21,675    29    1  

Kleberstein ovn i tømmer hus

 797     østfold     1
Jeg har ett tømmer hus som er fra føre 1840, det er nye vinduer, tak og kledning. Men i ett slikt gammelt hus vil det alltid være litt trekk fult langs gulv mm.

Jeg har i dag en gammel ikke rentbrennende ovn type dovre med bukken bruse motiv med en etg på toppen. Jeg bruker ikke strøm og greide meg godt med det den kalde vintern i fjor.
Men det blir fort brå varmt og ovnen holder ikke på varmen mere enn en drøy time, det er lunk i flere timer, men det holder ikke.
har nå sett på contura 26f, dette er en ovn som varmer raskt og magasinerer varme, men er 3-9kw for mye i et 2etg hus og ovnen skal stå i den ene stua som er 20mt.
Huset er ikke mere en 100mt2 totalt.

Jeg vil gjerne høre erfaringer fra dere som lever med slike ovner...

   #1
 633     0
Jeg tror dette er et klokt valg av vedovn.
Har noen bekjente som har hatt Contura m/kleber i noen år, og de er fortsatt veldig fornøyd med den. Strålevarme fra glassdør, konveksjonsvarme fra topprist, og lun ettervarme fra steinen.

Har selv massiv klebersteinovn. Denne holder mye lenger på varmen, kan ikke sammenlignes med Contura her, men gir til gjengjeld ingen kjapp varme.
I kombinasjon med varmepumpe er den genial.

   #2
 5,337     Tromsø     0

er 3-9kw for mye i et 2etg hus og ovnen skal stå i den ene stua som er 20mt.
Huset er ikke mere en 100mt2 totalt.


Jeg har ikke erfaring med den aktuelle ovnen, men skulle mene at den er passe stor for huset, det kommer selvsagt litt an på planløsning og antall åpne dører og trapper.

Oppvarmingsbehovet kan beregnes av grunnflater på grunnlag av oppvarmet areal, normalt
40-100 W/m2 grunnflate. Nyere godt isolerte boliger kan dimensjoneres for 40-50
W/m2. For eldre boliger kan 60-70 W/m2 brukes, evt mer. Innehar huset flere etasjer vil
varmebehovet bli mindre i 2. etasje.

http://www.skogkurs.no/Prosjekter/byggeveileder/pdf/Varme%20og%20effektbehov.pdf

La oss si at tømmerhuset ditt trenger 100W/kvm. Da varmer ovnen 30 kvm på lav effekt, det blir stua + litt til, mens den på full effekt gjør stua ekstremt varm om dørene til andre rom er lukket, men varmer nesten hele huset, om du har grei sirkulasjon mellom rommene. Ellers vil jeg tro at huset har pipa noenlunde midt i, og at det opprinnelig var bygd for vedfyring i flere rom, minst i en stue + kjøkken (vedkomfyr!) og kansje en ovn i 2. etasje?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 797     østfold     0
Takker for alle svar.

Jeg lurer nå på om jeg skal gå for en kleberstein ovn med innsats, eller en ren kleberstein om.  Hva er ulemper og fordeler med dette. Hvem vil bli varmest med tanke på sten..??
  (trådstarter)
   #4
 797     østfold     0
Handøl Sofiero 3-9 kv har jeg nå titta på grunnet ett bra kjøp. kan dette være en ovn for meg?
Regner med att gulvene har store tømmerstokker under seg. det er kryp kjeller jeg ikke kommer inn i.
  (trådstarter)
   #5
 797     østfold     0
Jeg lurer på hvor varm en Handøl Sofiero blir i overflate temperatur. Jeg har en dovre ovn 2etg og den blir ca 150-250 i mitten er det over 300 grader etter hvor du måler (ir- måler), og må si jeg trenger en tempen på skikkelig kalle dager. Lurer fælt på dette da jeg skal ta avgjørelsen på mandag,, he he

Er så redd for å drite meg helt ut ,,, he he
  (trådstarter)
   #6
 797     østfold     0
Da er ovnen kjøpt, men måtte vente 1,5uke da de måtte bestille 120kg olivenstein som var lånt fra ovne, og noe brennplater....

Gleder meg som en guttunge..
Dagens pipe hull er 5cm laver en det hullet som den nye ovnen har. Lurer på om det blir problematisk om jeg setter på ett bend som går ut litt under? Regner med dette vil redusere trekken?
Isåfall er det bare grave nytt hull, Smile
  (trådstarter)
   #7
 797     østfold     0
Jeg har ikke fått ovnen enda, de sier det er deler på vei, og jeg begynner gå lei av å vent.

Nå fyrer jeg med den gammle  dovre 2etg ovnen min og lurer på om noe greier å erstatte den, ha ha. Jeg har en ir måler og ser overflate temp er på ca 250gr å må si vi koser oss i stråle varmen, da det er 12 minus ute i dag, og blåser litt.
Hjelp, vil jeg miste denne effekten? Hvor varm blir overflaten på en handøl sofiero ca tro.? Vill jeg kanskje ha mere glede av en ren kleberstein ovn? vil den bli varmere?

glad for alle erfaringer dere kan gi meg.
Siste redigering: Saturday, December 1, 2012 2:20:18 PM av bang

   #8
 3,210     Vestlandet     0
Steinen blir nok ikke veldig varm. (krav til kun 10 cm mot brennbar vegg) Ikke i forhold til en gammeldags strålingsovn. Men du får bra med varmestråling gjennom glasset.
  (trådstarter)
   #9
 797     østfold     0
Du har nok helt rett, kan tenke meg 125 grader er max jeg. Nå er det 30cm til brennbart på sidene for denne ovnen..
Tenkte også å legge en plate på toppen, der den varme luften strømmer opp. Så kan jeg stenge og håpe på varmen da går til klebersteinen,

Ser mange nye ovner har mulighet til å stenge konveksjonsvarme , lurer på om dette blir gjort fysisk i ovnene, eller om de bare stenger ut lufta?
  (trådstarter)
   #10
 797     østfold     0
Ja jeg venter på ovnen min enda, men da fikk jeg kjøpt meg en billig skifer plate mens jeg venter.
Plata er 89x89x2cm tykk. Gulvet er ikke helt rett og jeg lurer derfor på hva jeg kan bygge opp under med. Det er sånne perganol plater på gulvet.
Er det noe egnet masse jeg kan fyllee på først som gjevner seg utover under plata, og som ikke tørker føre jeg får stabbla opp ovnen?

Mulig plata blir litt for liten i følge krav, men det får jeg fikse med noe stener eller stålplate senere.. plata kosta meg 300 kr og greide ikke la det gå fra meg..
  (trådstarter)
   #11
 797     østfold     0
I morgen skal jeg hente ovnen og montere den. Jeg er ett røke rør som er 33cm langt og er redd det kan bli litt kort da det ikke vil gå helt ut i pipas hull rom tror jeg. Vil kanskje mangle 5 cm for å komme helt ut.. Går det greit tro?

Det er gammel teglstens pipe
  (trådstarter)
   #12
 797     østfold     0
Da var ovnen montert, og til nå er jeg fornøyd etter 5 timers fyring.
Ser det er litt fyringsteknikk med denne ovnen, men etter å ha lest litt går det veldig bra Smile
  (trådstarter)
   #13
 797     østfold     0
Ovnen varmer greit, ikke for mye. Men trodde sten som var varm, skulle holde på varmen lenger.
Det som forundrer meg er at det aldri har kommet så mye røyk fra pipa? Jeg kjører trekken ned, fint bål som brenner rolig og fyller hele kammeret med flammer.

Hva kan det komme av tro? Den gammle ovnen kunne man nesten ikke se røyken engang?
  (trådstarter)
   #14
 797     østfold     0
Etter å ha pendla litt mellom ovnen og ut i gårn å se på pipe,, ha ha,, få opp varmen i kammer gutt så brenner det rent husker jeg å ha lest.. å der kom det ikke mere røyk fra pipa Smile
   #15
 1,731     Trondheim     0
Ovner med steinplater på sidene og toppen , altså ikke ekte varmelagrende ovner holder ikke på varmen så lenge. Det er mest gimmick - dog får man litt jevnere varmeavgivelse. Men massen av stein er som regel for lite. Så på bildene på Sofiero og det er jo en insatspeis med klebersteinomramming, en god del konveksjon rett ut fra insatsen.

Hvis man vil slippe fyring flere ganger per døgn så må man skaffe en ekte varmelagrende peis/kakkelovn.

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #16
 797     østfold     0
Jeg er helt enig med deg, men her er det for laft under tak til en kakkelovn desverre. Vurderte også en ren kleberstein ovn, men er litt ute etter ett stort bål bilde og denne konveksjonsvarmen. Og er redd det tar for lang tid å varme opp huset når det er kaldt.
Men nå har jeg lagt en glass plate over rista der konveksjonsvarmen kommer opp, og det har til nå øket temperaturen med 30 grader på kleberstein. Jeg måler temp med en ir måler og den er nå mellom 100 0g 150 grader. Den underste sten rekka blir aldri varm.
Så dette gjorde susen. Ovnen har kun konveksjon i rompa, ikke på sidene..

   #17
 1,731     Trondheim     0
Det er akkurat dette jeg ikke helt skjønner i "norsk" måte å tenke på rundt fyring. Varmelagrende ovn gjør jo at kåken ikke blir kall. Hvis man følger med sånn noerlunde på værvarsler så kan man fyre opp kvelden før så grunnvarmen finnes der hvis det er væromslag til kaldt vær. Og så tar jo ikke en middels stor magasinerende ovn SÅÅ lang tid på seg heller for å avgi godt med varme.....

Ulempen er selvfølgelig at det er ikke alle gulv som tåler 1000kg+ .

Trur nokk at Sofieron fungerer bra nå når du har fått til riktig fyringsmåte. Den jevner jo tross alt fyringsbehovet en god del da den har 300-400kg stein.

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #18
 797     østfold     0
Hos meg er det ganske luftig langs gulvene, og jeg bruker kun ved som varme. Det er jo nesten 200år gammelt dette tømmer huset:)
Jeg ser når ovnen min er 150c ville ikke det holdt for oss i kalde dager, en ren kleber ovn blir ca 150c, og vi koser oss litt for mye i strålevarmen fra den store døra,, he he
  (trådstarter)
   #19
 797     østfold     0
Det skal jo ikke bli varmt i pipa med rentbrennende,men så varm har aldri pipa blitt før???
Kan det være at jeg har for god trekk tro. Nå stengte jeg ovnen helt og det brenner enda. Men så klart ser jeg bålet blir lavere.
Kan jeg stenge det helt, vil det alikevel få luft?
Siste redigering: Friday, January 11, 2013 6:46:23 PM av bang
  (trådstarter)
   #20
 797     østfold     0
Nå har jeg fyra i 2 døgn, og jeg har jo fyra på full pupp nesten og varm pipe, begyte å stusse litt på dette og stengte stengte sekundær lufta helt, da fikk jeg pluttselig ett flott bål som brant rolig.
Har jeg da for bra trekk i pipa mi? bør jeg gjøre noe med dette, eller er det greit? tror ikke jeg kunne strupa det så mye mere om det hadde gått an...
   #21
 1,731     Trondheim     0
Problemet med moderne rentbrennende ovner kan jo til dels være at avgastempen er relativt høy grunnet kort avstand fra brennkammer til pipe. Og når man brenner optimalt så betyr det stor trekk og følgelig varme avgasser...

Mvh
Sakke
   #22
 5,337     Tromsø     0

Nå har jeg fyra i 2 døgn, og jeg har jo fyra på full pupp nesten og varm pipe, begyte å stusse litt på dette og stengte stengte sekundær lufta helt, da fikk jeg pluttselig ett flott bål som brant rolig.
Har jeg da for bra trekk i pipa mi? bør jeg gjøre noe med dette, eller er det greit? tror ikke jeg kunne strupa det så mye mere om det hadde gått an...


Har du brukerveiledning til ovnen din der det står noe om dette? Jeg har ikke erfaring med din ovn, men generelt:

Ved opptenning skal du gjerne ha full åpning på alle ventiler, i bruksanvisninga til noen ovner anbefales også å la ovnsdøra stå på gløtt de første ti minuttene eller tilogmed til første ilegg er brent ut (ca. en time). Når ovn og pipe er blitt varm nok til å trekke bra, skal døra lukkes helt, og man kan også justere ned en eller begge ventiler. Reintbennende ovner er gjerne konstruert slik at du ikke får strupet dem helt, slik at du ikke sal få ufullstendig forbrenning, illeluktende røyk og tjæreavsetninger i pipa.

For meg høres det ut som du har helt grei trekk og en ovn som fungerer fint, og du kan fyre "på full pupp" til å begynne med og justere ned litt etterhvert.
Hvor heftig det brenner justerer du også med hvor mange og hvor store vedskier du legger i. Start med mange små, når ovnen har god varme kan du legge i en stor om gangen.
Signatur
  (trådstarter)
   #23
 797     østfold     0
Skjønner, jeg burde vel kanskje montere røyk uttak på toppen isteden kanskje?
Jeg sliter litt med å få opp tempen i kammeret, så skamo platene er sikkert mye bedre der.
Men skal prøve å få till en ordentlig opptenning i kveld, så burde det vel bli det samme håper jeg, da de gir varme i flere timer...i forhold til skamoplater Smile
  (trådstarter)
   #24
 797     østfold     0
Nå har bålet hvert slukket i 4 timer og det er glør der enda, pipa er 40 grader i toppen på andre siden, er det greit?

Dette var jeg sikker på at jeg skulle miste? Men det varmer jo opp kjøkkenet, som det gjorde før.. skal det bli så varmt, eller er det ikke så galt?
  (trådstarter)
   #25
 797     østfold     0
Da har jeg lært meg å fyre i monsteret, jeg fyrer opp en gang på morran kl9 med finkløv ved, så legger jeg i to ilegg. Da har huset en jamn temp og ovnen holder ca 100c i snitt.
Jeg legger en plate over riste til konveksjonen på den siste fyringa, så varmen går til lagring i sten.

Ved 19-20 tiden har ovnen en temp på ca 80c og jeg fyrer opp igjen, dette holder til vi legger oss ved 24tiden.

Om morgenen i dag var tempen 19c målt i vindu i gangen (den kaldeste plassen i huset).
Tempen ute har hvert ca -15...

Jeg kommer til å spare utrolig mye ved på dette. Kan tenke meg jeg brukte 2-3 ganger så mye ved for samme effekt på forrige ovnen..da vi stadig måtte lufte ut varmen da det ble for varmt i stua Smile Nå har vi faktisk ikke måttet lufte en eneste gang.

Jeg er mildt sagt imponert :)

  (trådstarter)
   #26
 797     østfold     0
Varmen er i taket her, så bestilte en ecofan 806.
Men jeg lurer på en ting, når det er flammer og fyr blir det ikke varmt i pipa bare litt. Men når båle slukkner å det bare er glør, da kommer varmen i pipa for det gløder jo i flere timer. Det er 40grader ca på andre siden i toppen.
Har ingen det problemet, om jeg kan kalle det problem da?
  (trådstarter)
   #27
 797     østfold     0
Nå har jeg prøvd meg litt frem og tilbake med skamolplater kontra ildfast sten i brennkammer.
Skamo er helt klart best når det gjelder selve fyringa, fort varmt i brennkammer. Når det først blir varmt, tror jeg det er kanskje likt.
Men den stooore forskjellen ligger i etter varmen, skamo gir en halvtime med stråle varme.
Ildfast sten 3 timer.. så her er det mye ved å spare....
  (trådstarter)
   #28
 797     østfold     0
Lagde en ny tråd om det isteden, så denne er slettet/flyttet..
Siste redigering: Tuesday, January 22, 2013 2:19:53 PM av bang
  (trådstarter)
   #29
 797     østfold     0
Feil tråd
Siste redigering: Tuesday, August 29, 2017 12:17:06 PM av bang