P2
   #11
 129     Norge     1
Hele poenget med å drenere er jo å endre nivået på grunnvannet....

   #12
 33     Østlandet     0
Hele poenget med å drenere er jo å endre nivået på grunnvannet....


Tja. Ikke alltid. Poenget med dreneringer er å avlede vann vekk fra bygningenskonstruksjon slik at det ikke dannes vannmagasiner og vanntrykk mot konstruksjonen. Svært mange dreneringsrør er 99% av tiden tørre.

Men det er også riktig at mann kan drenere for å endre på nivået til grunnvannet, men dette må da skje før et bygges settes opp, eller det må tas forholds regler for å hindre setningsskader. I dette tilfelle med et hus fra 1955 er det risikabelt å endre på de geotekniske egenskapene til massene som befinner seg under fundamentet.
Signatur
   #14
 33     Østlandet     0
Du skrev at huset ligger på slak skråning. Hvor avsluttes denne skråningen? Er det noen vannspeil i nærheten og hvor mye lavere ligger disse?

Grunnvannsonen varier i høydenivå og er som oftest høyest på denne tiden av året etter lange snøsmelting perioder. Graver du et hull og møter på på en vannspeil har du funnet aktuelt nivå. På vei ned om du møter på rust flekket/farget jord, eller grått/svart jord, er dette en indikasjon på at vannet har ligget høyere.
Signatur
TDJ
   #15
 1,627     Asker      0
Hei vevargata;
hvordan går det med prosjektet ditt ?
Er litt i samme situasjon; planlegger utgraving av (kryp-)kjeller til full høyde. Usikker mhp drenering. Er ikke mulig å gjøre om utvendig drenering (fra 1972 dersom det er noen i det hele tatt...). Leser om innvending dren, EPS, drens-kum med pumpe etc. Hva endte du opp med ?
Signatur
   #16
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Hvordan gikk det med prosjektet ditt Vevargata og ble resutatet som forventet?
Og ditt TDJ, er du ferdig?

Mange utfordringer når man skal pigge kjellergulvet. Spesielt når man skal lavere enn grunnmuren/eksisterende drenering.

Hvordan kan man fuktsikre den nye delen av veggene? For ikke å snakke om evt bærende innervegger.

Det kan fort bli et fuktproblem / kapillæroppsug hvis det er fukt i grunnen.

Vi har en løsning for dette. Pulserende elektroosmose som stopper kapillæropptrekket.
Elektroder borres inn i murveggene og koples til en styringssentral som sender svakstrømspulser inn i veggen. Kapillæroppsug og fuktvandring stoppes permanent.

I tilfeller som dette utføres installasjonen normalt før man pusser veggene slik at denne blir skjult og beskyttet.
Signatur