HSt
   #11
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Med "moderne tid" så jeg vel for meg fra 50-60-tallet.


Du er fortsatt helt galt ute å kjøre, f.eks. på 70-tallet ble det jo nesten ikke levert annet en spebygde tak. Selv hus som er tekket med tegl fra gammelt av kan være dårlig dimensjonert. Og har taket ikke betongtakstein fra 70 tallet så skal varselklokkene ringe, da betyr det vanligvis at det kun er Decra e.l. som er "lov" annet enn shingel o.l. som ble lagt på den tiden.

For å få skikk på dette satte de opp krav til snølast flere steder, husker ikke når dette skjedde men det er kun på helt nye hus jeg ville stole på at dette er korrekt uten å måle. Tar TS mål av dimensjonen og lager skisse så kan noen sikkert beregne dette. Ta bilder av knutepunkter (sammeføyninger) også.

   #12
 6,403     Akershus     1
Hei,
Vi har i dag en hytte med eternittplater på taket og ønsker nå å legge gammel tegl på taket i stedet for. Hvordan kan man finne ut om taket er sterkt nok til å tåle vekten av teglsteinen?


Betal det det koster for å få en ingeniør til å beregne lastene.

.Thag
   #13
 7,685     Bærum     0
Man skal være særdeles forsiktig med å råd om bæreevne til konstruksjoner man ikke kjenner. Her er det så lite informasjon at det blir helt useriøst å konkludere. Vi har fått et regime på elektrotråder med advarsel om egeninnsats og selvjustis av bidragsytere. Man burde vurdere tilsvarende når det gjelder bærende konstruksjoner. Det kan få fatale følger å ta sjanser.
   #14
 46     0
Kan skrive under på at gamle hus slett ikke alltid er fornuftig bygget. Jeg sitter nå i et hus fra starten av 1900-tallet med solide tømrede yttervegger, men med plenty "høkkertløsninger" når det gjelder alt fra drenering og avløp til pipe og tak.
   #15
 179     Trøndelag     0
Vekten av steinen betyr lite.Det er snø last som betyr noe.
Takplate veier kansje 20 kg/m3
takstein ca 50 kg
Nominell snølast 150-850 kg/m2 (avhengig av kommune)
Avengig av hvor du bor betyr vektforsjellen mellom plate og taksten lite i forhold til snølast.
mere viktig: om snøen raser av eller ikke.
Jeg ville ikke vert bekymret for å skifte til takstein dersom du ikke får har opplevd noe av det nedenfor beskrevet.

Kutt fra skarpnes sin brosjyre:
Følg med på om huset endrer seg, ofte kan du merke at det begynner å bli for mye snø på taket. Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i bygningen, er det et varsel om at belastningen er betydelig. Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde.
HSt
   #16
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Torango's advarsel er på sin plass. Morten overfører du 30% av faktisk bæreevne til taksteinlast kan dette være akkurat den lille marginen som har gjort at taket står. Ved usikkerhet velg alltid Decra e.l. hvis en ikke får det konrollert. (og med Decra blir snøen liggende, det gjør den også på pappbaserte tak). For ca 10 år siden lå taket med møne ned i stua på en hytte på sørlandet, den hadde stått der i mange 10-år. (Flere steder er det ikke lagt inn mer enn 150kg i snølast, og kanskje mindre, derfor dagens oppdaterte krav med høyere snølast) Som jeg skrev over så er direkte knekk av overgurt en mulig overlast feil.