#181
 10,486     Akershus     0
Hvor viktig er det egentlig å få ut "all" luften av en sånn konstruksjon?



Støpefeber, ja visst! Spennende tråd å følge med på, og så slipper man å gjøre alt arbeidet selv Smile
Signatur

   #182
 22,342     Akershus     0
Luften svekker styrken i betongen. Den tåler da mindre belastning.

Utseende messig er det kanskje ikke kult med en overflate med "bobler".

Frostsprenging og fuktoppsug kan  være et tema.
   #183
 270     Østlandet     0
Den som fyller skråvanger nedenifra og oppover og vibrerer samtidig, får all betongen samlet i bunnen.. Vibratoren skal jo til bunns, og dras litt sakte opp igjen, for å dra med seg luftboblene.
Jeg ba gutta prøve nedenfra en gang - - og ble ikke særlig populær - så det har jeg lært..

25 % steinredusert B30 separerer ikke så lett, for den er bare litt mykere enn en hevet brødeig.

Størst sjansse for steinreir er det i høye vegger der bløt betong blir sluppet flere meter. Når betongstrålen da treffer armeringen kan stein og slam sprute i forskjellige rettninger og danne steinhager som vibratoren ikke klarer å blande sammen igjen..
Derfor må pumpeslangen føres ned i veggen og holdes noen cm under topp betongbølge. 
Lav fallhøyde er i hvertfall viktig.. 

Vår/min erfaring er fylling ovenfra og nedover i lave skråmurer, for så å supplere toppen av muren oppover eller ovenfra igjen. Viktig å småvibrere ut mot trekantlektene hele tiden. Lett for å bli luftblærer under dem..

Jeg fraråder på det sterkeste å støpe uten bruk av vibrator i vegger og murer, med mindre det støpes med SKB (flytbetong) som er beregnet for støp uten vibrator. Ingen seriøse aktører dropper vibratoren ellers..

Luftporer svekker ikke betongen så mye i første omgang, men på sikt fører uønskede luftporer til frostspregning og raskere forvitring..

Ironisk nok tilsettes 3-5 % luft i betong for å hindre frostskader. Men det er mikroskopiske luftperler som absorberer iskrystaller når vann fryser inne i betongen.. Så rart det enn høres ut..


   #184
 10,486     Akershus     0

Luften svekker styrken i betongen. Den tåler da mindre belastning.


Selvsagt, men i hvor stor grad? Det er jo ikke motorveibru han skal støpe? Hvor kritisk er det om det er noen bobler?

Jeg så en gang på Holmes on Homes, at det skulle være noe luft tilbake, for at vann/fukt skal kunne utvide seg uten å sprenge betongen. Hvordan skal en "glad amatør" vite hva som er rett?
Signatur
  (trådstarter)
   #185
 1,594     Bergen     0
Da var betong bestilt ifra Unicon.  :)
Får det i to biler.

De hadde ikke vibrator på bilene, men de sa at det ikke var nødvending med vibrator på så lav konstruksjon som min mur, iflg Unicon Bergen.
Får tilsatt SP etter fylling av trappevangene.

Får tenke litt på dette, og evt sjekke hvor i Bergen jeg kan få leie dette. Litt redd for at det ikke skal bli bra nok uten vibrator.

Las på forumet her en som hadde laget seg en vibrator av en pussemaskin.. hvordan funket det mon tro?

Siste redigering: Thursday, July 19, 2012 8:28:54 AM av ferale
Ebe
   #186
 4,452     Vestlandet     0
Ramirent og UCO har vel slikt. Sjekk Naboen også. Ville hatt en vibrator for å få det fint, samt for å være på sikre siden. Smile
Siste redigering: Thursday, July 19, 2012 7:45:19 AM av eirikBerntsen
Signatur
   #187
 270     Østlandet     0
Til frodes.
En glad amatør, kan lese og lære. En glad amatør kan undersøke, observere og bruke øyne. En glad amatør kan bruke sunn fornuft og vurdere om gitte råd er gode eller dårlige.
En glad amatør kan la vær, og heller sette bort hele jobben og stole på utførelsen.

En trekonstruksjon kan du rel. lett vedlikeholde og skifte, en betongkonstruksjon byr på adskillig støre utfordringer å rehabilitere eller skifte ut deler av.

Vi konstruerer og produserer gjerne for nytte og utseende for en viss brukstid.
Er holdbarheten kortere enn ønsket og forventet, skaper det gjerne problemer og frustrasjon. Det jo bare å se på emne "reparere skadet mur" på forumet her..

Jeg regner med ferale ønsker et resultat som er vedlikeholdsfritt, rel. varig og som han kan glede seg over - og ikke motsatt iritere seg over om noen få år.

En betongkonstruksjon består som regel  av betong og armering som skal samvirke. Uføres ikke håndtverket riktig, kan samvirket betong-armering virke mot sin hensikt. Armeringen korroderer, utvider seg og sprenger ut og ødelegger konstruksjonen i stedet for å styrke den.

Fersk betong er sterkt basisk, noe som beskytter armeringen for korrosjon. Over tid blir betongen mer nøytral og sur. Surningsprosessen skjer utenfra og innover. Dess tynnere overdekningen er, dess raskere korroderer armeringen og ødelegger konstruksjonen.

Fagmessig god eller dårlig utførelse påvirkes gjerne av fem forhold.
Armeringens plassering i forhold til betongens ytterkant (forskalingen, underlaget). Betongens plassering i forhold til armeringen (steinreir, luftlommer).
Vann/cement-forhold som skaper porer (for mye vanntilsetning i fersk betong).
Støpetemperatur og etterbehandling av nystøp (frostskader og svinnriss).
Overflatebehandling/finish (pussing, sliping, sandblåseng etc.)

Å fjerne uønskede luftporer påvirker betongens holdbarhet og utseende, så får det være opp til den enkelte om og hvordan det evt. utføres..




 


   #189
 282     Tønsberg     0
Her er det et grellt eksempel på underdimensjonert støtte, de har brukt 2x6 som tydelig bøyer seg. Hvem andre enn noen som tror på høyere makter kan finne på noe slikt?
Forskaling av mur - DSC00653.JPG - bernadiner
Forskaling av mur - DSC00654.JPG - bernadiner