25,165    20    8  

Planlimt eller under-oppmontert vask'?

 111     3
Er litt usikker på hva jeg skal velge. Noen som har noen innspill?

Uansett så blir det en silgranit vask fra Blanco, og benkeplaten blir granitt.

   #1
 141     Oslo     1

Er svært liten praktisk forskjell.. planliming gir deg stål/materialet i kummen i kanten slik at den muligens tåler slag bedre, men gir deg en ørliten "grøft" på oversiden av benkeplaten i overgangen mellom kum og benkeplate.

Har ikke hørt noen kommentarer for eller mot i forhold til holdbarhet over tid, så det må nesten noen andre svare på.. men spør du meg bør du ta det du syns ser best ut. Smile
Signatur
   #2
 3,387     0
Jeg har stålvask som er planlimt i granittplate. Det er frest en forsenkning i steinen som kanten av vasken er limt fast i.

Samler ikke noe skit, lett å gjøre rent så det synes jeg er helt toppers.

Jeg har erfaring med servant montert oppe på kjøkkenplaten og det er absolutt ikke å anbefale. Plundrete med rengjøring og skitt samler seg mot kanten. Kjipt å stå der med tannpirker for å rense kanten til stadig. Møkk på kjøkkenbenken er ufyselig.
   #3
 141     Oslo     0
For ordens skyld: det jeg mener er at det er liten praktisk forskjell på planlimt og underlimt kum Overlimt er selvfølgelig noe helt annet Smile
Signatur
   #4
 1,118     Oslo / Østfold     0
Ved underlimt blir det gjerne en limfuge i overganger plate/ kum. Dettte er arnested for mikroorganismer. Alltid fuktig og god temperatur.

Lag en buljong/gelatinblanding i et lite plastbeger. Sterilisèr i en trykkoker og avkjøl. Press buljong/gelatinputen mot fugen i oppvaskkummen. Sett til dyrking 3 døgn ved 37grader.
En godt lagret muggost blir uskyldigheten selv i forhold til dette resultatet. Når man vasker opp er det vel meningen at oppvasken skal bli ren?
   #5
 1,019     Rogaland     0
Vanlig nedfelt
Fordeler:
Rimligere en planlimte vasker.
Rimligere utførelse i benkplaten.
Større utvalg.

Ulemper:
Man har en 1-2mm kant liggende oppå benkplaten hvor det er vanskelig å holde rent.


Planliming
Fordeler:
Ved planliming får du en helt jevn overflate på benkplaten.
Du slipper irriterende kanter/flenser hvor smuss og skitt fester seg.
I tilegg for du et stilig og elegant utseende!

Underlimt:
Fordeler:
Ved underliming får du en helt jevn overflate på benkplaten. Du slipper irriterende kanter/flenser hvor smuss og skitt fester seg.
Man får også et mye stiligere utseende med underlimt vask.
Rimeligere vasker en ved planliming og nedfelling.


Blir litt smak og behag ved valg mellom underliming eller planliming
Signatur
   #6
 1,019     Rogaland     0

Ved underlimt blir det gjerne en limfuge i overganger plate/ kum. Dettte er arnested for mikroorganismer. Alltid fuktig og god temperatur.


Nå snakker du vel om vanlig nedfelt vask?
Signatur
   #7
 1,118     Oslo / Østfold     0
Ved de underlimte jeg har sett "henger" kummen under plata. Her blir det fuge mellom stålet og granitten, eller hva det måtte være, i overgangen. Ved planlimte ligger overgangen oppå plata. Personlig foretrekker jeg helpresset og heldekkende stålplate uten noen form for skjøter eller fuger. Men så trekker jeg også slimete fisk og blodig slakt inn på kjøkkenet. Jeg bruker mine fire kjøkken som arbeidsrom for tillaging av mat. Kan ikke fordra pizza.

   #8
 1,019     Rogaland     0
Da tror jeg du har sett noen mislykkede forsøk på underliming av vask. Det er jo nettop pga renhold og hygiene at underliming blir praktisk. Du får en glidende overgang mellom benk og kum for å unngå nettop denne fugen som på vanlige nedfelte vasker kommer på arbeidsflaten av benken. (om du ikke velger en helstøpt rustfri arbeidsbenk ala storkjøkken). Om det er en liten silikonfuge på innsiden av vasken blir denne uansett lettere å rengjøre en fuge og kant oppå benkplaten.

Om jeg hadde plass til fire kjøkken i huset mitt ville jeg valgt å bruke eit av dem som grovkjøkken med rustrfie benker og helstøpt vask til partering av slakt og sløying av fisk.
Signatur
   #9
 1,118     Oslo / Østfold     1

Om jeg hadde plass til fire kjøkken i huset mitt ville jeg valgt å bruke eit av dem som grovkjøkken med rustrfie benker og helstøpt vask til partering av slakt og sløying av fisk.


Oppklaring: Min bolig i hovedstaden er opprinnelig to leiligheter som jeg har slått sammen til èn boenhet. Trengte mer plass og kjøpte naboleiligheten. Der har jeg to kjøkkener og bruker det ene til grøvere saker. Dertil har jeg ett hus og en hytte som fritidsboliger. Også disse steder har kjøkken. Derav fire. Blir litt tungvint når jeg har trukket mine garn og måtte reise femten mil for å finne en brukanes sløyebenk eller motsatt vei for å gjøre opp et slakt. Er liksom greiere å gjøre jobben der fisken eller dyret hentes.  Hjemme, i hovedstaden, gjøres etterarbeidet med findeling og maling av kjøtt og fisk til kaker og farse. Er selvforsynt med det meste av råvarer til husholdningen.

De underlimte oppvaskkummer jeg har sett har vært i diverse utstillingslokaler hos forskjellige leverandører. Sysler en del med å hjelpe andre. Har derfor bygget om/ montert noen dusin kjøkkener i årenes løp.
Kan nok synes som om jeg er noe vel opptatt av hygiene. Men har vel blitt slik etter noen kurs i regie av Mattilsynet. Har en daglig kamp mot disse små usynlige "vesener" som omgir oss.
   #10
 1,019     Rogaland     0
Joda, hygiene er viktig tema det  Fuger finnes på tradisjonell nedfellingsvasker også og skit samler seg lettere der når man tørker over benken. Det er jo nettop pga. enklere renhold og bedre hygiene folk vil planlime eller underlime, for å slippe den høye kanten der smuss fester seg.
Signatur
   #11
 1,118     Oslo / Østfold     1
Ja, og derfor anbefaler jeg helpressede og heldekkende benkebeslag av rustfritt stål. 10cm oppbrett mot vegger og ingen gjennomhulling til batterier el. Hos meg er batteriene veggmonterte og ingen perforering i benkeplaten. Burde vel ikke skrevet dette, men likevel: Jeg har også UV-lys montert under overskap på grovkjøkkenet. Settes på gjennom natten når fisken eller kjøttet er bearbeidet.
   #12
 3,997     Oppland     0

Ved underlimt blir det gjerne en limfuge i overganger plate/ kum. Dettte er arnested for mikroorganismer. Alltid fuktig og god temperatur.

Lag en buljong/gelatinblanding i et lite plastbeger. Sterilisèr i en trykkoker og avkjøl. Press buljong/gelatinputen mot fugen i oppvaskkummen. Sett til dyrking 3 døgn ved 37grader.
En godt lagret muggost blir uskyldigheten selv i forhold til dette resultatet. Når man vasker opp er det vel meningen at oppvasken skal bli ren?


Jeg håper for guds skyld du alltid bruker ny vaskekost før hver oppvask, gjør du samme testen på denne vil du nok bli sjokkert!

Makan til bakteriehysteri er det en stund siden jeg har vært vitne til!
   #14
 3,997     Oppland     0
Virker ikke som det er så lenge før noen bygger seg kjempediger autoklave og monterer kjøkkenet der inne, slik at man enkelt kan trykkoke hele kjøkkenet for å ta rotta på hver eneste microorganisme Wink
   #15
 1,118     Oslo / Østfold     1
Skjønte alvoret etter hvert ;D
Vel rent faktisk. Oppvaskbørsten går i oppvaskmaskinen.
Autoklaven bruker jeg bare sensommers og om høsten til hermetisering og sylting av sopp, frukt og bær. Arbeidsbesparende når jeg kan blande sukker og bær i røreverket (mikser på 20 liter) og fylle det kaldt på glass. Etter tyve minutter ved 120grader og mettet vanndamp er innholdet klart for lagring.
   #16
 1,019     Rogaland     0
Nei dette burde du ikke skrevet Smile
Men vanlig godt renhold fjerner de fleste bakterier og det som blir igjen tar vi ikke skade av, heller tvert imot vil jeg si. Vi har ti ganger mer bakterier i kroppen en vi har celler og desse har eit naturlig sammspill mellom kroppen og imumforsvaret. Overdreven antibakteriell bekjempelse vil gjøre de sterkeste og farligste bakteriene resistente og til slutt gjøre folk syke. Fraver av bakterier svekker immumforsvaret.

heldekkende benkbeslag kan nok anbefales på grovkjøkken, industrikjøkken og storhusholdning men ikke noe jeg regner passer inn i de fleste hjem. Generelt godt renhold vil holde lenge.
Signatur
   #19
 141     Oslo     0

Ved underlimt blir det gjerne en limfuge i overganger plate/ kum. Dettte er arnested for mikroorganismer. Alltid fuktig og god temperatur.

Lag en buljong/gelatinblanding i et lite plastbeger. Sterilisèr i en trykkoker og avkjøl. Press buljong/gelatinputen mot fugen i oppvaskkummen. Sett til dyrking 3 døgn ved 37grader.
En godt lagret muggost blir uskyldigheten selv i forhold til dette resultatet. Når man vasker opp er det vel meningen at oppvasken skal bli ren?



Hei!

Uansett om kum underlimes eller planlimes vil du få en skjøt i overgang mellom vask og benkeplate. Utføres montering på fabrikk ifm produksjon av plata, og ikke som hjemmeprosjekt, blir den minimal og slett ingen bakterienombe. Skjøten fortjener selvfølgelig litt ekstra kjærlighet ved renhold, men man vasker da vel kjøkkenet før det kan sammenlignes med helvetesblandigen din? (hvor kom den inn i denne diskusjonen, forresten?)

Uansett er begge alternativene langt bedre og mer holdbare enn overliming, og jeg syns trådstarter gjorde et godt valg Smile
Signatur
   #20
 121     0
Jeg har en ikea vask som jeg vurderer og planlime i benkeplata mi. Den er festet på oversiden nå, men får en liten glippe mellom stålet og benkeplaten. Tror det er fordi benkeplata er litt "grov" så er kanskje litt ujevnheter her og der som ikke er synlig med det blotte øye. Ikke brukt lim, kun de medfølgende festeklipsa.

Er det noe problem og planlime denne vasken? http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/S09896344/

Er det en møbelsnekker man kontakter da? hvor mye koster det ca?