2,783    7    0  

Bad i kjeller med en vegg mot terreng, hvordan skal veggene være?

 4     0
Hei alle!

Jeg holder på å lage et L-formet bad i kjeller med én kort vegg på 160 cm mot terreng, og har satt opp stenderverk til alle vegger i hvitt tre. På denne veggen går terrenget opp ca 200 cm på en 225 cm høy vegg. Sideveggene til badet som tilstøter ytterveggen går hhv mot nytt vaskerom og delvis oppvarmet bod (vaskerom har 98 mm isolasjon på hvite stendere med glippe mot yttervegg men uten dampsperre mens boden ikke har isolering på murveggen i det hele tatt).

Utvendig er kjellerveggen nylig drenert med 50 mm XPS på vegg med drenerende masser, 2 fiberduker og drensrør i bunn. Huset ligger på toppen av en høyde, så det er kun 5 meter ut fra kjellerveggen der terrenget ligger over gulvet i kjelleren før en skråning. Plenen har helling bort fra huset selvsagt.

Siden jeg har 50 mm XPS på utsiden og stenderverk med et par cm luftglippe mot kjellervegg tenkte jeg at jeg kunne isolere med 98 mm mineralull i min 4" stendervegg og montere 20 mm litex rett på stenderne (med spikerslag på 120 cm) men jeg ser nå at Litex IKKE anbefaler sine plater under terreng med mindre de limes rett på murvegg. Jeg har allerede laget finfint gipstak og har vannledninger som går gjennom stenderne, så har veldig lite lyst til å rive ned de hvite stenderne.

Siden veggen er kort, jeg har lite tilsig, god drenering, noe isolering utvendig og tilstøtende rom på begge sider av en kort (160 cm) vegg mot med luftglippe mot yttervegg i badet så lurer jeg på om jeg skal ta sjansen på min opprinnelige plan med isolasjon mellom stendere og litex rett på.

Gjør jeg dumt i dette? Må jeg eventuelt droppe isolasjon slik at 2/3 av isoleringen er utvendig? Må jeg rive det hvite stenderverket og erstatte med stål eller impregnerte stendere? Hva med tilstøtende vegg mot bod?

Hilsen forvirret gjør-det-selv'er som får forskjellige svar hver eneste dag...

PS: Jeg har allerede sauset inn disse stenderne med sopp- og algedreper hvis det hjelper for noe som helst...

   #1
 6     0
Med ny drenering og 50 mm XPS på utsiden er din konstruksjon med isolasjon og LItex på innsiden helt ok. Sintef anbefaler generelt der det er fare for fukt i kjellervegger at man limer Litex rett på murveggen. Din nye konstruksjon forventer jeg er fuktfri.
Med hilsen Teknisk sjef Litex Per Ole Rykkelid
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Tusen takk! Bedre svar kunne jeg ikke ønsket meg.

På tilstøtende rom har jeg henholdsvis spon og MDF på veggene. Bør jeg lage en slisse i disse veggene for å kunne lufte ut bak baderomsveggen mot kjellerveggen, eller bør jeg minimere luftsirkulasjonen? På den ene siden kan jeg få luftet ut eventuell fuktighet, men på den andre siden risikerer jeg å tilføre fuktig luft fra tilstøtende rom. Jeg tenker derfor IKKE å lage de nevnte slissene. Noen synspunkter på det?
   #3
 6     0
Hvis du tenker å ha Litex også på disse veggene, får du ikke tilført fukt fra baderomssiden. Den fuktige dampen går alltid fra varmt mot kaldt. Siden Litexplatene er 780 ganger tettere enn det som er minimums anbefaling så får du ikke fukt tilført fra badet!
Med hilsen Teknisk sjef Litex Per Ole Rykkelid
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 4     0
Takk igjen, da kjører jeg på med opprinnelig plan! Setter veldig pris på tilbakemelding fra kompetente fagfolk Smile
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Men opprinnelig plan er ikke det du engelig ble anbefalt. Det er ikke lurt å ha trestenderne inne i veggen her. Litex rett på murveggen uten bakenforliggende organisk materiale er i allefall betydelig bedre.
  (trådstarter)
   #6
 4     0
Jeg tolket det ikke på den måten, HSt:

Med ny drenering og 50 mm XPS på utsiden er din konstruksjon med isolasjon og LItex på innsiden helt ok.


Løsningen med Litex rett på vegg er den man finner hos Sintef, men poenget her er at jeg har ny og meget grundig utført drenering, isolasjon på utsiden, fall fra huset og veldig lite uteareal som faktisk kan gi innsig av vann. Så Litex rett på vegg er "etter boka", mens det er mange gode argumenter for å gå for isolasjon på innsiden selv om det ikke er teoretisk optimalt.