21,860    11    3  

Tørketid for nybygg

 20     Lillehammer     0
Når man setter opp ett nytt hus har jeg forstått at at fuktigheten inne i huset er meget høy pga. petongarbeider, fukt i treverk osv.

Er det noen som vet hvor lang tid man må beregne for nybygg ned mot normal fuktighetsnivå? Hva er normalt fuktnivå i luften og hvordan måler man dette?

Når skrur man av byggvarmen og byggtørkeren?

   #1
 60     1
Vet ikke hvor lenge det må stå å tørke, men dette varier nok fra hus til hus. Kontakt byggmesteren din du så kan nok han gi deg et svar på dette. Det kan jo selvsagt også være lurt å sjekke stender verk, bjelkelag etc for "blåmann"/fukt før de kles igjen med plater.

I husetvårt (som brukernavnet mitt..hehe) var det MYE regn før snekkerne fikk tettet igjen. Så jeg har vært litt etter ,kan du si, snekkerne for å få på varme for å tørke ut huset når huset var tett. Er riktignok ikke kommt på plass noe byggtørker enda, så jeg tror jeg må mase litt mer på det  Wink
   #2
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0
Er det noen som vet hvor lang tid man må beregne for nybygg ned mot normal fuktighetsnivå?
Dette vil jo være helt individuelt ut fra værforholdene før huset ble tett, temperatur og fuktighet etter osv. Hos oss regnet det som søren før de fikk på taket, men så gikk det et par uker hvor det sto uten vinduer, med fin temperatur og vind og ting tørket veldig godt ut.
Det er vel ellers fuktigheten i materialene som skal måles før ting kles igjen, og ikke luftfuktigheten - byggeleder har utstyret for dette.
   #3
 60     0
Er riktignok ikke kommt på plass noe byggtørker enda, så jeg tror jeg må mase litt mer på det 


Sorry  :-[  Kom ut litt feil det der. Mente selfølgelig avfukter. Ved å bruke en slik kombinert med en varmeovn, får en ut mye fukrighet.
   #4
 41     Oppegård     1
Det skal mye vann til før du kan kjenne eller se fuktighet. Vi prater om over 100% WME før du ser det i treverk. Treet er mettet med vann når det inneholder 28 vektprosent. Det bør ikke kles igjen før du er nede i 13 - 15% .Måles med fuktmåler.

Det er MEGET viktig å holde kontroll på den relative luftfuktigheten. Det er alltid balanse mellom materialer og luft. Skal du tørke planker til under 15% må du sørge for en RF under 72%.  Jo tørrere luft, jo raskere tørk. Det er derfor en bruker byggavfuktere.

Når det gjelder byggavfuktere så er det ikke spørsmål om hvor mye vann du får i bøtta hver morgen som teller. Det som er viktig er å vite hvor mye er det som er igjen i konstruksjonen.

Når det gjelder valg av avfukter ser jeg her på forumet at det brukes Woods eller noe lignende. Dette er kondensavfuktere og de fungerer ved at luften blir dratt inn i denne, treffer en kjølig flate og luften kondenseres ned i en bøtte eller sluk. En slik avfukter trenger varme for å funke skikkelig. Jo varmere jo bedre. Ulempen er at varme er dyrt.

Rotoravfukter derimot tørker ved alle temperaturer (tørker med silica gel og blåser den fuktige luften ut)

Varme TØRKER IKKE, Last ned et mollierediagram plott inn 20 grader 70% RF. dette mener jeg er 10 gram vann pr m3. Øk temperaturen 10 grader å se hva som skjer med vanninholdet i lufta. DET ER DET SAMME VANNINHOLDET

Kjempe bra å tørke med varme Sad Bruker du varme må du lufte mye. Dette er også dyrt-

En anen viktig ting. INGEN VARME før diffusjonsplasten er på. Dette vil i så fall føre til at den varme fuktige luften din vandrer bak isolasjonen, treffer en kald gips, og kondenserer eller fryser til is. Samme prinsipp som en konsensavfukter) men jeg anbefaler det ikke. Sjekk dette hvis du bygger nå.

mvh Tom Robert SLetta
Signatur
   #5
 45     0
Huset vårt trenger ikke særlig tørke. Hadde nesten ikke nedbør i byggerperioden, og siden taker kom på så har byggtørke stått på mens de gjør seg ferdig utvendig. Nå blir det 2-3 uker tørke siden vi skal støpe finplate i kjelleren, men that's it. huset er tørt.
   #6
 1     0

Ved bruk av kondenstørker er det viktig at man ikke slipper inn for mye luft utenfra. Da vil man bruke undøvendig mye energi på å tørke også den "nye" luften. Jeg har selv en kondenstørker fra Woods og er fornøyd med denne. Denne har nå gått mer eller mindre kontinuerlig i snart 4 år uten problemer. Bruker denne til å holde nede fuktigheten i en kjeller som er under rehabilitering. Ved hjelp av denne har jeg senket den relative fuktigheten fra ca 90 og ned til ca. 70.

Jeg kjenner ikke helt til prinsippene til rotoravfukteren, men hvis den er avhengig av silikagel så må dette tørkestoffet regenereres når det er mettet med vann. Det vil si at stoffet varmes opp slik at det slipper det vannet som det har absorbert. Silikagel (det som er i de små posene som følger med i innpakkede elektrovarer) har også begrenset absorbsonsevne så uten at jeg kjenner til det vil jeg anta at slik tørking vil kreve relativt store mengder silikagel.

MVH Espen
   #7
 298     0
Sukk, huset vårt har stått og tørket siden før påske og skal stå til over helgen. VELDIG utålmodig nå, men skjønner jo at det må til, bare kjedelig å vente. Det er vel 23 grader inne i huset nå, så det går radig med fuktutrekkingen sier byggmester. Det gikk visst litt tregt i begynnelsen.

Nå håper jeg på kledde vegger inne de neste ukene.

   #8
 3     0
Ser at det diskuteres Rotoravfuktere vs Kondensavuktere...  Jeg vurderer å kjøpe en Woods DS28.  Men er den en "Rotor" eller "Kondens".  Importøren sier "Rotor", men jeg føler meg ikke sikker...
   #9
 63     på landet     0
Vårt hus sto åpent (uten tak) i mange mange uker i sommer, i tidenes regnvær, og vi har ikke sett noe til at husleverandør har verken målt fukt eller hatt inne noen avfuktere. (noe de sa de skulle, dette har jeg svart på hvitt) vi er nå midt oppe i en sak der ansvar skal fordeles, siden huset har beveget seg, og blitt skakt, i samme sak kommer jo dette også opp, kjenner jeg er mektig skuffet over husleverandøren. lang og kjedelig prosess... Fuktmålinger SKAL jo gjøres... før vegger kles... her må uansett alle vegger av, da alle vegger er ute av lodd
   #10
 3     Hordaland     1
Litt nysjerrig her: Vårt hus stod og ble godt vått før det ble tett. Nå har man ikke installert hverken ovner eller avfuktere, men likevel har men lagt på isolasjonen. Men ikke tettet igjen.

Er det riktig framgangsmåte: Tett hus, støp, isolasjon, avfukting?

Og veldig spent på svar siden vi er midt i prosessen. Og med husbygger som er meget dårlig til å informere så er jeg som et levende  ???