6,563    10    4  

Oppussing av hus - LED-spotter

 35     0
Skal pusse opp et hus fra 1989, med kaldloft.
Tenkte da LED-spotter i stue og kjøkken.
Det er en jungel overalt på internett som omhandler LED-spotter, så trenger litt veiledning.

Lønner det seg å velge spotter som kan monteres rett i isolasjon? Tenker da på monteringstiden for elektrikeren, evt andre fordeler.
Ser det er en del merker som går opp igjen, Jupiter, Junistar etc.
Er ute etter bra kvalitet, men vil ikke betale unødvendig overpris heller.

   #1
 365     Drammen     0
Har du vurdert standard downlights hvor du bytter lyskilden til f.eks. GU10 LED pære? LED-lamper skal vare i årevis, utvikling skjer hele tiden og det er mer sannsynlig at du vil oppgradere i løpet av levetiden til lampene enn at dem går i stykker og må skiftes. Dessuten kommer mye av den nye teknologien til pærene først har jeg inntrykk av.

Uansett, i begge tilfeller (noe går i stykker eller du vil oppgradere) er det både billigere og enklere å skifte pære. Utvalget er jo et helt annet også.
JEG
   #2
 266     Rogaland     0
Man må vel følge instruksen til spot ved montering, og dermed ender man vel opp med bokser, selv om man setter inn en GU10 LED på 4 W. (Man kan jo sette inn en 35 W halogen.... enn så lenge).
   #3
 365     Drammen     0
Instruksen står på pakken til downlighten du kjøper, og om du kjøper downlight med integrert lyskilde (som jeg først fikk inntrykk av at trådstarter ville) så er ofte monteringsanvisningene snillere pga. lavere varmeutvikling og ikke muligheten til å skifte til 35W halogen, f.eks. Smile
   #4
 7     0
Skal pusse opp et hus fra 1989, med kaldloft.
Tenkte da LED-spotter i stue og kjøkken.
Det er en jungel overalt på internett som omhandler LED-spotter, så trenger litt veiledning.

Lønner det seg å velge spotter som kan monteres rett i isolasjon? Tenker da på monteringstiden for elektrikeren, evt andre fordeler.
Ser det er en del merker som går opp igjen, Jupiter, Junistar etc.
Er ute etter bra kvalitet, men vil ikke betale unødvendig overpris heller.


Styr unna spotter som kan monteres rett i isolasjonen, så lenge det er mulig å komme til over. Spotter som kan monteres i isolasjon er mere kostbare og det har ikke så vidt jeg vet kommet et alternativ som er like fint som "vanlige".
det vil uansett bli jobb med trekking av kabel så det å legge opp kasser vil ikke dra prisen veldig opp.

Når du skal velge spotter vil jeg anbefale Sg's junistar gyro.
Pene spotter med veldig fint lys, fra markedslederen.
http://www.sg-as.no/produktkategori/downlight/junistargyro/

Eller Ipas sine Led Comet.
De er også veldig fineog hakket rimeligere.
http://www.ipas.as/produkter/comet-direct-5w-matt-hvit-detail
JEG
   #5
 266     Rogaland     0
Eller så er du som meg, og ikke ser noe galt i GU10 pærer fra IKEA, og sparer en del på det. Tror HSPalm har ett godt poeng npr det gjelder LED:
   #6
 86     0
Samme situasjon som trådstarter, trenger lys til nytt kjøkken og vurderer LED. Hvordan hevder LED-strips/skinner seg i konkurranse med spots med LED pære?

   #7
 2,435     Hordaland     2
En liten LED guide basert på mine erfaringer.

Spotter (downlights) bør monteres i kasser, uansett hvilken type man velger. Spotter er ikke evigvarende, heller ikke LED. Det er ikke usannsynlig at spottene vil bli byttet med tiden. Det vil være litt for dumt om taket må rives for å sette inn downlightskasser i senere tid. Selv om det finnes spotter pr i dag som kan monteres rett i isolasjon, så er det ikke sikkert at dette er lovlig eller mulig i fremtiden når spottene kanskje må byttes.

Det finnes mange typer og produsenter på markedet for LED spotter. Prisene varierer mye, og det er ofte litt sånn at man får det man betaler for. LED er kjent for å være "evigvarende" og energibesparende. En kombinasjon av en billig LED spot, og en billig dimmer, kan resultere i at spottene varer i 2 år. Til sammenligning kan en kombinasjon av spot og dimmer fra en ledende produsent gjerne vare i 15 år uten problemer.

Det er selvsagt stor forskjell på hvordan LED spotter og LED striper monteres, da de har svært ulik utforming. Spotter generelt er gjerne litt "gammeldags". Store takflater med spotter forbindes lett med stjernehimmelen man finner på Danskebåten. I så måte overtar LED striper markedet gradvis, og nye bruksområder dukker opp hver dag. Bygger man nytt hus i en moderne, urban/funkis stil, så kan LED stripes benyttes i alle rom, til alle formål - her er det kun kreativiteten og økonomien som setter grenser. Spotter er fortsatt den store herskeren på markedet, og er nok mest anvendelig i tradisjonelle boliger som allmenn belysning. LED striper har selvsagt store bruksområder selv i en tradisjonell bolig, både til detaljbelysning, langs kjøkkenbenk, garderobeskap og lignende.

Her er mine tre favoritter blant LED spotter:

Oppussing av hus - LED-spotter -  - ArntO
Øverst på listen kommer Unilamp Juno Soft Cob+ LED 10W.
Veiledende pris: kr. 723,- pr stk.
Juno Soft Cob+ er relativt ny på markedet, og er en oppgradering av Juno Soft Cob (utgått modell). Spotten har en tilbaketrukket lyskilde, som gir et eksklusivt inntrykk og en behagelig takflate for øyet. Juno Soft Cob+ gir et varmt lys som er like behagelig som en tradisjonell halogenspot med god spredning. Er du villig til å bruke noen ekstra kroner på belysningen er dette absolutt et god valg. En LED spot med tilbaketrukket lyskilde gir en pen og ryddig takflate uten at det hele ser ut som takflaten på Danskebåten. Selv om Juno Soft Cob+ har tilbaketrukket lyskilde har den hele 40 grader lysspredning med 10W lyskilde, som gir et godt lys selv i store rom og rom med mørke veggflater.
Onninen selger samme spotten under sitt navn som Onnline Soft Cob Pro til veiledende pris kr. 470,- pr stk.
Juno Soft Cob+ kan dimmes med MicroMatic Uniled+ eller MicroMatic Microled. Bør ikke dimmes med Elko GLE dimmere.

Oppussing av hus - LED-spotter -  - ArntO
Unilamp Juno Cob LED 8W kommer som nr 2 på listen.
Veiledende pris: kr. 630,- pr. stk.
Med Juno Cob har man muligheten for å tilte lyskilden. Juno Cob leverer det samme varme og behagelige lyset som Juno Soft Cob+.
Onninen selger samme spotten under sitt navn som Onnline Cob Pro til veiledende pris kr. 430,- pr stk.
Juno Cob kan dimmes med MicroMatic Uniled+ eller MicroMatic Microled. Bør ikke dimmes med Elko GLE dimmere.

Oppussing av hus - LED-spotter -  - ArntO
SG sin Junistar Gyro 7W kommer som nr 3 på listen, og som et rimeligere alternativ til Juno Cob.
Veiledende pris kr. 430,- pr stk.
Junistar fra SG er en populær spot som er mye solgt. Spotten kan tiltes, og har et noe penere design enn Juno Cob. SG Junistar har et varmt og behagelig lys, med kun 32 grader lysspredning, som er noe mindre enn Juno Cob med sine 38 grader lysspredning. Junistar fungerer dårlig i rom med mørke veggflater pga konsentrert lysspredning.
SG Junistar kan dimmes med MicroMatic Uniled+ og MicroMatic Microled. Kan også dimmes med Elko GLE dimmere, men anbefales ikke.


I nyere urbane/funkis boliger finnes det mange alternativer til tradisjonelle spotter. Takflater kan integreres med LED striper, både som kaldhvit, varmhvit, og RGB striper som kan gi alle regnbuens farger.

Oppussing av hus - LED-spotter -  - ArntO
LED striper som integreres i takflater gir et svært moderne og eksklusivt inntrykk av boligen. Kostnadsmessig er dette ikke noe særlig dyrere enn løsninger med spotter. Ønsker man løsninger med RGB striper og trådløse styringssystemer vil selvsagt prisen eskalere fort.

Oppussing av hus - LED-spotter -  - ArntO
Kombinasjoner av LED striper og LED spotter er også et flott alternativ. Slike takflater kan være med på å skape dynamikk og et mer særpreget inntrykk av boligen.


Jeg håper dette gir litt inspirasjon til planleggingen av belysningen for dere som skal til å bygge nytt hus. Smile
Lykke til!
Signatur

   #8
 2,018     Strømmen     1
Mange fine spotter der eydybdal, men felles for den type er at pære er integrert i spot, det vil si at man må skifte alt, når den slukker.... Personlig holder jeg en knapp på spotter der man kan skifte pære, disse finnes ikke bare i GU10, men også
I lavtbyggende... Vil vel også fremheve spotter som dimmes med 315GLE, siden det er Norges desidert mest solgte lysdimmer...
Signatur
   #9
 2,435     Hordaland     1
Det er helt riktig at spottene jeg har anbefalt har fast lyskilde som ikke kan skiftes.

Nå skal det sies at LED spotter har en levetid på 30 - 50.000 timer. Med en gjennomsnittlig brukstid på 8 timer hver dag tilsvarer dette 10 - 15 års levetid. Dette forsvarer i all grad valget ved å benytte spotter med fast lyskilde.

Spotter med utskiftbar lyskilde, for eksempel GU10 sokkel, har som oftest et mindre elegant design. Selv om GU10 lyskilder kan ha opp mot 40 - 45 grader spredning, så gir den et mer intenst lys for øye ved direkte syn mot spotten. Mange GU10 lyskilder er også mindre elegant da de ofte er sammensatt av 3 stk LEDs. SG Junistar og Unilamp Juno Cob har en stor LED som ligner mer på en tradisjonell halogen lyskilde. Jeg har fortsatt til gode å se en downlight med GU10 som har tilbaketrukket lyskilde (ofte kallet "soft").

GU10 lyskilder er stort sett rundt 5W. Det begynner å komme en del nyere GU10 lyskilder som er 7W som ser mer ut som en tradisjonell halogen lyskilde. Prisen på lyskilden øker betraktelig igjen. LED spotter med fast lyskilde er ofte noe kraftigere enn spotter med utskiftbar lyskilde. Unilamp Juno Cob og Juno Soft Cob har godt med kjøleribber rundt armaturhuset. Selv om LED ikke avgir varme, så inneholder LED spotten en elektronikk som avgir varme tilsvarende effekten på spotten. Unilamp Juno Soft Cob+ har 10W merkedata, og avgir derav 10 watt varmeenergi. En overopphetet LED spot vil medføre større slitasje for elektronikken, som gjør at den gjerne dør etter 30.000 timer, i stedet for 50.000 timer ved tilstrekkelig nedkjøling. Spotter med utskiftbar lyskilde har kjøleribber på selve lyskilden. Dette er minimalt med kjøleribber sammenlignet med en spot som har integrert elektronikk med fast lyskilde.

Elko 315 GLE er i utgangspunktet ikke en LED dimmer. GLE er en faseavsnit dimmer som er utviklet for 230V og 12V halogen spotter, men har selvsagt flere bruksområder. Elko 315 GLE er nok som du sier den mest solgte spotten opp gjennom tiden. Selv om det finnes spotter som kan dimmes med GLE, så betyr ikke dette at det er en optimal løsning. LED spotter har en sær elektronikk, og med tiden vil LED lyskilden svekkes dersom den ikke dimmes på riktig måte. LED skal ha en kontrollert strøm og spenning for å fungere optimalt ved dimming uten å ta skade. Jeg tror alle som har kjøpt minst 5 GU10 LED har opplevd at minst 1 av de ryker, selv om de har 50.000 timer levetid...

Det finnes et en jungel med LED spotter og dimmere på markedet, som nevnt i alle prisgrupper. Mine anbefalinger er basert på erfaring med hva som fungerer optimalt, til en forsvarlig pris. Dette er produkter jeg har tro på at vil fungere minst 10 år frem i tid.
Signatur
   #10
 2,018     Strømmen     0
Skal ikke overprøve dine fine innlegg eydybdal, men siden de fleste GU10 pærer
vi solgte i 2009 fremdeles lyser, så tror jeg faktisk kvaliteten på GU10 led er bra..
Som du skriver så er 315GLE en faseavsnitt dimmer, og siden de fleste led pærer
som selges i Norge dimmes etter det prinsippet, så tror jeg det er relativt trygt å
anbefale denne....
Powerled, med flere små lyskilder, er ikke det man selger mest i 2015, COB har
overtatt 90 % av markedet, og siden COB led har inntrukket lyskilde, så er ikke
blending noe stort problem...
Signatur