Jeg ser ikke hvordan inngangen til denne hybelen er.
La oss anta at vi har en leilighet i sokkel. Denne har inngangsdør som vender ut på flatt terreng og slik at en med rimelighet kan løpe til høyre eller venstre etter å ha gått ut. Da mener jeg at denne ene døra gjør at leiligheten/branncalla er dekket jfr forskrift om rømningsvei, man kan rømme i to retninger. Glem sekundær rømning via vinduer etc. Det er heller ikke noe krav om to rømningsveier fra oppholdsrom/soverom inne i cella. Hvordan vil du rømme via vinduet i soverommet - i 15. etasje? Rømning fra 2. hvert rom? Igjen, hvordan gjør du det fra en leilighet i 15. etasje?
Det sagt, det er fint med ekstra rømningsvei, men en kan tillate seg at det ev er litt for lite e.l.
Forøvrig ville jeg personlig ha satt inn igjen en tung lyddør og leiet ut "del av egen bolig", mye mindre byråkrati. Lås døra og heng et veggteppe forran, etter sett opp en bokhylle.
Det er ikke noe krav om at du skal kunne rømme 2 veier når du er kommet ut under åpen himmel?Det eneste jeg vet er at det er krav om tilbakerøming på større bygg hvis det er bygningsdeler som kan brenne etter at du er kommet ut av bygget og hindrer deg.
Husker ikke ordlyden, men tenk deg en hybelutgang som fører ut til en smal gang med støttemur mot terreng. Fra døra er det én (flat!) vei videre til fritt terreng. Her tror jeg du muligens kan komme opp i diskusjoner. Utvendig trapp opp mener jeg utløser krav om minst én dør eller vindu til som rømning fra sokkelleilighet. Samme med vanlig adkomst via innvendig trapp til boligrom i sokkel, da får du krav om en (kanskje to) rømningsvinduer, eller dør nede.
En må sjekke dette nærmere, men hovedregelen er ikke at en krever rømningsvindu eller to rømningsveier fra alle rom i en leilighet. (Igjen, kjekt om det er mulig, men en kan f.eks. sette inn fastkarmvindu i kjellerstua og feste en glasshammer under blomsterbrettet om en ønsker det slik.)
Hvordan vil du rømme via vinduet i soverommet - i 15. etasje? Rømning fra 2. hvert rom? Igjen, hvordan gjør du det fra en leilighet i 15. etasje?
Boligblokker som er lavere enn 8 etasjer skal ha rømningkorridorer eller svalganger som er bygget som egne brannceller. Vinduer og dører som leder ut til rømningsveier og svalganger ansees som godt nok. Boligblokker som er 8 etasjer eller høyere skal ha muligheter for rømning via vinduer, balkonger, svalganger og lignende, ved hjelp av brannvesenets stigebiler. Det er da det lokale brannvesenets utstyr som setter begrensninger for hvor høyt man får bygge, og hvordan blokken kan utformes. Antall etasjer og utforming utløser også krav til automatisk slokkeanlegg, røykventilasjon og lignende for å sikre trygge rømningsveier.
Gamle blokker fra 50 og 60-tallet kan ikke sees i sammenheng med dagens gjeldende lover. For hvert tiår har kravene blitt skjerpet, og utformingen av boligblokkene har endret seg med tanke på rømningskorridorer, branntrapper og svalganger - mye på grunn av rømningsmuligheter. Husk at regelverk sjeldent har tilbakevirkende kraft. Så lenge bygget er i sin opprinnelige tilstand, er det regelverket på byggetidspunktet som er det gjeldende regelverk for bygget.
Fra enhver branncelle for varig opphold skal det være minst to rømningsveier.
I visse tilfeller vil det ikke være nok med to rømningsveier, dersom disse ikke reelt sett utgjør alternative muligheter for rømning. Det kreves to separate rømningsveier.
For små brannceller med direkte utgang til det fri, er det tilstrekkelig med en rømningsvei.
I bolig kan vindu erstatte en av de to trapper som er krevet som rømningsvei. Videre skal annet hvert rom i etasjer uten direkte utgang til rømningsvei ha vindu som kan benyttes til dette. Slikt vindu eller balkong skal ha underkant høyst 5 m over planert terreng eller være tilgjengelig fra brannvesenets redningsmateriell.
(1) Byggverk skal prosjekteres og utføres for rask og sikker rømning og redning. Det skal tas hensyn til personer med funksjonsnedsettelse.
(2) Den tiden som er tilgjengelig for rømning, skal være større enn den tiden som er nødvendig for rømning fra byggverket. Det skal legges inn en tilfredsstillende sikkerhetsmargin.
(3) Brannceller skal ha slik form og innredning at varsling, rømning og redning kan skje på en rask og effektiv måte.
(4) Fluktvei fra oppholdssted til utgang fra branncelle skal være oversiktlig og tilrettelagt for rask og effektiv rømning.
(5) I den tid branncelle eller rømningsvei skal benyttes til rømning av personer, skal det ikke kunne forekomme temperaturer, røykgasskonsentrasjoner eller andre forhold som hindrer rømning.
Utfordringen i hybelen til Kaljon er som nevnt at rømning fra badet skjer gjennom kjøkkenet. Spørsmålet er om dette kan ansees som en direkte rømningsvei til det fri, noe jeg tviler litt på ettersom kjøkken blir ansett som et risikoområde hvor en brann lett kan oppstå. Badet er et allment bruksrom, hvor det derfor kan bli vurdert dit hen at rømning gjennom kjøkken ikke er forsvarlig som eneste rømningsmulighet.
Siste redigering: Thursday, April 2, 2015 1:35:57 PM av eydybdal
eydybdal: Det er IKKE krav om to rømningsveier ifra hvert oppholdsrom, ikke engang annethvert rom. Sitatet ditt fra DSB sier jo dette også ganske tydelig. Det skall være minst to rømningsveier fra enhver BRANNCELLE for varig opphold. Et rom er IKKE et brancelle. Med branncelle menes en boligenhet (hybel/leilighet/enebolig) fleretasjers eneboliger har tillegskrav for etasjer over bakkeplan(rømningsvei i annet hvert rom) Således en hybel der det er utgang direkte til bakkeplan kan en rømningsvei være nokk, men for å være sikker bør man ha to (ytterdør + et vindu eller annen dør)
Videre er kravet for rømingsvei via vindu fortsatt MINIMUM 60cm bredde og MINIMUM 50 høyde, men summen av åpningens høyde+bredde skall være over 150cm (dvs et vindu som er 90cm brei og 60cm høy i målt fri åpning er nokk)
"Sitat fra DSB den
§ 4-1. Rømningsveier
Fra enhver branncelle for varig opphold skal det være minst to rømningsveier.
I visse tilfeller vil det ikke være nok med to rømningsveier, dersom disse ikke reelt sett utgjør alternative muligheter for rømning. Det kreves to separate rømningsveier.
For små brannceller med direkte utgang til det fri, er det tilstrekkelig med en rømningsvei.
I bolig kan vindu erstatte en av de to trapper som er krevet som rømningsvei. Videre skal annet hvert rom i etasjer uten direkte utgang til rømningsvei ha vindu som kan benyttes til dette"
Vinduer, kjellervinduer og dører som skal brukes som rømningsveier må falle innenfor kravene i TEK 10.
Rømningsvei Vinduer •Teknisk forskrift krever sikkerhet ved brann. Link til TEK10 pr.1.mars 2011 •Det er visse minimumskrav til åpningens størrelse for at et vindu skal kunne brukes som rømningsvei. •I henhold til veiledningen til TEK må vinduet i åpen stilling ha en fri åpning der høyde og bredde til sammen utgjør minst 1,5meter. Bredden må samtidig være minst 0,5meter og høyden minst 0,6meter. •Sjekk om vindu har godkjent rømningsvei
Rømningsvei Kjellervinduer •Hvis kjellerrom skal brukes til varig opphold, skal det ha godkjent rømningsvei. •I henhold til veiledningen til TEK må vinduet i åpen stilling ha en fri åpning der høyde og bredde til sammen utgjør minst 1,5meter. Bredden må samtidig være minst 0,5meter og høyden minst 0,6meter. •Underkanten på rømningsvinduet skal ikke ligge mer enn 1,2meter over golvet med mindre det er tatt spesielle forholdsregler for å lette rømningen, som f.eks en benk eller lignende, fast montert under vinduet. •Sjekk om vindu har godkjent rømningsvei
Det er kansje et større problem for trådstarteren at kjøkkenkrok ikke har vindu (hvis dette betraktes som eget rom og ikke som en del av det store oppholdsrommet "kjøkkenkrok i stua" ) Da en hver oppholdsrom skall ha en viss mengde lys + utsyn. Så lurer jeg på om den blåa veggen skulle hatt dobbelt lag gips på ene siden(hybel) for å fylle brannkrav, lydtaket med to lag gips skall være OK. MVH Sakke
Leilighet i utleiebygget vårt som ikke ble godkjent ved kommunal inspeksjon i januar 2015.
Leiligheten ligger på bakkeplan. Soverom E152 og E153 har vindu med 100cm bredde og 60cm høyde. Soverom E153 ble ikke godkjent pga manglende alternativ rømningsvei, hvor vinduet på 100x60cm ikke er tilstrekkelig etter dagens krav. Vinduet må endres til 80cm fri innvendig høyde for at soverommet skal bli godkjent. Vinduene ble innsatt i 2006, og var den gang etter dagens krav. I forbindelse med mindre utbedringer og ombygging av leiligheten, samt tildeling av nye boligseksjonsnummer for boenhetene i huset, ble det nødvendig med gjennomgang av samtlige boenheter. Ettersom det er blitt utført endringer av leiligheten i 2014, ble det ilagt påbud om at rømningsveier må utbedres etter dagens gjeldende krav for at leiligheten skal bli godkjent. Soverom E152 ble godkjent da det ligger i umiddelbar nærhet til entré og hovedinngangsdør, hvor det derfor kan ansees som direkte rømningsvei til det fri.
Vanskelig å forstå hvorfor det ikke ble godkjent. Regelverket du selv henviset til sier jo tydelig at I en slik branncelle er to separate romningsveier nok. At det ene soverommet ikke har rømningsvei direkte ut burde ikke hindre godkjenning. Kan det være slik at i og med at det er gjennomgang gjennom et annet oppholdsrom som gjør at det var påkrevd større vindue der? Uansett så finner jeg ikke dokumentasjon for fri åpningshøyde på 80cm. Alt av TEK og vindusprodusenter opererer med 0,6m høyde og 0,5m bredde og bredde+høyde mer enn 1,5m. Dette er fra DIBK (direktoratet for byggkvalitet) : "Rømningsvindu må ha høyde minimum 0,6 m og bredde minimum 0,5 m. Summen av høyde og bredde må være minimum 1,5 m, jf. figur 5. Svingvinduer med dreieakse, må ha tilsvarende effektiv åpning" http://dibk.no/no/BYGGEREGLER/Gjeldende-byggeregler/Veiledning-om-tekniske-krav-til-byggverk/?dxp=/dxp/content/tekniskekrav/11/13/
man må huske at det er fri åpning man snakker om her, er det toppsving vinduer så er det ikke bare invenndig karmmål som er målet for åpningen, hvis det åpnede vinduet blokkerer noe av denne åpningen så må dette trekkes fra.
La oss anta at vi har en leilighet i sokkel. Denne har inngangsdør som vender ut på flatt terreng og slik at en med rimelighet kan løpe til høyre eller venstre etter å ha gått ut. Da mener jeg at denne ene døra gjør at leiligheten/branncalla er dekket jfr forskrift om rømningsvei, man kan rømme i to retninger. Glem sekundær rømning via vinduer etc. Det er heller ikke noe krav om to rømningsveier fra oppholdsrom/soverom inne i cella. Hvordan vil du rømme via vinduet i soverommet - i 15. etasje? Rømning fra 2. hvert rom? Igjen, hvordan gjør du det fra en leilighet i 15. etasje?
Det sagt, det er fint med ekstra rømningsvei, men en kan tillate seg at det ev er litt for lite e.l.
Forøvrig ville jeg personlig ha satt inn igjen en tung lyddør og leiet ut "del av egen bolig", mye mindre byråkrati. Lås døra og heng et veggteppe forran, etter sett opp en bokhylle.
En må sjekke dette nærmere, men hovedregelen er ikke at en krever rømningsvindu eller to rømningsveier fra alle rom i en leilighet. (Igjen, kjekt om det er mulig, men en kan f.eks. sette inn fastkarmvindu i kjellerstua og feste en glasshammer under blomsterbrettet om en ønsker det slik.)
Boligblokker som er lavere enn 8 etasjer skal ha rømningkorridorer eller svalganger som er bygget som egne brannceller. Vinduer og dører som leder ut til rømningsveier og svalganger ansees som godt nok. Boligblokker som er 8 etasjer eller høyere skal ha muligheter for rømning via vinduer, balkonger, svalganger og lignende, ved hjelp av brannvesenets stigebiler. Det er da det lokale brannvesenets utstyr som setter begrensninger for hvor høyt man får bygge, og hvordan blokken kan utformes. Antall etasjer og utforming utløser også krav til automatisk slokkeanlegg, røykventilasjon og lignende for å sikre trygge rømningsveier.
Gamle blokker fra 50 og 60-tallet kan ikke sees i sammenheng med dagens gjeldende lover. For hvert tiår har kravene blitt skjerpet, og utformingen av boligblokkene har endret seg med tanke på rømningskorridorer, branntrapper og svalganger - mye på grunn av rømningsmuligheter. Husk at regelverk sjeldent har tilbakevirkende kraft. Så lenge bygget er i sin opprinnelige tilstand, er det regelverket på byggetidspunktet som er det gjeldende regelverk for bygget.
Noen utdrag fra DSBs nettsider:
Noen utdrag fra Lovdata:
Utfordringen i hybelen til Kaljon er som nevnt at rømning fra badet skjer gjennom kjøkkenet. Spørsmålet er om dette kan ansees som en direkte rømningsvei til det fri, noe jeg tviler litt på ettersom kjøkken blir ansett som et risikoområde hvor en brann lett kan oppstå. Badet er et allment bruksrom, hvor det derfor kan bli vurdert dit hen at rømning gjennom kjøkken ikke er forsvarlig som eneste rømningsmulighet.
Det er IKKE krav om to rømningsveier ifra hvert oppholdsrom, ikke engang annethvert rom. Sitatet ditt fra DSB sier jo dette også ganske tydelig.
Det skall være minst to rømningsveier fra enhver BRANNCELLE for varig opphold. Et rom er IKKE et brancelle. Med branncelle menes en boligenhet (hybel/leilighet/enebolig) fleretasjers eneboliger har tillegskrav for etasjer over bakkeplan(rømningsvei i annet hvert rom)
Således en hybel der det er utgang direkte til bakkeplan kan en rømningsvei være nokk, men for å være sikker bør man ha to (ytterdør + et vindu eller annen dør)
Videre er kravet for rømingsvei via vindu fortsatt MINIMUM 60cm bredde og MINIMUM 50 høyde, men summen av åpningens høyde+bredde skall være over 150cm (dvs et vindu som er 90cm brei og 60cm høy i målt fri åpning er nokk)
"Sitat fra DSB den
§ 4-1. Rømningsveier
Fra enhver branncelle for varig opphold skal det være minst to rømningsveier.
I visse tilfeller vil det ikke være nok med to rømningsveier, dersom disse ikke reelt sett utgjør alternative muligheter for rømning. Det kreves to separate rømningsveier.
For små brannceller med direkte utgang til det fri, er det tilstrekkelig med en rømningsvei.
I bolig kan vindu erstatte en av de to trapper som er krevet som rømningsvei. Videre skal annet hvert rom i etasjer uten direkte utgang til rømningsvei ha vindu som kan benyttes til dette"
MVH
Sakke
Rømningsvei
Vinduer, kjellervinduer og dører som skal brukes som rømningsveier må falle innenfor kravene i TEK 10.
Rømningsvei Vinduer
•Teknisk forskrift krever sikkerhet ved brann. Link til TEK10 pr.1.mars 2011
•Det er visse minimumskrav til åpningens størrelse for at et vindu skal kunne brukes som rømningsvei.
•I henhold til veiledningen til TEK må vinduet i åpen stilling ha en fri åpning der høyde og bredde til sammen utgjør minst 1,5meter. Bredden må samtidig være minst 0,5meter og høyden minst 0,6meter.
•Sjekk om vindu har godkjent rømningsvei
Rømningsvei Kjellervinduer
•Hvis kjellerrom skal brukes til varig opphold, skal det ha godkjent rømningsvei.
•I henhold til veiledningen til TEK må vinduet i åpen stilling ha en fri åpning der høyde og bredde til sammen utgjør minst 1,5meter. Bredden må samtidig være minst 0,5meter og høyden minst 0,6meter.
•Underkanten på rømningsvinduet skal ikke ligge mer enn 1,2meter over golvet med mindre det er tatt spesielle forholdsregler for å lette rømningen, som f.eks en benk eller lignende, fast montert under vinduet.
•Sjekk om vindu har godkjent rømningsvei
MVH
Sakke
Så lurer jeg på om den blåa veggen skulle hatt dobbelt lag gips på ene siden(hybel) for å fylle brannkrav, lydtaket med to lag gips skall være OK.
MVH
Sakke
Leilighet i utleiebygget vårt som ikke ble godkjent ved kommunal inspeksjon i januar 2015.
Leiligheten ligger på bakkeplan. Soverom E152 og E153 har vindu med 100cm bredde og 60cm høyde. Soverom E153 ble ikke godkjent pga manglende alternativ rømningsvei, hvor vinduet på 100x60cm ikke er tilstrekkelig etter dagens krav. Vinduet må endres til 80cm fri innvendig høyde for at soverommet skal bli godkjent. Vinduene ble innsatt i 2006, og var den gang etter dagens krav. I forbindelse med mindre utbedringer og ombygging av leiligheten, samt tildeling av nye boligseksjonsnummer for boenhetene i huset, ble det nødvendig med gjennomgang av samtlige boenheter. Ettersom det er blitt utført endringer av leiligheten i 2014, ble det ilagt påbud om at rømningsveier må utbedres etter dagens gjeldende krav for at leiligheten skal bli godkjent. Soverom E152 ble godkjent da det ligger i umiddelbar nærhet til entré og hovedinngangsdør, hvor det derfor kan ansees som direkte rømningsvei til det fri.
Uansett så finner jeg ikke dokumentasjon for fri åpningshøyde på 80cm. Alt av TEK og vindusprodusenter opererer med 0,6m høyde og 0,5m bredde og bredde+høyde mer enn 1,5m.
Dette er fra DIBK (direktoratet for byggkvalitet) :
"Rømningsvindu må ha høyde minimum 0,6 m og bredde minimum 0,5 m. Summen av høyde og bredde må være minimum 1,5 m, jf. figur 5. Svingvinduer med dreieakse, må ha tilsvarende effektiv åpning"
http://dibk.no/no/BYGGEREGLER/Gjeldende-byggeregler/Veiledning-om-tekniske-krav-til-byggverk/?dxp=/dxp/content/tekniskekrav/11/13/
man må huske at det er fri åpning man snakker om her, er det toppsving vinduer så er det ikke bare invenndig karmmål som er målet for åpningen, hvis det åpnede vinduet blokkerer noe av denne åpningen så må dette trekkes fra.
MVH
Sakke