med mer i slike diskusjoner. Det er ikke menigmanns tilfeldige synsing som gjelder i slike saker, det er ganske rett frem hvordan dette foreligger og hva man må forholde seg til dersom man ønsker å opptre riktig.
@BirgerBulk:
Visste du forresten at det er noe som heter Boligmappa? Jeg kan anbefale deg å besøke Boligmappa og opprette en konto der. Dette er en gratis tjeneste hvor du som boligeier kan samle all nødvendig dokumentasjon ved bygging av nytt hus og oppussing av eldre boliger. Boligmappa følger eiendommen og ikke eier, så ved salg vil ny eier ha all nødvendig informasjon tilgjengelig online. Et godt tips til deg som bygger ny bolig i disse "dokumentregime" tidene vi lever i.
Rørlegger
VVS-nettbutikken bad.no
Facebook | Youtube | Kundeomtaler
bad.no anbefaler alltid bruk av autorisert fagfolk
Regelverket er et hierarki med PBL på topp, men som selvfølgelig ikke kan ha alle detalj bestemmelser. Derfor er det laget forskrifter til PBL som TEK eller SAK, disse gir en mer utfyllende krav og opplysninger. Under disse igjen har vi Veiledninger til forskriftene som må oppfattes som en forlengelse av forskriften og selvfølgelig også må oppfylles. Som igjen er enda mer utfyllende, men heller ikke her kan alt beskrives i detalj.
Kravene kan deles inn i to hovedtyper, ytelseskrav(x uverdi) og funksjonskrav(vann skal ledes bort). Begge typer må etterkommes, krav til fall på våtrom er ikke beskrevet i detalj i hverken lov forskrift eller veiledning. Det mest konkrete kravet er fra "VTEK § 13-20. Våtrom og rom med vanninstallasjoner (2) a. Våtrom skal ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antas å bli utsatt for vann i
brukssituasjonen. Rom med sluk skal være utformet slik at eventuelt lekkasjevann ledes til sluk."
Det skal dokumenteres at kravene er oppfylt VTEK "§ 2-1. Verifikasjon av funksjonskrav
(1) Der ytelser er gitt i forskriften, skal disse oppfylles.
(2) Der ytelser ikke er gitt i forskriften, skal oppfyllelse av forskriftens funksjonskrav verifiseres enten
a. ved at byggverk prosjekteres i samsvar med preaksepterte ytelser, eller
b. ved at byggverk prosjekteres i samsvar med ytelser verifisert ved analyse som viser at forskriftens funksjonskrav er
oppfylt.
(3) Dersom oppfyllelse av forskriftens funksjonskrav verifiseres ved analyse, skal det påvises at anvendt analysemetode er egnet
til og gyldig for formålet. Forutsetninger som legges til grunn skal være beskrevet og begrunnet. Analysen skal angi nødvendige
sikkerhetsmarginer.
(4) Verifikasjon av funksjonskrav skal være skriftlig."
Med preaksepterte ytleser menes for eksempel Norsk standard, Byggforsk og Våtromsnormen.
Det er heller ikke for hvem som helst å analysere og dokumentere egne løsninger. Følgende fant jeg ikke dokumentasjon på nå, men ut i fra min hukommelse av noe jeg hadde på skolen for 7 år siden er det som følger. For å kunne utføre og dokumentere andre løsninger enn preaksepterte bør en helst kunne få sentral godkjenning kl. 3 innen fagområdet. Som krever min 5 år relevant høyere utdanning og min 8 år relevant praksis.
Dvs at med mindre du har tenkt å leie inn en erfaren siv.ing for å dokumentere at badet ditt er like godt uten fall må du ha fall, og det må være i henhold til enten VN eller byggforsk.
ja der er vi helt enige - TEk10 er pålagt å følge, mens Våtromsnormen er en anbefaling.
Jeg vil så klart si at alle bør etterstrebe Våtromsnormen rett og slett fordi du da er sikret å oppfylle TEK 10 og ofte enda litt til. Jeg kan komme med masse argumenter for hvorfor jeg er glad i Våtromsnormen, men det er viktig å være tydelig på at dette er kun en bransjeanbefaling og ikke pålagt eller hjemlet i noen lov.
Rørlegger
VVS-nettbutikken bad.no
Facebook | Youtube | Kundeomtaler
bad.no anbefaler alltid bruk av autorisert fagfolk
Kun 80cm rundt sluk og der det normalt kommer vann på gulvet ved normal bruk.
http://www.byggebolig.no/bygge-nytt-hus/bygg_reis_deg-reiser-nybygg!/100/
Syns det er meget rart at en advokat kan få seg til å lese skrift som står sort på hvitt både i kravet og veiledningen til noe annet enn det som faktisk står der.
Det er nok bedre å lese dette selv enn å stole på andre.
§ 13-20. Våtrom og rom med vanninstallasjoner
(1) Våtrom skal prosjekteres og utføres slik at det ikke oppstår skade på konstruksjoner og materialer på grunn av vannsøl, lekkasjevann og kondens.
(2) Følgende skal minst være oppfylt:Våtrom skal ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antas å bli utsatt for vann i brukssituasjonen. Rom med sluk skal være utformet slik at eventuelt lekkasjevann ledes til sluk.
Kommentar:
Jeg har her markert ut at dette minstekravet kun gjelder der hvor vann oppstår i brukssituasjon(dusj). Og at rom med sluk ikke trenger fall, men vann skal ledes mot sluk.
Videre står det i veiledningen:
Til annet ledd bokstav a, Preaksepterte ytelser
For å oppfylle funksjonskravet i forskriften må en av følgende ytelser være oppfylt:
Kommentar:
Du kan altså velge om du vil lage fall med 1:50 i dusjsone og ingen krav til vanntett skikt høyere enn sluk ELLER ha fall på 1:100 på hele gulvet og ha vanntett skikt 25mm høyere enn sluk.
Enig i at det optimale er begge deler, men det er fortsatt ikke et krav.
Kommentar:
Det er til og med presisert at i de fleste tilfeller må være fall, noe som betyr at det ikke er et krav.
Hvis man har oppkant på vanntett skikt vil lekkasjevann renne til sluk, selv med 100% plant gulv.
Konklusjon:
Dusjgrube som er bygget ned med fall og plant gulv er helt ok så lenge vanntett skikt ligger noe over sluk. Så lenge vann på gulvet renner mot sluk før det kommer over dørkarm er alle krav innfridd. Dette kan enkelt bevises av hvem som helst med en propp og noen liter vann.
Videre er det riktig at fall gjelder de deler som i en brukssituasjon blir utsatt for vannsøl, men det er få områder på et bad ikke dekkes av dette, og jeg skulle likt å se det badegulvet som er helt flatt, men_likevel_har fall mot sluk på de områder hvor vannsøl skjer. Feks do, vask etc. Det er (vil jeg hevde) ikke praktisk mulig, og det er_derfor_de skriver at det vil medføre i de aller fleste tilfeller et krav om fall på hele gulvet.
http://www.byggebolig.no/bygge-nytt-hus/bygg_reis_deg-reiser-nybygg!/100/
....fordi ingen deler av gulv er utsatt for vann i brukssituasjonen
Med kant vil vann renne til sluk etterhvert.......
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
http://www.byggebolig.no/bygge-nytt-hus/bygg_reis_deg-reiser-nybygg!/100/
I punkt 2a står det følgende:
-Våtrom skal ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antas å bli utsatt for vann i brukssituasjonen.
Fra veiledning til 2a:Til annet ledd bokstav aPreaksepterte ytelser
[list=1]
[list=1]
Du ser at dette helt klart at dette gjelder dusj.
Der det SKAL oppstå vannsøl ved normal bruk. Ikke områdene forran dørterskal, dassen og vasken der det KAN oppstå noen vanndråper på gulvet. Dette sølet er aldri nok til å få vannet til å flyte bortover et plant gulv og komme seg over dørstokken.
[/list]
Det er helt korrekt.
Men hvis dette er et rom med dusj er det helt sikkert krav til mulighet for senere trinnfri dusjing som krevd i § 12-9, første ledd bokstav b og annet ledd bokstav d.
Så da må du ha fall 80cm rundt sluk/nedfallsfelt her også.
Bryr meg ikke allverdens om paragrafer, men må selvsagt gjøre mest nødvendige...
Skal bygge nytt bad og vil ikke bruke arbeid / penger på totalt unyttige tiltak, skal ha dusj/ badekabinett.....
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Men Har du sluk i rommet og oppbrett langs alle kanter er du egentlig helt safe.
Da er det ingen konstruksjon som kan bli skadet på noen som helst måte.
Ingen forskjell på fall eller ikke.
Tett sluk samtidig som en lekkasje vil få samme konsekvens uavhenging av fall på gulvet.
Flatt gulv med sluk og en lekkasjevarsler som stenger vanntilførsel vil funke helt perfekt.
Men sånn praktisk er det jo greit med fall, at en slipper å måtte koste evt vannsøl bort. Men når du dusjer i kabinett vil jo ikke dette være noe problem.
http://www.byggebolig.no/bygge-nytt-hus/bygg_reis_deg-reiser-nybygg!/100/
Oppbrett på membran/gulvbelegg mener jeg kvalifiserer til å LEDE økende vannmengde mot sluk. Det er ikke nevnt noe om fall.
Det gir jo ingen mening å kreve fall på bad. Hvis en bygger med oppkant blir det som et basseng. Vannet kommer seg ikke ut før sluken er tett og man fyller for mye.
Dette skjer uavhengig av fall eller ikke.
Et baderom blir ikke mer sikkert med fall enn med oppkant. Det er bare mindre styr, siden man slipper å koste bort vannet.
Men et bad uten dørterskel er jeg helt enig i at man selvfølgelig MÅ ha fall.
Det er helt på trynet å ha et slikt gulv flatt. Heller ikke i henhold til reglene.
Vil egentlig si at tek10 er bra som den er.. Kunne vært spesifisert bedre med at flatt gulv er ok, så lenge vann ikke kommer over dørterkselen.
Og selvfølgelig må det være fall i dusj sone.
Det er slik jeg også tolker intensjonen i tek10 med veiledning.
En ser at alt som omhandler vann i brukssituasjon kun nevner dusj, dusj, dusjsone, nedlagsfelt, dusj, dusj dusj liksom..
De som har skrevet TEK10 er ikke så dumme. Mye bra
Aller fleste legger et gjevnt fall på hele rommet da man hvertfall ikke vil ha fall et annet sted, lettere nesten enn å få et perfekt vatret gulv, og større vannsøl vil renne ned i sluket. I tillegg så er det allright med mindre terskelhøyde..gjør så jævla vondt å sparke borti terskeln hele tida
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Hva folk kan gjøre i sitt eget hjem gir ikke så mye mening å diskutere (gjør som du vil). Derimot hva som er innenfor feks for en utbygger er mer interresant. Og jeg tror argumentene med at forskriften krever enten eller og enhver med en propp og vann kan bevise at det går bra faller igjennom i retten.
Hvis du skal fravike skal det ikke føre til et dårligere resultat. Tetthet er relativt, og kravene henger sammen vanntett, damptetthet ventilasjon og fall. Badet skal sånn jeg tolker det tåle bruk i mange år uten at det har større rissiko for skader enn andre bad.
Si at det er et område på badegulvet som har meget liten risiko for noe som helst vannsøl. Så kommer neste eier og plasserer et tørkestativ der.
Min konklusjon vil du følge forskriften lag fall, vil du ha vannrett gulv lag det. Og vil du ha plant gulv og fall, bruk hjørne sluk. Og ja det er en liten åpning for å kunne dokumentere at ytelsene blir oppfylt på andre måter, men jeg er uenig i at det er gjort her og i at hvermannsen kan gjøre det.
Så du mener at vannet som kommer i denne elven ikke blir ledet til sjøen av disse steinene/fjellet?
Vannet kan plutselig ta en helt annen vei enn der fjellet leder det?
Jeg vil si disse leder vannet som kommer til minste motstands vei veldig bra, selv uten fall.
OK Oppsummert... Igjen..
Direkte krav til fall: (Steder der gulvet utsettes for vann i en brukssituasjon)
Her er det ingen diskusjon, alle er enige om at det er krav til fall, dette fremkommer klart av TEK10 med veiledning.
Vann i en brukssituasjon defineres som der en spyler vann med fullstendig viten og vilje.. f.eks. dusjing rett på gulv.
Ikke direkte krav til fall: (Lekkasjevann skal ledes til sluk i våtrom)
Tenk at vi har et bad med full lekkasje, det er her montert våtromsbelegg med 10cm oppbrett, oppbrett ved dørterskel er 2,5cm høyere enn sluket++
Vannet strømmer ut fra lekkasjen og ut på gulvet, mener du her at dette vannet vil ha noen som helst mulighet til å forlate rommet? Eller vil oppbretten lede vannet til sluket før dette skjer?
Et tett gulvbelegg med oppbrett leder helt perfekt, vannet vil aldri komme over oppbretten så lenge sluken ikke er tett. Det er vel ingen som kan påstå at ikke oppbretten her leder lekkasjevannet til sluken?
Så vil noen komme med at sprut fra vask og vann fra tørkestativ også skal blandes inn i dette, men det har ingenting i denne diskusjonen å gjøre.
Alt i forskriften og veiledningen handler om vann i brukssituasjon og lekkasjevann.
Det er ikke snakk om sprut fra håndvask, drypping tørkestativ osv.
Hvis dette hadde vert et tema skulle det jo vert like krav til sluk og fall på kjøkkenet/gangen/vaskerommet også.
En vannstoppeventil vil f.eks. heller ikke ha noen effekt på disse tingene. Det er ingen krav som omhandler uheldig sprut fra vask eller drypping fra tørkende klær. Kun at overflater som kan utsettes for slikt skal tåle det. Gulvbelegg eller membran og fliser tåler helt fint noen vanndråper..
Hvis en faktisk leser TEK10 et par ganger ser man at det ikke er krav til fall på hele gulvet, kun der gulvet utsettes for vann i normal brukssituasjon. Altså der det er normalt å nedspyle gulvet direkte. En kan altså helt fint bygge med plant gulv på alle gulv og ha nedsenket dusjsone uten å være i uoverenstemmelse med TEK10.
Drit i om det ikke er krav til fall. Jeg forstår at ikke vannet vil renne mot sluk dersom det er minimalt med fall, men det er heller ikke poenget!!!! Dersom du lager et flatt gulv vi det samle seg dammer på gulvet. Dersom du lager bare litt fall vil det ikke samle seg dammer på gulvet. Det er ikke vansakelig å lage litt fall i avrettingsmassen.
På hytta ble det ca 1:100 over hele gulvet og dusjvannet er "alle steder". Det blir småflekker flere steder som vanskelig trekker mot dusj/sluk.
Ville selv vurdert flatt gulv eller 1:100 over storparten av gulvet, men har god erfaring med to nedsenkede dusjområder. La ei flis på skrå i overgangen og delte den i hjørnet diagonalt. Mye hyggeligere å gå på en step og vannet holder seg i dusjen.
For å være på den sikre siden til at forskriftens krav er oppfylt, så utfører vårt firma alltid fall på hele golvet. Enten jevnt fall på hele golvet, eller lokalt fall rundt sluk med svakt fall på resten av golvet. Vi forholder oss til 25mm fra topp sluk til underkant dørterskel.
Forskriften som angir preaksepterte ytelser (minstekrav) åpner faktisk for flatt golv i deler av rommet, men sier samtidig at lekkasjevann skal ledes til sluk fra ethvert sted i våtrommet. Hvis så vask og toalett er plassert ved inngangsdøren og dusjen er 3 meter lengre bort med 1:50 lokalt fall til sluk etter falloppbygging a. i forskriften, da har jeg tolket det slik at det må være fall på hele golvet i tilfelle lekkasjevann fra vask/ toalett. Dermed trer forskriftens formulering om at i de fleste tilfeller så skal det være fall på hele golvet. Hvis man skal unngå fall på denne delen av golvet, da kan ikke våtrommet ha vask/ toalett utenfor dusjsonen.
Noen som er uenig i denne konklusjonen?
I aller høyeste grad.
Hvor vask og toalett er plassert på et våtrom, er etter min mening helt irrelevant for hvorvidt hele gulvet må ha fall eller ikke, og det meste av det du skriver fremstår som løse synsinger rundt diverse vage formuleringer.
De fleste forstår at et gulv med fall på hele gulvet, mot et sluk selvfølgelig, tar unna små mengder vannsøl bedre enn et helt flatt gulv.
Men, det er i grunn ikke poenget, på steder som utsettes for vann i brukssituasjon skal det uansett være fall, mens resten av gulvet kan være flatt ettersom lekkasjevann uansett vil ledes til sluk fordi vannet umulig kan renne over terskelen til rommet.
At det ligger igjen noe vann på gulvet ved en lekkasje er nok mulig, men det gjør det nok på gulv med 1:100 i fall også, og det er altså ved en lekkasje at vannet må renne unna, slik at det ikke renner inn i resten av huset, og det er terskelen som gjør den jobben.
Det er formuleringene som bør legges til grunn når man tolker forskrifter. Og jeg skal være enig i at formuleringene kan være litt vage. Jeg har også gitt uttrykk for at det du kaller synsing er min tolkning.
Et flatt golv leder ikke vannet til sluk, det må være fall på golvet for at vann skal ledes. Og uttrykket ledes er nettopp poengtert flere ganger i forskriften. Ved tvister legges bokstavlig formuleringer til grunn og det blir derfor feil av oss å bagatellisere formuleringene.
Jeg påstår ikke at jeg har rett i dette spørsmålet, det kan være at det foreligger nyere rettspraksis som i stor grad vil være retningsgivende.
1) Vann skal forsvinne i sluket uten å gjøre skade. Dvs gulvet kan være flatt, endog ha litt motfall.
2) Hvis det havner vann på gulvet så skal det umiddelbart renne til sluket slik at gulvet umiddelbart tørker opp.
Jeg er ikke vant med at det blir mye vannsøl hverken ved vask eller toalett og vil akseptere 1). Jeg har fall på ca :100 på hytta og dusjvanne siger langt utover og stopper opp før det går tilbake til sluk, det blir vedvarende vannfilm på gulvet. Fallet fungerer mao ikke og vi er i 2).
Jeg ville sagt, fall gulv over mesteparten av badet er ok mens dusjnisje bør være forsenket ca 8-12 mm med dusjforheng/dører slik at vannet holder seg i gropa.
http://murbetong.no/wp-content/uploads/2014/03/1401-fliser.pdf
Jeg må få poengtere at utførelse av våtrom bør utføres etter minimum byggeforskriftene, er ikke de fulgt så har du en mangel. Hvis du skal selge en bolig og har tatt snarveier med våtrommet, så må du i verste fall koste oppbyggingen av våtrommet på nytt.
Og for ordens skyld, vann ledes ikke til sluk på et slett golv, det renner alle veier. Og dørterskelen er ikke en del av den tekniske installasjonen som skal tette badgolvet.
Har du lest artikkelen? Det står jo ikke et eneste sted at det er krav til fall på hele gulvet, tvert i mot henvises det igjen til TEK10, som er helt krystallklar på at det ikke er noe i veien for å bygge gulv uten fall, så lenge forskriftens krav oppfylles, og kravet er, igjen, at lekkasjevann renner til sluk, ikke ut av rommet.
Hadde det vært krav til fall på hele gulvet, hadde det nok stått det, ikke at kravene i de fleste tilfeller vil medføre at gulvet bygges med fall hele veien.
Jeg nevnte et eksempel i sted om hvor fallkravet sans. ikke blir utløst, noe du avviste som synsing.
Og artikkelen jeg linket til, den har du ikke lest ordentelig. Arne Nesje skriver også: Fallreglene i TEK10 og våtromsnormen er nesten like, bortsett fra at normen spesifiserer størrelsen på fallet utenfor dusjsonen til 1:100 mens TEK10 gir åpning for slakere fall på golvet under forutsetning at vann skal kunne renne til sluk fra ethvert sted i våtrommet.
Mener fremdeles at det for Ola og Kari er krav til fall på hele gulvet. Og at hvis de ønsker å ha deler av gulvet i vater må de få noen som har papirene i orden til å prosjektere våtrommet på en slik måte at det ikke har større risiko for skader enn et normalt våtrom med fall.
Når forskriften er vag og det ikke er definert noen klar grense mener jeg det må tolkes av fagfolk med kjennskap til risiko og normal praksis.
Det står ingenting om hvor mye av vannet som må ledes til sluk, kan jeg påstå at når kjellern er full vil vannet renne til sluket? Det står ingenting om mengde vann må det kunne ledes, kan jeg montere et sugerør igjennom en halvvegg og si at vannet renner igjennom sugerøret og så til sluk før det renner ut ved døren? Det står at lekasjevann skal ledes til sluk fra alle steder, står ingen ting om at det må være en faktisk mulighet for at lekasjevann skal kunne forekomme.
Sånn jeg tolker artikkelen over mener Arne at det er et krav (uten å spesifisere mer enn at dette fallet ligger i mellom 1:100 og 1:uendelig), han er en plausibel fagdommer i en eventuell rettsak og det er da nærliggende å tenke seg at han ville ment at et våtrom i vater ikke var ok. Og selv om det hadde vært en sak og det fantes en rettskraftig dom kunne vi fortsatt å diskutere. Dom sier at i vater er en mangel, da kan vi si at forskriften åpner for det og det var forholdene for det spesifikke våtrommet som avgjorde saken i den retning. Og motsatt våtrom i vater tilfredsstillende, jeg ville fortsatt mene at det er et krav til fall i den forstand at det ikke er fritt frem å bygge et nærmest vilkårlig bad uten fall på hele gulvet.
Joda, du mente at det burde være fall fra et hvert sted hvor lekkasje kan oppstå, slik som vask, toalett og lignende, og til et sluk, og i enkelte tilfeller hvor det passer slik kan gulvet være rett ellers.
Jeg kan være enig i at det er en fornuftig løsning, men det er ingenting i forskriften eller veiledningen til forskriften som er i nærheten av å hevde at en slik løsning er påkrevet.
Og hvilke papirer mener du man må ha for å avgjøre fallet på et badegulv?
Det er tross alt i de fleste tilfeller ikke pålagt å ha noe som helst utdannelse for å bygge et bad, men nå skal man altså kanskje ha en mastergrad i vann- og miljøteknikk for å ha lov til å bygge badegulv uten fall?
Forskriften er forøvrig ikke så dårlig formulert, setningen "Dette medfører at det i de fleste tilfeller må være fall til sluk på hele gulvet." er krystallklar, og hadde det vært et absolutt krav med fall, ville det ikke stått "... i de fleste tilfeller".
Det kan du selvfølgelig påstå, men det blir bare vås. Dersom vannet renner ned i kjelleren så ledes det selvfølgelig ikke til sluket, og det finnes godkjenningsordninger for sluk i regi av NBI/Sintef, og dersom sugerøret ditt godkjennes for bruk på bad, så kan du selvfølgelig benytte det.
Jeg sier det igjen. 100% flatt vinylbelegg med oppbrett VIL faktisk LEDE tilstrømmende vann mot sluk.
Akkurat på samme måte som disse fjellene leder vannet til minste motstands-vei.. sjø/sluk.
Det er vel ingen som kan nekte for at dette vannet blir ledet til sjø? Det kan jo umulig ta noen annen vei enn det blir ledet. På samme måte som belegg med oppbrett.
Jeg har jobbet leenge med oppbygging av bad, over 30 år. Jeg har bygget bad uten fall på golv, byggeforskriften har ikke alltid vært konkret på fallbygging i våtrom og vi håndtverkere måtte gjøre egne tolkninger. I 1997 kom de første konkrete krav til fall til sluk, i TEK10 ble teksten endret til å gjelde hele golvet i de fleste situasjoner.
Veiledningen til TEK10 kan umulig blitt skrevet av fagfolk på området, den er vag og kan tolkes ulikt av de forskjellige fagfolk. Det er store variasjoner i hvilken løsning man velger i veiledning til byggeforskrift, løsning a. gir ca 25mm fall på et golv på 5 meter til sluk, løsning b. gir 50mm fall. Veiledningen åpner for golv uten fall, forutsett at lekkasjevann blir ledet vekk. Da kan det ikke være vask/ toalett som det teoretisk kan bli lekkasjevann fra på et slett golv (dette er min konklusjon i fravær av eksempel i veiledningen).
Siden vi som er i bransjen forsøker å utføre yrket vårt proffesjonelt, kan vi ikke ta sjangsen på å tolke den etter byggherres ønske eller være i tvil på om vi lager et badgolv i strid med forskriftene. Etter 2010 har vi bygget golv på våtrom med fall, enten med løsning a. eller løsning b. Alternativet kan være å havne i rettsapperatet og det ønsker vi ikke. Når så fagfolk som skriver lærebøker i faget også påpeker viktigheten med fall på hele golvet i de fleste situasjoner, da tar vi også det til etterretning. Jeg vet at en slik sak for tiden er i rettsapperatet og utfallet av den kan gi svar på om vi tolker byggeforskriften for strengt eller har rom for skjønn. I mellomtiden må vi som seriøse aktører prøve å gjøre det beste ut av det. Og jeg vil fremdeles påstå at et flatt golv ikke leder vann, men hvis det bare blir nok vann på golvet så finner det nok vei til sluk.
Det ble lagt rupanel på alle vegger. Deretter gips som hviler på gulvet og slutter ca 1cm fra taket.
Primet deretter veggene og gulv. På gulvet blandet jeg inn litt avrettingsmasse i primeren for å få bedre heft videre. Fikk tak i 5mm armering fra Biltema. La så varmekabler og rør for føler.
Før jeg støpte malte jeg på 2 strøk med membran ca 10cm oppover gipsen og tettet mot sponplategulvet. Gjorde dette for at ikke gipsplatene skulle bløtes opp i nedkant ved støping.
Så til dette med støping av fall!
Siden det skal legges store 60x60 flis på gulv så bestemte jeg meg for å støpe hele gulvet helt i vater.
I selve dusj sonen lagde jeg forskaling slik at jeg kunne støpe dette dagen etterpå. Utsparing her ble ca 100x100cm og 5 cm høy. I dusjsonen brukte jeg også avrettingsmasse. Ble ikke helt bra fallet her. Brukte derfor flislim og sparklet perfekt fall til oppkanten var litt over 1cm. Brukte sandpair på en kloss og pusset perfekt fall. Dusjdørene skal derfor etter mine beregninger stå ca 5-8 cm innafor oppkanten og ca 1.5cm over hovedgulvet. (skal ha kantskinne i overgangen her.)
Målene er altså: toppen på sluken var 2.8cm over spon. Gikk derfor gradvis opp med fallet til nesten 4 cm til oppkanten. Resten av gulvet ble ca 5 cm.
I døråpningen ble det laget en forhøyning på ca 4 cm. Primet hele gulvet på nytt og lagt membran med papp strimler i alle hjørner og skjøter. La strimler også rundt oppkanten i dusjen og opp dørstokken. Brukte ikke selvklebede bånd fordi jeg synes det ble klumpete og tykt ved overgang gulv-vegg.
Etter et lag med membran overalt gikk jeg over dagen etterpå med litt sikaflex i alle hjørnepunkt og utsatte plasser. La deretter 3 lag på alle vegger og gulv. Totalt 5 tykke lag i dusjsonen og 5 på gulvet ellers. 6 lag på gulvet i dusjsonen.
Dasskassen er oppsatt etter all membran og kledd inn i rupanel og gips med 2 lag membran.
Når gulvflisa er på plass så skal det fremdeles være ca 2.5cm med oppkant i døråpningen med membran. Selve dørstokken skal stå oppå der igjen. Mener dette skal være godt nok for å holde lekasjevann inne på badet. Regner med at jeg legger litt sikaflex under dørstøkken når jeg monterer døra også.
Selve oppkanten i døra beregnet jeg slik at membrankanten blir gjemt ca 1 cm innunder dørstokken. ser for meg at dette blir bra med tanke på utseende.
Jeg holder på med å flislegge vegger nå. Snart ferdig med dette unntatt nederste veggfliser.
Skal snart igang med gulvfliser og mosaikk på dusjgulvet. Tenkte å gjøre hele gulvet ferdig med fuging og alt før siste veggflis monteres. Fliser dasskassen tilslutt. Tenkte å ha ei eik plate oppå den istedet for flis på toppen.
Ble aldri helt klok på reglene om fall, Men jeg skal stå for det jeg har gjort. Regler får være regler.
Ting tar litt tid når man har dårlig rygg og dårlige knær. Men liker likevel å gjøre ting selv. synes det er gøy