6,565    6    1  

Overspenningsvern ekspertise

 23     0
Hei

Henvender meg til elektrikere og fagfolk.

Jobber som elektriker og sliter med å finne noen som det er mulig å spørre om overspenningsvern temaet. Mulig jeg burde ha kunnskap om dette, samtidig så tror jeg det er flere enn meg som har liten oversikt over dette.

Ved TN nett benytter man 280v tennspenning og IT 385v tennspenning. Hvorfor?
Det jeg har fått som grunn er at det er vanligere med overspenninger i IT nett i.o.m luftstrekk o.l, derfor er det en fordel at overspenningsvernet ikke ryker oftere enn  nødvendig.
Dette gir ikke mening, det er vel like viktig og beskytte mot spenning i >280<385v området på IT nett også.

Vil det være større sjanse for farlige overspenninger i installasjoner med opplagt jording uten overspenningsvern, kontra installasjoner uten jording? (ref. letteste vei :)

Hva gjør installatører i nye boliger/installasjoner, er det vanlig med utbredt overspenningsvernanlegg, eller er det kun forskriftsmessig med grov-mellomvern i inntaket?




   #1
 21,481     Enebolig     0
IT-nett har høyere tennspenning fordi man ved en jordfeil kan få spenninger mellom fase og jord som overstiger 280V. Dette skjer noen ganger når det feks er feil på gatelys, man får en "svingekrets" som gir uvanlig høy spenning. Det er ikke ønskelig at overspenningsvernet skal gi "varig forbindelse" ved slike situasjoner. Vern for TN og TT har tennspenning rundt 280V. Dog finnes det også noen få "kombivern" som er tilpasset alle nett typer, jeg tror bla Schneider har dette.

Det andre spørsmålet ditt er høyst aktuelt. Mange tenker ikke over at man ved å installere overspenningsvern lager en snarvei til jord. Min erfaring er at dersom alle installasjoner på trafoekretsen har overspenningsvern, så er det en fordel. Men dersom noen få har overspenningsvern, så har overspenningen lett for å blåse ut i disse installasjonene. Men ta i betraktning at dette er min erfaringer, og ikke en uforbeholden sannhet.

I nye installasjoner er det krav til mellomvern klasse 2. Kravet kom i 2010, tidligere skulle man vurdere ytre påvirkninger (AQ)
  (trådstarter)
   #2
 23     0
Håpte det kom et svar fra deg sOPp Smile

Ok, men hvorfor er ikke disse spenningene mellom fase og jord skadelige?

-

Jeg tror ikke du skjønte helt spørsmålet, men jeg tar til meg det som blir sagt :)
Uansett om 1/10 hus har overspenningsvern så vil det jo uansett ta overspenninger selv om det slår ut?

Det jeg mente, si at man har 2 hus ved siden av hverandre der det i det ene er ført jordig i hele installasjonen, mens i det andre er jord ikke eksisterende. Vil huset med jording være mer utsatt for overspenninger enn det andre.

Siste - ja, er klar over at overspenningsvern ble innført i 2010. Det var mer et generelt spørsmål om hva elekerikere/installatører installerer av overspenningsvern, følger de kun forskrift eller er det mersalg av tilleggskomponenter.
Tenker mer på salg av finværn, vern på telefonlinje, innfelte finvern i stikkontakter. Hva er praksisen rundt om i landet.

Hva blir gjort i f.eks smarthus anlegg.. x-comfort, knx o.l
   #3
 21,481     Enebolig     0
Dersom overspenningsvernet gir varig forbindelse til jord, har man kort fortalt en stående jordfeil. Dette medfører fare for berøringsspenning og brann. Det kommer an på hvor stor jordfeilstrømmen blir, og en evt 2. jordfeil i IT-nett.
Jo større jordfeilstrøm, jo bedre jording må man ha for å få berøringsspenning under 50V.
I nye anlegg (forbrukerkurser) begrenser jordfeilstrømmen seg til 30mA pga jordfeilbryter, og kravet til overgangsmotstand for jordelektroden er hele 1667 ohm.

U=R x I
50=R x 0,003
I= 1667 ohm

Hvis du mente anlegg med beskyttelsestiltak "ikke ledende omgivelser" så har det liten innvirkning ettersom også de installasjonene har jordelektrode (baderom, vaskerom, kjøkken, ute osv er jordet) Overgangsmotstand til jord er langt mer relevant, og i slike tilfeller er det ikke gunstig å ha best jording (lavest overgangsmotstand)
Ligger installasjonen sist på linjen ut fra trafo, kan man få refleksjon, dvs at man får en større/økt overspenning. Derfor er det ofte disse installasjonene som sliter mest ved lynnedslag.

Jeg har inntrykk av at firmaene forholder seg til kravet i NEK, men med dagens utstyr burde man i det minste informere om finvern. De fleste kundene tror at klasse 2 vernet beskytter alt, inkludert finelektronikk.
  (trådstarter)
   #4
 23     0
Vil det si at et overspenningsvern kobler ikke ut før det er tilstrekkelig med strøm som går igjennom?
At hvis det er en mindre jordfeilstrøm med spenning over 280v så vil overspenningsvernet fungere som en varig kobling mot jord. Kan det isåfall være aktuelt med en slags jordfeilbryter opp mot overspenningsvernet?

Jeg har hatt den oppfattelsen at et overspenningsvern vil koble ut ved første overspenning - etter å ha googlet litt, så virker det som det kan tåle temmelig mye før det tar kvelden?


Med refleksjon mener du at det blir reflektert fra boligene det passerer før det kommer til enden av forsyningen fra trafo?
   #5
 21,481     Enebolig     1
Overspenningsvernet begynner å lede ved tennspenningen. Det kommer ofte mindre koblingsoverspenninger på nettet, men disse slår ikke ut overspenningsvernet. Da er det snakk om større overspenninger, feks lynnedslag, eller høyspentkabler som faller ned eller graves over.

Overspenningervern i IT og TT nett uten distribuert jord, må ha forankoblet jordfeilbryter dersom ikke konstruksjonen er brannsikker eller at vernet monteres i en brannsikker kapsling. Dette fordi vernet noen ganger vil danne en varig forbindelse til jord etter et havari. Da ønsker man å sikre seg at strømmen blir så høy at sikringen slår ut, noe den vil ved distribuert jord i TT nett, og et IT nett med defekt disneuter (dette er da i praksis et TT nett)

Refleksjon er når overspenningen møter en "større motstand," dvs installasjon og jordelektrode når man tar for seg boliger. Det oppstår også refleksjon dersom overspenningen går i en nedgravd kabel, og deretter går over til luftstrekk. Dette fordi luftstrekket representerer en større motstand. En tommelfingerregel sier at overspenningen dobles ved refleksjon, men det er nok kun veiledende/villedende.
  (trådstarter)
   #6
 23     0
Beklager sent svar, ikke hver dag jeg er inne her Smile
Takk for svar sopp! Dette var lærerikt.