27,727    19    5  

3 løsninger for understøping/kjellersenking i gammelt hus

 858     Bærum     1
Jeg er i gang med å pusse opp huset vårt, og en viktig del av dette arbeidet er å senke kjellergulvet, fra dagens 1.8 meter til 2.15 meter takhøyde. 2.15 er valgt fordi halve kjelleren allerede har denne høyden.

Men jeg er veldig usikker på hvilken løsning jeg skal velge for å understøpe muren. Muren er 60cm tykk og 220 cm høy. Vi skal drenere på nytt og isolere muren på utsiden. Masse fra kjelleren skal fraktes ut gjennom vindu med transportbånd. Jeg er naturligvis på utkikk etter minst mulig arbeid...

Jeg har skissert opp 3 løsninger som jeg håper at dere kan hjelpe meg meg. Minst 2 av løsningene må skrinlegges :-)

Alternativ 1 viser en løsning der jeg har satt opp forskaling på begge sider og støpt en vegg på ca 10cm som holder leiren på plass. Grunnmuren bæres i hovedsak av den kompakte leiren. Denne løsningen sparer meg for en del gravearbeid under muren, der det er tungt å komme til. Jeg er usikker på om det er skummelt med tanke på kapillært oppsug i den leiren som er i midten, og i betongen som da vil stå direkte på leire.

Alternativ 2 vier en metode der jeg har understøpt med en såleblokk og en høyde med leca. På toppen av lecablokken er det stappet inn jordfuktig betong. I bunnen liger en pute av pukk som kapillærbrytende lag. Dette er det alternativet som innebærer mest jobb, men er sikrest mot kapillært oppsug.

Alternativ 3 er den lettvinte løsningen. Ingen understøping. Hva risikerer jeg med å velge med denne?
Signatur

jaf
   #1
 6,347     tromsø     1
Støp klosser under mur på 50*50*50. (da kan du senke til 270) Støp med ferdigsement (sekker) fra obs bygg og 30% singel. Legg gjerne i steiner fra utgraving i masen for å spare. Støp klosser for hver 1,5-2 meter eller så langt du tør..Støping av klosser er "ufarlig" å ligge med hodet under mur for mens du graver holder massene huset oppe. Ja, det er ubehagelig. Når klosser er støpt senk alt til underkant av klosser(lei inn noen og gi dem 200kroner timen, 2 mann klarer 1m2 pr dag for hånd. Duk, 5-10cm singel og tøm ferdigbetong fra pumpebil og det renner rundt klosser. Eventuel pussing av kan mellom nytt og gammelt gulv. Min måte, som eg er trygg på.Gamle gulv er ofte puss på sand og fungerer som en damppmaskin.Tykkere gulv gir fukt mer motstand og reflektere fukt ned... Smile
  (trådstarter)
   #2
 858     Bærum     0
Hm, men da er jeg tilbake til å måtte grave under hele muren. Sålen på den eksisterende muren er 70 cm, så det blir mye og tung graving. Leiren er så hard at det til tider lønner seg å bruke meiselhammer på den...

Vil det ikke gå mye betong da? I mitt tilfelle 0.7m (murens bredde) * 0,5m (understøpingens høyde) = 0,35 kubikk per lengdemeter mur.
Signatur
jaf
   #3
 6,347     tromsø     1
Du trenger ikke gå lengre en 10-15cm under mur. For å ta leire kan du bruke en biltema 17-076 (kun den modellen av det små) eller en makita (som er slankere). 70cm fundament er bare "tull". Nye betonghus har kansje bare 30-35mm innfesting på hulldekke...Det er jo fukt og dårlig drenering som skaper telehiv,uansett bredde på fundament. Med slik tykkelse kan du kansje bare støpe klosser for hver 3-3,5meter (hvor modig er du)? Graver selv knivskarpe utgraving og bruker orginal leire/sand (når den er hard) som forskaling når ferdigbetong pumpes ut med slange..
jaf
   #5
 6,347     tromsø     0
Når jeg unsderstøpte så lot jeg klosser gå helt under fundamnt til ytterkant(Klosser er litt forskaling når det er ferdig). Innvendig lot jeg det flukte med innvendig vegg (da ser en ikke at kjeller er senket etter pussing. Hva er den innvendige klosser du har tegnet nede og den farvede sanden, skal du ha 50cm singel under gulv? Forsto ikke tegning helt men nr 4 er den som ligner mest... Smile For et arbeid du har, imponerende logg..
  (trådstarter)
   #6
 858     Bærum     0
Ok, kanskje tegningen ikke var helt selvforklarende  Tongue Den eksisterende grunnmuren har en såle som er bredere enn grunnmuren selv. For at kanten/skjøten ikke skal bli synlig tenker jeg å lekte ut og sette opp veggpanel på innsiden.

Gulvet skal bestå av duk, singel, isolasjon og støp. Har ikke tegnet detaljene i gulvkontruksjonen, men ca 40 cm totalt.

Men hva gjorde du på utsiden? Grov du bare ned og la dreneringen under nivå på gammel grunnmur?

Signatur
jaf
   #7
 6,347     tromsø     0
Kanten på fundament tok jeg med kiler...drenering er imidlertidig bare en 1 meter dyp grøft rett gjennom hus (under ferdigstøpt gulv).  Vannet renner bare ned...og ut. Det er bakke på ned på ene siden. Lot betong flyte ut under fundament og rundt klosser..Ikke ferdig utvendig, men det fungerer (eldre hus har ofte ikke drenering).. Smile Ville gravd litt mer under gammelt fundament 10cm++ og gravet litt på skrå i overkant, utover(mellom klosser). Forskalt med en liggende 2*8 over nytt senket gulv for  komme opp til fundment.. Smile Nå forstår eg bilde 4, helt ok den løsningen... Smile Eg støpte nederst og legger isopor over (for å få betong under fundament, vil ikke varme opp 3-4m2 betong før gulvet blir varmt...sløyfe varme i isopor..

  (trådstarter)
   #9
 858     Bærum     0
Men siden jeg også skal ta dreneringen på utsiden, er det ikke da lurt å støype en ca 10cm tykk mur, som stikker seg 5 cm under eksisterende grunnmur?, slik vist i alternativ 1? Er litt usikker på om det er så lurt å legge dreneringen 50cm under eksiterende grunnmur, og la dreneringen ligge inntil leiren (slik vist i den siste tegningen). Ser for meg at leiren kan bli presset ut i dreneringsgrøften og potensielt skape setninger, samt at det er større fare for kapillært oppsug. Hva tror dere?
Signatur
jaf
   #10
 6,347     tromsø     1
Den "kompakte" leiren er ikke kompakt lenge etter kjellersenking. Da er det eventuelle klosser som holder huset. Leiren mister kompaktheten når sidestøtte og vann senkes.....(iallefall hos meg)...og erstatt fuktig leire med singel for å hindre vannopptrekk (vannoppsug i mur)...Når vannet senkes (drenering) tørker "alt" opp... Smile Stikker selv hodet under mur og støper klosser på 40*40*murens bredde før gulv og vann senkes. Da hviler hus på klosser før senking og jeg føler meg trygg til å senke gulv og drenering til ca klossers underkant. Sikkert andre måter å gjøre det på, men jeg liker å føle meg trygg.... Smile