10,240    11    0  

nek400:2010

 8     0
Noen som kan hjelpe meg med hva som er viktig og få med seg i 2010 standaren i forhold til 2006. Skal kjøpe et hus av utbygger lurer på hva mere jeg må passe på og få med meg på kontrakten.

   #1
 21,481     Enebolig     0
Det fantes en fin tråd om de viktigste endringene, men finner den ikke. For deg som forbruker er det mest vesentlige kanskje krav til antall stikkontakter og sensor som kobler ut koketoppkursen dersom det tørrkoker.

Men når det gjelder minstekrav, så er det noe el firma tenker på. Du trenger egentlig å tenke mer på hva du evt vil ha ekstra.
   #2
 492     Trondheim     0
om bygget allerede er påstartet  ville jeg fått med i kontrakten at minstekrav til elektrisk anlegg er den nye standarden.
Noen utbyggere er så lure at de starter med nybygg rett før nye regler trer ikraft, og selv om de stort sett bygger etter ikrafttredelse av nye standarder.
   #4
 570     Norge     0
Hvordan løses dette med komfyr/koketoppvakt i praksis?  Liker ikke den typen som kobles mellom stikk og komfyr, da denne koblingen utgjør en risiko i seg selv.  Fins det f.eks. utstyr som baserer seg på utløsemagnet på eksisterende sikring?
   #5
 21,481     Enebolig     0
Temperatursensor over koketoppen som legger ut sikringen ved overoppheting. Etterhver vil det også komme en trådløs variant.
   #6
 33     0
Drar opp igjen denne tråden med et spørsmål i samme bane:

Er en husutbygger/husfirma pliktig til å levere etter NEK400:2010?

Er klar over at normen trer i kraft (ikke lenger valgfri) for prosjekter søkt etter 1. januar. Men i og med at dette er en norm, vil da et firma måtte rette seg etter NEK 400-8-823 f.eks ang. antall stikkontakter?

Vårt firma sier de følger gjeldende krav, men det er jo forskjell på krav og norm...
   #7
 22     Vestfold     0
NEK 400: 2010 vil innebære endring av praksis på vesentlige punkter. Som
hovedregel innfører derfor DSB følgende overgangsordninger:
• NEK 400:2010 er gjeldende norm for prosjektering og utførelse fra og med
1. juli 2010.
• NEK 400:2006 kan også benyttes for prosjektering frem til 1. januar 2011.
• Installasjoner prosjektert i henhold til NEK 400:2006 må ferdigstilles innen
1. juli 2011.

   #8
 33     0
Alltid litt vanskelig å formulere spørsmålet ordentlig, så jeg prøver igjen... :)

NEK 400 er en norm. Må en norm følges? I motsetning til forskrifter, som må følges?

Husleverandøren (moduler produsert på fabrikk) gir oss ikke muligheter for å montere flere stikkontakter før etter at huset er montert. Derfor lurer jeg på om de må følge NEK400 når de skal levere et hus?
   #9
 4,253     0
Hvis en leverandør skal levere ett elanlegg så skal FEL følges. Dette er Kardemommeloven, alt skal gjøres slik at det virker og ikke er farlig. FEL er forskriften.

En måte å oppfylle kravene i FEL på er å følge NEKen.
Det er ikke noen som er pålagt å følge NEKen, men hvis en ikke gjør det så må man dokumentere at den valgte løsningen oppfyller alle krav i FEL.
Dette er så mye arbeide, vurderinger og dokumentering at det i praksis er kun NEKen som gjelder.

Selvfølgelig må ett anlegg som er planlagt /forhåndsmeldt etter 1 januar følge normen. Normen er minimumskravene.
Det er også kundens oppgave å sette premissene for leveransen. Hvis du som kunde ønsker at anlegget ditt blir prosjektert og utført etter normen så skal leverandøren levere anlegget etter normen.
Hvis leverandøren ikke kan levere det som kunden ønsker så er det kanskje ikke riktige leverandøren?
   #10
 33     0
Takker for godt svar!

Riktig leverandør...? Tja... Dersom kontoen er stappfull kan man jo velge hvilken leverandør man vil, hvis ikke så... Smile