#21
 294     0
Kommer ingen vei!!


Osram sier ikke at det er dritt...  mulig at de mener 12V er bedre MEN kaller det ikke dritt... Wink



Slike kommentarer er bare morsomme..

Uansett, man blir aldri enig og man får OFTE de svarene man vil..

jeg har montert 230V spotter til flere 100 kunder og har ikke fått 1 eneste klage. da er det bra nok for meg!!!  har også 230v spotter.  Og den fryden det er å montere kontra 12V er verdt alt!!  8)

Jeg mener det er "ufagmessig" å montere 12V jeg...   

Hvis din mann sier det er ufagmessig å montere 230V har han et problem! det mener jeg, vi er i 2008 ikke 1998 lengre Wink
Signatur

   #22
 294     0
Men hvis din mann jobber der har han første hånds erfaring!

kan han utdype HVORFOR??

Det er meningsløst at vi som monterer dette skal synse og forsvare det vi liker best Smile
Signatur
   #23
 1,292     Ålesund     0

Klart folk ikke klager-folk vet jo ikke bedre.. Når du som fagmann anbefaler noe, så regner de jo med at du vet hva du snakker om. Synd da, for kundene dine, at du er mere opptatt av å slippe å bytte trafoer på garanti en sjelden, sjelden gang, istedet for å selge kunden et mye bedre produkt....
   #24
 1,292     Ålesund     0
Svantekiller:
Synsing og synsing... Jeg la ut forklaringen til osram lengre oppe, og synes selv ihvertfall at den ikke var så usaklig... Eneste argument jeg har fått tilbake er at ved 230V slipper en trafoen.. Er der flere argument for 230V da...?


En 12V spot pære er mye enklere å lage enn en 230V spot pære. På grunn av lavere spenning klarer de å lage glødetråden mindre, og da får en mye jevnere, og dermed finere lys enn med en 230V spot-pære. En 230V pære blir også mye varmere enn en 12V pære, noe som gjør at pæren får mye kortere levetid. Og når pæren blir varmere, så stiger også temperaturen i spot kassen, og dermed øker også faren for kondens.
Hva elektrikeren anbefaler varierer fra elektriker til elektriker, men har man skikkelige trafoer så varer de lenge i dag. Ingen trafoer varer "evig", men spør du meg så er det mye bedre å bytte en trafo med mange års mellomrom enn å bytte pærer i ett sett. Jeg laget til noen 12V spotter hos foreldrene mine for 6-7 år siden. De står på fra de kommer fra jobb til de legger seg, og der har de ennå ikke byttet pærer. Vi bruker KUN 12V spotter på jobb, og det er IKKE uten grunn!! ;)

Dimmer man en spot-pære 10-20% (husker ikke nøyaktig hvor mye, men det er ikke store forskjellen ifra fullt), så dobler du levetiden på den. Ihvertfall på 12V, vet ikke om det er samme forholdet på 230V da jeg så godt som aldri er borti det...
   #25
 21,481     Enebolig     0
Jaja, jeg får engasjere meg litt så Svante ikke blir helt alene.

230v er billigere i innkjøp og montasje.
De gir et varmere (koseligere) lys, noe som ofte er ønskelig i feks stue.
Man slipper et problem med trafo som ryker.
12v KAN gi problemer ved lange strekk fra trafo.

Å si at det KUN er fordeler med 12v fremfor 230v er derfor ikke sant.

Og å si at de som velger 230v ikke har faglig grunnlag er jo å drite i buksa når mangfoldige elektrikere anbefaler dette. Vi snakker tross alt med kundene, og ofte har vi det installert i eget hjem.

Hvis jeg mente at 12v var det beste valget, så hadde jeg ikke bare anbefalt det til kunder. Jeg hadde også installert det i mitt eget hjem.
   #26
 52     0
Svantekiller:

Du må lese innleggene skikkelig før du skriver svar, og jeg tror du blander svarene fra de ulike personene.

Jeg har aldri hevdet at Osram går ut og sier at 230v er "noe dritt" - selvfølgelig ikke.
Jeg sier at Osram ser MANGE fordeler ved 12v downlights, og svært får fordeler ved 230v. Hvorfor kan du selv lese i innlegget til 523iA.

Jeg leser også at noen fortsatt hevder at 230v ikke blir varmere enn en 12v pære.
Dette er reinspikka tøvprat. Laboratorietester utført i regi av Osram viser at en 12v pære har en lavere temteratur enn 230v!  Så enkelt er det. Da snakker vi om temperatur i selve pæren, varmen som reflekteres opp/ned og følgelig i selve plastkassen over downlighten.

Osram har valgt å ordlegge seg slik:
Vi kan ikke se noen grunner til å montere 230v downlights, og anbefaler 12v.

Jeg må driste meg til å spørre: Når var dere sist på en faglig oppdatering om belysning og belysningskilder hos Osram? Dette inngår i kursmateriellet de siste 2-3 årene.

Anbefalingen fra de som produserer dette er helt klar: 12v er å foretrekke ut fraen teknisk løsningsperspektiv.  At 230v er raskere og montere og koster noe mindre er uten betydning i det lange løp.
   #27
 1,292     Ålesund     0
Og når det gjelder trafoer.. Der er det store forskjeller.. Der er helt sikkert andre som har tilsvarende, men i alle fall hos Gira (eller micromatic, som den norske importøren heter) så "snakker" dimmer og trafo med hverandre, slik at hvis der oppstår en feil i trafoen, så kutter dimmeren strømmen til trafoen.. Da unngår man at trafoen kan smelte, selv om det er utrolig sjelden dette skjer..
Jeg har vert borti at dimmeren har kuttet strømmen slik et par ganger, og jeg har skrudd opp en god del slike trafoer; det er med andre ord sjelden de går..
Og for å unngå misforståelser: det er sikkert andre merker som har tilsvarende system, men jeg tok nå Gira som et eksempel.

Det er i alle fall mye bedre trafoer som blir lagd i dag, enn for noen år siden, selv om ingenting varer evig nå heller... 

   #28
 21,481     Enebolig     0
Osram har selvfølgelig peil i forhold til laboratoretester ol de.

Men sett at en elektriker ser hvordan de forskjellige systemene funker. Trenger han da Osram til å fortelle han hvor skapet skal stå?

Jeg gidder ikke å mase om hva som er best lenger. Men som sagt, så hadde jeg aldri intallert noe annet enn noe som funker bra når det kommer til mitt eget hjem. Derfor har jeg egentlig ingen soleklar favoritt, men synes 230v er greit.

Ved å dimme ned noen få pros fra full guffe øker man levetiden til pærene betraktlig.

Og uansett folkens, man blir ikke blakk av å skifte noen lyskilder med mindre man er i en veldig uvanlig situasjon.
   #29
 294     0

Svantekiller:

Du må lese innleggene skikkelig før du skriver svar, og jeg tror du blander svarene fra de ulike personene.


Jeg vet det Wink Er litt for impulsiv og det er så mange ord i hodet mitt at jeg ikke klarer å få ned en setning.. Så jeg beklager mine utspill. Det er for dumt av meg..

Osram har valgt å ordlegge seg slik:
Vi kan ikke se noen grunner til å montere 230v downlights, og anbefaler 12v.

Det Får stå for Osram sin regning. Jeg er uenig!



Jeg må driste meg til å spørre: Når var dere sist på en faglig oppdatering om belysning og belysningskilder hos Osram? Dette inngår i kursmateriellet de siste 2-3 årene.


Aldri! Vi bruker ikke Osram.


Å så videre..  Egentlig en dum "krangel" da vi står langt fra hverandre MEN litt morsomt å dele erfaringer og synspunkter, noe alle vokser på.

Varme utvikling i pæren er et problem fordi?? Vi monterer "cool beam" pærer som ikke har noen varme oppover. Jeg ser ikke dette problemet. Begge pærene skaper nok varme ved feil bruk hvem som blir varmest er egentlig ikke noe viktig.

Jeg mener videre at en 12V installasjon fordyrer anlegget unødig, da en 230V pære lager et pent lys til "brukslys" altså opplysning av stue, bad, gang, kjøkken OSV...    jeg har idag sammenlignet litt og jeg kan ikke se "forskjellen" mulig jeg ikke har det som trengs.. Men slik er jeg..

Men til spesial belysning altså "Pynte belysning" til planter, veggmalerier etc ligger 12V et hode foran..

Minus med 12V er og forblir trafoen.. Ikke bare at den ryker ( noe den gjør OFTE ) Ikke si feil bruk! eller feil type tro meg det er testet ( osram sine også )

Videre er det lengdene på kablene. på en stue har vi 120cm som standard mellom og dette betyr lange strekk som betyr trøbbel!! Faktisk store problemer..

Videre og dette er det viktigste punktet. Mulig den grunnen som gjør meg til Anti Wink 12V  I den kassen trafoen ligger blir det en vase med ledninger som har en tendens til å komme i kontakt med pæren slik er det bare.. og dette er IKKE heldig. Har sett så mange skrekk scenarioer..

Dette er synspunkter fra en som har montert 12V og 230V spotter i 8 år...


Men å kalle meg ufaglig og slikt mener jeg er dumt.. For slikt liker jeg ikke!!

2 innlegg til så er jeg ferdig med denne tråden! den skaper bare uro og sinne. Slikt trenger vi ikke Smile Vi er ikke enige og ikke noen av oss kommer til å snu!!

Signatur
   #30
 41     Oppegård     1
Nå må dere høre etter. DET BLIR IKKE KONDENS AV DOWNLIGHTS ELLER VARME. Kondens skjer når fuktig luft treffer en kald flate som holder en temperatur under duggpunktet. Det alle her sier om varme er feil. Varme skaper ikke kondens, men varm luft kan holde på mer vann en kald luft. derfor vil en evt luftlekkasje rundt en downlight skape en luftsrøm med varm fuktig luft utover i konstruksjonen.  Det som er kritisk er selve luftlekkasjen. Hadde det vært helt tett mellom downlight kassen og plasten, samt evt gjennomføringer i kassen vil du aldri få kondens der.

Nå må vi slutte å si at varme blir til kondens.

mvh Tom Robert Sletta
Signatur