#41
 524     Akershus     0
Jeg har hatt en del diskusjoner på ukworkshop i det siste ang eksentersliper kontra plansliper (jeg har en dewalt slik) og erfaringen blant dem der borte er at eksentersliper er mye bedre enn plansliper nemlig pga at plansliper kun roterer og legger igjen sirkulære slipemerker.
Kanskje det er plansliperen din som er problemet.

  (trådstarter)
   #42
 164     Oslo     0
Takk for innspillet, men jeg har ikke brukt den her Smile Shinobiwan på DIYAudio bruker visst plansliper, og han får bra resultater. Men det er kanskje noe i det du sier der. Jeg har lenge ønsket meg en sånn som dette, men jeg synes det ser bedre ut med en sånn som man bare holder håndflaten oppå med én hånd.

Se forøvrig denne.
   #43
 524     Akershus     0
Enig - jeg har så langt bare sett gode resultater med min DW 1/4ark sliper. Jeg kjøpte den basert nemlig på den artiklen i diyaudio ! - har du ikke lagt den ut i en tidligere tråd.
Det var bare en ide siden du hørtes fortvilet ut.
Høres bra ut med en eksentersliper som går på luft - det hadde jeg ikke tenkt på før. Enda mer å bruke kompressoren til.  Wink
  (trådstarter)
   #44
 164     Oslo     0
Gjorde du? Det gjorde jeg også...
Jepp, luftverktøy er skikkelig behagelig å bruke.
  (trådstarter)
   #45
 164     Oslo     0
Har prøvd å polere en front til i dag. Denne gang med 3M proffprodukter og nok en gang med skuffende resultat. Jeg slipte ned tørt med en tøyfiberbasert 1500-pad som jeg fikk anbefalt i butikken. Det funka greit. Så kom 3M Perfect-It III Fine Compound med en hard 3M skumrondell. Der hadde jeg kanskje venta meg litt blankere resultat da jeg ble ferdig, men fortsatte til 3M Perfect-It III Machine Polish. Den holdt jeg på med i kanskje en time fordi jeg kjørte mange runder. Jeg synes liksom ikke det ble blankt, for hver gang jeg var fornøyd begynte overflaten å bli matt igjen etter kort tid (og jeg holdt på med hver omgang LENGE). Til slutt så det ut som jeg hadde fått en riktig så fin glans, men tror du ikke den ble regelrett matt etter at jeg monterte fronten opp igjen??

Se på disse bildene. Nå har jeg brukt over 1000 spenn og masse tid på poleringsprodukter, og strengt tatt er de frontene som fortsatt bare er lakkerte og ikke gjort noe mer med mye finere! Er rett og slett drita lei.

Begge bildene viser en polert og en upolert front side ved side. Den upolerte har det vært noen fettete barnefingre på.
Høyglans (pianolakk) på MDF skapdører - prosessforslag - 3M_montert.jpg - nordhagen
Høyglans (pianolakk) på MDF skapdører - prosessforslag - 3mSBS.jpg - nordhagen
   #46
 526     0

Har ikke så mye greie på dette men vet at min far laget en kommode en gang i tiden som han lakket. Da "siklet" han lakken mellom hvert strøk og hadde på mange mange lag (tror han hadde mer enn 7 lag). Hva han gjorde på siste laget er usikkert men det virker fornuftig og fjærne ujevnhetene etter hvert lag. å gå på med sliping etter etter 3-4 lag blir nok feil da du gjerne må helt ned i første laget ditt for å få vekk ujevnheter og da forsvinner mye av glansen også.

Vi kaller det sikling. Vet ikke hva det heter på fagspråket men det betyr at en "skraper" av topplaget på lakken etter hvert strøk med dertil egnet verktøy.
da bli overflaten helt slett og fri for ujenvnheter.

Kanksje noen andre kan forklare dette bedre.
Signatur
   #47
 524     Akershus     0
Jeg synes du forklarte det bra !
Det har i lenge vært min standard metode når jeg maler med rull, eller pensel på flate overflater, men om det hjelper nordhagen med sine spraymalte dører vet jeg ikke !  :-\

  (trådstarter)
   #48
 164     Oslo     0
Det er nok litt for sent å gjøre det nå,  men takk for tipset! Ellers er det vanlige ved lakkering med billakk å legge lagene vått-i-vått, og rubbe opp etterpå med eventuell sliping først.
   #49
 113     Ålesund     0
Enkelt og greit: Proff utstyr skaper proff resultater.
Dette gjelder både kjemikalier og maksiner.
Men kanskje viktigst av alt ERFARING.

Tipper at resultatet du får blir supert men prosessen fram til det endelige resultatet er det som vanlig mange tanker om.

Den jeg tipper er den enkleste er å leie seg inne hos noen som har lakkbox, du har jo allerede en veldig ok lakksprøyte.

Min framgangsmåte ville vært å bruke en Festool ROTEX til hele prosessen, fra sliping til polering. Startet med 180P, Avfetting, Hagmanns sprøytesparkel, så 240-500P, så avfetting, så tackcloth, så 2-4 lag med billakk i lakkbox.
Avhengig av resultatet (mye eller lite apelsinhud) så 1200 papir på samme slipe maskinen, så over å polere med samme maskinen med 3m sine produkter.

Følges denne prosedyren tipper jeg at du får så bra resultat som det er mulig å oppnå.
Signatur
  (trådstarter)
   #50
 164     Oslo     0
Nå har jeg muligheten til å vise det ferdige resultatet. Selv om jeg bare har våtslipt og polert én av kjøkkenfrontene slik jeg nå skal ta alle, får jeg anse prosjektet som fullført innafor rammene av denne tråden.

Her er to bilder som viser finishen jeg har klart å oppnå (det er vanskelig å fotgrafere reflekser må jeg si)

Finish før våtsliping og polering kan sees lenger opp i denne tråden. Her har jeg først slipt med korning 1200, deretter 2000. Så har jeg polert med den "proffe" poleringsmaskinen fra Biltema (link). Først en runde med 3M Perfect-It III Super Fine Rubbing Compound, deretter 3M Perfect-It III Machine Polish. Papiret jeg har brukt er Mirka 1200-korning og 3M Imperial Wet-or-Dry 2000-korning.

Mine erfaringer med produktene er at begge sandpapirtypene var veldig gode. Poleringsmasinen fra Biltema synes jeg er et funn til prisen og 3M-produktene var dyre, men utrolig mye bedre enn Turtle Wax-produktene jeg prøvde først.

Så til litt mer helhetlige tanker om hele arbeidsprosessen og en vurdering av sluttresultatet. Sånn som denne fronten er nå er jeg absolutt fornøyd, men jeg ser tydelig at forarbeidet kunne vært grundigere. Overflaten er speilblank, men ikke helt jevn, og dette kommer av at jeg ikke har vært flinkt nok til å planslipe helt fra bar MDF. Jeg gjorde nok den gamle feilen å tro hele veien at produktene senere i prosessen ville hjelpe med å jevne ut overflaten etterhvert som de fløt og ble slipt. Dette er et bevis på at dette er en kjedelig feil.

Jeg tror det vil være nyttig for meg å gå tilbake til sliping av MDF og det første grunningsstrøket i mitt neste prosjekt. Jeg har lest mye om dette underveis og kommet fram til at jeg har lyst til å prøve en epoxyprimer neste gang. Det har irritert meg at det var så vanskelig å slipe Jotun Heftgrunn V fordi det gjorde at jeg sle litt lat og ikke gjorde dette skikkelig. Dette har helt tydelig forplantet seg. En annen fordel med epoxyprimer er at den bygger litt mer og er mer egnet for sliping, i tillegg til at jeg kan legge lakken rett oppå. Dette sparer meg for et strøk og en sliping.

En annen ting jeg vurderer til neste gang er å bruke base+klar istedet for lastebillakk. I og med at klarlakk er tykkere enn baselakk tenker jeg at dette skal gi meg mer å slipe på i våtslip-/rubbingfasen.

Takk til dere som har fulgt med i denne prosessen og bidratt med både spørsmål og svar så langt!
Høyglans (pianolakk) på MDF skapdører - prosessforslag - rlx_bil.jpg - nordhagen
Høyglans (pianolakk) på MDF skapdører - prosessforslag - rlx_plante.jpg - nordhagen