1,793
10
0
Mure dobbel bue i bakerovn - tips søkes
9
Rogaland
0
Jeg skal mure en liten utendørs bakerovn på hytta. På grunn av store snømengder så må den ha en ´romersk´bue konstruksjon. For å optimalisere størrelse / styrke forholdet bør både den innvendige ildfaste muren og yttermuren (tegl) ha tilnærmet samme bueradius - og ikke være langt fra en halvsirkel. Utfordringen er at jeg skal ha ca 10 cm isolasjon mellom lagene. Har tenkt å benytte perlitt. Innerbuen (den ildfaste) er grei å mure med en innvendig forskaling - men hvordan skal jeg på en grei måte klare å mure den yttre buen uten for mye tull. Endeveggene skal være rette vegger.
Så da har jeg egentlig to spørsmål: 1) tenker jeg helt feil?? 2) Noen som har noen tips?
Så da har jeg egentlig to spørsmål: 1) tenker jeg helt feil?? 2) Noen som har noen tips?
Vær obs på at buekonstruksjoner fører til sidekrefter i opplegget dersom det ikke armeres.
Isopor stoffet fordamper jo ikke, når en kasse med løsemiddel fikk knust en flaske inni seg så var det et seigt belegg igjen i bunn av kassen (leverandøren hadde brukt isopor rundt glassflaskene, måtte informere dem om at det ikke var det smarteste de hadde gjort..). Dette må jo begynne å lukte når en fyrer opp dette til 200grader. Er det en drenskum e-l. eller et hvelv så kan de sikkert leve med litt hydrokarboner igjen i bunn...
Til KjellG - sidekrefter - har tenkt litt og lest litt om dette. Tenker å mure en ren halvsirkel. Det gjør at normalkreftene ikke bør bli et problem. Utfordringen er en punktlast som vil kunne medføre at sidekraften blir for stor. Har ikke funnet noen tabeller eller formler som viser grenseverdier. Ytterradius på hvelver er 50cm og tykkelsen (bredden) på mursteinen er 8 cm - hva tror du om det?