#33
 705     Vestlandet     0
Flott hus! Noen hjørnebord i den stilen ville jeg absolutt gått for. Siden dere ikke har søyler gir det et veldig herskapelig preg. Dørene likte jeg også. Dobbel inngangsdør synes jeg er obligatorisk når man bygger herskapelig hus.  Smile
  (trådstarter)
   #34
 598     Vestlandet     0
takk for det. har faktisk byttet ut lofot døra, da jeg synes det blir litt mye glass i denne. nå er det vedlagte som er nr 1  :)
leeds1979: herskapelig stil på vestlandet - enkel med frosting.jpg - leeds1979
leeds1979: herskapelig stil på vestlandet - dobbel med frosting.jpg - leeds1979
  (trådstarter)
   #35
 598     Vestlandet     0
vi håper å få søknad inn i nærmeste fremtid, og det meste er i nærheten av på plass...

jeg får en del meldinger om pris på dette huset, og kan grovt sette opp litt her.

grunnarbeid                              700k
ringmur og plate med radon    150k
ferdig hus utvendig, isolert og
trykktestet, alle innervegger
satt opp. søk og rigg. All
material/plater inne ex dører
og vinduer.                              1800k
Dører og vinduer                      360k
Trapper                                    95k 
Ventilasjon og pipe, ex peis    200k                 
Elektro                                    185k
Rør ink VBV med L/V pumpe    320k
kjøkken, bad, tapet og gulv    500k

det kommer til ca 4,3 mill. og en m2 pris på litt over 13k.
i tillegg til dette skal vi ha inn maler for å sparkle og male alle himlinger, samt en snekker på listing.
om vi har råd, så blir vinduene på taket som på tegningen, ellers blir det vlux. dette er ikke i budsjettet ennå.
interiør vil jo også stige litt.....

håper å kunne knipe litt på grunnarbeidet. ny runde med de i disse dager.
   #36
 373     Hordaland     0
Veldig fint hus! Klart inspirert av ny-klassisimen (Det Nye Norge som den også kalles) som "dominerte" fra ca. 1905-1940 i på Større hus i Norge. Her vest igjen inspirert av Bergens-klassismen fra 1780-1800 som igjen var den lokale arten av klassisismen fra samme tid... Du skjønner sikkert.

Når det gjelder valg av kledning på et så "klassisk" objekt tror jeg du kan møte motstand fra byggesaksavdling. Sier kan. Boliger som skal gjenspeile en stilretning kan en risikere å møte motstand mot på basis av tradisjon og historikk. Og den klare årsaken er at det er ikke tradisjon for stående kledning i Vest. Av åpenbare årsaker...

Du skriver tidlig i tråden at: "Etter mye investigering på området har jeg kommet frem til at med dagens etterbehandlings produkter burde man klare å unngå at huset "råtner på rot" uansett hva man velger, så spørsmålet her er egentlig hva man synes er estetisk finest."

Dette stemmer dessverre ikke. Jo, endel gir lange garantier på sine produkter, men de fleste er basert på en feilfri utførelse i riktig vær utført av en mesterbedrift. Så legger du inn 150-200.000 ekstra i budsjettet ditt for å sikre deg her (i 12 år) så er du et stykke på vei.

  Og at produktene er blitt så mye bedre er også et stridsspørsmål. I fuktig klima viser det seg at de aller fleste moderne produkter har sin begrensning.  Tester viser også dette. Da ser jeg bort fra tester utført i Nordmarka eller Hedmark. Virkelige tester langs kysten viser at nye malingstyper slipper vannet inn under malingsskiktet når det hardner og sprekker på utsatte plasser. Fordi kun grunningsskiktet består av hovedvekt olje slipper vann inn i kledning. Tidligere enn med alkydoljemaling. Som i sin tur mattes ned fortere. Så ikke noe er ideelt.  Dvs. koker du nederste meteren av hvert bord i olje et par dager vil det nok vare.  I tillegg til å gå på skogen og velge de beste trærne selv.  ;D  Moderne "impregneringer" er ikke gode nok.

Å sette opp stående kledning i fuktig klima påskynder råte eller fuktproblemer. Derfor er det kun yttert sjeldent brukt her vest langs kysten.  Der en tradisjonelt har villet bryte og samtidig gjøre det enkelt å kun skifte nederste del er ved bruk av høyt vannbord (delebord) for å bryte av (ofte en meter oppe på kledning) gjerne med sukkerbitkantbord under, bruk av speil eller dekor under. Det kan jeg ikke si jeg har sett eksempler på i klassisismen av "nyere dato" men det var mye brukt i sveitserstil og jugend.  Av en praktisk grunn like mye som for dekorasjon. Finner du et bilde av Troldhaugen i Bergen eller Villa Fjeldhaug, Øyestad utenfor Arendal så ser du hva jeg mener.  Klassisk stil har mer nedtonede klassiske detaljer en overnevnte, og det reine uttrykket forsterkes oftest av at de males helhvite. Som er enda mer upraktisk her vest ift. bruk av stående kledning. Fordi soloppvarming blir mye mindre enn på en mørk vegg, og sopp får dermed lettere feste.



Skal du bygge klassisk med detaljer fra epoken anbefaler jeg en feltdag på Gamle Bergen og boka Gamle Trehus (ISBN 82-00-21389-7) for inspirasjon.  Og skal en bygge klassisk her vest er det liggende kledning som gjelder. Like mye som det er stående som er tingen på østpå. Spesielt i indre strøk. Av åpenbare klimatiske årsaker.  :)

Ikke ment som kritikk, for jeg også liker uttrykket stående kledning gir, men det er og blir feil her vest. Har selv vært med og skåret nederste råtne meter av, lektet ut og kledd opp med liggende (I Bergsdalen 400 m.o.h.(!)). Noe som sjeldent blir pent uttrykksmessig.

Kan jeg spørre hvor dere bygger (PM?)  Kjempefint blir det. Enten kledning står eller ligger.  ;)

Eksempel fra "deling" (sveitserstil) under;
leeds1979: herskapelig stil på vestlandet - skann0016.jpg - ADAV
leeds1979: herskapelig stil på vestlandet - skann0019.jpg - ADAV
Signatur
  (trådstarter)
   #37
 598     Vestlandet     0
Takk for flott, gjennomtenkt innlegg ADAV.

Vi kommer nok på tross av dette til å "ta sjangsen" på å gå for stående kledning.
Det dukker opp flere og flere hus med stående kledning også på vestlandet. Men jeg tror dette er en diskusjon man aldri blir enige om.

En ting jeg kom til å tenke på men ikke har dekning for er;
fra gammelt av var det liggende kledning på huset, men stående på låve og uthus. Dette fungerte fint, da der er bedre lufting på denne type bygninger.
Slik har det jo også blitt på et nybygg kontra et 100 pr gammelt vånings hus? Det er bedre lufting enn et 100 år gammelt hus.

  (trådstarter)
   #38
 598     Vestlandet     0
Vi skal ha et karnapp med balkong oppå på sydsiden av huset.
Her har byggherren anbefalt at man går for en løsning med Protan tak.
Har ikke peiling på pris på dette, men blir fakturert 26500 u mva for knappe 10m2.

Er det normalt med over 3000 pr m2 for dette?

Finnes det evt andre produkter man kunne gå for?
  (trådstarter)
   #39
 598     Vestlandet     0
Whoop whoop!!

nytt anbud på graving og grunnarbeid. pris på halvparten av tidligere budsjetert. i like  ;D