HSt
   #11
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ja det er Danmark jeg har sett. Bygger garasje i midt-norge så må bli Sverige i så fall. Men Frodes kan kanskje ta en Danmarks tur Smile

   #12
 5,569     0
Lønner seg å ta med en Weber-grill fra Danmark samtidig. Mye å spare. Hvis man likevel skal ned og kjøpe gips, mener jeg. Da skal jeg ikke avspore tråden enda mer Smile

TS: Angående om det er "noko meir du bør veta", så er det viktig at underlaget er skikkelig. Gipsen skal som sagt understøttes langs alle kanter + midt på, og gips er ganske følsom for underlaget. Skeivhet og unøyaktighet (avstand mellom stendere, f.eks.) kan gjøre jobben vanskelig. Fordelen med gips, slik jeg ser det, er imidlertid at den er ganske lett å jobbe med, og det meste er mulig å jukse til og få fint.

Enig med Cheffen ang sjekk av kantene når du kjøper, og forsiktig transport/innbæring. Kantene er ikke spesielt sterke, og dersom man får en rift i papiret midt på en plate (der man normalt ikke ville sparklet, kan det bli litt jobb å få det fint.

Pass også på at du legger skjøtene riktig iht instruksen: Skjøtene skal ikke gå i forlengelsen av dør/vinduskarmer, selv om det er enklest å legge den der. Da sprekker det.

Verktøy: Tapetkniv og rettholt for kutting. Gipsskruer og batteridrill. Gipsraspe kan være en fordel å bruke dersom du må kappe plater ukurant (f.eks. mot vinduer/dører). Når du skal legge i tak, er gipsheis en fordel (ellers har du ikke mulighet til å gjøre dette alene, dersom det er planen).

Dersom du planlegger listeløst, ta hensyn til det fra starten av.
  (trådstarter)
   #13
 2,984     Vestlandet     0
Mykje læring her. Takker for avar.

Det eg har sett av fibergips var 2,5-3x prisen av standard gips. Når det er doble prisen, vert det fort meir aktuelt nokre stader.

Då ser det ut til at gipsplatef kan kjøpast kvar som helst og brukast. Det same med sparkel, så lenge ein brukar finsparkel l skøyter.

Utvendige hjørner vert forsterka med metallist som ein sparklar over?

Innvendige hjørner, papirstriml?
Signatur
   #14
 525     Sarpsborg     0
Innvendige hjørner kan man også, *host* fuge med akryl, selv om det sikkert ikke er riktig.
   #15
 349     Drammen     0
Personlig bruker jeg lettsparkel. Den heter det fordi den er lett å jobbe med. Finsparkel derimot, heter IKKE finsparkel fordi den er fin å jobbe med. Har ikke opplevd at lettsparkelen sprekker mer enn finsparkel da begge blir helt uelastisk når det er herdet.
   #16
 5,569     2
Utvendige hjørner forsterkes med fordel med hjørnebeslag, selges i alle byggesjapper. Pass på dersom du skrur beslaget på - det bøyes lett. Det er også mulig å lime, vil jeg tro. Kanskje til og med anbefalt. Legg sparkel 20-30 cm fra hjørnet, så blir det flatt og fint.

Innvendige hjørner er det mange ulike meninger om. Jeg tror det "riktige" er å sette platene mot hverandre i et pent hjørne, bruke papirstrimmel, og sparkle bredt som for utvendig hjørne. Når jeg har gjort det på denne måten, har jeg brettet papirstrimmelen på langs først, sparklet den ene siden av hjørnet (A), lagt den brettede papirstrimmelen på plass i våt sparkel (slik at den blir riktig når den brettes ut) (1), ventet til denne siden har tørket med halvparten av den brettede papirstrimmelen i. Så lagt sparkel på den andre siden av hjørnet, brettet papirstrimmelen på plass slik at den ligger i våt sparkel (2), vente til det tørker, så sparkle begge deler på nytt. Det er enklere å sparkle hver side hver for seg. Trekk sparkel vannrett ut fra hjørnet, ikke nedover langs hjørnet.

Er gips gips?  - strimmel_skisse.png - Komlo

Jeg tror det er like "riktig" som ahattest skriver: En stripe akryl i stedet for sparkel og strimmel. Så lenge man maler over den (jeg opplever at akrylen suger til seg støv, og ofte blir gul over tid). En stripe akryl helt inne i hjørnet. Dess rettere platekantene er, dess mindre akrylfuge behøves. Dess mindre akrylfuge, dess rettere oppleves hjørnet etterpå.

I en annen tråd for noen dager siden kom det et tredje tips: Riss en gipsplate med et rett riss kun på baksiden, og knekk den slik at den fortsatt henger i papiret på fremsiden. Så monteres platen slik at papiret er sammenhengende over hjørnet. Det forutsetter at du får det til å passe med stendere på begge kantene av platen, men med 60 CC ut fra hjørnet skal det fungere. Jeg har aldri forsøkt dette.
   #17
 6,701     Akershus     2
Innvendige hjørner med strimmel, ja. Brettes med brettekanten og strykes inn i sparkelen. Når man ikke er særlig øvet (som meg) kan det være greit å ta en side av hjørnet om gangen, slik at man ikke kødder til den våte sparkelen på andre siden i prosessen. Tar lenger tid, men gir større sikkerhet for et godt resultat. Finnes visst også en slags sparkelspade for innvendige hjørner, men det har jeg aldri testet.

Ser psv021 kom med mye av det samme. Du skriver voldsomt mye til å være på jobb, psv! :p Jeg har ferie!

   #18
 6,009     Finnmark     1
Mykje læring her. Takker for avar.

Det eg har sett av fibergips var 2,5-3x prisen av standard gips. Når det er doble prisen, vert det fort meir aktuelt nokre stader.

Då ser det ut til at gipsplatef kan kjøpast kvar som helst og brukast. Det same med sparkel, så lenge ein brukar finsparkel l skøyter.

Utvendige hjørner vert forsterka med metallist som ein sparklar over?

Innvendige hjørner, papirstriml?


Har du tur til Finland, sjekk pris der også Wink
Signatur
KBD
   #19
 39     Skudeneshavn     0
Hvor har du sjekket priser på fiber"armert" gips? tror jeg ga rundt 130kr platen da vi brukte dette på alle inv vegger i et hus.
De ble da kjøpt på ByggMakker men som mye annet går priser opp å ned.
Jeg har ikke mye greie på sparkling men ser malere bruker de nye plast hjørnene som du bare har vann på og limer på de fleste nye bygg rundt her.
De er nok mye kjappere og jobbe med spesielt på hus der det skal være listfritt og brukes rundt alle vinduer i tilleg.
Signatur
   #20
 1,724     Trondheim     0
Har brukt Lafarge (Sinyat nu for tiden?) , Gyproc og Norgips.
Mitt tips er at hvis man bruker ulike fabrikat om hverandre så bruk kun et fabrikat/vegg. De kan være av litt forskjellige tykkelser, og særlig den forsenkede kanten kan være ulike tykke. Dette kan gi merabeid og ujevnheter i veggen.
Har også merket meg at gipsen som går under merket Sinyat virker å være mykere og mer følsom for støt enn f.eks gyproc , dette i seg er ikke så farlig , men enda større problem med denne gipsen er at papiret har dårlig heft mot gipsen slik at ved tilpassing av plater og skråskjæring av kanter så risikerer man at papiret slipper langs kantene. Ikke bra.
Synes gyproc er best å jobbe med. Mange bruker det som kalles "robustgips" der gipsblandningen er mye hardere, de tåler en god del mer, men er noe dyrere enn standardgips.

MVH
sakke