301    17    2  

Utemaling - hvilken type?

 9     1
Hei, vi skal male huset vårt hvitt i løpet av våren, og nå har vi begynt å sondere terrenget på hvilken maling vi skal benytte. Har prøvd å lese meg opp på de forskjellige typene, men jeg opplever at det er en jungel av produkter der folk er relativt splittet. Skal en ha matt, silkematt, blank? Akryl eller oljemaling? Skal en gå for Drygolin Pluss oljemaling, eller Jotun Optimal som er dobbelt så dyr?

Huset er i dag malt med Gjøco Herregård Maximal (av forrige eier), og denne har fått store blærer på solveggen (tipper de har malt når solen har stått på)... Har også tenkt å benytte malingssprøyte, og har gode erfaringer med det.

Hvis noen har gode tips så setter jeg stor pris på det!

   #1
 4,623     Sørlandet     0
Siden den har blæret må du sjekke luftingen på kledningen.

Har du ikke lufting eller den er mangelfull utgår all hybridmaling/alkyd/akryl maling (f.eks drygolin) og dersom gjøco malingen som er der er av en slik type bør den fjernes.

Det første du bør lese deg opp på er problemstillen/utfordringene rundt dette;)
HSt
   #2
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg brukte oljedekkbeis på rekkvetksbord behandlet på begge sider i fjor det er ikke mulig å se forskjell i farge i forhold til veggen som har fått Drygolin Extreme

Den blir sikkert fortere matt men tanken er st fukt skal klare å komne ut
   #3
 1,883     Sandefjord     0
Huset er i dag malt med Gjøco Herregård Maximal (av forrige eier), og denne har fått store blærer på solveggen (tipper de har malt når solen har stått på).


Er det gammel kledning? Da kan det være linoljeblæring.
Det kan også skyldes at treverket var fuktig forrige gang det ble malt.

Mitt tips er å velge en moderne maling med ny teknologi. Da blir det lengre tid til neste strøk. Ny teknologi betyr akryl.
Alkyd (oljemaling) beskytter også bra, men blir litt matt etter 5-8 år.

Glansgrad. Noen liker halvblank. Det gir et nymalt utseende.
Silkematt og matt. Gir et litt mer dempet utseende. Har man hvitt hus, gir det mindre refleksjon og litt mer behagelig opplevelse.
Er det et moderne hus, kan det bli supertøft med supermatt maling. Gjerne i en litt sterkere kulør.

Akryl er forøvrig helt supert å sprøytepåføre.
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Uten lufting fungerer ikke de moderne malingene så pass på hvilke råd som følges. Så må grunnarbeid være rett. Dekning på hjørner osv er det positivt med sprøytemaling ? 
  (trådstarter)
   #5
 9     0
Huset ble bygd på starten av 90-tallet, så det kan muligens være malt med linoljemaling. Kjenner han som eide huset fra 1990-2010, så kan forhøre meg om det har vært brukt linoljemaling. Men, har en mistanke om at eieren som jeg kjøpte huset av har malt det i suboptimale forhold, og at dette er grunnen til at det har oppstått blærer... Som sagt så er det kun blærer der sola står på, men ingenting på de andre veggene.

Sprøyte vil bli brukt på de større flatene, også vil vi benytte kost rundt vinduer og i hjørner.
Kommer til å skrape av blærene og annen løs maling, også vaske ned huset godt med kraftvask for å sikre god heft. Kledningen er jo lektet ut, så skulle jo ha trodd at det var tilstrekkelig. Har en fuktmåler tilgjengelig, så kommer uansett til å gå over huset før vi begynner å male. Kan da sammenligne alle veggene.

Fruen hadde gjort seg opp noen tanker utover kvelden; Halvblank finish var fasiten.
Så da er oppfølgingsspørsmålet mitt; Hva skal det stå på malingspannet?
Har sett på følgende:
Drygolin Pluss
Drygolin Pluss oljedekkbeis
Drygolin Optimal
Drygolin Optiwhite (hør litt forskjellig)
Butinox Futura
Drywood (helt ukjent for meg)
Gjøco Herregård Maximal
Infra Premium eller superior fra Coop Bygg
Beckers Fasade Plus; Hør rykter om at beckers skal ut av Byggmakker-kjeden. Har vær godt fornøyd med den tidligere, men kjedelig hvis Beckers ikke er å få tak i om noen få år.

Skal jeg være helt ærlig så synes jeg det blir helt sykt å betale nesten 3K for ett spann med utemaling (får selvsagt rabatt). Så med mindre Drygolin Nordic Extreme-serien er helt suveren sammenlignet med konkurrentene, så utgår denne.


   #6
 4,623     Sørlandet     0
Sjekk lufting først du;) absolutt det første du bør gjøre.

Vet du ikke hbordan så er det så enkelt som å kikke det kledning møter grunnmur også se om lift kan passere under (altså på baksiden av kledningen).

Fra det byggeåret tipper jeg du har lufting men da kun lektet ut med sløyfer. Hvis liggende kledning.

   #7
 1,883     Sandefjord     0
Sjekk lufting først du;) absolutt det første du bør gjøre.

Hva tenker du man bør gjøre om man ikke har (tilstrekkelig) lufting?
Man kan jo ikke skifte kledning før man evt får problemer større enn noen blærer?

Og om kledningen har vært malt siden 90’tallet, så betyr det mindre hva slags maling man påfører (for utenom at vedlikeholdsintervallet påvirkes). Malingsfilmen vil uansett være tett, ettersom det ligger 4-5-6-7-8, kanskje flere, strøk med maling på kledningen allerede.

Det som imidlertid betyr noe i valg av maling er vedlikeholdsintervallene. Og der er det forskjell. Jo bedre maling, jo lengre til neste neste gang man må male.

TS. Dersom huset er fra 90-tallet, er det lite sannsynlig at det et malt med linoljemaling. Da skyldes nok blærene slurv ved tidligere påføring, evt kombinert med sol og varme på sydveggen.
Dersom blærene skyldes fukt i underlaget og det ikke har lufting overhodet, vil jeg tro at du også har begynnende råte. Spesielt på øst/nordvegg der det er minst sol.


   #8
 4,623     Sørlandet     0
Jeg tebker at man velger en type beis/maling som tåler at luftingen er dårlig. Dersom den er dårlig etter man har sjekket. 

Sier ikke at man må bytte kledning…. 

Det betyr noe om det har blitt beiset med beis eller dekkbeis. Om man påfører hybrid/alkyd/akryl maling på det underlaget vil det blære og/eller flasse om luftingen er for dårlig. Mens om man påfører ett nytt lag med dekkbeis så blir det som det har vært.

Vet om flere som har gått på den smellen…..



   #9
 1,883     Sandefjord     0
Mitt poeng og min påstand er at kledning som er 30 år gammel og malt en rekke ganger, allerede har en tett behandling. Feks beis er etter 1-2 strøk kanskje noe åpen, men etter flere strøk blir også beis tett. Det samme gjelder dekkbeis og alle malinger. Rett og slett fordi filmen er så tykk. Det samme skjer også med linoljemaling, selv om mange påstår noe annet. Men jeg har aldri sett dokumentasjon på at noen malingsfilmer er diffusjonsåpen etter gjentagende behandling. Men man får en tett malingsfilm som hindrer regn å trekke inn i treverket. Det igjen gjør treverket mer dimensjonsstabilt og det hindrer oppsprekking. Og det er en viktig funksjon for at kledningen skal holde seg pen over lang tid.
   #10
 4,623     Sørlandet     0
Min påstand er at det har du muligens rett i men allikevel så blærer plastmalingen mens dekkbeisen gjør ikke. Dette selv om grunnarbeidet har vært greit.

Vet også om gjerder som er blitt malt i garasje og som blærer fordi det er brukt plastmaling rundt hele og ikke beis.

Min påstand er også at det er viktigere at fukten får tørket ut ett sted (innover mot lufting eller utover mot sprekker) enn at malingsfilmen er 100% tett. Når det blærer tyder det på innestengt fukt.

Jeg drar det så langt at jeg mener maling/beis er en viktig barriere mer for sollys enn for regn.

Selv har jeg drygolin ultimat (plastmaling) på huset. Eneste stedet det blærer er hvor luftingen er fraværende. Ett lite parti som jeg var klar over før jeg malte.

Konfererte med en maler jeg kjenner som mente luftingen til kledningen generelt var i grenseland men han trodde det skulle gå greit. Ble 95% greit.