22,806    29    2  

Jesperkatt sin vinterhage.

 189     Hordaland     0
Hei alle.  :)

Jeg fikk tak i noen digre vinduer som har sittet på en fasade i Bergen og fant ut at de kunne brukes til å bygge en vinterhage på terrassen. I flere år har vi nesten abonnert på partytelt og ble tilslutt enig med damen om at vi skulle investere litt mer og få et lunere sted å nyte ettermiddagskaffen.  :)
Vinduene er 190 x 200 cm i aluminiumsrammer og er omtrent en tomme tykke, dobbelt glass. (Ja, de er tunge.)Slik har jeg tenkt til å begynne med. Jeg har fått instrukser av byggmester hos min lokale materialleverandør om takkonstruksjon og det vil sannsynligvis bli klar plast"bølgeblikk" på taket.
Jeg har nå prøveoppsatt aluminiumsrammene som vist på tegningen med en 2x4 mellom hver ramme for å bære taket og jobber med vater og klosser for å få det riktig.
Planen er en dør på hver endevegg, der det ikke er tegnet vegg siden terrassen går rundt huset.
Signatur

   #1
 5,188     Østlandet     0
Spennende!
Jeg skal også bygge noe lignende, men har ikke kommet lenger enn til planleggingen.
Legg gjerne ut noen bilder etterhvert.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 189     Hordaland     0
Bilde av aluminuiumsrammer prøveoppsatt og lektet opp.


Meningen er å kappe toppene på 2x4 til en liten cm over rammene så kan 2stk. 2x4 på høykant ligge der og ta vekta fra taksperrene som blir 2x6

Litt usikker på festet inne ved veggen, men det ordner seg nok. :)Slik ser det ut inne ved veggen etter at jeg tok ned renne og fronten. Om jeg fester 2x6 her får jeg takhelling på 3 grader..... :(  Må nok sage av litt tak når dama ikke er hjemme.  Wink
Siste redigering: Sunday, November 10, 2013 8:51:52 PM av Jesperkatt
Jesperkatt sin vinterhage. - Prøveoppsattramme.jpg - Jesperkatt
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 189     Hordaland     0
Litt problemer med å lime inn bilder, men trur jeg har funnet det ut nå.

Var og fikk bekreftet det jeg tenkte på; å kappe av tre bord i yttertaket og få løftet nye takbjelkene 8 cm for å få litt større fall.Om jeg løfter 8 cm her vil jeg med 3.7 meter ut få omtrent 2cm mer fall på hver meter. Litt mer enn de 3 jeg har slik det er. Pappen på taket er lik den som selges idag og hvis jeg ikke treffer eksakt med høyde på nytt og gammelt, legger jeg inn en kile for å unngå skarpe kanter i overgangen.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 189     Hordaland     0
Naboen kom innom med et forslag jeg har hatt i tankene, men ikke vurdert skikkelig. Legge 2x6 opp på taket.Tenke mer på den og diskutere med plankepusheren min.
Signatur
   #5
 5,188     Østlandet     0
Det er jo en mulighet, men da må du huske på at du må tekke taket på nytt helt opp til mønet. Hvorfor trenger du så mye fall? Skal du bruke shingel?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 189     Hordaland     0

Det er jo en mulighet, men da må du huske på at du må tekke taket på nytt helt opp til mønet. Hvorfor trenger du så mye fall? Skal du bruke shingel?

Mnei... 
Hadde ikke tenkt å tekke om taket, men feste bjelkene i en plate som skal få ligge 'løst' på taket for å unngå å lage hull i shingelen som er der. Åpningene i 'bølgeplastplatene' skal få lov til å fungere som en slags ventilasjon og takrenna kan henge der den var.
Grunn: Jeg slipper å endre fasaden, (noe som sikkert vil kreve søknader til kommunen) jeg slipper å ødelegge taket, (om jeg skulle finne på å ta vekk vinterhagen en gang.) og jeg får et tak som jeg slipper å måke hver eneste gang det kommer 5cm snø.

3 grader fall er ikke mye, men det er alt jeg får med bjelkene montert slik som på bildet, under bordtaket. Sad Derfor har jeg fundert på løsninger for å få større fall og dette virker imo som et brukbart alternativ.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 189     Hordaland     0
Plankepusheren min ville ikke ha noe med dette å gjøre. Hans kunnskaper var ikke gode nok, sa han og jagde meg over til en flokk med byggmestre som hadde kontor i nærheten.

De var skeptiske til å begynne med, men skjønte etterhvert min tangegang og tegning og mente at dette var en bra løsning for å beholde taket ubesudlet av spiker og skruer. :)
Planen med å feste de på en plate likte de også. Den vil holde rett avstand mellom sperrene og vekta av alt vil holde den på plass. Litt lim mellom plate og shingel skader aldri og med reisverkvegg + dør mellom glasset og veggen på huset skal det ikke gå noen vei.

Kom hjem med en 5 meter lang 1x6 som skal bli mal til de 8 sperrene jeg trenger over vinterhagen. Smile Plankepusheren skråskjærte gjerne om jeg lagde en mal.

*kikker ut på vannrett regn og venrter en stund med å klatre opp på taket.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 189     Hordaland     0
Ok...  Selv med regn i håret er sperrer og diverse annet kommet opp på byggeplassen min. :)
Jeg måtte gå ned til 420 cm på nye taket fordi det passer med de lengste Icopalplatene som er på lager.Jeg la opp en på taket for å se om jeg hadde hatt flaks med skjæringa, men ser at takvinkelen er brattere fra veggliv og ut til takrenne noe som gjør at jeg må forandre litt på konstruksjonen. :(
Planen nå er å trekke sperrene ut så jeg får 15/20cm utstikk og havner dermed på den delen av taket med brattere fall enn der jeg målte først og skar sperrene.  Skal teste litt morgen med ulike alternativer; Skjære til kiler som passer under sperrene og finne ut hvor mye skjevt det egentlig er.
Om jeg legger hver nye sperre oppå de som er i det gamle taket trenger jeg nok ikke den plata jeg tenkte å skru fast under skråskjæringen. Om jeg får kilt opp så det flukter + litt ekstra asfaltpapp og litt asfaltlim kan vel sperrene ligge uten annet feste enn de 36x48 lektene jeg skal male hvite og skru fast på tvers og siden skru fast takplatene i. Med 50cm avstand skulle det bli 9 stk på mitt 420cm tak.

Signatur
  (trådstarter)
   #9
 189     Hordaland     1
Igår fikk jeg satt opp sperrene  :)  Litt trøblete med retningen, men laservater er en fin oppfinnelse.

Dagen gikk ellers til å male lektene jeg skal ha mellom bjelker og plasttaket. Ryktene sier at de må males hvite for å unngå at sola 'brenner' fast platene.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 189     Hordaland     0
Skrudd fast lektene idag. Det ble 8 stk med 55cm mellomrum.

Han her sto i bakken bak meg og lo hele tida.


Men jeg er fornøyd med dagen selv om det ikke er noen bilder fra plankehaugen min idag. Fikk opp dekkbordet og deler av takrenna også. Slik at det ikke renner ned i nakken min hver gang jeg går ut og inn.


Skal opp til byggbutikken imorra og hente plater og hvite pene skruer.  Smile
Signatur