#11
 1,323     Østlandet     0
Det er ikke høyde til bærende konstruksjon som teller, men høyde fra ferdig gulv til oppunder ferdig himling.


Er du 100% sikker på dette?
Jeg mener det i en annen tråd (muligens omhandlet den samme garasjen), at det var innvendig bærende konstruksjon som var avgjørende.
På mine takstoler er høyden innvendig 1,89 meter. Altså under 1,9 meter. Om det var snakk om ferdig høyde, kunne den vært noe høyere, og så måtte man bare bygget opp gulvet / ned taket nok til å få riktig høyde.


Vel, når jeg bygget garasje i fjor så klaget saksbehandleren i kommunen på tegningen og ville ikke godkjenne bygget fordi det var målsatt 190 cm fra undergurt til hanebjelke. Argumentet hans var at det skulle være UNDER 190 cm.........
Jeg forklarte da per tlf at dette var tegning av takstolen og at når gulv og himling kom på plass ville høyden bli redusert til maks 186 cm. Han lurte da på hvorfor jeg ikke hadde målsatt tegningen til ferdig etasjehøyde og han endret målet på tegningen slik at jeg fikk godkjenning.

Utfra det konkluderte jeg med at kravet gjelder fra ferdig gulv til ferdig himling, mao etasjehøyden i ferdig bygg. Alt annet høres forøvrig også meningsløst ut. Poenget er at det ikke skal brukes til boligformål og at arealet ikke regnes med hvis etasjehøyden er under 190 cm.

Endrer man dette senere gjør man hele bygget ulovlig, men man kan vel ikke nekte å godkjenne et bygg som er innenfor kravet bare fordi man mistenker at noen kan gjøre det ulovlig siden?

   #12
 567     bare ett av gangen, helst     0
Folkens. Dere kan ikke direkte bruke takstbransjen sine regler på en byggesak. Standarden for arealmåling skal nemlig tilpasses til det som er hensiktsmessig for den enkelte anvendelse: http://www.standard.no/nyheter/nyhetsarkiv/bygg-anlegg-og-eiendom/2013/ny-og-oppdatert-utgave-av-ns-3940/ :
"Standarden gir ikke bestemmelser om hvilke begreper som skal brukes for det enkelte formålet. Dette er i noen sammenhenger regulert i lov eller forskrift, eller for enkelte fag gitt i bransjenormer. Det er viktig at det velges areal- eller volumbegrep som passer best til formålet. En oversikt over bruk av areal- og volumbegreper til ulike formål er gitt i et eget tillegg i standarden."
Det er antakelig derfor takstbransjens retningslinjer presiserer at de retningslinjene går foran NS-en ved motstrid. (Det er motstrid på en del punkter.)

Jeg har ingen ekspertise på dette, jeg har bare plukket opp ting ved å lese dokumenter, men: En forskjell er at en takstmann ikke skal regne arealer uten adkomst. Fornuftig. Takstmann kan ikke signere på et areal han/hun ikke får målt opp. Plan- og bygning tar fornuftigvis ikke sånne hensyn: du kan ikke lure deg unna ved å sette en gipsplate foran døra. Faktisk teller arealet også før etasjeskilleren er på plass. Denne Wikipedia-artikkelen skisserer avvik mellom forskriften og standarden: http://no.wikipedia.org/wiki/Arealberegning_av_bygninger#Forskjell_mellom_standard_og_forskrift 
Se bl.a. teksten "areal i rom med høyde 4,9 m eller mer".  Jeg kan heller ikke tenke meg at man kan lure plan- og bygning (eller futen!) med et rom med 210 høyde, ved å rulle ut et 21 cm tykt "gulvbelegg" (som man så, selvsagt, fjerner når man slipper inn takstmann før salg) - men kanskje et permanent tykkere skrå tak (som senker punktet for 1.90) vil gjøre susen. For alt jeg vet. Kanskje ikke.

Men dette har jeg som nevnt ingen fagkunnskap på; poenget mitt er at for byggesaker må man forholde seg til det arealbegrepet som følger av regler og praksis for - nettopp - byggesaker. 
   #14
 35     Hamar     0
Hva med å få noen til å beregne takstolene på nytt med lavere hanebjelke. Deretter legge fram de statiske beregninger for kommunen. Spørsmålet du da vil få er hvorfor i all verden ble det gjort en ny beregning, trenger da en sannsynlig forklaring på det.
   #15
 10,486     Akershus     0
Vel, når jeg bygget garasje i fjor så klaget saksbehandleren i kommunen på tegningen og ville ikke godkjenne bygget fordi det var målsatt 190 cm fra undergurt til hanebjelke. Argumentet hans var at det skulle være UNDER 190 cm.........
Jeg forklarte da per tlf at dette var tegning av takstolen og at når gulv og himling kom på plass ville høyden bli redusert til maks 186 cm. Han lurte da på hvorfor jeg ikke hadde målsatt tegningen til ferdig etasjehøyde og han endret målet på tegningen slik at jeg fikk godkjenning.

Utfra det konkluderte jeg med at kravet gjelder fra ferdig gulv til ferdig himling, mao etasjehøyden i ferdig bygg. Alt annet høres forøvrig også meningsløst ut.



Etter en runde i vinter kan jeg konkuldere med at i 72% av kommunene på Romerike ikke kan regelverk (denne saken angående oljetanker). 14% gidder ikke svare, tross gjentatte purringer, 14% hadde faktisk peiling (Eidsvoll).

Bra det løste seg for deg, men at én saksbehandler greier å bruke hue, betyr dessverre ikke det samme som at det er riktig.

Hvis det stemmer at det er konstruksjonen som er riktig, så vil jeg anta det springer utfra at det har vært ganske mange som har lektet ned taket før godkjenning, og så hevet det igjen.
Signatur
   #16
 567     bare ett av gangen, helst     0
Etter en runde i vinter kan jeg konkuldere med at i 72% av kommunene på Romerike ikke kan regelverk


Jeg gjetter at du egentlig mener 71 prosent. Sånn ca. 71.42857 Wink
Egentlig misvisende å bruke sånne prosenttall på sånne små utvalg.
   #17
 7     0
Det er høyden på loft i ferdig tilstand som gjelder. Skal du ha gulv og himling så kan mål mellom undergurt og hanebjelke være litt over 190. Skal du ikke ha et gulv der må du passe på å være under 190 ellers vil "loftet" faktisk telle som areal. Selv om du ikke kan gå der en gang.

Hadde jeg vært deg hadde jeg tatt kontakt med takstolleverandør og sett om de kunne gjort en ny beregning med en lavere hanebjelke og gjort endringa på takstolene. Dokumenter jobben du gjør, så bør det ikke bli noe problem.

Ebe
   #18
 4,452     Vestlandet     0
Hvis det er taksperrer så regnes ikke hanenjelken med (så lenge den ikke er med i det statiske systemet), hvis det er takstoler så regnes hanebjelken med. Ref kap. 3 i Grad av utnytting.
Signatur
   #19
 24,668     Akershus     0
Må hanebjelken faktisk flyttes? Kan en ikke begrense seg til å " forsterke" den litt nedover?
Signatur
Ebe
   #20
 4,452     Vestlandet     0
Tja, hele poenget her er vel at man skal måle den delen som faktisk er brukendes innenfor bærende system.

Dersom man legger til noe som ikke er nødvendig for bæringen eller bruken, så skal det ikke regnes med. Nettopp fordi man kan fjerne det i etterkant uten inngrep i bærende konstruksjon.

Min tolkning er at man måler fra topp nødvendig gulv til underkant hanebjelke på taksperrer.
Signatur