#11
 270     Østlandet     0
Såler og gulv i kalde garasjer isoleres vanligvis for å unngå telehiv der massene under kan fryse, utvide seg og løfte bygget.
Det er vannet i grunnmassene som utvider seg når det fryser og fører til telehiv i massene. Leire inneholder mye vann og er en versting i så måte. Leiren utvider seg inntil ca. 10% når den fryser. I kalde strøk kan telen gå 2 m ned i massene og løfte et bygg 20 cm. Drenerte stein og grusmasser utvider seg minimalt og kan regnes å være relativt stabile. Forutsatt at frosten ikke går gjennom de "gode massene" og forårsaker telehiv i "dårligere masser" som ligger under de "gode".

Vanlig er å begrense telen ved å isolere med isopor (eps) eller styrofoam (xps) under såler, gulv og yttersiden av bygget, så ikke telen kryper ned eller sideveis innunder bygget. Type isolasjon avhenger av beregnet trykkpåkjenning, fukt påkjenning og forventet levetid. Isolasjonens tykkelse avhenger av forventet kulde (varmetap fra grunnen til overflaten) og det varierer jo fra landsdel til landsdel.

En skal merke seg at eps og xps er lettantennelig og brenner uten luft og flamme, utvikler giftig gass ved brann og blir løst opp av bensin, diesel og olje. I så måte er et betongdekke med diffusjons sperre en god beskyttelse i en garasje.

Ikke isolere ...
Alt etter temperatur og grunnforholdene vil bygget løftes jevnt og senkes jevnt når telen forsvinner, og det gjør jo ikke noe i utgangspunktet......
Problemet er bare at telen vanligvis ikke løfter og senker jevnt. Resultatet over år er gjerne at bygget blir skjevt og at dette igjen påvirker såler, gulv, vegger, tak, takrenner, dører og vinduer.

Delvis isolasjon (under og på begge sider av sålene)....
Bygget vil stå stabilt, men gulvet mellom veggene vil heve å senke seg alt etter temperatur og grunnforholdene.

Full isolasjon....
Bygg og gulv vil stå stabilt.