2,353    9    4  

Ansvarsrett i tek10-hus.

 1,505     0
Sitter med husplaner og tenkte å leie folk på grunnarbeid, rør og råbygg. Mao ta grunnmur, elektro, ventilasjon og innredning selv. Og våtrom over gulv. Med våtromsplater. Med elektrikerutdanning og en god del praktisk innsikt.

Er jeg garantert trøbbel? Umulig å få ansvarsrett uten rett utdanning? Hva er folks erfaringer?
Signatur

   #1
 352     0
vi har gjort isolering/radonsperre på grunnmuren samt ventilasjon og elektrobiten. Skal montere gulv/innredning/kjøkken selv når snekkerne er ferdig samt svigerfar ferdig å male.
med en nyfødt, en toåring og en kone hjemme har dette vært mer en nok for vår del.
Tenk litt på det også før du begir deg ut i prosjektet.
trodde grunnmur kunne søkes om dersom man bruker ett ferdigsystem? Våtrom tror jeg fagfolk må ta membranen på. På ventilasjon hadde vi firma som sto for ansvarsretten men installert alt selv. Mulig systemair/flexit kan gjøre det?
Men lykke til med husbygging:)
Signatur
   #2
 2,018     Strømmen     0
Du har vært med siden krigen Grønningen, og sett tråder der man bygger
ned i kr 8000,-, pr kvadratmeter... ser du sirkler inn forskjellige vinklinger,
for å komme ned i pris...
Ansvarsrett kan kjøpes... men da er det i praksis du som er ansvarlig..
Få en hustegner til å tegne, og stå som ansvarlig søker... koster kr 25-50"...
Stykk opp bygget... kjøp alt materiell selv...
Snekker setter opp råbygg 110 m2.. to etasjer...enkelt bygg... for kr 300"...
Så kan du se hva du orker å gjøre selv...
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 1,505     0
Har INGEN intensjon å konkurrere om m2-pris med f.eks. aktiv.. Men har et mål om å bygge 170m2, innrede 130m2 i første omgang og få til dette under 2mill... Og da MÅ jeg ofre året har jeg en mistanke om Wink Men det er jo steike umulig å få til om det ikke er realistisk å få ansvarsrett. Derfor spør jeg om erfaringer så jeg har en pekepinn før jeg spør kommunen.
Signatur
   #4
 1,463     Harstad     0
Dersom du kan synliggjøre at du har kompetanse og erfaring (evt. utdanning) på enebolig vil du bli godkjent som selvbygger. Koster noen lapper å få denne godkjenningen. Det vil jo brukes skjønn i hver enkelt sak, men vil tro at det ikke skal være noe problem.
Signatur
   #5
 129     1
Hei Grønning.

Min bakgrunn: Akademiker, men ikke bortreist med tanke på praktisk arbeid. Jobb: Primært dagtid, men mye kveldsjobbing og helgevakt.

Jeg har gjort det kunststykket å ta store mengder av arbeidet på 165m2 x 3 etasjer(inkl. kjeller),-vi er i sluttfasen som er fantastisk lang i seg selv med akkurat samme situasjon på hjemmebane som PassivPluss angir.

Budsjett: Sprengt. Endelig m2-pris ikke avgjort, men kanskje 14000kr/m2 med høy standard på det meste. Vi valgte ikke komplett smarthusløsning, det tror jeg at jeg vil sove godt med. Garasje venter vi med.

Her er det jeg (og familien har gjort):

Forberedelse grunnmur. Røropplegg ble lagt opp av bror som rørlegger i ferdig komprimert byggegrop. Lokal ansvarsrett rør: U.t. som selvbygger med bakgrunn i tilgang på kompetent personell i nær krets. Dette ble gjort mye lettere med ansvarlig søker som tok det formelle.

Vegger grunnmur. Deretter ble kjellerens yttervegger og noen innervegger satt opp i henholdsvis Jackon 350(10cm xps+15cm betongkjerne+10cm xps) og Jackon 200(5+10+5) før vi fikk store mengder sement levert med pumpebil. Dette systemet er gull mtp hurtighet og isolasjonsverdi(2-3 arbeidere i 4 LANGE dager på 165m2, vi burde regnet 10 dager for å ha god tid). Ansvarsrett: U.t. som selvbygger med bakgrunn i LECAs selvbyggerkurs.

Etasjeskille kjeller/1.etasje: Jeg tok egne mål og fikk levert Spenncon hulldekkeelementer 265mm for godkjent etasjeskille og strekk opp til 11m(?) med angitt tykkelse. OBS. Her er det STORE penger å spare på å sjekke pris. Dette kostet noe mer enn forskaling og støp av etasjeskille, men det var arbeidsbesparende for meg og en slipper bærevegger i kjeller(jeg la inn støpt vegg under store punktbelastninger fra overliggende etasjer. NB. Dette medfører sannsynligvis behov for avretting. Ansvarsrett: Dette ble gjort gjennom byggmester som da tok ansvaret for selve etasjeskillet.

Tømrerarbeid: Tett hus ved byggmester(BM). Vi har hatt en god dialog, her har jeg tatt det meste av isoleringen selv. Plastingen ble tatt av BM da det rett og slett går litt for mye tid om en ikke er flere om jobben. Lektingen ble tatt av meg for det aller meste. En del lettvegger og gipsarbeid ble tatt av meg, men det meste av takgipsen stod BM for. Denne posten har gitt meg en del hodebry, men også best mulighet til å korrigere ikke optimale løsninger tidlig i prosessen. Ansvarsrett: BM.

Sentralstøvsuger: Dette kjøpte jeg på nett og monterte selv. Det ble noe dyrere da jeg ikke valgte standardløsninger(flere punkter inkl. feieluke til kjøkken, kraftig støvsuger).

Sparkling og innvendig maling: Jeg begynte på det selv med noe hjelp, men konklusjonen ble for mye tid og for liten besparelse. Mitt råd er at du skaffer deg noen med pålitelige referanser og betaler for ihvertfall sparkling og grunning.

Røropplegg som nevnt over:  Denne posten har gitt meg MYE mer kontroll over rørføringer og potensielle nedkassinger samt at jeg har endt opp med en del flere våtrom...Dette inkluderer også kontroll over vannbåren varme og ovn med vannkappe. Ansvarsrett som nevnt over(selvbygger).

Elektrikerarbeid: Noe tilrettelegging fra u.t. side. Fastpris. Ansvarsrett: Elektrikerfirma med godkjent montør.

Ventilasjonsanlegg: Dette kan du gjøre selv så lenge anlegget prosjekteres av noen som kan oppgi godkjent aggregat(varmegjenvinning). Dette sparer en kanskje en god del på, men jeg valgte fastpris på ferdig installert anlegg. OBS. Vær føre var og delta i utformingen av best mulig trasé for ventilasjonssrør for å unngå nedkassinger. Ansvarsrett: Ventilasjonsfirma eller BM.

Våtrom: Rør, se over. Fall prosjekteres av ansvarlig søker/arkitekt etter mål fra meg. Prosjekteringen kontrolleres av uavhengig kontrollør(UK). Fall støpes. Fallet kontrolleres av UK. Vi har valgt sveisemembran over støp hvor vi skal ha flis. Gulvbelegg(godkjent som membran) på vaskerom. Membran og gulvbelegg kontrolleres av UK, da skal ansvarsrett ligge på firma som har lagt membran. UK kan også godkjenne korrekt utført smøremembran, men dette er ikke en løsning jeg ønsker i mitt hus. Etter dette er ansvarsrettene i orden og du kan da legge flis selv.

Generelle tips:

Vinduer/dører. Hvis du har en ok BM så kan du ende på en god pris ved å kjøpe vinduer/dører med BM-rabatt. Hvis du vil ha en pekepinn på hva vinduene BØR koste så kan du forhøre deg med f.eks. Windoornet eller lignende. Dette hjalp meg veldig til å luke ut noen meget dyre totaltilbud fra byggefirma.

Verktøy. Sett av en god slump til riktig verktøy. Kjøp skikkelig verktøy med en gang. Du sparer deg for tid og hodepine. Et hus er et stort prosjekt og det kan forsvare noen titalls tusen i riktig verktøy for at jobben gjøres best og raskest mulig. Jeg har etterhvert kjøpt: - Gjæring/kappsag(jeg ønsket Festool, men fornuften fikk meg til å velge Makita til ca. 3000kr, da bytter jeg heller blad på finarbeid).
- Dykksag(blir nok hyppigere brukt ved innredningsarbeide i garderobe osv., men kun lett bruk foreløpig)
- Stikksag(jeg har prøvd både billig og blå Bosch,-det er verdt prisforskjellen for meg)
- Multikutter, kan brukes til alt. Jeg valgte Fein.
- Batteridrill(jeg har en billig og lett samt en kraftigere, dyrere modell for hullsag)
- Slagbor(her har vi en kraftig Kango for det verste av boring og noen mindre driller med ledning for små hull)
- Avstandslaser med vater fom grunnmur, men her kommer du langt med målebånd. Evt. linjelaser til f.eks. flislegging.
- Div. snekkerverktøy som du skjønner du trenger etterhvert. Husk godt hørselvern(evt. med radio) og gode vernebriller. Jeg har også en skjerm i klar plast som jeg brukte ved isolering, da slapp jeg dugg ved samtidig bruk av maske.
Tid: Vær realistisk med forventet tidsbruk, ting tar leger tid enn det du ønsker de skal ta.
Selskap: Etter snart 2 år som selvbygger kan jeg skrive under på at det er vesentlig lettere å jobbe med en venn/hjelpemann enn mutters alene. Få deg en robust radio.
Å være prisbevisst: Vær bevisst på pengebruken, men ikke spar på ting du kommer til å angre på. Vi valgte f.eks. vannbåren varme for antatt bedre komfort. Se etter tilbud. Vi kjøpte et flott utstillingskjøkken til 35% av veiledende pris(Finn), da var det bare å leie lastebil og hente alt hjem.

 
WF
   #6
 575     Haugesund     1
Jeg holder på å bygge nå etter TEK10. Jeg er utdannet Automatiker.
Jeg har ansvarsrett for alle fag og roller selv.
Både ansvarlig søker, utførende og kontrollerende. Har ansvar for absolutt alt, sprenging/graving, støping, basseng, tømmer, ventilasjon og rørleggerarbeid.

Jeg kunne egentlig lite om byggereglene når jeg startet, og det gikk ca 2 måneder med lesing frem og tilbake mellom plan og bygningsloven og TEK10.
Men plutselig ble ting veldig klart, og ganske oversiktlig/enkelt.
Tilgang til Byggforskserien er også til veldig stor hjelp.

Du trenger egentlig ikke ha verken utdanning eller erfaring, det som betyr noe er at du kan overbevise kommunen om at det blir bygget i henhold til regelverket likevel.

Jeg må ha ekstern kontroll fra et rørleggerfirma på baderom, de skal kun sjekke at sluk og membran er av godkjent fabrikat og passer sammen + at lekkasjevann fra f.eks. innbygd sisterne føres ut på gulvet.
Jeg må også få trykktestet huset (sjekke dampsperren) av eksterne.

At jeg er ansvrlig for alt betyr ikke at jeg gjør absolutt alt selv, men det er jeg som skal gå god for firmaene som jobber hos meg. Mange firmaer slurver, det er utrolig mange som ikke følger boken.
De fleste som arbeider i et firma har lært den praktiske delen av jobben fra de som jobber der, det er ikke mange som har lest seg opp på de faktiske reglene og anbefalte løsninger.

Ta f.eks. vindsikring/forankring. Flere tømrere bruker samme antall forankringer og avstander om det er en eller to etasjer, om det er lang eller kortvegg og om huset står her eller der. Gjerne betongskruer som kun holder 1KN. og kun annenhver stender (1,20m)
Men går en inn og slår opp tabellen finner man ut at med 1 etasje hus må man ha bedre vindsikring enn 2 etasjer, dette pga lavere vekt på veggene. Veggene som ikke tar last fra taket skal også sikres bedre enn de som har last fra taket. Slår man opp på aktuell vindlast i omrdådet og velger korrekt hus må man kanskje sette M12 ekspansjonsbolter som holder 10KN hver 60cm på de verste stedene.

Hadde alle bygget etter tabellene og anbefalingene til SINTEF hadde man ikke sett tak som blåser av på nyhetene.

Jeg trodde byggereglene i norge var helt på trynet og alt for firkantet,
helt til jeg satte meg inn i dem.
Nå synes jeg TEK10 er helt genial. Og veldig fleksibel.
Det mange ikke vet og som overasket meg var at du f.eks. kan bygge et mye dårligere isolert hus dersom du f.eks. setter solfangere på taket eller installerer varmepumpe.

Fra godkjent byggesøknad: Tror denne listen normalt pleier å være lenger Smile hehe
Ansvarsrett i tek10-hus. -  - President Grønning
   #7
 2,018     Strømmen     1
Har INGEN intensjon å konkurrere om m2-pris med f.eks. aktiv.. Men har et mål om å bygge 170m2, innrede 130m2 i første omgang og få til dette under 2mill... Og da MÅ jeg ofre året har jeg en mistanke om Wink Men det er jo steike umulig å få til om det ikke er realistisk å få ansvarsrett. Derfor spør jeg om erfaringer så jeg har en pekepinn før jeg spør kommunen.

For å søke lokal ansvarsrett, må du synliggjøre/dokumentere, med utdannelse
eller referanseprosjekter, at du innehar rett kompetanse, normalt ikke helt enkelt..
Signatur

WF
   #8
 575     Haugesund     1
Fra Byggesaksforeskriften SAK10 §6-8 (veiledning)  (Klippet og limt litt)
Mange ønsker å være selvbygger. Stortinget har fastslått at det er lov å være selvbygger i Norge. ...
Hvem som helst kan selv søke om å stå ansvarlig for byggearbeider på egen enebolig eller fritidseiendom.
Byggearbeidet må være av liten kompleksitet og vanskelighetsgrad (tiltaksklasse 1) og gjelder funksjonene
ansvarlig søker, prosjekterende og utførende.Vilkårene er at det dreier seg om boligbygning til selvbyggers eget bruk …
At selvbygger overfor kommunen søker om personlig ansvarsrett innenfor alle funksjoner, innebærer ikke at han må utføre samtlige arbeidsoppgaver selv. Forskriften er ikke til hinder for at selvbyggeren henter inn kompetanse på områder han selv ikke behersker. Forutsetningen er at selvbygger sannsynliggjør at arbeidet vil bli utført i samsvar med plan- og bygningsloven og underliggende regelverk. Kommunen kan gi personlig godkjenning for alle ansvarsroller, uten hensyn til kravene om kvalifikasjoner og system.
Det vesentlige er at arbeidsoppgavene blir gjennomført i henhold til regelverket.

(altså ikke direkte basert på selvbyggers utdanning/erfaring)
Det skal egentlig ikke være noe problem så lenge du kan utføre eller kontrollere det som skal gjøres. Men det hjelper jo selvfølgelig på med erfaring og referanse til tidligere ting.
har man ikke lest seg opp og ikke kjenner regelverket er det nok mye verre, og det bør det jo være også.

For å bli ansvarlig søker kan en f.eks. legge ved en tidligere byggesak som referanse.
Jeg hadde ikke dette, aldri gjort det før. Så jeg beskrev søknadsprosessen fra start til slutt/ferdigmelding, og på den måten overbeviste kommunen om at jeg kjente plan og bygningsloven godt nok.

Jeg sier ikke at det er enkelt å få ansvarsrett selv, det krever at en setter seg skikkelig inn og faktisk detaljplanlegger mye av konstruksjonen før man bygger.
Men det er ikke umulig.
  (trådstarter)
   #9
 1,505     0
Tusen takk for utfyllende svar WF! Du gir håp Cool

Takk også til Akuno! Prosjektet blir av vesentlig enklere art enn det du har gjennomført.
Siste redigering: Tuesday, February 24, 2015 6:52:14 PM av President Grønning
Signatur