11,340    2    12  

Grønnsakskasse

 5,569     9
Etter et terrasseprosjekt på hytta var det deler til overs, og ikke minst masse relativt god matjord. Familien ønsket seg plutselig en grønnsakskasse, så da ble det slik. Søkte litt rundt på nettet etter inspirasjon. Det var en del gode tips og bruk av pallekarmer osv, men ingen treff fra dette forumet. Dette blir dermed Den Store Grønnsakskassetråden. Håper flere vil bidra med egne tips/erfaringer.

Grønnsakskasser kommer i alle former og farger, og her finnes det ikke mange regler. Jeg skal kjapt beskrive hva vi gjorde, og håper at andre henger seg på og viser sine løsninger. Synsing om min løsning, forslag til forbedringer, kritikk osv er også lov. Målet er at sistemann skal finne all informasjonen han/hun trenger for å bygge en god og fungerende grønnsakskasse.

Åpenbart er en grønnsakskasse et prosjekt hvem som helst kan gjøre. Man står helt fritt til å justere vanskelighetsgraden, og spesielt er dette en artig aktivitet for barna. Selv har jeg to små hjelpere som syntes dette var stas.

Utstyr- og materialliste, basert på min kasse (juster til ditt eget prosjekt):

  • Batteridrill og rustfrie treskruer (hammer og spiker er selvsagt et alternativ)

  • Sag (jeg brukte kappsagen, men en håndsag fungerer også fint)

  • Vinkel (så lenge du har "noe" som er 90 grader, er du i mål)


  • Vater (mangler du vater, bruk noe du kan fylle med vann for å sjekke om ting er beint)

  • Stiftemaskin

  • Trykkimpregnerte lekter og bjelker (i mitt tilfelle ting som ble til overs etter forrige terrasseprosjekt)

  • Noen vinkelbeslag og noen platebeslag dersom man har slikt liggende.

  • Grunnmursplast/knotteplast eller annen plast, dersom du er redd for trykkimpregnering i maten

  • Barkduk eller aviser

  • Jord

  • Gjødsel



+ En fireåring og en treåring som bemanner vinkel og batteridrill, og tar de viktige avgjørelsene

Jeg startet med å lage en ramme av 48x96 mm trykkimpregnerte bjelker/rekker. Jeg endte opp med ytre mål på 1 x 2.6 m, men den kan selvsagt være nøyaktig så stor (og dyp) som du ønsker å ha den. Tenk også volum, ikke bare areal - den skal fylles med jord, og det skal være nok plass også i dybden til å dyrke det du ønsker å dyrke. Gulrøtter trenger f.eks. dypere jord enn en basilikum. Dette blir bunnrammen til kassen, så her må ting helst være i vinkel og i vater. 



Stiftet fast barkduk på undersiden av kassen. Duken er med vilje ikke strammet opp - jeg ønsker ikke at den skal ryke når jord fylles i. Så stiftingen er kun for å holde den noenlunde på plass. Dette er spesielt viktig i de tilfeller der man legger kassen på steder der ugress vokser. Plenen klarer nok ikke vokse seg opp gjennom 30-40 cm jord, men mange ugressplanter vil klare det. På nettet finner man tips om å legge aviser i bunnen. Fordelen med aviser er at de gjør jobben, og råtner bort etter hvert. Bakdelen med aviser er at, i alle fall vi, sluttet å lese dem på papir for en god del år siden.



På hytta er vi velsignet (...) med mye høydeforskjell, og kassen ble plassert i ca 15 graders helling. Dermed ble den bygget opp nederst med stein til den var stødig og noenlunde i vater.

Jeg la på et ekstra lag med 48x98'ere (2'x 4' for amerikanere og nordmenn over 60), og bygget derfra litt ekstra opp med 30 x 48 mm lekter. Brukte vinkelbeslag i hjørnene, og platebeslag for å binde lagene sammen. Mitt materialvalg er styrt av hva jeg fant på lageret her på hytta. Man kan selvsagt bruke andre materialer også.



Etter en kjapp diskusjon her på forumet kom vi til en form for enighet om at trykkimpregnering kanskje ikke er bra å spise, så innsiden av kassen ble kledd med knotteplast. Denne ble stiftet fast.

Så ble kassen fyllt med jord og litt gjødsel. Fylte opp til kanten av knotteplasten. 



Siden kassen ble bygget på helt feil tidspunkt (juli), må vi helst vente til neste år med å plante. Men, for at ungene skulle få en god avslutning på prosjektet kjøpte vi inn noen ferdige planter. Kjøpte også en del frø slik at de ligger klar til neste år. Det blir nok en god økt med luking og nyplanting til våren, med andre ord. Plukket også opp en svetteslange slik at kassen får innebygget vanningssystem. Svetteslangen kan graves ned, men foreløpig har jeg lagt den på overflaten.

Det jeg foreløpig ikke har gjort, er å lage sneglehinder. Vi får se til våren hvor mye sneglebesøk vi får, men brunsneglen kommer seg nok inn i kassen nå. Planen, dersom det blir et stort problem, er å montere skarpe kanter på sidene. Sannsynligvis vil vannbordbeslag i aluminimum langs kantene være godt nok. Det er nok også mulig å integrere sneglefeller oppe i kassen.

Form og farge: Jeg gikk for et enkelt rektangel. Man kan selvsagt lage mer kreative former på grønnsakskassen. Man kan også tenke seg at grønnsakskasser av naturstein, eller andre materialer, blir fint. Mange bruker pallekarmer, enkelt og greit.

La slutt på noen Møre Royal 28x45 mm rillede terrassebord/lekter for å bli kvitt litt av den grønne trykkimpregnerte følelsen.



Noen tips til slutt:

  • Det lønner seg å kjøpe inn noen trepinner som man kan stifte merkelappen fra plantene, evt frøposen, på, slik at man vet hva man har plantet hvor. Det lønner seg nok også å avgrense ulike områder inne i kassen med hyssing eller små (løse) lekter som man har kappet i riktig lengde på forhånd og som legges direkte på jorda, og holde seg til en type plante innenfor hvert område. Da ser man raskere hva som er ugress, og hva som er plante. Man kan også vurdere å dele inn kassen i flere rom, slik at man kan bruke ulik jord i ulike rom. Da er man i så fall en litt mer avansert grønnsaksdyrker enn hva jeg er. Foreløpig.



  • Dersom kassen bygges på plen, kan det være lurt å steinsette rundt. Det gjør plenklippingen litt enklere.



  • Dersom man er plaget med katter eller fugler, kan man enkelt lage tak på kassen. Enten med hønsenetting, eller et fuglenett som strekkes over på pinner. Dersom det er planen, kan man sette lekter i hvert hjørne slik at de stikker høyt nok opp, før kassen fylles med jord.



  • Trenger man meitemark? Vet ikke, men 10-15 stk har nå fått et nytt hjem med fire vegger. Siden jeg har duk nederst, vil ikke marken komme seg inn på egen hånd.



  • Trenger man drenering? Det kommer an på underlaget. I mitt tilfeller har jeg en barkduk og plen i bunn, da trengs ingen ekstra drenering. Har man tett underlag, eller plast i bunn, må man også etablere drenering. Man kan legge leca-kuler, eller grus, i bunn av kassen for å få god drenering.



  • Hva skal man plante? Si det... Det er mange gode tips om hva man kan plante, hva man bør plante, hva som skal plantes ved siden av hverandre, hvilken dybde ulike planter trenger, hvilke planter som bør rulleres til ny jord hvert år (vekstskifte) osv. Jeg har ikke så mye å komme med her, men andre forumdeltagere har kanskje tips og råd på denne biten?



Noen ressurser fra andre nettsteder:

http://www.moseplassen.no/2011/07/stilig-gronnsakshage/
http://www.mesterhagen.no/hagetips/tips/baer_frukt_urter_og_gronnsaker/gronnsaker/
http://www.agropub.no/id/1722

Jeg oppretter med vilje ingen prosjekttråd for denne kassen, da det ikke er rare prosjektet - og fordi jeg håper andre også vil bidra med sine løsninger.

   #1
 460     Måløy     0
Artig tråd. Prøver meg kanskje på noe lignende til neste vår ,er plaget med hjort så min kasse må isåfall beskyttes med not eller liknende. Venter i spenning på kreative løsninger.