5,853    13    0  

Vannbåren varme i kjeller

 141     Osloområdet     0
Hei dere,

Hadde lyst å lufte mine kjellerplaner, all input blir verdsatt!

Jeg har en uoppusset kjeller på ca 50m2 i en halvpart tomannsbolig fra 1952. Kjelleren består av et oppholdsrom på ca halvparten, og resten er jevnt fordelt på et vaskerom/bad, matbod, og et trapperom.

Resten av huset er ferdig oppusset, og blir tilfredstillende varmet opp av en Kirigamine luft/luft.

Takhøyden i kjelleren er ca 220.  Jeg skal i vinter igang med å pigge opp gulvet så dypt jeg kommer, isolere, og støpe nytt gulv.  Jeg har i prinsippet bestemt meg for å legge vannbåren varme i hele kjelleren, både pga av muligheten til egeninnsats, og investeringskostnad ift å legge elektrisk, og fleksibilitet senere.

Jeg trenger uansett ny vvb for huset, og ser for meg det enkleste er å kjøpe en kombibereder, kanskje denne?

https://www.megaflis.no/Bereder/Hoeiax_dmk_300_kombibereder.html

den kommer på salg på megaflis 2. januar til ca 13800,-

ellers ser jeg for meg at jeg trenger 3 eller 4 kurser, en til oppholdsrom og evt. trapperom, en til vaskerom og en til matbod (jeg ser for meg at denne alltid skal være av, men ser for meg at jeg blir forferdelig irritert senere hvis jeg ikke legger rør her også og bruken av rommet endrer seg over tid..)

Jeg vurderer over tid luft/vann varmepumpe, men kanskje ikke med en gang?

I oppholdsrommet er det pipeløp, og jeg skal ha inn en vedovn her, kanskje med vannkappe?

Jeg ser ikke for meg at jeg nødvendigvis skal opprettholde 22-23 grader her nede hele vinteren, men at jeg skal holde det passe varmt og heller fyre opp i ovnen hvis det er bikkjekaldt og vi skal tilbringe mye tid her nede vinterstid.

setter som sagt stor pris på input, nye ideer, etc. etc, og først og fremst om det er lurt å bestille den kombiberederen!

og sist men ikke minst, Godt nytt år!

lars

Vannbåren varme i kjeller - Book1-page-001.jpg - lars42

   #1
 1,323     Østlandet     0
Jeg synes i utgangspunktet at det høres unødvendig dyrt ut å investere i komplett gulvvarmesystem kun for 50 kvm i kjelleren.

Det er mye penger og arbeid spart om du i stedet går for luft/luft i kjelleren også.

Om det er varme i gulvet som er viktig så kan du jo gå for et mye enklere system uten bereder og varmepumpe. Du får mye strøm til å drive en enkel varmekolbe for hva bereder og varmepumpe koster.
  (trådstarter)
   #2
 141     Osloområdet     0
gulvvarme er viktig for kjelleren, synes jeg.

ja, jeg hadde egentlig sett for meg å ikke bruke varmepumpe, men jeg tenkte at i og med at jeg allikevel trenger ny bereder, var det greit å kombinere det...

er det da en elkassett jeg trenger?

lars
   #3
 1,731     Trondheim     0
Høres jo fornuftig ut med dobbelmantlet bereder når du allikevel skall bytte varmtvannstank. mulig man kan spare noen lapper gjennom billigst mulig tank + billigst varmekolbe, men installasjonen blir mere ryddig med en kombibereder.

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #4
 141     Osloområdet     0
ja, det var på mange måter det jeg så for meg...

synes jo tilbudet til Megaflis så forholdsvis greit ut...  DMK300 til 13800,- evt DMK 400 til en lapp til...

hva mer enn f.eks dette trenger jeg da?
(mulig dette er kanskje litt mer enn jeg trenger?)

http://www.topvvs.no/shop/product/gulvvarme-pakke-95-m2-betong?tm=tilbudspakker-1

denne finnes med og uten "Shuntgruppe", og selv om jeg har prøvd å lete meg frem til hva dette er, finner jeg ikke et idiotvennlig svar ...


lars
   #5
 25,356     Akershus     0
Shunt består av en termostatstyrt ventil og en sirkulasjonspumpe. Formålet er at du kan ha en høyere kjeletemperatur enn f.eks inngangstemp til gulvet.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 141     Osloområdet     0
vil jeg ha behov for det, med den dobbeltmantlede berederen jeg linket til? 

er det en fordel å ha vannet varmere i denne enn det som skal ut i gulvet?

   #7
 9,677     Kysten     0
du trenger høyere temp på tanken enn ut på sløyfene til tider. Når utetempen synker vil du ha behov for en varmebuffer fra tanken. Om tanken vil være god nok kommer an på varmebehovet/varmetapet og hvor mye isolasjon du får inn i gulvet. For meg ser det ut til at det er max 7,5kw på den delen som går til varmeanlegget. Når du har 50 m2 som skal varmes vil jeg anta at det er nok. Du trenger shunt, fordelerstokk, rør til gulv, og så ville jeg lagt inn trådløse termostater. Du trenger også tilførselrør t/r tank/fordelerstokk, ekspansjonstank og microbobleutskiller. Hvorvidt tanken egener seg for vp tilkobling hr jeg ikke sett på. Jeg ville også kjøpt en fordelerstokk med noen ekstra uttak slik at du kan gå opp i huset med noen sløyfer om det blir behob for det seinere. feks om du vil inn med vbv på eksisterende bad eller lign.

   #8
 25,356     Akershus     0
Om du trenger høyere tanktemp er avhengig av totalsystemet ditt. Den du foreslår har 15 kW effekt. Det borger for at du ikke trenger noen shunt pga bufferbehov.
Signatur
   #9
 1,323     Østlandet     0
Den pakken har alt du trenger pluss litt til.
Du trenger jo ikke rør for 95 kvm, og antagelig heller ikke fordeling for 7 kurser og 6 stk termostater.

Som nevnt over bør du vurdere en evnt utvidelse av systemet til 1. etasjen i fremtiden.
Om du ikke vil legge gulvvarmerør kan jo også viftekonvektorer være en økonomisk god løsning. Spesiellt om du fortsatt vurderer varmepumpe.

I så tilfelle er det slettes ikke dumt å kjøpe et system med noen fordelinger ekstra.

Et annet spørsmål er om du trenger romtermostater hvis du satser på varmepumpe, da du kan styre etter utetemp i stedet. Men her strides de lærde.
   #10
 9,677     Kysten     0

Om du trenger høyere tanktemp er avhengig av totalsystemet ditt. Den du foreslår har 15 kW effekt. Det borger for at du ikke trenger noen shunt pga bufferbehov.


Misforstår jeg oppsettet på tanken? For meg virker det som at varmedelen har 7,5kw.