#71
 33     Østlandet     0
Kan betrygge deg med at jeg har maskinførerbevis Smile

Forøvrig lurer jeg litt på hva slags holdepunkt/dårlige erfaringer du har for å mene at en 8-tonner er mindre sikker enn 2-6-tonnere?


Har selv aldri kjørt en 8 tonner. Men har der imot kjørt alle mine maskiner, og en 13 tonner et par dager. Som transportør i byggebransjen innenfor VVS, VA og samferdsel besøker jeg daglig flere byggeplasser og maskin entreprenører. Etter min mening er en 8 tonner en alt for stor maskin til privat bruk som krever erfaring. Å slå til en husvegg med 8 tonner gjør stor skade. Operatøren må også være flink til å bedømme plassen den krever, ta hensyn til bæreunderlag og kunne litt om geoteknikk. Luftlinjer som henger over hodet er lett å glemme og blindsonene fra førerplassen er store. Føreren må være flink til å løfte maskinen med graveaggregatet ved sving for å unngå å skader på underlaget (noe som krever god koordinering av beltepedaler og styrestikker), spesielt om graveren har stålbelter. Med tanke på sikkerheten til føreren er den kanskje ikke så farlig, med mindre det er velt eller at føreren har årsaket et ras. En 8 tonner velter ikke så lett, men på grunn av fremkommeligheten så vil maskinen sannsynligvis klatre mye mer over gravemasser og hindringer. Sikkerheten til dem som beveger seg rund maskinen er der imot betraktelig farligere.
Signatur

   #72
 2,781     0
OK, så du mente egentlig "8 og oppover", altså. Ja, potensialet for å gjøre uønsket skade på omgivelsene øker naturligvis proporsjonalt med maskinens størrelse... Smile
   #73
 10,486     Akershus     0
Det er helt unødvendig å sette både øvre og nedre grense. En mindre maskin tipper lettere, en større maskin kan gjøre mer skade.
Signatur
   #74
 33     Østlandet     0
OK, så du mente egentlig "8 og oppover", altså. Ja, potensialet for å gjøre uønsket skade på omgivelsene øker naturligvis proporsjonalt med maskinens størrelse... Smile


Tja. Det var snakk om minigraver. Gravemaskiner over 8 tonn er ikke definert som minigraver, men er enig med din tolking.

Det er helt unødvendig å sette både øvre og nedre grense. En mindre maskin tipper lettere, en større maskin kan gjøre mer skade.


Jo større maskinen er, mindre tilgir den feil. En uerfaren person/private gjør svært mange feil med en minigraver, men får som regel ingen eller få konsekvenser. Forskjellen mellom konsekvensene på en 2 tonn og en 5 tonn minigraver er ikke så store. Velte faren mellom en 1 tonn og en 3 tonn minigraver er enorm i forskjell. Ved 8 tonn begynner konsekvensene å bli farlig store. Små feil med 30 tonn store gravemaskin og større kan enkelt drepe.

Ta som eksempel Skjeggestad brua. Den lille Avant hjullasteren din hadde neppe klart å utløse raset. En 50 tonns(?) bulldoser klart det på ca 100 meters avstand. Finnes mange eksempler på dødsulykker med gravemaskiner, og svært få med minigravere.
Var ikke så lenge siden salgs tallene på fjor årets solgte gravemaskiner ble publisert i Transport & Anlegg, og mener å huske at meste parten av disse var minigravere.
Signatur
   #75
 33     Østlandet     0
http://www.huseierne.no/Global/Hus%20og%20Bolig%20tidligere%20utgaver/Tidligere%20utgaver/2008/2008%20nr.%203/Ta%20ansvaret%20som%20arbeidsgiver.pdf

Hadde vært interessant å diskutere denne artikkelen med tanke på om private trenger maskinførerbevis eller dokumentert sikkerhetsopplæring i forhold til hva jeg skrev i min første post i denne tråden.

Private brukere, altså dem som graver hjemme hos seg selv stilles det ingen krav til opplæringen eller kompetansebevis, og kan dermed bruke en monster graver på 200 tonn om ønskelig helt lovlig. Private brukere av gravemaskiner, og for øvrig andre maskiner som er underlagt Arbeidsmiljøloven § 47 og § 49, må da passe på å ikke underlegges Byggherreforskriften. Så lenge det er du som eier eller leier gravemaskinen som er brukeren er ikke dette noe problem, men så fort du ber sønnen din, venner, eller andre som stiller opp frivillig på dugnad sette seg bak spakene til maskinen, underlegges du Byggherreforskriften og har ansvaret på lik linje som en arbeidsgiver.
 

Må innrømme at jeg er usikker på om det er byggherreforskriften som er korrekt
Siste redigering: Friday, March 13, 2015 7:29:31 PM av graverutleie.no
Signatur
   #76
 62     Mosjøen     0
Noen som vet om det er 15 kw netto eller brutto som gjelder?

Har sett litt på en Kubota U25 men må ha en som jeg kan bruke uten maskinførerbevis, skal brukes litt i næring og litt utleie.
Den er oppgitt til:
SAE J1995 gross: 15,6 kw
SAE J1349 net: 14,8 kw
   #77
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0
Varmer opp igjen denne tråden, da jeg fremdeles sitter med noen ubesvarte spørsmål.

Jeg vurderer en slik maskin:
Når trenger man maskinførerbevis? - Hitatchi.jpg - west

Det er en Hitachi ZX22U, 2,4 tonner med motor på rett under 20 hk.

Denne trengs det ikke maskinførerbevis på da motor er under grensen.
Gjelder dette også om jeg tar en betalt jobb for naboen?


   #78
 10,486     Akershus     0
Det står at maskiner under 15 kw er unntatt. Det står også at det kreves ved "særlig risiko".

Noen mener at alt man gjør med en graver er "særlig risiko".

Det kommet altså an på hvordan man definerer "særlig risiko"
Signatur
   #79
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0

Alt utstyr på 20hk kan jo innebære en "særlig risiko".
For meg er feks å være i nærheten av en kvisthugger på 20hk en "særlig risiko" uansett...

Er det en evt havarikommisjon eller ett forsikringsselvskap som avgjør hva dette er i ettertid?
HSt
   #80
 36,611     Lillestrøm kommune     1
Det viktigste her er ordet privat som Frodes har prøvd å få frem. Det neste at du trenger ikke sende medarbeider på sikkerhetskurs til 5k kr for å få til lovens krav, opplæring i bedriften er godt nok. Frodes kan derfor sikkert leie ut maskin til en proff og fortelle han om risiko for velting, hvordan støtte maskinen på skuffen osv. osv. og dermed oppfylle kravet til sikkerhetsopplæring. Arbeidsgiver har i slike tilfeller også hovedansvaret som reduserer utleiers ansvar.