313    1    0  

Bygge nytt? Nye energikrav til bygg

 98     Stange     0
Var såvidt innom tema i en annen tråd, men tror dette er viktig for alle som skal bygge nytt.

Det er kommet nye energikrav til bygg i byggteknisk forskrift (TEK10). De  trådte i kraft fra 1 januar 2016 med overgangsordning frem til 31.12 2016

Bygge nytt? Nye energikrav til bygg - Diana-IEC-hus.jpg - Varmetema

Spesifikt skjerpes krav til blant annet gulv, vindu, varmegjenvinner og tetting. I forhold til oppvarming av boliger tas krav til alternativ energi bort.
 
Jeg skal ikke ta med alle detaljene her, men peke på en interessant punkt som gjelder nye boliger 70-1000 m2.

(4) Boenhet i småhus skal oppføres med skorstein. Kravet gjelder ikke dersom
a) boenheten oppføres med vannbåren varme, eller
b) årlig netto energibehov til oppvarming ikke overstiger kravet til passiv hus, beregnet etter Norsk Standard NS 3700:2013 Kriterier for passiv hus og lavenergibygninger Boligbygninger.
 
Legg merke til at kravet kan oppfylles med vannbåren varme med EL som varmekilde.

Man kan selvsagt diskutere frem og tilbake hvor smart dette er, men vi kommer ikke forbi at det er gjeldende lovgiving man må forholde seg til. Vi er ikke i tvil om at det er riktig å installere alternative varmekilder selv om det ikke er krav til det.

Likevel tror vi virkeligheten blir at mange installerer et enkelt anlegg med vannbåren varme og sløyfer pipe. Det vil i mange tilfeller bli rimeligere enn varmekabler og pipe.

Pipe står nok sterkt i mange deler av landet, og utfra et beredskapsmessig synspunkt er det nok lurt.

Hvis man likevel må velge ut fra økonomi, er det viktig å tenke på at det er lettere å etter montere enn stålpipe enn vannbåren varme.
Signatur

   #1
 1,015     Revetal     0
VVS-bransjen har generelt hatt en "kroken på døra"-syn på vannbåren varme med de nye forskriftene, men jeg er veldig enig i det dere mener om hva som vil være beste og rimeligste alternativ.

Jeg tror likevel de fleste også vil velge pipe, rett og slett fordi et ildsted i Norge nærmest er en ufravikelig tradisjon som del av interiøret i stua.

Vanlig vedovn er i et nytt hus derimot noe som i praksis kun blir svært kostbar pynt for å sende varme ut på terrassen når det fyres, mens det med vannvarmende ovn både kan fyres det man ønsker som kos, og får utnyttet varmen inne på badet fremfor terrassen.

Vannbåren varme kan være svært rimelig, når ikke 200 meter hull i bakken skal medregnes, men utfordringen for de som bygger hus vil derimot fortsatt være å få byggefirmaet til å være med på laget. Det tror jeg gradvis vil endres
Signatur