#11
 349     Drammen     0
Jeg ville ha limt. Så sant murpussen sitter fast på muren da Smile Underlaget vil på en måte bestemme hva slags festemiddel som passer best. *alt* bortsett fra lærertyggis eller sugekopper burde holde. Selv dobbeltsidig tape eller tapetlim -men det er som sagt opp til underlaget (muren).

   #12
 5,569     0
Enig med forrige. Liming er bra. Jeg har limt rehab direkte på gammel gips. I praksis må man det, fordi rehab er 90 cm brede og treffer ikke stenderne. Det er meningen. Å lime på mur høres også bra ut, så lenge muren er rett og fin.

Jeg har noen ganger satt noen skruer i falsen på rehab-paltene etter å ha limt, for å klemme platen inn mens limet tørker.
JEG
   #13
 266     Rogaland     0
Vel, her gikk vi for nytt lag gips, som da ble skrudd fast. Husker ikke hvorfor vi ble anbefalt dette foran rehab-gips, men noe var det. Skulle jeg startet på ny, hadde det nok blitt rehab. 12 mm foring for vinduer og stikk eksisterer ikke.

   #14
 243     0
For guds skyld, bruk rehab-gips!! Med mindre du er en helt fantastisk sparkler, så skal det veldig mye til at man får en like glatt og fin vegg med helsparkling. For ikke å snakke om all jobben, og alt pussestøvet som går over alt.

Vi pusset opp soverommet vårt først, og kjørte på med helsparkling. Ble ufattelig lei etterhvert, og det vises. I tillegg var det sponvegger, slik at det nå har blitt sprekker der sponplatene er skjøtet (doh!). Har tatt stue og gang etter det, og har da brukt rehabgips. Mye raskere, og bedre resultat. Utforingen er noe drit om du har masse listverk, men listverk er liksom kjedelig uansett. På kjøkkenet rev vi av sponplatene og kjørte ny gips, men det var for å komme bedre til med rør og strøm.

Såh, skulle ønske jeg gjorde bedre research før jeg helsparklet soverommet vårt. Neste gang det tas vil jeg antakelig bare skru rehabgips rett opp den helsparkla veggen.
   #15
 677     Norge     0
Personlig synes jeg ikke helsparkling er så ille, men er lite begeistret for å strimle og sparkle skjøtene på rehabgips.

Skulle jeg først lagt gips over muren ville jeg hellimet 13mm gips i stedet, det er for det første billigere, og det er mye lettere å sparkle skjøtene samt dekker bedre ujevnheter etter min mening, ettersom rehabplatene ofte er veldig stive.
   #16
 1,016     Hosle     1
Hver metode til sitt formål sier jeg. Det er fordeler og ulemper med alt sammen. I dette tilfellet var det visst mur under, så å rive ned gamle gipsplater og sette opp nye er neppe aktuelt. Selv om det ellers ofte er det beste alternativet - og ikke så stor jobb heller, selv om det virker dramatisk.

Legge på rehab gips med lim er ofte et godt alternativ. Men du må fore ut vinduer og dører. Og fore ut elektro-monteringsbokser hvis det er skjult anlegg. Til gipsplater må det legges papirstrimmel i skjøtene. Jeg har aldri klart å legge papirstrimmel i sparkelmassen. Så jeg limer opp strimmelen med sløydlim før jeg begynner å sparkle.

Hvis det er mange lag gammel maling på tekstil- eller glassfiberstrie, så kan man helsparkle uten at man får løse fibre i sparkelmassen. Spesielt hvis det er en ikke alt for stor vegg med mye vinduer og elektrisk anlegg, kan det være et godt alternativ. Sparkling krever en viss teknikk. Man må ikke være redd for å legge på tykt lag og heller ikke drive å jevne ut for mye underveis. Lettsparkel har navnet sitt fordi den er lett å pusse.

Veggfornyer har jeg også endel erfaring med - men varierende resultat. For det første er det veldig stor forskjell på de forskjellige veggfornyer-dukene. Tror det var den tykke fra Storeys vi har vært mest fornøyd med. Med limet New Start eller noe sånt. Videre må man ta hensyn til underlaget og kanskje sparkle litt før man tar på veggfornyer. Veggfornyer har oftest en ganske tydelig porøs struktur, som gjør at man bruker mye maling etterpå.

   #17
 5,569     0
(...) Skulle jeg først lagt gips over muren ville jeg hellimet 13mm gips i stedet, det er for det første billigere, og det er mye lettere å sparkle skjøtene samt dekker bedre ujevnheter etter min mening, ettersom rehabplatene ofte er veldig stive.


Syntes det er unødvendig å legge 13 + 13, når man kan komme unna med 13 + 6. Samme på mur - heller 6 enn 13, underlaget er jo stivt og fint.

Men jeg skjønner ikke hva du mener når du skriver at rehab-platene er veldig stive? Min erfaring er det motsatte. De er svært myke. Det er derfor de ikke fungerer godt på ujevnt underlag. De vil bøyes. Rehab-platene er så myke at de knapt holder sin egen vekt. Fordelen er at de veier betydelig mindre enn en stor 13mm plate, og man kan enkelt jobbe med dem alene.

   #18
 6,701     Akershus     1
Enig i at helsparkling er en kjedelig å tidkrevende jobb. Men for en uerfaren trenger heller ikke veien mot slett vegg være rosenrød når man skal skjøtesparkle gips Smile

En hake ved rehabgips er forresten at man må sparkle flere skjøter da platene er smalere enn standardgips.

Jeg har aldri klart å legge papirstrimmel i sparkelmassen. Så jeg limer opp strimmelen med sløydlim før jeg begynner å sparkle.

Hadde også problemer med dette i starten. Da var det fordi jeg la strimmelen i sparkelmasse og sparklet over direkte. Etter at jeg begynte å legge den i sparkelmasse, fjerne overskytende og la det tørke over natten har det ikke vært noe problem.

   #19
 243     0
Det er litt jobb å sparkle skjøter ja, men langt mindre enn en hel vegg. Jeg syns det var svært vanskelig å sparkle helt slett på en hel vegg, og burde sikkert hatt enda flere tynne lag. Men akk for et arbeid!

Skjøter blir man god på etterhvert. Det er viktig at man ikke har for stor avstand mellom gipsplatene, slik at det blir et glippe på noen milimeter hvor sparkel synker inn. Derfor også veldig viktig at man gir sparkelet god nok tid til å tørke helt. Man ser det gjerne etter et par uker om man var kjapp med å ha på flere lag.
   #20
 5,569     0
Skjøtesparkling blir man fort "god" på. Og da går det ganske radig. Jeg legger et lag sparkel som ikke fyller falsen helt, bløtlegger remsen i vann og legger fuktig remse i våt sparkel. Drar over med spaden for å sørge for god kontakt mellom remse og sparkel, og lar det tørke helt. Kan godt være et slør av sparkel over remsen men ikke mer. Så legges påfølgende lag som dekker remsen helt. Det er viktig at remsen sitter godt fast i sparkelen og er helt tørr før den dekkes.

Det er litt tidkrevende å sparkle skjøter, men det er alltid bedre enn helsparkling...