28,902    34    2  

Forskaling, bygge eller leie

 943     1
Skal snart til å støpe bankett for grunnmur, denne skal være 600 bred, og 200 høy.

Noen som har en formening om det vil bli billigst å leie forskaling eller å snekkre den selv ?

Kan se for meg det blir mange småbiter av 2"4" om jeg snekkrer den selv som ikke kan brukes andre plasser. Finerplater ser jeg heller ikke at jeg får brukt så mange andre plasser.

   #1
 9,677     Kysten     0
Jeg vil tro det er billigst å snekre den forskalingen selv. Du får sjekke pris på leie, jeg har aldri leid forskaling så der er jeg blank. Men du trenger vel noe 2x4 i tillegg for å sette forskalingen på noe. Husk å regne det inn også.
  (trådstarter)
   #2
 943     0
Det skal være 200mm betonghøyde, så kommer 5cm XPS under i tillegg.

Tenkte meg da 2"4" som "stålper" med tja cc1.2m eller noe. Mellom der tenkte jeg 2"8" og 2"4" lagt over hverandre og spikret til innsiden av stålpene for å lage en fin "kasse".

Stiver av på oppsiden av stålpene med 2"4" kanskje, og en lekt som stiver av det hele i lengderetningen.

Ble kanskje knotete forklart, men om noen skjønte det, virker dette fornuftig?

Noen som har satt opp en slik bankett i det siste, hvordan gjorde dere det med armering ?
   #3
 6,009     Finnmark     0
Sjekk pris på leie først.....

Om det ikke er mye dyrere så sparer du mye arbeide med å leie forskalingselementer

Fordel leie:
Spart arbeide, behøver ikke bruke tid på innkjøp material/ snekring...
....og forskalingen du lager selv er søppel etterpå......
Signatur
   #4
 1,019     Rogaland     1
Hva slags ringmur skal du ha da? Hva med å bruke såleblokk fra f.eks sunolitt eller vartdalplast?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 943     0
skal bruke jackon thermomur på resten av muren. Men ihht til husleverandørs spesifikasjoner skal det være bankett under. De godtar også såleblokk, men er mye enklere å få til bra utgangspunkt med bankett siden underlaget har litt mindre å si.

Hvem som leier ut forskaling nå til dags da ? Ikke at jeg har leid noe tidligere heller da .. Smile
   #7
 22,342     Akershus     0
20 cm høyde? Jeg hadde bare slengt opp noe med 2*8. Koster sikkert ikke noe særlig mere enn å leie.

   #9
 22,342     Akershus     0
Du trenger sikkert dette materialet til å støtte opp termomuren når den skal fylles med betong.
   #11
 318     Bergen     0
Jeg har jobbet en del som forskalingssnekker.  Til en 20cm høy mur er det vanlig å bruke 2x8, som andre foreslår.

Når det gjelder armering så er det viktig at denne blir korrekt utført.  Du burde be arkitekten / husleverandøren om en armeringstegning.

PS:  Vær nøye med å avrette forskalingen.  Jo bedre arbeid du gjør nå, jo mindre problemer får du senere.  Glem hobbylasere, lån eller lei en proff rotasjonslaser med mottaker.
Siste redigering: Wednesday, February 15, 2012 12:04:58 AM av Smurf
  (trådstarter)
   #12
 943     0
De bøylene som er med thermomuren er for 2"4" på begge sider, så får nok ikke brukt 2"8" der. Men skal jo bygge garasje etter muren er ferdig så regner med jeg får brukt opp alt 2"4" der, og en del 2"8".

Skader jo ikke å ha litt materialer liggende heller :)

Har kikket på Leica Rugby 50, jobben har avtaler med AEO så får greie rabatter der. Tror denne laseren ska duge til jobben.

blir vel 2"8" med en 2" over for å oppnå 25cm høyde, skal ha 5cm xps under banketten så en 2"8" blir ikke høy nok.

Husleverandør hadde ikke armeringsdetaljer da grunnarbeidet faller utenfor deres ekspertiseområde, men vil tro det går ann å få noen gode tips av noen på hvordan den skal armeres.
   #13
 318     Bergen     0
Jeg jobbet med en bankett av omtrent tilsvarende dimensjoner i høst.  Men dette var til et bulklager i Sveagruva på Svalbard, med en meget spesiell konstruksjon pga utfordringene med permafrost, og dimensjonert for en gulvbelastning på 10 tonn/m2.  Jeg vil tro du kan gå litt ned på armeringen...

Jeg trodde XPSen skulle gå utenfor forskalingen?  Hvis den skal ligge innenfor så blir det jo litt annerledes.  Uansett så er det viktig at forskalingen forankres skikkelig i grunnen slik at den ikke kan forskyve seg.  Det enkleste og greieste er å bruke 98mm forskalingsbord som du kapper i passende smålengder, dvs bredden på forskalingen + 30-40cm på hver side for en såpass lav forskaling.

Legg ned bordene med 1,5 - 2 meters mellomrom.  Bor gjennom planken og ned i grunnen på hver ende med Hilti e.l. og slå ned 20-30cm lengder med 8-10mm kamstål.  Forsåvidt ingen ting i veien for å bruke 12mm kamstål heller, hvis det er det du har, men tynnere stål kan du enkelt bøye ned for å unngå å snuble i oppstikkende ender og få bedre fiksering.  Hvis forskalingen skal stå oppå XPSen så legger du den ut først og borer gjennom forskalingsbord og plate for å forankre alt samtidig. Hvis du ikke gidder å slå med steinhammer og slegge på alle jernene, så finnes det SDS-max verktøy som kan brukes til å drive ned kamstålet.  Skulle ønske vi hadde hatt noe slikt i Svea...

Sett opp kun en side av forskalingen først.  Da blir det enklere å jobbe med armeringen.

Inni forskalingen legger du to rader med 35mm overdekningslist langsetter forskalingen.  Så må du enten kappe og bøye selv (slitsomt hvis du ikke har bøyemaskin) eller bestille ferdigbøyde (mye greiere) 10mm U-bøyler.  Siden muren din skal være 20cm høy, og det går vekk 35mm til overdekning oppe og nede, skal du ha bøyler som er 13cm høye og max 53cm brede, men det gjør ikke noe om de er litt kortere.  Bøylene skal bindes sammen to-og-to til "ovaler", og du bør vel beregne én "oval" pr meter bankett.  Det er veldig greit å leie eller låne en bindemaskin til denne jobben.

Jeg aner virkelig ikke hvor mye armering du bør ha i banketten din, og dette kommer jo også an på hvor mye belastning som kommer oppå, men jeg vil anta at du klarer deg med 3 stk 12mm jern nede og 2 stk 12mm jern oppe.  Tar du 4 jern nede og 3 oppe så burde du ihvertfall være sikker.  Jernene skal tres inn i bøylene og bindes fast.  Overlappet i skjøtene skal være 50 ganger diameteren, dvs 60cm for 12mm jern.  Hvis du har tilgang til sterke menn eller løfteredskap så er det greieste å binde ferdig hele lengder og løfte dem ferdig på plass, siden det da er enkelt å komme til på alle sider.  Ellers er det bare å plassbygge armeringen rett i forskalingen. I hjørnene skal det være 90 graders bøyler som skal plasseres på en litt spesiell måte.  Jeg skal se om jeg klarer å finne en illustrasjon på dette senere.  Igjen, veldig greit å bruke bindemaskin hvis du ikke har teknikken riktig inne med jernbindertang eller snurrekrok.

Jeg kommer tilbake med mer, og forhåpentligvis et par illustrasjoner...
  (trådstarter)
   #14
 943     0
Skal legge XPS utenfor også ( mark isolasjon ) ihht frostmengdetabell. Men ihht spesifikasjoner fra husleverandør skal det være XPS under og på siden av banketten i tillegg.

Tror vi skal bygge tilnærmet på fjell så blir sikkert litt overkill, men overkill av frostsikring kan vel ikke skade :)

Supert med god forklaring, gleder meg på mer med illustrasjoner, til stor hjelp
   #15
 318     Bergen     0
Her er en prinsippskisse for forskaling og armeringen.  Merk at overdekningen skal være minimum 35mm.  Det gjør ikke noe om du har mer overdekning, men du bør ikke ha mindre.  Du bør øke overdekningen til 50mm hvis det er spesielt fuktig i grunnen eller du bor i kystnære strøk.

Du må vel også sette ned skjøtejern etter leverandøren av grunnmuren sine anvisninger?

Spalten under forskalingen kan du tette med småbiter av forskalingsbord eller rett og slett sprøyte inn byggskum.  Ser også at jeg tegnet inn en armeringsstol på hver side, men det holder strengt tatt å sette den på den ene siden.  Poenget er jo bare å sikre at armeringen ligger riktig og ikke forskyver seg når du begynner å støpe.  Bøylene skal seff bindes til stolene med bindetråd.  Det er normalt ikke nødvendig å binde stolene til overdekningslistene.
Forskaling, bygge eller leie - Forskaling - snitt.jpg - Smurf
   #16
 318     Bergen     0
I hjørnene fører du armeringen helt ut, minus overdekning, slik at den krysser.  I tillegg kan du legge ned tre armeringsbøyler i hvert hjørne, i henhold til denne prinsippskissen.  Men det er mulig at en slik hjørnearmering er litt overkill for en vanlig enebolig...

Forskaling, bygge eller leie - Hjørnearmering.jpg - Smurf
  (trådstarter)
   #17
 943     0
Supre skisser! Meget forklarende.

overdekning, dette er bare for å få armeringen litt opp i betongen ja ? Og bøylen er bare for å gjøre det enklere å holde øverarmeringen på plass ?



Hvor tett anbefaler du å legge forskalingsbordene da ? cc30/cc60?
   #18
 318     Bergen     0
Ja, overdekning er avstanden fra armeringen til overflaten på betongen.  Hvis armeringen ligger helt i overflaten på betongen så begynner den ganske fort å ruste.  Og bøylene er der for å holde den øvre armeringen i riktig posisjon, i tillegg til at de seff bidrar med styrke på tvers av muren.

Det holder å legge forskalingsbordene med cc på 1,5 - 2 meter.
  (trådstarter)
   #19
 943     0
Okey, dette er jo super info, bratt læringskurve her gitt :)

Er disse bøylene noe som kjøpes ferdig eller er bøyes de til selv ? Hva med de armeringsstolene som sitter på siden, spikres de fast i forskalingsbordene ?

Hvilken cc på bøylene da ?

Forskalingsbordene dekkes bare med pukk før man legger ut markisolasjonen da regner jeg med ?

Enn forankringen, bare å slå ned kamstål ned i bakken ? og ta dem opp igjen når det har herdet ?

Det er når man skal bygge hus man angrer på at man ikke tok en slik  utdanning Smile
  (trådstarter)
   #20
 943     0
Er det greit å legge XPS inne i forskalingen ? og heller øke høyden på den ?

Tenker i forhold til at markisolasjonen skal ligge i toppen av banketten, så går det med så mye mer XPS enn nødvendig under..

Armeringen på toppen, skal den også ligge 35-50mm under betongtopp ?
   #21
 318     Bergen     0
OK, jeg trodde XPSen skulle stikke ut på sidene av banketten.  Men når jeg ser på tegningen på dette dokumentet: http://www.jackon.no/eway/default.aspx?pid=0&oid=-2&trg=__new&__new=-2:16685 , så ser jeg at XPSen bare skal ligge under selve banketten?  I så fall er det bare å legge XPSen i forskalingen og øke høyden tilsvarende.  Da bør du seff også passe på et det er jevnet ut med masse mellom forskalingsbordene slik at XPSen har jevn støtte i hele lengden.

Ser også av beskrivelsen at det skal settes ned 10mm vertikale skjøtejern i ytterkant av der muren kommer, lengde 1m med CC 60cm.  Skjøtejernene bør du få bøyet til med en 90 graders vinkel slik at det er enkelt å feste dem til resten av armeringen og få dem til å stå i riktig posisjon.  Det er også lurt å rette inn det ytterste overliggende kamstålet slik at det står i riktig akse for å binde fast skjøtejernene.

Armeringsstolene på siden spikres eller skrus i forskalingen.  CC på bøylene er 1 meter, du klarer deg sikkert med en armeringsstol for hver andre bøyle.

Forskalingsbordene lar du bare ligge og dekker til med pukk.  Det er heller ikke nødvendig å trekke opp forankringen så lenge det skal tildekkes med masse.

Du kan låne en bøyebenk og bøye til jernene selv, men de kan også bestilles ferdig bøyd.  Jeg vil anbefale det siste, siden du sparer masse tid og krefter og får mye mer nøyaktige bøyler.  Det er også mulig at du kan få bøylene ferdig bundet sammen, men det er jeg mer usikker på.  Får du tak i en bindemaskin så er det uansett fort gjort å binde sammen bøylene.  Du bare rigger deg til med et bord eller en palle, setter fast to klosser med ønsket avstand mellom, legger bøylene mellom klossene og knyter dem sammen.
  (trådstarter)
   #22
 943     0
Hehe ja det er vel litt jobb å bøye alle bøylene for hånd ja :)

Skal få tegnet opp alt i 3D så skal jeg legge ut, så får vi se om jeg har forstått deg helt rett.

Takker så mye for hjelpen så langt!
  (trådstarter)
   #23
 943     0
Har prøvd å tegne opp det alt du har sagt her nå, ser det greit ut ?

Har ikke tegnet inn armeringsstoler, men bøyle ligger 50mm fra alle kanter og topp. Bøyler ligger med cc100.
Forskalingsbord under ligger med cc200, og vertikal armering med cc60.

Ser hjørnet ut som du tenkte det ? Eller bør jeg legge inn slike hjørner som du tegnet i tillegg ? Eller mente du at når jeg kommer til hjørnet så bøyer jeg det over i neste vegg ?

Tegnet også bare inn en forankring, men tenkte likens på alle forskalingsbord.
Forskaling, bygge eller leie - Fundament.JPG - Bygging
Forskaling, bygge eller leie - Fundament 2.JPG - Bygging
Forskaling, bygge eller leie - Fundament 3.JPG - Bygging
   #24
 1,778     Norge     0

Skal legge XPS utenfor også ( mark isolasjon ) ihht frostmengdetabell. Men ihht spesifikasjoner fra husleverandør skal det være XPS under og på siden av banketten i tillegg.

Tror vi skal bygge tilnærmet på fjell så blir sikkert litt overkill, men overkill av frostsikring kan vel ikke skade :)

Supert med god forklaring, gleder meg på mer med illustrasjoner, til stor hjelp

Da er vel xps en god nok forskaling? 20 cm med betong presser ikke så mye. Men lei deg en komprimator.
Og dersom du vil gjøre dette som en ingeniør gjør så vil jeg anbefale å lese hele avsnittet på denne linken: http://www.husbyggeren.no/nygarasjedel3.htm
  (trådstarter)
   #25
 943     0
XPS'en på utsiden skal bare gå opp til markisolasjonen som skal ligge kant i kant med toppen av banketten.

Det kan også bli vanskelig å feste skrøstøtter til XPS, og i tillegg stoler jeg ikke på at XPS holder seg på plass. Om dette hadde vært et godt alternativ så hadde vel flere gjort det.

Har lest den linken, mye nyttig informasjon i den. Og som han å skriver, er det en plass man skal overdimensjonere så er det her Smile
   #26
 318     Bergen     0
Tegningene dine ser veldig bra ut.  Det ser ut som du har forstått det helt riktig  :)  Ang hjørnearmeringen så er det sannsynligvis ikke nødvendig.  På den annen side så vil det garantert ikke skade heller. 

Har glemt å si at du, før du setter i gang med å bygge forskalingen, bør sette opp laseren og kontrollere avrettingen av fundamentet.  Noen få cm avvik kan du enkelt rette opp med kiler.  Men hvis entreprenøren har vært unøyaktig så kan du få problemer med å ta dette opp i forskalingen hvis du bruker 2x8", eller 2x10" i ditt tilfelle.  Da må du vurdere om du heller skal bygge forskalingen høyere.  I så fall setter du "høydespiker" inni forskalingen for å ha noe å rette av etter når du støper.  Det er lurt å bøye høydespikeren litt ned etter at den er slått inn, slik at du ikke hekter redskapen i spikerhodet når du avretter.  Men det enkleste er om du kan bygge toppen av forskalingen i riktig høyde og så bare stryke av toppen.
  (trådstarter)
   #27
 943     0
Hadde planer om å gå til innkjøp av en skikkelig 360 grader laser om det blir så jeg skal ta dette selv, men når jeg ser på prisene jeg har regnet ut for å gjøre det selv så gruer jeg til å se hva proffer skal ha for dette :)

Tenkte på Leica Rugby 50, virker som en OK laser for amatørbruk.

Ja det vil vise seg, men om jeg må øke høyden på forskalingen litt så blir jo ikke dette den store kosten, trevirke er den minste posten på prisoverslaget tror jeg :)

Angående de bøylene, noen formening om hvem som kan selge slikt ? Spurte han jeg har fått alle andre priser fra på lokal BM, og han viste ikke om noe slikt. Det går jo såklart å bøye til selv, men med ø12 så er det jo ikke "bare bare" Smile Nå skal jeg jo ikke ha så enormt mange ( ca. 50 stk ), men..... Smile
   #28
 318     Bergen     0
Du trenger ikke 12mm til bøylene.  8-10mm burde holde.  Du må gå til en stålleverandør for å få ferdigbøyd armering.  Feks http://www.smith.no/smith/armering/

Det beste er å bruke en proff rotasjonslaser med mottaker, men du kan jo klare deg med en rimeligere laser og eventuelt snoring.  Ulempen med å ikke ha mottaker til laseren er at det kan være vanskelig å se laserestrålen i dagslys.  Hvis du snorer så må du være obs på at snoren bør være skikkelig stram, da den alltid vil sige litt og dette utgjør fort 1-2 cm på midten av et langt spenn.
  (trådstarter)
   #29
 943     0
Okey, da sier vi 8mm på disse, tror denne banketten blir armert nok så det holder :)

Såklart om 10mm ikke er mye dyrere skader det jo ikke å gå for den. Skal sjekke med smith på Mandag hva disse koster. Men når vi kommer ned i 8mm så går det jo greit å bøye selv også, blir jo såklart ikke like nøye ( om en ikke tar seg goood tid ).

Ja Leica Rugby er en god laser, settet kommer med mottaker.
  (trådstarter)
   #30
 943     0
Kom plutselig på at jeg også må lage fundamenter for terassen, disse skulle ihht husleverandør være 400x400x20 ( LxBxH ) mm. Gode forslag på armering av disse også , du som kan dette Smile
   #31
 318     Bergen     0
Jeg antar du mener 20cm høyt?

Skal fundamentene stå på fjell eller på løs grunn?

Hvis de skal stå på fjell så borer du ca 10cm ned i fjellet med et "oversize" bor.  Det holder med et hull for hver meter.  Poenget er bare å holde armeringsmatten opp fra bakken.  Stikk ned korte biter med jern som du gyser fast.  Gysingen er både for å få jernene til å stå fast, og ikke minst som korrosjonsbeskyttelse.  I stedet for dyr gysemasse kan du evt bare blande en tynn betongblanding.

Tre armeringsmatte ned over jernene og bind den fast slik at den står omtrent midt i fundamentet.  Klipp matten slik at det er min 5cm overdekning på sidene.

Hvis fundamentet skal stå på løst, avrettet underlag bruker du armeringsstoler i plast for å løfte matten.  Du får armeringsstoler i høyder opp til 120mm.
  (trådstarter)
   #32
 943     0
Regner med at det blir avrettet masse på toppen av fjell.. gravingen har ikke startet enda så kan ikke si med sikkerhet før den er ferdig.

Men si om den skal stå på avrettet masse da, så er det bare å klippe K-257 matte og legge så den kommer ca. midt på fundamentet ? Og klippe den slik at den har 5cm klaring til alle sider.

Forsto jeg deg korrekt da ?

Hele fundamentet plasseres på XPS isolasjon, og isoleres godt utover ihht frostmengder.
   #33
 40     Østlandet     0
Har du ikke et firma som er ansvarlig ovenfor kommunen for fundament og ringmur?.
Kommunen har ikke lov til å gi igangsettingstillatelse uten at alle deler av et prosjekt er dekket av ansvarsretter.
Jeg bare spør siden det høres ut som om dette er første gangen du er borti fundamentering etc.
Husk at fundament og ringmur er det viktigste som huset står på. Dersom disse svikter eller blir feil utført..hvem har da ansvaret når du får problemer med huset som står oppå?
Dersom det er husleverandøren som er ansvarlig for både prosjektering og utførelse av dette huset bør du få dem til å godkjenne fundamentene underveis i arbeidet.
Da har du ryggen fri dersom noe skjer senere.

Jonny Bekkhus (ansatt i CitySteinhus)
Signatur
   #34
 318     Bergen     0

Regner med at det blir avrettet masse på toppen av fjell.. gravingen har ikke startet enda så kan ikke si med sikkerhet før den er ferdig.

Men si om den skal stå på avrettet masse da, så er det bare å klippe K-257 matte og legge så den kommer ca. midt på fundamentet ? Og klippe den slik at den har 5cm klaring til alle sider.

Forsto jeg deg korrekt da ?

Hele fundamentet plasseres på XPS isolasjon, og isoleres godt utover ihht frostmengder.


Ja, det burde holde.  Men er det større laster det er snakk om så burde du legge dobbelt nett, etter samme prinsipp som for banketten, ett nett nede mot grunnen og ett opp mot toppen av fundamentet.  Da bruker du armeringsryttere for å få riktig høyde på overarmeringen. 

Men jeg aner jo ingenting om hva som skal være oppå disse fundamentene dine...  Som Bygging er inne på, så burde husleverandør være i stand til å fortelle deg hvordan det skal armeres eller ihvertfal peke deg i riktig retning.