5,680    15    1  

Nytt sikringsskap - automatsikring koblet med to ledninger fra sikring

 17     0
Hei,
Har nytt anlegg i leiligheten. Leiligheten er ca 100 år og dette har resultert i to sikringsskap. Uansett... I det minste skapet er det på en av 15A-automatene to ledninger på "uttaket"/Y-koblet fra sikringen til hver sin del av leiligheten.

Har ikke sett dette før, hverken i tidligere leiligheter eller på bilder på nettet. Har litt problemer med å få tatt et greit bilde, men lurer kort og godt på om det er forskriftsmessig. Kursen har lav belastning (lamper/et par stikk) på hver ledning ut fra sikringen?

   #1
 24,668     Akershus     0
Ganske vanlig, ikke noe å bry seg om.

I større anlegg er det ofte en klemrekke over sikringene for slik fordeling og deretter 2-3 ledere ned til selve kurssikringen. I bolighus går en som oftest rett på sikringen.
Signatur
   #2
 21,481     Enebolig     0
Det er ingenting galt med at lederne krysser hverandre hvis det er det TS mener. Men stusser litt over uttalelsen "til hver sin del av leiligheten."
   #3
 2,779     0
Spørsmålet var vel egentlig om det var greit med to (eller flere) ledere i en klemme. Ser ingenting i åpningsinnlegget om at de "krysser hverandre". Om det er en leilighet som er delt i to med to skap bør jo derimot hvert skap forsyne sin del av leiligheten, og ikke noe i den andre..

Men slik jeg tolker trådstarter er det kanskje mest sannsynlig to rom (i samme nye "halve" leilighet) forsynt fra samme sikring med to ledere inn i klemma på sikringa.?
   #4
 21,481     Enebolig     0
Hvis det er to ledere i en klemme, så er det helt vanlig, men ikke nødvendigvis ok. Leverandørene setter egne begrensninger. Nye jordfeilautomater testes etter en norm der det spesifikt står "leder" (entall) Dette gjelder da relativt nye produkter.

Det fleste klemmer gir dog god kontakt. Chint jordfeilautomater er et unntak, og man må i det minste ikke finne på å benytte PR og PN i samme klemme (med mindre de tvinnes) Men de er heller ikke godkjent for mer en én enkelt leder pr klemme.
  (trådstarter)
   #5
 17     0
Takk for svar. Det er som de to foregående beskriver. Jeg antar elektriker har valgt løsningen for å benytte delvis skjult løsning til et punkt og åpen løsning til det andre. Kun benyttet PR ledning. 15A med 2,5mm. Sover godt med løsningnen!
   #6
 1     0
Jeg bruker værtfall Wago klemme for å skjøte ledere, dette for og slippe å føre 2 ledere på sikringsklemme.
   #7
 4     0
Hei

Kan dere opplyse meg om Frisør saloon regnes som verksted eller som bolig, når det gjelder vern med jordfeilbryter. Kan jeg montere automatsikring uten jordfeilbryter?

   #8
 2,435     Hordaland     0
Det spørs hvor sikringsskapet og frisørsalongen får strøm fra. Er frisørsalongen i et bolighus, eller i et industribygg? Dersom frisørsalongen er i en bolig, eller i kjelleren til en bolig, eller i garasjen til en bolig, eller i et annet bygg på en boligtomt hvor sikringsskapet får strøm fra boligen, så skal hele installasjonen regnes som en boliginstallasjon og det skal monteres jordfeilautomater.
Signatur
   #9
 4     0

Hei igjen
Takk for ditt svar.
Salongen ligger i bolig bygg men den har separat local ved gate i sentum.
Sikringsskapet får strøm fra bygget.

Jeg har annet spørsmål.
Har en som har fagbrev(elektrikker) rett til å bytte OV i det sikringsskapet ?





   #10
 2,435     Hordaland     0
Dersom lokalet har eget strøminntak eller lokalet er direkte forsynt fra en hovedtavle i bygget så kan det være at installasjonen ikke er å betegne som boliginstallasjon. Dersom lokalet får strøm fra en tavle som også tilhører en boligseksjon så er hele installasjonen å betegne som boliginstallasjon. Det er vanskelig å si når man ikke vet hvordan fordelingsskapene i bygget er organisert.

Siden lokalet er et utleielokale/næringslokale så er det kun autoriserte elektrikerfirnaer som har lov til å bytte OV i det skapet.
Signatur