#11
 5     1
Vannledninger kan selvfølgelig støpes ned. I dag er kravet at det skal brukes Rør i Rør så vannledningene kan skiftes ut.
Selv om du bor veeeldig langt ut i ingenmannsland er det ikke tillatt å gjøre rørarbeider selv. Det må være autorisert rørlegger med statlige godkjennelser (ansvarsrett).
Kan du ikke legge fram bevis for at fagfolk er benyttet kan det bli veldig dyrt om noe skjer fordi forsikringsselskap ikke gir deg erstatning.
Forøvrig er det mangler lover og regler som må følges for hvordan rørene legges, dimensjonering, materialkvaliteter, koblinger og ikke minst den skriflige kvalitetsikringen.
Det er ikke for ingenting at det tar minst 5-6 år å bli rørleggermester.

Tenk deg godt om før du velger å gjøre dette selv.

   #12
 24,668     Akershus     0
Er det statlige regler, eller kommunene som stiller krav om du skal knytte deg til det kommunalet nettet? Hytteutstyrsbutikker selger gjør-det-selv i mengder?
Signatur
   #13
 677     Norge     0
Nå er ikke jeg helt stø på reglene, men man må vel ha ADK og ansvarsrett for å legge rør utvendig og koble seg til kommunens nett ?

Innvendig er det vel kun krav til ansvarsrett dersom man bygger nytt eller bryter brannskille i blokk e.l. og jeg trodde man helt fint kunne gjøre rørarbeider selv utover dette ?

Rørleggermester trenger man neppe være !
HSt
   #14
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Tilkobling til kommunalt nett er jeg enig at der må rørlegger gjøre jobben, jeg har henvist til en fylkesmann uttalelse som sier at mindre rørarbeider som ikke bryter brannskille ikke trenger rørlegger. Men bodde jeg i en blokk/sameie med mange boenheter så ville jeg la andre gjøre jobben.
   #15
 677     Norge     1
Tilkobling til kommunalt nett er jeg enig at der må rørlegger gjøre jobben


Nei, det kreves ADK1-sertifikat for slik tilkobling.
Jeg har anboret hundrevis av ganger, og er ikke rørlegger, men har fremdeles lov, det er dog nå et krav at man har noe praktisk erfaring med anleggsrørlegging for å få slikt sertifikat.
HSt
   #16
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Sorry, enda mer enig Smile

Det jeg mente var at det kunne vi ikke gjøre selv.
   #17
 5     0
Innvendig i hus skal man ha statlig godkjenelse (Sentralgodkjenning) for alle typer av rørleggerarbeide. Autorisasjon fra kommunen er mer eller mindre borte pga kravene om Sentralgodkjenning og ansversrett. Dette får man etter søknad hvor man kan fremlegge beviser, i form av kursbevis, gjennomføring av lignende arbeid osv. at man kan utføre de ulike arbeidsoppgavene.

Utvendig er det også en god del graveentreprenører som kan legge vann og avløpsledninger. De må da også ha de statlige godkjenningene.
Det er vanligvis eier av firma, daglig leder el.lign som har Sentralgodkjenningen.
Den ansatte som utfører arbeidet har ofte kun ADK sertifikat for utvendige arbeider.

Alle arbeider, både utvendig og innvendig skal meldes fra om er gjennomført til kommunen. Det er ganske mye papirer og skjemaer som må fylles ut. Spesielt viktig er det at alle firmaene som har vært involvert, f.eks. våtrom har Sentralgodkjenning. Huseieren får også alle disse papirene hvor også alle arbeidsoppgaver er dokumentert.

Det er ingen rørleggerfirmaer (som er seriøse) som vil eller tør ta på seg arbeider de ikke er sertifisert for.

Alle sertifisering og ansvarsrett kommer av at det er så mye "rart" som blir gjort. I Norge er det vannskader og strøm som er den hyppigste / største årsaken til at skader oppstår og forsikringsselskapenes største utgiftspost.
Sertifiseringer og ansvarsrett er satt i gang for at slike skader skal gå ned.

Jeg ville aldri stolt på hverken fylkesmenn, politikere eller andre som tror de vet. De har lite eller ingen peil på hva som er lov eller ikke innenfor slike områder. Teknisk avdeling i kommunen er de med mest peil. Ellers er det statlite etater innenfor dette området som er spesialistene.

Mulig jeg har feil men jeg har drevet rørleggerfirma i over 30 år og har Sentralgodkjenning i ca 125 ulike arbeisoppgaver innenfor rørlegging, vannbehandling, avløpsrensing osv osv Er nå pensjonist og det er deilig å slippe alt papirarbeid.

Ta i hvertfall ikke sjansen på å sette i gang uten å sjekke og være 100% sikker på at dere er innenfor loven og alle reglene. Den tekniske avdelingen i kommunen kan faktisk kreve at arbeidene må gjøres på nytt av sertifisert firma. Forsikringsselskapet kan nekte å utbetale om du ikke kan bevise at alt er korrekt gjennomført.




  (trådstarter)
   #18
 74     0


Selv om du bor veeeldig langt ut i ingenmannsland er det ikke tillatt å gjøre rørarbeider selv. Det må være autorisert rørlegger med statlige godkjennelser (ansvarsrett).


Kan du henvise til forskrifter hvor dette står? Jeg har prøvd å søke litt uten å finne noe.
HSt
   #19
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg pleier ikke å poste svar når jeg ser at noen tydeligvis har funnet referanser på at verden er anderledes enn jeg tror, men jeg har også tråkket uti det noen ganger så "i farta" skal ha seg unskyldt :

Her er linken til tråden med linkene til veiledningen :

http://www.byggebolig.no/valg-av-energikilde/vannbaren-varme-er-det-verdt-investeringen/175

Så for å oppsummere det er ikke ulovlig. At forsikring selskapene er litt gretne stemmer og i sameier og borettslag er det deres regler som gjelder.
   #20
 677     Norge     0
Nå skal det vel sies at for en del år siden måtte man ha autorisasjon for det aller meste, enten det var ute, inne eller andre steder.

Jeg er gammel nok til å ha vært "autorisert maskinentreprenør" i ungdommen, før man i stedet gikk over til å betale BE (nå DIBK) hvert år for å inneha sentral godkjenning.

Så var det jo for bare noen år siden en innstramming i regelverket rundt våtrom, hvor rørlegger ble nesten påbudt for de fleste arbeider, heldigvis varte ikke den ordningen særlig lenge, og nå er det så vidt jeg vet temmelig fritt frem, unntatt ved nybygg og brudd på branncelle osv.