23,866    28    1  

Test av laser: Bosch GLM80 + R60

 5,112     Troms     0
Bakgrunn

Jeg har brukt denne laser avstandsmåler fra Bosch nå under bygging av reisverk og til dels som måleverktøy under murearbeide. Dette må sies å være 2 verktøy i 1 da den også kan brukes til nivellering. Akkurat dette er jammen noe som gjør denne alene verdt investeringen.  Du kan nemlig bruke selve laseren som et vater, bare mye mer nøyaktig.

Praktisk bruk
Se for deg at du skal måle vinkelen på skråtaket på loftet. Hvordan finner man egentlig ut denne uten tegninger? Jo du legger bare GLM80 på taket og leser av vinkelen. Enklere kan det ikke gjøres. Vinkelen kommer i grader. Men dette er ikke nok, du kan kjøpe R60 vateret i tillegg og da blir avlesningen enda mer nøyaktig, samt du får noe mer funksjonalitet på kjøpet. Du kan "dokke" avstandsmåleren i vateret og da endres modus i laseren til et vater. Gradeinndelingen er da ned til 0.1 grad nøyaktighet.
Hvorfor er dette så genialt da? Jo, du vet jo aldri helt 100% nøyaktig om libellen i et vater er i vater, ikke sant? Med GLM80 så får du alt helt i vater eller helt i lodd ned til 0.1 grads nøyaktighet. Kanskje bare for feinsmeckere, men det går overraskende raskt å justere stender eller bunnsvill. Når ting er 100% i lodd/vater piper nemlig GLM80. Veldig likt som på en roterende laser med detektor.
Den vil også vise deg vha piler hvilken vei du skal justere stender eller bunnsvill for at du skal få den rett. R60 vateret har selvsagt også vanlige libeller om du heller foretrekker dette.

En annen funksjon som jeg liker når GLM80 er dokket i R60, er at du kan måle vinkelen i grader, lese av og så låse vinkelen så du husker denne. Kanskje bare tull, da du kan skrive ned, men jeg syntes dette var kjekt.

Andre funksjoner
Primært er jo dette en laser avstandsmåler og den har et utall av funksjoner som kan nyttes i kinkige målesituasjoner.
Du kan selvsagt måle flater(areal), volum (kubikk) i et utall av muligheter. Et eksempel som er kult er f.eks å måle arealet av veggene i huset når høyden er den samme. Du måler da kun høyden i stua én gang, deretter så måler du hver enkelt vegglengde fra hjørne til hjørne. Evt i hele etasjen så lenge høyden er den samme i alle rom. Du leser da fortløpende av arealet av hver vegg på måleren. Kjekt å ha når maleren spør deg om hvor mange m2 vegg du skal male...... Jeg vet nå ihvertfall hvor mange m2 vegg jeg har i huset som skal evt tapetseres eller males og det gikk utrolig raskt å finne dette ut med GLM80.

Du kan også måle eksvis hvor langt ut fra husveggen din tomtegrense er, eller midten av veien til din tomtegrense. Dette er jo enkelt om man har fri sikt, men hva om det står en svær mur mellom deg og husveggen i rett linje? Jo, GLM fikser dette også. Du legger bare GLM80 på grunnplan 90 grader med grunnmuren og skyter en laser et sted høyt oppe på husveggen din (over muren) og vips du har avstanden fra deg til huset i en rett linje.

Hva med de andre?
Denne laseren gjør altså alt en DLE50/70, DLR165 gjør og enda mye mer. Den er svært nøyaktig, men ved sammenlikningstester med eksvis DLR165 så kan man vel spørre seg om hvilken av de som er mest nøyaktig? Her må man bare sjekke dokumentasjonen og stole på det Bosch sier. Jeg er ikke i tvil om at GLM80 holder hva den lover mht nøyaktighet.

Litt om tilleggsfunksjoner:
Laseren har lydsignal for hver måling og nivellering, men denne kan slås av.
Du kan slå av og på lys i display, eller la GLM80 styre lyset for deg.
Du kan velge om du skal vise grader, prosentstigning (kjekt for å finne ut om bakken du sykler har samme prosentstigning som Col D Tourmalet...) og en del flere funksjoner jeg ikke har testet.

En vesentlig forbedring siden DLE50/DLR165 er målepinnen som kan slås ut. På GLM80 er denne solid og stiv (ikke bøyelig som på eksvis DLR165). Dette vil sikre at også innvendige målinger på eksvis en karm vil bli mer nøyaktig. Laseren har selvsagt også feste for bruk av eksvis fotostativ. I tillegg medfølger det i laseren kalibreringssjekk og dette anbefales brukt etter en viss tid. Jeg sjekket min egen laser og den er ok levert fra fabrikk, så hvor ofte og hvor nødvendig det faktisk er vet jeg ikke.

Oppladbar. Ja, GLM80 er oppladbar og den bruker en slik mikro USB ladekabel likt som Nokia tlf har. Men her må det være noe greier jeg ikke helt skjønner/fikk til. Den lader kun med medfølgende kabel og ikke med en vanlig mobiltelefonlader.
Uansett, batteriet holder i bøttevis og du trenger sjelden lade den opp. Har nå enda ikke ladet min siden jeg fikk den.

Konklusjon:
GLM80 i kombinasjon med en R60 vater er faktisk så praktisk for hjemmebyggeren at jeg vanskelig kan forsvare å spare noen hundrelapper ift å importere en DLR165/DLE50/70. Husk at GLM80 i seg selv er et hendig lite vater, joda, lengden er ikke allverden, men antakelig bedre enn andre korte varianter med libelle. Dessuten så er det jo kjekt å ha ting integrert.

Skulle jeg kun hatt laser avstandsmåler så må jeg si at GLM80 er et klart førstevalg blant Bosch sine modeller. Den har alle de funksjoner og kvaliteter som jeg savnet på DLR165/DLE70.

NB! Bilder kommer senere, har de på en annen maskin

Hilsen byggebob  ;)
Signatur

   #2
 1,266     Aust-Agder     0
Takk for et godt review. Nå må jeg bare finne en måte å ødelegge DLR165-en min på. Evnt, er det noen som har lyst til å kjøpe den for overpris? ;)  Jeg synes det er litt dumt at batteriet er oppladbart, for jeg foretrekker å ha en pakke AAA-batterier liggende som backup hvis noe skulle streike. Nå må man legge den vekk for å lade.

Til info; Settet Byggebob skriver om koster like over 2k i Norge, og mye det samme å importere.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 5,112     Troms     0
CmdrKeen: Jeg er faktisk helt i andre enden. Jeg har sjelden batterier liggende på lur og med det forbruket som DLR 165 hadde så var det kjett å gå tom for strøm på en helligdag.....
Med GLM80 så lader du jo på noen minutter nok strøm til å holde det gående noen minutter. Så for meg er dette helt ok. Kan nok hende at profesjonelle fremdeles vil ha AAA batterier, men strengt tatt så tror jeg det ikke. Time will show  Smile
Signatur
   #4
 3,234     Vestfold     0
Jeg hadde også foretrekket vanlige batterier, alternativ bruke egne oppladbare. Det blir nok en lader å holde styr på, og som man må huske på.
  (trådstarter)
   #5
 5,112     Troms     0

Jeg hadde også foretrekket vanlige batterier, alternativ bruke egne oppladbare. Det blir nok en lader å holde styr på, og som man må huske på.


Det har du helt rett i. Kan bli mange ledninger og ladere å holde styr på etterhvert. Når det er sagt så trengs denne svært sjelden lades opp så fremt dette ikke er primærverktøyet ditt ila uka. Den skal holde for inntil 25000 enkeltmålinger pr oppladning....
NB! Dette er IKKE testet....hehe
Signatur
   #6
 1,617     Rogaland     0
Veldig praktisk med laser måler, sålenge de viser korrekt mål. Min Bosch har plutselig fått et illebefinnende.
på 3m lengde viser den 4mm for mye. Hadde selvsagt vært verre andre veien, men irriterende dog.
Lurer på om om man skulle lime noe sultaksplate i enden på den.. :-\
  (trådstarter)
   #7
 5,112     Troms     0
Dette er da reklamasjonsgrunn på en ny GLM80 hvis det er GLM80 du har. Men uansett merke så bør du reklamere. Lasere skal måle innenfor toleransegrensene leverandøren har satt +/-
Signatur

   #8
 3,234     Vestfold     0
Måleapparat må stemme 100% (om en ser bort fra de små avvikene en må forvente) så du bør nok bare bytte den.
   #9
 1,617     Rogaland     0
DLE50 til 600kr på E-bay..
Får se hvor lang tid det går før jeg er lei den.
  (trådstarter)
   #10
 5,112     Troms     0

DLE50 til 600kr på E-bay..
Får se hvor lang tid det går før jeg er lei den.


Les testen én gang til og se hvor lang tid det tar...haha  Grin
Signatur