13,780    15    1  

Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv

 653     1
Jepp, dat var vaskerommet neste rom som skal pusses opp. Jeg beundrer alle som tar seg tid (og gidder, orker, har kapasitet og holder ut) til å legge ut bilder og erfaringer her på forumet. Før jeg starter må jeg bare be de som ikke allerede har gjort det å kikke på Frodes prosjekt:
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom
Siste redigering: Sunday, July 1, 2012 4:03:07 PM av Blip
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 653     0
Kort oppsummert: Gammelt grovkjøkken skal gjøres om til nytt grovkjøkken (uten sluk i gulvet, altså ikke vaskerom eller våtrom). Gammelt vindu erstattes av ny dør slik at vi får utgang til hagen. Logging starter i ettertid.

Siden dette kun er et grovkjøkken og ikke et våtrom, slipper jeg unna masse trøblete krav som gjør det vanskelig å være selvbygger. Jeg har sjekket med rørlegger, og det enesste som kreves for å kunne vaske klær, er at avløpet skrus tett fast (ikke trakt), og at maskinen har vannstopp (eller hva det egentlig heter).

Jeg har pusset opp en del i huset tidligere, men det har vært andre rom med lette konstruksjoner. Dette er første forsøk på et støpt kjellergulv. Siden vi har installert VV-VP, er det en selvfølge å montere vannbåren varme i det nye gulvet.

Prosjektet startet i følge bildedato på første bildet 29.04.2012 Det føles faktisk som om dette har pågått mye lengre, men digitalkamera lyver ikke...

Bilder
4742: Utgangspunkt
4779: Betongkutting. Stor vinkelsliper og meisling
4785: Gjennomslag!
4786: Snitt av gamle betongblokker
4788: Gammel isolasjon mellom mur og gammelt vindu. Vet ikke hva dette er men det ser "skummelt" ut. Asbest-lignende stoff?

Jeg laga hull ved hjelp av stor vinkelkutter og diamantblad. Kutta inn ca 5 cm. fra hver side og meislet resten. Betongblokkene fra 60/70-tallet har hulrom og er lette å brekke opp. Vinkelkutter, betongbor, mesel, slegge, hammer og muskelkraft var alt som skulle til.
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4742.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4779.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4785.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4786.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4788.JPG - Blip
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 653     0
I utgangspunktet var planen å legge nytt golv over det gamle, dvs. isolere, legge rør og støpe. Ulempen var at jeg ikke fikk plass til mye isolasjon (maks 3 cm) i tillegg til rør og støp. Totalt hadde jeg 8cm å gå på opp til dørkarmen inn til resten av huset. Jeg visste ikke hvordan golvet var bygget, og valgte derfor å kutte opp et stykke for å se hvorden konstruksjonen var. Til min overraskelse viste det seg at det faktisk var støpt et grovt dekke med 2cm EPS, plast og deretter ca 5cm betong  på hønsenetting. I tillegg var betongen av forholdsvis dårlig, porøs kvalitet. Armering fantes ikke. Valget var derfor relativt enkelt: Hakk opp og legg nytt!

Jeg begynte med slegge og spett, men dette var tungt for ryggen (jeg er VO, må vite...). I tillegg blei det uhorvelig mye "mø", dvs. støv, sand og småbiter. Jeg valgte derfor å bruke vinkelkutteren litt til og snitte golvet opp i passelige kakestykke.

Jeg angrer på at jeg ikke brukte tid på å installere avtrekksvifter i et gammelt vindu (ref. mercedes-viftene til Frodes). I etterpåklokskapens navn hadde jeg helt sikkert spart mye tid på dette. Huset blei fylt med fint kuttestøv pga. feil vindretning en av dagene. Det var nok til at støvet fant veien inn i huset "gjennom" veggene. Dette ses på bilde 4818. Jeg trodde jeg hadde tetta etter alle kunstens regler; akrylmasse, tape, fugeskum skruer og spikre. Problemet er nok at et lite overtrykk i rommet gjør at støvet finner veien uansett.

En ting har jeg derfor lært: Vinkelkutter og diamantblad i tørr betong innendørs: Aldri igjen uten store avtrekksvifter!

Bilder i neste innlegg. Oppdaga at max. TOTAL bildestørrelse er 200k (etter å ha studert forumreglene litt nøyere...)
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 653     0
Bilder til forrige innlegg. Ser at max totoal størrelse skal være 200k.

4798: Dør til gang er maskert tett
4799: Gammel dør til teksnisk rom (fjernet) er tetta med spon, ekspresspiker og akrylmasse
4808: "Prøveboring" i eksisterende golv
4814: Analyse og måling i eksisterende golv
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4798.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4799.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4808.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4814.JPG - Blip
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 653     0
Bilder til forrige innlegg.

4818: Betongstøv som går gjennom veggene. Dette bildet er tatt i et annet rom. Det er tydelig at støvet har beveget seg flere meter inni veggeon og tyter ut de merkeligste steder!
4823: Opphakking startet. Første forsøk var meisel og slegge.
4825: Golvet rutet opp i passelige stykker
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4818.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4823.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4825.JPG - Blip
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 653     0
Rydding, rydding og rydding. Det gjelder å rive fornuftig for at ryddinga skal bli minst mulig kjedelig! Det er derfor jeg helst river selv. Kamerater/slektninger har en tendens til å "gå berserk" og rive i full fart, gjerne med slegge. Så lenge det er jeg som må rydde, har jeg funnet ut at det enkleste er å gjøre det selv (som det meste andre).

Bilde 5093 viser grovstøpen, og den er temmelig grov. Det kan se ut som den er lagt mer eller mindre rett på jord/stein/sand/pukk. Det var fuktige flekker som ikke tørket. Man kan tydelig se at trillebåra med betong har blitt trillet inn (spor til venstre), tippa og trilla ut igjen (spor til høyre). Mannen brukte støvler (antar at det er en mann siden huset er bygt i 68-69). Nesten litt arkeologisk, dette...

Litt av plata måtte bevares siden det er bygd inn et klesskap i gangen. Klesskapet stikker mao. inn i det som skal bli vaskerom. Klesskapet står altså på "kontenental"-plata til vaskerommet.

4933: Tung rydding ferdig. Lett og støvete rydding gjenstår
5063: Eksisterende 2cm EPS klar til riving. Legg merke til at det faktisk var lagt ned fuktsperre over EPS-platene!
5093: Rydding ferdig.
5099: Klesskap som stikker inn i vaskerommet
5101: Total takhøyde til grovstøp er så vidt over 240!
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_4933.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_5063.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_5093.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_5099.JPG - Blip
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_5101.JPG - Blip
Signatur
   #6
 10,486     Akershus     0
Hyggelig å se at det jeg skriver er til inspirasjon for andre Smile

Det der med vifter ut er ikke så dumt, men det merket du jo. Jeg gjorde det samme da vi slipte trappa og gulvet der (bilder). Bortsett fra plastikk for å tette en dør som ikke var der, gjorde vi ingen andre store tiltak, og resten av huset forble helt støvfritt. Den siste mercevifta mi står i en vindusåpning hos en kompis, der vi måtte slipe ned gulvet litt etter å ha (nesten) avrettet det. Heller ikke der kom det noe som helst støv i resten av huset, enda det til tider bare var noen få meter sikt.

Vet du når huset ditt er fra? De blokkene, og isolasjonsmaterialet rundt vinduene så veldig kjent ut. I følge nabo byggmester'n, er de blokkene "good shit". Skal du lage dør/vindu, siden du slår dem ut? Hvis du skal lage karm, så finner du kanskje mer inspirasjon i de siste bildene jeg la ut :)

Jeg tror jeg har litt rabatt på forsikringen ved at vaskemaskinen står i rom med sluk. Oppnår du det samme når du følger kravene du listet over?
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 653     0

Hyggelig å se at det jeg skriver er til inspirasjon for andre Smile
Det der med vifter ut er ikke så dumt, men det merket du jo.

Bare hyggelig! Jo, du; jeg har fundert på slike vifter selv, men fant vel ut at det kom til å ta så mye tida at det ikke ville lønne seg. Jeg har en svakhet for tekniske løsninger og var redd for at et slikt vifte-prosjekt ville ta uhorvelig mye tid i forhold til gevinsten... Så feil kan man ta! Shocked Det hadde vært utrolig mye gøyere å mekke vifteløsning enn å støvsuge neste hele huset i ettertid, for å si det slik! Heldigvis har jeg ei fantastisk forståelsesfull kone som vet at man knuser egg for å lage vaskerom!


Vet du når huset ditt er fra? De blokkene, og isolasjonsmaterialet rundt vinduene så veldig kjent ut. I følge nabo byggmester'n, er de blokkene "good shit". Skal du lage dør/vindu, siden du slår dem ut? Hvis du skal lage karm, så finner du kanskje mer inspirasjon i de siste bildene jeg la ut :)

Huset er fra 69-70 Block Watne. Skal lage dør i et gammelt vindu. Bevarer losholt pga. blokkene og åpningen er allerede 90cm brei. Jeg har allerede studert karm-bildene dine. Veldig bra med masse detaljer!


Jeg tror jeg har litt rabatt på forsikringen ved at vaskemaskinen står i rom med sluk. Oppnår du det samme når du følger kravene du listet over?

Det vet jeg faktisk ikke...? Rørleggeren påpekte at det i prinsippet ikke er noe forskjell på dagens vaskemaskiner og oppvaskmaskiner, men det er mulig det er tilleggsrabatt for maskin i rom med sluk. Uansett kan jeg betale ganske mange ekstra kroner i året for å slippe sluk og likevel gå i pluss...
Signatur

   #8
 10,486     Akershus     0
Hvis sluk blir tema en eller annen gang i fremtiden, så er det vel bare å lage en "hylle" 30 cm over gulvet, med sluk mot avløpsrøret, og sette vaskemaskinene oppå der?

Det ser ut som du fikk et ganske fint snitt ved først å bruke vinkelsliper, deretter hakke ut. Jeg gjorde noe tilsvarende da jeg laget "dør" på baksiden, men det ble ikke lagt så mye vekt på finishen. Det er jo noe helt latterlig hvordan det støver når man sliper betong. Vanskelig å forestille seg før man prøver selv.

Jeg trodde disse steinene var "50-talls", men da tyder jo mye på at de har vært i bruk lenger enn det, kanskje de var i bruk inntil leca tok over? Kanskje de var nye og innovative da huset mitt ble bygget i 1956? Det er noen andre løsninger her også, som virker "nyere" enn i naboen sitt hus fra 1960.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 653     0

Hvis sluk blir tema en eller annen gang i fremtiden, så er det vel bare å lage en "hylle" 30 cm over gulvet, med sluk mot avløpsrøret, og sette vaskemaskinene oppå der?

Hm. Kreativt, men jeg er redd at det skal være fall mot sluk ... fra hele rommet ...  Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 653     0
For å være litt retrospektiv: Mureren har akkurat dratt (nei, jeg orka ikke stryke det ut selv; 0,75 kubikk betong som skal dekkes med golvbelegg...)

5581: Ferdig støpt!
Nytt vaskerom i kjelleren - Blips første (ordentlige) støpte golv - IMG_5581 (Medium).JPG - Blip
Signatur