7,829    5    0  

Hvor nøye skal man være med forurensa brønn?

 389     Bergen     0
Det er påvist både EColi og koliforme bakterier i brønnen vår, pga beitedyr. Nå har vi kokt drikkevannet en stund, men er i grunn litt usikker på om det er nok. Med små unger i huset må vi nesten ta det litt alvorlig også.

Ved tannpus og i badet hender det at ungene svelger vann. Oppvaskmaskinen holder på det meste 70 grader, men vi bruker jo selvsagt såpe. Frukt og den slags vasker vi i springen, og varmtvannstanken vår holder vel rundt 60 grader. Alt dette ser vi på som potensielle feilkilder med tanke på bakteriell forurensning.

Noen som har vært bort i det samme og som kan si noen kloke ord? Smile

   #1
 2,264     0
Jeg er oppvokst på landet med 6-8 meter dyp brønn på gårdstunet.
Vi hadde ingen dyr rundt brønnen.

Det ble tatt vannprøver innimellom, disse sprengte som regel alle målbare skalaer for "ugg i vannet". Vet ikke om dette inkluderte ecoli og koliform.

Vi kokte hvertfall aldri vannet, bare drakk det slik det var. Jeg var sjelden syk som liten, og de siste 12 åra kan jeg telle på ei hånd antall dager jeg har vært dårlig (uten at det var alkohol i bildet).

Jeg lever hvertfall lykkelig i den tro at hvis du daglig har kontakt med bakterier, så opparbeider du deg bedre resistens mot slikt. Ecoli og koliform kan muligens stille i en annen klasse, så det er sikkert lurt å være på vakt her med barn i huset.
HSt
   #2
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ecoli skal en ikke spøke med, og jeg tror du har rett at barn kan være mer utsatt.  Når det gjelder fremtidsutsikter så vet jeg om at det kan vare over lang tid, i hyttefelt har vi kontrollert vann og den brønnen som hadde problemer som ny hadde dette også mange år etterpå, om enn noe bedring. Svar på de praktiske risikovurderingen dine vet jeg desverre ikke.
  (trådstarter)
   #3
 389     Bergen     0
Takk for svar! Smile Vi hadde en verdi på 3 EColibakterier per 100ml. Noen som bor i nabogrenda, med litt annerledes brønn (tilsig, vi har kilde + cisterne) endte på 622. Shocked Mitt håp var at det ordner seg over tid, kanskje det kan bli nok med en ny prøve til våren. Evtl kloring da. EColi er jo i utgangspunktet ferske bakterier...?
pwb
   #4
 2,283     Ski     0
Ecoli er jo ett resultat av fersk dritt, de dør jo fort ut. Få satt opp noe rundt brønnen så det ikke renner rett nedi, kjøp klor fra noen som driver med brønnborring, det er ett "pulver" som man blander ut i varmt vann og heller oppi, la det virke en stund og tapp ut til det ikke lukter klor lenger. Problemet kan også løses med UV lys/filter.
   #5
 923     0
Drikkevannet her har jeg drukket i alle tider siden jeg kom til.
Har aldri blitt dårlig, men fikk mageproblemer når jeg flyttet hjemmefra :-D

DEt ble tatt vannprøver av det i nyere tid, og prøvene gjorde at det ble borring, pga for lite vann i borrebrønnen så er gamlevannet tatt i bruk igjen i større perioder. Verdiene er ikke fine, hvor mye vet jeg ikke.

Vi har i periodene vannet ser/lukter/smaker godt drukket det selv, og gitt ungene, vi hadde en magesjau etter 2 år som gjorde at vi gikk over til annet vann nå. Men nå ser man fort at det er mye hummus, vannet lukter mindre godt.


Så min mening er at mindre mengder er ok, men unngå det i matlaging der vannet ikke kokes grundig, saftmugger etc, er ikke nazi på at ungene tar seg ett glass vann på egen hånd.

Vi har vann fra ei gjengrodd tjønn med sisterne.

Henter enten vann fra privat tilsigsbrønn eller borrehus til mat/drikke nå. Virker vannet i krana mer brukbart bruker vi det uten koking. Verste som skjer er vel magesjau?