2,089    8    1  

Decra/stålpanner på papptak

 2     1
Hei
Er på tur å legge nytt tak på huset. Har takshingel fra før. Må dette taket av eller kan vi bare lektre opp å legge nytt tak oppå det gamle?
Torbjørn

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er avhengig av hvor slitent taksigelen er. Når jeg la nytt der jeg bodde før rev jeg av det gamle å la ny underlagstekking. Den skal jo tåle mange år med varme under primærtekkingen.

(Det var en form for plate i undertaket og jeg rev løs shingelen oppe på taket og "rullet" shingelen som en stor rull ned fra taket. Det er jo ikke sikkert at pappspikrene dine sitter like dårlig).

Jeg sparte også en god del vekt ved å rive det av (huset var trolig designet for lett tekking).

Og om det du ikke spør om :
Vær nøye med lekteavstand, det finnes ferdig mal som en kan kjøpe, men du kan også lage en slik selv. Du vil bli overrasket over hvor lite slingringsmuligheter du har.
   #2
 5,432     Akershus     0
Et Decratak er antagelig noe av det tetteste takmaterialet som finnes, med solid overdekking og tett front (i motsetning til takstein). Det eneste som påvirker undertaket av fukt i særlig grad er eventuell kondens og det som måtte komme inn via møneluftingen.

Et shingeltak har i tillegg ofte en underlagspapp under seg også. Takbelegget skulle være i særdeles dårlig forfatning før jeg skiftet ut dette før jeg la Decra.
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Taket var den gang "passert forventet levetid" og med hull i strø flere steder og mye mose mm. Fra spikerposisjoner overførte jeg sperreposisjon ut på underlagstekkingen etter hvert som jeg la taket og fikk dermed også en enklere jobb med å treffe sperrene med sløyfene og senere skruer for lektene. Vet jo om muligheten for underlagspapp, men har hittil aldri sett noen tak som har dette i praksis.
   #4
 5,432     Akershus     0
Når jeg la mitt Decratak rev jeg den eksisterende shingelen kun av én grunn. Vi skulle etterisolere taket oppover (åpen himling uten loft) og riving av undertak var eneste mulighet.

Shingelen hadde ligget i over 30 år og når vi rev, så vi ikke antydning til fuktgjennomslag ned til rupanelen/undertaket. Det var like hvitt og fint som den gangen vi la det. Jeg hadde ikke nølt med å la shingelen leve 20 år til som toppdekke og hadde uten minste tvil latt den passere 50 år, uten mekanisk eller UV påvirkning, som et svært lite belastet undertak.

River man et gammelt shingelbelegg, skaper man et miljøproblem både i form av destruering av gammelt og ved produksjon av nytt. I tillegg kan man få en hels.... jobb med å fjerne gammelt i tillegg til en god del jobb med å legge nytt.

I tillegg må man ut med ganske mange kroner pr. kvadratmeter for nytt undertak.

For meg er det ikke tvil.
   #5
 1,570     Sunnmøre     0
he du lekkasje pr dags dato på shingeltaket så lyt du rive opp og inspisere også lappe inn evt bere legge oppå billigste d-papp heile taket før lekting
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 2     0
Har ikke hatt lekasje men mener jeg kan kontrollere fra undersiden. Tenker å skjere ut noen hull fra undersiden (i bod på loft) å ta ut isolasjonen for å se om det er tegn til lekasje. Har inspisert på kvist der det ser greit ut. Det er sponplater som er brukt under takshingelen.

Isolasjonen har vært lagt helt opp til platene som ligger på toppen, uten lufting. I dag ville det vært lagt med lufting? Vil jo få lufting mellom shingel og Decra. Holder det dersom undertaket ikke har fuktskader/sopp, men er helt og fint?
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Vet ikke om platene i praksis er diffusjonsåpne, men uten luting skulle du hatt diffusjonsåpent undertakstekking. Men er platene nesten damptette så hjelper ikke det heller. Det er godt du bytter til Decra, du vil se at pappspiker ikke fester i sponplate taket. Det var lignende undertak jeg hadde, kun 4 stifter sto igjen i taket etter at jeg rullet av shingelen. Icopal advarer mot shingel på denne type undertak av denne grunn. (Men beholder du shingelen under sløyfene så er de jo godt nok festet til dette).

   #8
 5,432     Akershus     0
Er det et tak uten lufting og med så diffusjonstette plater som du nå beskriver (merkelig konstruksjon), bør du vurdere å rive hele undertaket og legge diffusjonsåpent undertak. Dette kan legges direkte mot isolasjonen og du kan etablere lufting under Decraplatene.

Takkonstruksjonen din høres ut som en tikkende sopp/råte bombe og bør kanskje vurderes som litt mer enn å bare legge nytt belegg.

Husk i såfall å kryssavstive taket.

F.eks Isola Pro Super.

http://www.isola.no/produkter/tak/undertak/pro-super-undertak-2/